Als je overweegt om een warmtepomp aan te schaffen, is het begrijpelijk dat je veel vragen hebt. Is jouw woning geschikt voor een (hybride) warmtepomp? Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Daarom is het altijd verstandig om te starten met gedegen warmtepomp advies, zodat je op de efficiëntste manier energie kunt besparen. Bekijk de warmtepomp offerte
Wanneer is een warmtepomp interessant?
Een warmtepomp is een aantrekkelijke keuze als duurzaam alternatief voor een traditioneel verwarmingssysteem in de volgende situaties:
1. Goed geïsoleerde woningen: Een (hybride) warmtepomp is ideaal voor goed geïsoleerde woningen, zoals nieuwbouwwoningen of huizen die energetisch zijn gerenoveerd. Deze woningen behouden beter de opgewekte warmte en kunnen profiteren van de efficiëntie van een warmtepomp voor het verwarmen van de woning en sanitair water.
2. Laagtemperatuurverwarming: (Hybride) warmtepompen functioneren het beste in combinatie met laagtemperatuur verwarmingssystemen zoals vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren met lage watertemperaturen. Dit zorgt voor een optimale werking en efficiëntie van de warmtepomp.
3. Vervanging van oude cv-ketel: Als je huidige cv-ketel meer dan 15 jaar oud is en je wilt overstappen naar een milieuvriendelijk verwarmingssysteem met een hoog rendement en een laag energieverbruik, dan is een elektrische warmtepomp een uitstekende keuze.
4. Combinatie met zonnepanelen: Het combineren van een (hybride) warmtepomp met zonnepanelen stelt je in staat om zelf de benodigde elektriciteit op te wekken voor de warmtepomp. Dit resulteert in een duurzame en energiezuinige verwarming van je woning.
5. Zwembadverwarming: Een warmtepomp is een efficiënte en duurzame manier om zwembadwater te verwarmen. Het maakt gebruik van warmte uit de omgeving om het zwembadwater op een aangename temperatuur te brengen.
In deze situaties kan een warmtepomp een uitstekende keuze zijn om zowel je comfort te verhogen als je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Werking warmtepomp
Een warmtepomp vormt een milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing om je huis te verwarmen. Dit is niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater.
Bovendien kan een warmtepomp worden ingezet voor het verwarmen van water, zoals bij douchen. Hierdoor wordt het gasverbruik verminderd en daarmee ook de CO2-uitstoot, waardoor je mogelijk volledig van aardgas kunt afstappen.

Soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen die zich onderscheiden op basis van hun warmtebron (grondwater, bodem of lucht) en hun afgiftesysteem (water of lucht). Hier zijn de belangrijkste types:
Water-water warmtepomp:
- De water-water warmtepomp haalt warmte uit grondwater met behulp van dieptepompen.
- Vereist grondboringen voor installatie, wat de kosten kan verhogen.
- Biedt een hoog rendement door de constante temperatuur van grondwater, zelfs bij vriestemperaturen.
Grond-water warmtepomp:
- Onttrekt warmte aan de aardbodem en verwarmt water voor centrale verwarming.
- Kan horizontaal of verticaal buizennetwerk in de tuin vereisen, afhankelijk van de beschikbare ruimte.
- Rendement hangt af van de diepte en bodemsamenstelling van het buizennetwerk.
Lucht-water warmtepomp:
- Haalt warmte uit de buitenlucht om water te verwarmen voor centrale verwarming, sanitair water en zwembadwater.
- Heeft een lager rendement dan geothermische warmtepompen vanwege de variabele buitentemperatuur.
- Geen grondboringen voor deze warmtepomp nodig, wat de installatiekosten verlaagt.
Lucht-lucht warmtepomp:
- Haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt de binnenlucht van je woning.
- Kan in de zomer als airconditioning worden gebruikt door de werking om te draaien en koele lucht te blazen.
- Geen waterverwarmingssysteem, maar luchtafgifte in de kamers.
Hybride warmtepomp:
- Combineert een lucht-water warmtepomp met een gascondensatieketel.
- Bepaalt automatisch de energiezuinigste verwarmingsmethode: warmtepomp, cv-ketel of beide.
- Ideaal voor renovaties van minder goed geïsoleerde woningen en biedt een balans tussen efficiëntie en kosten.
Het is belangrijk op te merken dat vanaf 2026, bij het vervangen van een cv-ketel, het verplicht is om minstens een hybride warmtepomp te installeren. Welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw situatie, hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatie van je woning, beschikbare ruimte en je budget. Het is verstandig om een professioneel advies in te winnen voordat je een keuze maakt.
Verschil hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepomp
Met een hybride warmtepompsysteem wordt bedoeld dat een warmtepomp samenwerkt met een cv-ketel om een huis te verwarmen. De cv-ketel springt alleen bij wanneer het buiten extreem koud is en voor het verwarmen van het tapwater.
Met dit systeem kun je tot wel 70% van je gasverbruik voor verwarming besparen. Echter, een gasaansluiting blijft nog steeds nodig. Als alternatief voor een hybride warmtepomp is er de all-electric warmtepomp. Zoals de naam al aangeeft, is dit een volledig elektrische warmtepomp. Dit is een uitstekende keuze voor woningen die volledig van aardgas willen overstappen!
Het beste (hybride) warmtepomp advies
Welke (hybride) warmtepomp het geschiktst is voor jouw situatie hangt voornamelijk af van factoren zoals de eigenschappen van je woning, je budget en je energieverbruik. Bijvoorbeeld, geothermische warmtepompen zoals water-water en grond-water warmtepompen zijn doorgaans beter geschikt voor nieuwbouwwoningen. Als je woning echter minder goed geïsoleerd is of als je nog niet klaar bent om je bestaande radiatoren te vervangen, kan een hybride warmtepomp een interessante keuze zijn.
Waar moet je op letten bij het kopen van een (hybride) warmtepomp?
Voordat je een warmtepomp in je woning kunt laten installeren, zijn er een aantal voorwaarden waaraan je woning moet voldoen:
Isolatie:
Om een warmtepomp efficiënt te laten werken, is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Voor een hybride warmtepomp is het aan te raden dat zowel de spouwmuur, vloer als het dak van je huis geïsoleerd zijn, en dat er minstens HR++ glas aanwezig is. Als je overweegt een all-electric warmtepomp te installeren, zijn vooral woningen die na 1992 zijn gebouwd geschikt, omdat deze doorgaans al beter geïsoleerd zijn.
Verwarmingssysteem:
Het verwarmingssysteem van je huis moet in staat zijn om lagere watertemperaturen te verwerken, omdat een (hybride) warmtepomp het water op lagere temperaturen verwarmt in vergelijking met traditionele cv-ketels. Een voorbeeld van een geschikt systeem hiervoor is vloerverwarming.
Stroomvoorziening:
Een warmtepomp werkt op elektriciteit, dus je stroomverbruik zal toenemen. Het is dus verstandig om zonnepanelen te overwegen, het liefst vóór of tegelijkertijd met de installatie van de warmtepomp, om duurzame elektriciteit op te wekken.
Ruimte:
Controleer of er voldoende ruimte beschikbaar is in je woning, evenals buiten voor een eventuele buitenunit van de warmtepomp.
Een warmtepomp is een complex systeem, en je hebt de keuze tussen twee hoofdtypen: een all-electric warmtepomp (waarbinnen verschillende modellen beschikbaar zijn) of een hybride warmtepomp (die wordt gekoppeld aan je bestaande cv-ketel). Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welk type het beste bij jouw situatie past voordat je tot installatie overgaat.
Veelgestelde vragen
Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de warmtepomp offerte ►