Een warmtepomp is een milieuvriendelijke optie die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook kan helpen om je energierekening te verlagen. Als je nog meer rendement uit je warmtepomp wilt halen, kan het toevoegen van een buffervat een slimme keuze zijn. We leggen je uit wat het precies is. Bekijk de warmtepomp offerte
Wat is een buffervat?
Een van de nadelen van het gebruik van een warmtepomp is dat de geproduceerde warmte niet altijd overeenkomt met de vraag naar warmte in huis. Dit kan inefficiënt zijn, vooral wanneer overtollige warmte niet wordt benut.
Gelukkig biedt een liter buffer vat een oplossing voor dit probleem. Dit is een opslagvat dat tussen de warmtepomp en het verwarmingssysteem (en soms het tapwater) wordt geplaatst om overtollige warmte tijdelijk op te slaan. Op het moment dat je weer warmte nodig hebt, kan het opgeslagen water worden gebruikt. Met een gemiddeld buffervat kun je de opgeslagen warmte tot 2 à 3 dagen benutten en soms zelfs langer, afhankelijk van de kwaliteit van de isolatie van het vat.
De temperatuur van het buffervat zit op ongeveer 40 °C, is er weinig energie nodig om het weer op te warmen. Deze opwarming kan plaatsvinden met elektriciteit van het aangesloten elektriciteitsnet, maar ook door gebruik te maken van zonne-energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen.
Zonnepanelen kunnen tijdens piekmomenten extra elektriciteit opwekken. Deze extra energie kan worden gebruikt om het buffervat op temperatuur te houden. Het warme water in het buffervat kan dan later worden gebruikt wanneer de vraag naar warmte hoog is, zelfs als de opbrengst van de zonnepanelen en de warmtepomp op dat moment lager is. Dit is een slimme manier om duurzaam gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen en efficiënt met warmte om te gaan.
Wat is het verschil tussen een buffervat en een boiler?
Warmtepompboilers en buffervaten worden vaak door elkaar gehaald omdat ze beide bedoeld zijn om warm cv water op te slaan.
Het belangrijkste verschil tussen beiden is het doel waarvoor ze worden gebruikt:
- Een boiler is specifiek bedoeld voor het opslaan van sanitair tapwater, dat wil zeggen water voor bijvoorbeeld douches, kranen en badkamers. Het zorgt ervoor dat je altijd direct warm cv water beschikbaar hebt voor gebruik.
- Een buffervat daarentegen wordt gebruikt ter ondersteuning van het verwarmingssysteem. Het slaat warm cv water op dat wordt gebruikt wanneer dat nodig is, meestal voor verwarmingsdoeleinden. Pas wanneer het buffervat leeg is, neemt de warmtepomp (of HR-ketel) het over om nieuw warm water te produceren voor verwarming.
Kort gezegd, een boiler is voor warm tapwater en een buffervat is voor ondersteuning van het verwarmingssysteem.
Wat zijn de voordelen van een buffervat?
Hier zijn de vele voordelen van een buffervat op een rij:
1. Meer rendement en uitkomst van de warmtepomp: Een buffervat zorgt voor een verhoogd rendement van de warmtepomp door een lager energieverbruik. De warmtepomp hoeft minder vaak aan en uit te schakelen (pendelen), wat resulteert in minder verspilde energie.
2. Verlengde levensduur van de warmtepomp: Het constante pendelen kan schadelijk zijn voor de levensduur van de compressor in de warmtepomp. Door een buffervat te installeren, wordt dit pendelen verminderd, wat de levensduur van de warmtepomp kan verlengen.
3. Opvangen van pieken in energieverbruik: Het pendelen van de warmtepomp kan leiden tot pieken in het energieverbruik. Met een buffervat kun je deze pieken opvangen en zorgen voor een stabiele toevoer van warmte.
4. Geen tekorten of overschotten meer: Met een buffervat is er altijd warm water beschikbaar, waardoor er geen verspilling van water meer is en je geen last hebt van tekorten.
5. Duurzame verwarming van tapwater: Naast verwarming maakt een buffervat het mogelijk om ook het tapwater op een duurzame manier te verwarmen.
6. Gebruik van meerdere warmtebronnen: Je kunt verschillende energiebronnen tegelijk aansluiten op een buffervat, zoals een hout- of pelletkachel en een zonneboiler. Hierdoor wordt je verwarmingssysteem veel efficiënter omdat je prioriteit kunt geven aan de kostenefficiëntste manier van verwarmen.
Hoe groot moet het buffervat zijn?
Buffervaten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, en de ideale grootte hangt af van je specifieke behoeften en de warmtebronnen die het buffervat zullen voeden met warm water.
Bij gebruik van een warmtepomp wordt over het algemeen aanbevolen om 10 tot 20 liter buffervat inhoud per 1 kW vermogen te hebben. Dit betekent dat voor elke kilowatt aan vermogen dat de warmtepomp kan leveren, er minstens 10 tot 20 liter buffervat inhoud nodig is.
Bij een warmtepomp met een gemiddeld vermogen van 5 tot 6 kW zou dit resulteren in een buffervat met een inhoud van 50 tot 120 liter.
Er zijn ook grotere buffervaten beschikbaar, met inhouden van 200 liter of zelfs 500 liter, voor situaties waarin meer opslagcapaciteit nodig is om aan de warmwaterbehoeften te voldoen. De juiste maat hangt af van je specifieke situatie minimaal vermogen en vereisten.

Buffervat als energie-hub voor verschillende warmtebronnen
Een buffervat kan dienen als een soort “warmte-hub” om duurzame energie op te slaan van verschillende warmtebronnen. Dit is vooral handig als je meerdere warmtebronnen hebt geïnstalleerd, zoals een modulerende warmtepomp, zonnecollectoren (thermische zonnepanelen die warmte opslaan, geen fotovoltaïsche zonnepanelen voor elektriciteit), en misschien zelfs een pelletkachel.
Het probleem met deze verschillende warmtebronnen is dat de energieproductie niet altijd gelijktijdig plaatsvindt met de energievraag. In een gemiddeld huishouden is de energievraag ‘s avonds meestal het hoogst, terwijl zonnecollectoren overdag warmte produceren.
Met een buffervat kun je de overdag opgewekte warmte van de thermische zonnepanelen opslaan en deze ‘s avonds gebruiken. Hierdoor kun je het gebruik van andere energiebronnen verminderen en je afhankelijkheid van niet-duurzame energiebronnen beperken. Het buffervat fungeert als een soort “opslagbank” voor warmte, waardoor je de beschikbare duurzame energie-efficiënter kunt benutten.
Twee in één buffers
Het is zeker mogelijk om een buffer en een boiler in één mantel te combineren, vooral als je beperkte ruimte hebt of om andere redenen de voorkeur geeft aan deze oplossing. Dit kan goed werken met een houtketel, cv-ketel of een krachtig zonne-energiesysteem. Ook de warmtepomp gaat langer mee bij deze aanpak.
Echter, wanneer je uitsluitend een warmtepomp hebt die de combinatie moet voeden, kan dit minder efficiënt zijn. Het kan leiden tot situaties waarin de modulerende warmtepomp steeds moet bijspringen en de compressor gaat pendelen om het water in het vat op een verhoogde temperatuur te brengen, wat de efficiëntie van de warmtepomp kan verminderen. In dat geval wordt het meestal aanbevolen om een apart buffervat en een aparte boiler te gebruiken om de warmtepomp optimaal te laten presteren en efficiënt warm water te produceren.
Een buffervat kan nuttig zijn in verschillende verwarmingssystemen, niet alleen bij warmtepompen. Het biedt voordelen bij diverse warmtebronnen en maakt zelfs het gelijktijdig aansluiten van meerdere warmtebronnen mogelijk. Hier zijn enkele voorbeelden:
Zonneboiler: Een hygiëne buffervat kan worden gebruikt in combinatie met een zonneboiler. In dit systeem worden zonnecollectoren gebruikt om een speciale vloeistof op te warmen met behulp van zonne-energie. Deze opgewarmde vloeistof wordt naar het buffervat geleid, waar het zijn warmte afgeeft aan het water en warm water produceert. Wanneer warm water nodig is, kan dit uit het buffervat worden getapt.
Houtkachel: Bij een houtkachel kan een hygiëne buffervat nuttig zijn doordat het de warmte die wordt geproduceerd door de kachel opslaat en deze warmte nog urenlang kan gebruiken om het huis te verwarmen. Dit betekent dat je minder vaak hoeft te stoken, wat de efficiëntie van het verwarmingssysteem verhoogt.
Kortom, een buffervat kan een waardevolle toevoeging zijn aan verschillende verwarmingssystemen, waardoor je de efficiëntie kunt verbeteren en warmte kunt opslaan voor later gebruik, ongeacht de warmtebron die je gebruikt.
Is een buffervat nodig en heeft een buffervat ook nadelen?
Er zijn inderdaad enkele nadelen en overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van een buffervat in combinatie met vloerverwarming met een warmtepomp:
1. Extra investering: Een buffervat is een extra investering in je verwarmingssysteem, wat betekent dat je aanvankelijk meer kosten hebt. Het kan even duren voordat de besparingen op energiekosten de initiële kosten rechtvaardigen.
2. Ruimtevereisten: Niet iedereen heeft voldoende ruimte in huis voor een buffervat, vooral niet voor de grotere modellen. Gelukkig kunnen bepaalde typen buffervaten buiten worden geplaatst, en er zijn zelfs exemplaren ontworpen om in de tuin te worden ingegraven.
3. Niet altijd nodig: Als je al een warmtepomp hebt met een hoog rendement, is een buffervat mogelijk niet nodig. Dit geldt met name voor modulerende warmtepompen die hun vermogen voortdurend aanpassen aan de vraag. Ze kunnen efficiënt werken zonder een buffervat omdat ze snel kunnen reageren op veranderingen in de verwarmingsbehoeften.
Veelgestelde vragen
Heeft een warmtepomp een buffervat nodig?Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen: