Warmtepomp advies | Wanneer een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame en energiezuinige investering voor je woning. Maar er zijn zoveel factoren die meespelen in of een warmtepomp de beste keuze is en welke je het beste kunt aanschaffen. Daarom is het slim om advies in te winnen voor je de warmtepomp koopt.

advies over warmtepompen

Wanneer is een warmtepomp interessant?

Vanaf 2026 zal het verplicht worden om de CV-ketel te laten vervangen door een warmtepomp. Dit betekent niet dat dit meteen moet, maar wanneer je CV-ketel toe is aan vervanging, moet je hier een warmtepomp voor terug laten plaatsen. Voor die tijd is een warmtepomp echter ook al interessant, helemaal als je huis aan een aantal voorwaarden voldoet.

Oude CV-ketel

Het is al eerder genoemd dat een oude CV-ketel na 2026 verplicht door een hybride warmtepomp vervangen moet worden. Maar ook voor die tijd kan het interessant zijn om een warmtepomp te plaatsen in plaats van een nieuwe CV-ketel. Hoe ouder je CV-ketel is, hoe minder rendement je hiervan krijgt, en dit neemt vooral snel af na 15 jaar. Een warmtepomp geeft daarentegen een redelijk consistent rendement en zal ook flink besparen op de energierekening ten opzichte van een oude CV-ketel.

Goede isolatie

Een warmtepomp heeft een goede isolatie nodig om het beste rendement te kunnen halen. Omdat de warmtepomp op lagere temperatuur verwarmt, wil je zoveel mogelijk van deze warmte binnen houden. Dit is niet alleen het geval voor een warmtepomp natuurlijk, maar omdat radiatoren en een CV-ketel op hogere temperaturen verwarmen, kun je hier meer warmte kwijtraken voordat het een probleem wordt. Ook werkt een warmtepomp zuiniger als er minder hoog verwarmd hoeft te worden, wat natuurlijk een grote reden is om de investering te doen!

Juiste combinatie warmtepomp en verwarming

De meeste warmtepompen zullen lage temperatuur verwarming gebruiken. Dit is vaak vloerverwarming, omdat je hierbij met een lagere temperatuur al snel een comfortabele temperatuur in huis zult hebben. Ook bij een lucht-lucht warmtepomp heb je minder hoge temperaturen nodig, omdat de lucht al warm naar binnen wordt geblazen en niet eerst nog extra verwarmd hoeft te worden zoals met radiatoren. Je kunt een warmtepomp wel op radiatoren aansluiten, maar hiervoor heb je een speciale hoge temperatuur warmtepomp nodig. Je hebt dus het juiste verwarmingssysteem nodig voor de warmtepomp die je kiest, anders kun je niet goed verwarmen.

Goede stroomvoorziening

Om van het gas af te kunnen gaan, heb je vaak meer elektriciteit nodig. Dit komt vooral door de warmtepomp, omdat die elektriciteit gebruikt om te verwarmen en geen gas. Dit is beter voor het milieu en voor je energierekening, maar je moet dan wel een netaansluiting hebben die hier krachtig genoeg voor is. Het is mogelijk om je meterkast te verzwaren zodat je extra elektriciteit kunt gebruiken. Je kunt ook een deel van de extra elektriciteit opwekken met zonnepanelen, zodat je nog meer bespaart op de energiekosten.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen te koop. Om hier de juiste keuze tussen te kunnen maken, is hieronder een kort overzicht gemaakt van de belangrijkste verschillen tussen de warmtepompen.

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht om daarna warme lucht je woning in te blazen. Deze zien er vaak uit als airco’s en werken ook op een soortgelijke manier. Je kunt de lucht-lucht warmtepomp dan ook vaak als airco gebruiken, dan wordt de werking hiervan omgedraaid om de warmte juist uit je woning te kunnen blazen. Dit is de goedkoopste soort warmtepomp, maar geeft ook het laagste rendement. Je hoeft hiervoor het minste aan te passen in je woning.

Lucht-water warmtepomp

Net als de lucht-lucht warmtepomp zal de lucht-water warmtepomp de energie uit de buitenlucht halen. In plaats van hiermee warme lucht de woning in te blazen, zal er water worden verwarmd om hiermee je huis te verwarmen. Dit kan door middel van radiatoren of vloerverwarming. Het rendement ligt hoger dan die van de lucht-lucht warmtepomp, maar lager dan andere soorten warmtepompen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is meestal een lucht-water warmtepomp, met een belangrijk verschil. Hierbij wordt de CV-ketel niet compleet vervangen, maar juist aangevuld door de warmtepomp. Wanneer het rendement van de warmtepomp te laag ligt, zal de CV-ketel bijspringen en je woning verder verwarmen. Hierdoor is deze optie zeer geschikt voor huizen die nog geen lage temperatuur verwarming hebben of het energielabel moeten verbeteren voor een volledig elektrische warmtepomp rendabel wordt.

Water-water warmtepomp

De buitenlucht zal door het jaar heen van temperatuur verschillen, waardoor het rendement van je warmtepomp ook flink kan veranderen. Bij een water-water warmtepomp heb je hier minder last van, omdat de energiebron hiervan in de grond ligt. Er wordt dan gebruik gemaakt van grondwater om genoeg warmte te verkrijgen en je huis te verwarmen. Dit kan door het grondwater zelf door buizen naar boven te pompen of door koudemiddel via een gesloten buizensysteem de warmte uit het grondwater op te laten nemen. Dit is een erg dure warmtepomp, omdat je hierbij altijd moet boren tijdens het plaatsen.

Grond-water warmtepomp:

Voor de grond-water warmtepomp moet je nog dieper de grond in, tussen de 500 meter en 1.500 meter. Je gebruikt hierbij de warmte van de aarde zelf om je woning mee te verwarmen, wat een consistente bron van energie is en daardoor erg efficiënt. Door de flinke grondboring die nodig is voor de warmtepomp, is dit een dure en ingrijpende plaatsing, maar je krijgt er een hoog rendement voor terug.

advies voor de juiste warmtepomp

Wat kost een warmtepomp

Welke warmtepomp voor jou de beste keuze is, kan ook afhankelijk zijn van het budget dat je hebt. Een warmtepomp die de buitenlucht als warmtebron gebruikt is een stuk goedkoper dan een warmtepomp waar grondboringen voor nodig zijn. Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp, kun je de besparingen gebruiken om je huis verder klaar te maken voor een volledig elektrische warmtepomp om later nog meer te kunnen besparen. Hieronder zie je de gemiddelde prijzen voor elke soort warmtepomp.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes
Soort warmtepompGemiddelde prijs incl. installatiekosten
Lucht-water warmtepomp (3 tot 10 kW)€ 8.000 – € 11.000
Water-water warmtepomp (4 tot 12 kW)€ 13.000 – € 17.000
Lucht-lucht warmtepomp (5 tot 6 kW)€ 4.000 – € 8.000
Grond-water warmtepomp (4 tot 16 kW)€ 23.000 – € 27.000
Hybride warmtepomp (3 tot 6 kW)€ 7.000 – € 11.000

Besparing

Omdat je met een warmtepomp meestal op je energierekening zult besparen, verdien je de investering vanzelf terug. Als je met een warmtepomp niet zou besparen, is het slim om eerst andere duurzame maatregelen te nemen. Niet alleen verhoog je dan het rendement van een warmtepomp, je kunt ook de besparingen van je energiezuinigere huis gebruiken om later de beste warmtepomp te kunnen financieren.

Subsidie advies

Een warmtepomp is een flinke investering, maar door middel van subsidie kun je hier wat hulp bij krijgen. Met de ISDE subsidie kun je tot wel 30% van de prijs gesubsidieerd krijgen, mits de warmtepomp minstens een A++ energielabel heeft. Dit is de grootste beschikbare subsidie voor een warmtepomp, maar via de gemeente is er soms ook subsidie te krijgen. Ook zijn er verschillende leningen die je tegen lage of zelfs geen rente kunt afsluiten om je warmtepomp te plaatsen.

Offertes vergelijken

Als je besluit om een warmtepomp te kopen, is het beste advies om offertes op te vragen en te vergelijken. De installateurs kunnen je professioneel advies geven over welke warmtepomp het beste bij je past en welk vermogen je nodig hebt. Daarna kun je de offertes vergelijken om te zien wat de beste prijs is voor de meest complete installatie. Op deze manier weet je zeker dat je een warmtepomp krijgt waar je nog lang tevreden mee kan zijn.

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

+
Een hybride warmtepomp nemen is vanaf 2026 verplicht, maar voor die tijd is het ook al verstandig. Wanneer je huis goed geïsoleerd is en je van het gas af wilt, is een warmtepomp een verstandige keuze om energiezuiniger te worden.

Welke huizen zijn niet geschikt voor een warmtepomp?

+
Als je woning nauwelijks of erg slecht geïsoleerd is, is je woning niet geschikt voor een warmtepomp. In dit geval kan de warmtepomp niet genoeg verwarmen of moet deze zo hard werken dat je alle besparingen verliest.

Waarom wel of geen warmtepomp?

+
Een warmtepomp is meestal een goede keuze. Het is wel slim om nog even geen warmtepomp aan te schaffen als je energielabel niet hoog genoeg is, want dan ben je uiteindelijk wel duurder uit. Kies dan eerst voor de isolatie verbeteren en daarna pas voor de warmtepomp.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Voor hybride warmtepompen zijn doorgaans 5 tot 7 zonnepanelen voldoende. Voor een volledig elektrische warmtepomp is het verstandig om minimaal 7 tot 9 zonnepanelen te plaatsen. Dit betekent dat je in principe volledig gecompenseerd wordt voor je hogere elektriciteitsvraag.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes