Hybride warmtepomp kosten | Prijs, gebruik en subsidie

hybride warmtepomp met de kostenVanaf 2026 zal het verplicht worden om de CV-ketel te vervangen door een hybride warmtepomp. Buiten deze verplichting is een hybride warmtepomp ook een goede manier om je huis te verduurzamen. Maar hoeveel kost het om een hybride warmtepomp aan te schaffen? Bekijk de warmtepomp


Wat kost een hybride warmtepomp compleet?

De complete kosten van een hybride warmtepomp aanschaffen liggen gemiddeld tussen €7.000 en €11.000. Dit is inclusief de aanschaf, installatie en BTW. Er kunnen nog andere kosten bijkomen, afhankelijk van de staat van je woning. Wanneer de CV-ketel ook meteen vervangen moet worden, er nog goede isolatie aangebracht moet worden of vloerverwarming moet worden gelegd, gaan de kosten van een warmtepomp natuurlijk omhoog.

Laten installeren na kopen

Het is mogelijk om zelf een warmtepomp te installeren, maar dit wordt niet aangeraden. Om de warmtepomp in gebruik te nemen, moet er altijd een gecertificeerde vakman aanwezig zijn vanwege het koudemiddel in de warmtepomp. Ook wil je zeker weten dat de installatie goed verloopt om het rendement hoog te houden. Een goede installatie kost gemiddeld €1.000 tot €3.000.

Subsidie voor warmtepomp plaatsen 2024

Om de investering in een warmtepomp voor meer woningeigenaren bereikbaar te maken, zijn er verschillende subsidies waar je voor in aanmerking kunt komen. De subsidiebedragen zijn vaak een bepaald percentage van de prijs. Wanneer je voor de ISDE-subsidie gaat, zijn er vaak twee of meer energiezuinige maatregelen nodig om in aanmerking te komen voor de subsidie, waardoor je ook bijvoorbeeld vloerisolatie aan kunt laten leggen.

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp per jaar

Hoeveel stroom een warmtepomp per jaar verbruikt is afhankelijk van je eerdere gasverbruik en de aangebrachte isolatie. Voordat je de berekening kan doen, is het belangrijk om te weten wat de COP (Coefficient of Performance) van je warmtepomp is. De meeste hybride warmtepompen hebben een COP van 4, wat inhoudt dat ze voor elke kWh stroom ongeveer 4 kWh aan warmte opwekken. Elke kubieke meter gas is ongeveer gelijk aan 10 kWh energie.

Wat kost de stroom per jaar

Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 1.200 m3 gas per jaar. Een hybride warmtepomp kan hier tot wel 70% op besparen, wat neerkomt op 840 m3 gas besparing en 8.400 kWh energie die door de hybride warmtepomp moet worden opgevangen. Door het COP van 4 zal er dan 8.400 / 4 = 2.100 kWh aan elektriciteit gebruikt worden door de hybride warmtepomp. Als we rekenen met €0,30 per kWh elektriciteit (prijspeil 2024), kom je uit op 2.100 * 0,30 = €630 per jaar.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor de elektriciteit?

Het meest rendabele is natuurlijk om zelf de benodigde elektriciteit op te wekken. Hiervoor kun je zonnepanelen inzetten, die de zonne-energie omzetten in zonnestroom. Een zonnepaneel zal gemiddeld 400 Wp aan vermogen hebben, wat neerkomt op ongeveer 340 kWh opgewekte elektriciteit per jaar. Met dit in het achterhoofd kun je de extra elektriciteitsvraag van een warmtepomp (2.100 kWh) opvangen met 2.100 / 340 = 6,2, ofwel 7 zonnepanelen van 400 Wp.

Gasverbruik en besparing

Door een hybride warmtepomp te plaatsen kun je tot wel 70% van je gasverbruik besparen. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.200 m3 betekent dit een besparing van wel 840 m3 gas. Gerekend met de gemiddelde prijs in 2024 kost een kuub gas €1,30. Dit komt neer op een besparing met een hybride warmtepomp van ongeveer €1.100 op je totale gasrekening. De elektriciteitsrekening zal, zoals eerder berekend, stijgen met ongeveer €630 per jaar. Je zult dus gemiddeld €470 per jaar besparen door over te stappen op een hybride warmtepomp.

Wanneer is een warmtepomp interessant en rendabel?

Een hybride warmtepomp is eigenlijk altijd rendabel, behalve wanneer je huis slecht geïsoleerd is. Het rendement van de warmtepomp is bij een gemiddeld geïsoleerd huis en gemiddeld gasverbruik ongeveer €470 per jaar, maar dit kan hoger worden wanneer je de juiste combinatie hebt van andere energiezuinige maatregelen, zoals goede isolatie, dubbel glas en zonnepanelen. De kosten van een warmtepomp in een bestaande woning zijn ongeveer gelijk aan de kosten in een nieuwbouwwoning, al kan het zijn dan overige aanpassingen de investering duurder uit laten vallen.

Bestaande woning

In een bestaande woning is een hybride warmtepomp, in tegenstelling tot een volledig elektrische warmtepomp, altijd zinvol. Wanneer je woning geschikt is voor een ander type warmtepomp is dat vaak de rendabelere keuze, omdat elektriciteit goedkoper is dan gas. Als je jouw eigen duurzame energie opwekt met zonnepanelen, kun je de verhoogde elektriciteitsrekening ook voor een deel wegstrepen. Er zijn enkele simpele aanpassingen te doen om het meeste uit je warmtepomp te halen. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren aan laten leggen, waardoor je minder hoeft te stoken voor een aangename binnentemperatuur.

Terugverdientijd prijs warmtepomp

Door middel van subsidies, via de gemeente of Rijksoverheid, kun je vaak een groot deel van je investering al meteen terugkrijgen. Hierdoor ligt de gemiddelde terugverdientijd van de aanschaf van een warmtepomp op ongeveer 7 jaar bij een hybride warmtepomp. Je kunt dit verminderen door middel van goede isolatie en vloerverwarming, aangezien de uiteindelijke besparing van gas dan groter wordt en je meer rendement krijgt.

Warmtepomp verplicht in huis

Vanaf 2026 wordt het verplicht voor woningeigenaren om de oude CV-ketel te laten vervangen door een hybride systeem. Deze hybride warmtepomp verplichting betekent niet dat je dan meteen de warmtepomp installateur moet laten komen. Wanneer je na 2026 jouw CV-ketel moet laten vervangen, omdat deze aan het eind van de levensduur is, dan moet je hier een hybride warmtepomp bij laten plaatsen. Dit geeft een stuk meer ruimte aan woningeigenaren en geeft je zelf de keuze wanneer je deze overstap maakt.

hybride warmtepomp prijzen

Advies voor aanschaf en gebruik

Om de totale kosten voor een hybride warmtepomp zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk om meerdere warmtepomp offertes op te vragen en goed te vergelijken. Zo krijg je niet alleen de beste prijs, maar ook goed advies over warmtepompen, en zo bij de beste keuze uitkomt. Het vermogen van je warmtepomp moet goed aansluiten op niet alleen de verwarmingsbehoeften van je huishouden, maar ook op de grootte van je woning en hoeveel ruimtes je hierin wilt verwarmen. Wanneer je ook op koude dagen op lagere temperaturen kan verwarmen, zullen de uiteindelijke kosten lager uitvallen.

Goed onderhoud geeft hoger rendement

Een hybride warmtepomp heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Je kunt met een terugverdientijd van 7 jaar dus bijna de helft van de levensduur alleen maar winst maken met de warmtepomp. Als je voor goed onderhoud zorgt, dan kan deze levensduur verlengd worden tot wel 20 jaar, waardoor je nog langer profiteert van je investering. Niet alleen ligt je rendement hoger, je hoeft ook minder snel een nieuwe warmtepomp te kopen ter vervanging, wat ook in de uiteindelijke kosten scheelt.

Goede plaatsing voorkomt nadelen

Je moet bij de plaatsing van een warmtepomp met verschillende factoren rekening houden. Er kan worden gekozen voor een monoblock warmtepomp, zonder buitenunit. Deze zijn vaak minder efficiënt, maar je hoeft slechts een enkele unit te laten installeren. Wanneer je voor een warmtepomp met een buitenunit gaat, moet deze buitenunit niet alleen op een goede plaats worden gemonteerd om de warmte uit de buitenlucht te kunnen aanzuigen, maar ook zodat de buren geen last hebben van het geluid. Door meteen een goede plaatsing te realiseren, voorkom je onnodige kosten naderhand.

Totale kosten zo laag mogelijk houden

Door regelmatig onderhoud, offertes vergelijken en goede isolatie in huis kun je alle bovengenoemde kosten zo laag mogelijk houden. Wanneer je hierbij ook nog een zonneboiler besluit aan te schaffen, hoeft je CV-ketel niet eens meer bij te springen voor het warme water dat je gebruikt in huis. Door middel van andere energiezuinige maatregelen zijn de uiteindelijke kosten van je hybride warmtepomp zo laag mogelijk, waardoor je een flinke besparing en lage terugverdientijd kunt krijgen!

Offerte

Meer technische info:

Voldoe aan de installatie voorwaarden van www.uneto-vni.nl en de rookgasafvoer op www.bouwbesluitonline.nl. Subsidie mogelijkheden zie je bij de (RVO) en zie ook www.wikipedia.org of ga naar het warmtepomp

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes