Grond-water warmtepomp | Een efficiënte manier van verwarmen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen om uit te kiezen. Van al deze soorten is de grondgebonden warmtepomp de meest efficiënte manier voor je huis verwarmen.

warmtepomp met grondwater als warmtebron

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp genoemd, is een type warmtepomp die de energie uit de bodem gebruikt voor het verwarmen van een woning. De warmte uit de grond gebruiken is een uiterst efficiënte manier van je huis verwarmen. Omdat je een veel constantere temperatuur hebt dan met bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp, kun je zelfs met lage temperaturen buiten het hoogste rendement halen.

Wat kost een bodemwarmtepomp met grondboring?

De kosten voor een grond-water warmtepomp zijn gemiddeld € 23.000 tot € 27.000, wat het een van de duurste soorten warmtepompen maakt. De warmtepompen zijn een grote investering vanwege de plaatsing. Je moet een erkend installateur hiervoor inschakelen, omdat je altijd moet boren om de warmte uit de bodem te kunnen halen.

Hoe werkt een bodemwarmtepomp?

Een grond-water warmtepomp werkt op eenzelfde manier als andere soorten warmtepompen. Hoe een warmtepomp werkt is als volgt: er wordt warmte onttrokken uit een warmtebron, wat door middel van een complex systeem met een warmtewisselaar, verdamper, compressor en pomp je huis zal verwarmen, zonder gebruik van fossiele brandstoffen en de cv-ketel.

Brine water warmtepomp

Je bodemwarmtepomp maakt gebruik van brine, wat eigenlijk gewoon water met antivries is. Zo kan de vloeistof in je buizen nooit bevriezen, zelfs niet als het heel koud is buiten. Deze brine zal de temperatuur van de bodem overnemen, wat gemiddeld genomen zo’n 10 tot 12 graden zal zijn. Je kunt dit natuurlijk nog niet echt warm water noemen. Ook wanneer je geen brine water warmtepomp gebruikt, maar het grondwater als warmtebron hebt, zal de temperatuur van de vloeistof niet veel hoger dan dit liggen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Verwarmen van de woning

Om het hoogste rendement te behalen, moet de warmtepomp het water verder verwarmen naar 35 tot 45 graden. Door de vloeistof naar de verdamper te leiden en hiermee het koudemiddel in de warmtepomp op te warmen, wordt een gas gemaakt. De compressor verhoogt hierna de druk en zal het gas verder verwarmen, waarna de warmtewisselaar weer de warmte van dit gas afgeeft aan de verwarming in je huis. Hierna begint de cyclus opnieuw met het weer vloeibare koudemiddel en de afgekoelde brine.

Passieve koeling

Een grond-water warmtepomp kan ook worden gebruikt voor koelen in de zomer. Omdat de temperatuur in de bodem constant is, zal deze in de zomer lager liggen dan de buitentemperatuur. Met een gesloten bron kun je dan goed koelen met een hoger rendement dan de airconditioning. Het water dat normaal wordt gebruikt voor verwarmen zal nu de warmte uit je huis juist opnemen. De warmtepomp stuurt deze dan terug de bodem in, waar het af zal koelen en deze koelte terug je woning in brengt. Deze manier van koelen heet passieve koeling. Tegenwoordig worden ook reguliere warmtepompen gebruikt als airco.

Het aanleggen van een grond-water warmtepomp

Je kunt een grond-water warmtepomp in bijna elk type grond plaatsen, maar je hebt wel vaak een vergunning nodig. Informeer hiernaar voordat je de warmtepomp gaat plaatsen. Voor het plaatsen zelf zijn er daarnaast verschillende mogelijkheden.

Plaatsing horizontaal

Er zijn twee manieren om het netwerk van leidingen te plaatsen. Welke je kiest, is sterk afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt. Wanneer je veel grondoppervlak hebt, kun je voor een horizontaal systeem kiezen, ook wel horizontale captatie genoemd. De leidingen in een horizontaal netwerk worden slechts een meter diep in de grond gelegd, over een oppervlak van 200 tot 400 vierkante meter. Om voor horizontale captatie te kiezen, heb je dus voldoende ruimte nodig. Ook kan de temperatuur fluctueren bij een horizontaal captatienet, omdat het zo dicht bij het oppervlak ligt.

Plaatsing verticaal

Bij een grondgebonden warmtepomp wordt er vaak gekozen voor verticale captatie, ofwel diep de grond in. Bij zowel een horizontaal als verticaal systeem wordt er in de grond geboord, maar bij verticale captatie is dat vele malen dieper dan bij horizontale captatie. Alleen bij verticale captatie kun je kiezen uit een gesloten bron of open bron. Het ligt aan de soort grond hoe diep er moet worden geboord.

Hoe diep gaat een grond-water warmtepomp in de grond?

De grond-water warmtepomp wordt geplaatst met een ondergronds buizennetwerk diep in de bodem. Deze kunnen op 50 tot wel 150 meter diepte worden geplaatst. Omdat de buizen in de grond liggen, kan het systeem op een constante temperatuur blijven werken. In de bodem heb je geen last van lage buitentemperaturen en wordt er gebruik gemaakt van de natuurlijke aardwarmte.

Deze soort bron wordt ook wel een gesloten bron genoemd, omdat de leidingen een gesloten systeem vormen. Om de pomp op de juiste diepte te krijgen, moet je precies weten tot waar er geboord moet worden. Ook is het belangrijk dat je grondwater niet vervuild wanneer je dit uit de grond haalt. Een gesloten circuit is dan ook van belang, om dit te voorkomen.

grond water warmtepomp

Voor- en nadelen grondwarmtepomp

Een grond-water warmtepomp heeft zowel voordelen als diverse aandachtspunten. Wat levert een dergelijke warmtepomp je op en waar moet je juist rekening mee houden?

Voordelen

Je kunt veel energie besparen met een grond-water warmtepomp. De warmtepomp heeft een hoog rendement en kan het vermogen aanpassen op jouw behoeftes. Omdat dit type warmtepomp ook kan koelen, is deze ook nog eens veelzijdig en kun je er alle kanten mee op. Als je daarnaast zonnepanelen hebt liggen en de opgewekte zonne-energie gebruikt voor de warmtepomp, dan zal je stroomrekening bovendien niet veel stijgen. Dit zijn de grootste voordelen van deze warmtepomp.

Aandachtspunten

Omdat je met deze aardwarmtepomp diep de aarde in moet of een groot deel van de bodem moet uitgraven, is de aanleg redelijk ingewikkeld en intensief. Daarom is deze soort warmtepomp vooral geschikt voor nieuwbouw, omdat je dan niemand tot last bent en de kans kleiner is dat je andere kabels kapot graaft. Omdat je soms een vergunning nodig hebt voor deze warmtepomp, is het slim om eerst informatie hierover op te vragen voordat je begint aan deze flinke investering. Andere aandachtspunten zijn dat goede isolatie belangrijk is voor de werking van de warmtepomp en dat regelmatig onderhoud het beste resultaat geeft.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes