Warmtepomp met buffervat | Werking, kosten en voordelen

Een warmtepomp is een duurzame optie die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook kan helpen om je energierekening te verlagen. Als je nog meer rendement uit je warmtepomp wilt halen, kan het toevoegen van een buffervat een slimme keuze zijn.

warmtepomp buffervat

Verwarmen met een warmtepomp met buffervat

Een van de nadelen van het gebruik van een warmtepomp is dat de geproduceerde warmte niet altijd overeenkomt met de vraag naar warmte in huis. Dit kan inefficiënt zijn, vooral wanneer overtollige warmte niet wordt benut. Een buffervat biedt een oplossing voor dit probleem.

Hoe werkt een buffervat?

Een buffervat is een opslagvat dat tussen de warmtepomp en het verwarmingssysteem (en soms het tapwater) wordt geplaatst om overtollige warmte tijdelijk op te slaan. Op het moment dat je weer warmte nodig hebt, kan het opgeslagen water worden gebruikt. Met een gemiddeld buffervat kun je de opgeslagen warmte tot 2 à 3 dagen benutten en soms zelfs langer, afhankelijk van de kwaliteit van de isolatie van het vat. De temperatuur van het buffervat zit op ongeveer 40 °C, dus is er weinig energie nodig tijdens dit proces om het weer op te warmen. Deze opwarming kan plaatsvinden met elektriciteit van het aangesloten elektriciteitsnet, maar ook door gebruik te maken van zonne-energie van zonnepanelen.

Hoe groot moet het voorraadvat zijn?

Buffervaten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Bij gebruik van een warmtepomp wordt over het algemeen aanbevolen om een buffervat met een minimale systeeminhoud van 10 tot 20 liter per 1 kW vermogen te hebben. Dit betekent dat voor elke kilowatt aan vermogen dat de warmtepomp kan leveren, er minstens 10 tot 20 liter buffervat inhoud nodig is. Bij een warmtepomp met een gemiddeld vermogen van 5 tot 6 kW zou dit resulteren in een buffervat met een inhoud van 50 tot 120 liter. Er zijn ook grotere buffervaten beschikbaar, van 200 liter of zelfs 500 liter, voor situaties waarin meer opslagcapaciteit nodig is om aan de warmwaterbehoeften te voldoen. De juiste maat hangt af van je specifieke situatie, minimaal vermogen en vereisten.

Warmtepomp met buffervat aansluiten

Een buffervat voor een warmtepomp kun je op verschillende manieren aansluiten, namelijk serieel en parallel. Hierbij heeft een parallelle aansluiting de voorkeur. Bij een parallelbuffer kunnen de warmtepomp en het afgiftesysteem onafhankelijk van elkaar werken, waar een schakelbuffer juist meer afhankelijk is van het afgiftesysteem. Bovendien moet er bij een schakelbuffer ook een bypass worden geplaatst tijdens de installatie, voor een optimale werking van de systemen.

Wat kost een warmtepomp met buffervat plaatsen?

De kosten voor een buffervat lopen erg uiteen. Zo heb je buffervaten van rond de € 400, maar zijn er ook vaten van € 3.000 verkrijgbaar. Hoeveel je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van onder andere het type buffervat dat je kiest en de inhoud en grootte. Voor een warmtepomp liggen de kosten gemiddeld tussen de € 4.000 en € 27.000, afhankelijk van wat voor soort machine je laat installeren. Alles bij elkaar is het dus een behoorlijke investering.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

De voor- en nadelen van een buffervat

We hebben de voordelen en nadelen van het gebruik van een warmtepomp met buffervat voor je op een rijtje gezet. Wat is nu een goede reden om een buffervat aan te schaffen en waar moet je juist rekening mee houden?

Voordelen van een buffervat

 • Meer rendement en uitkomst van de warmtepomp: Een buffervat zorgt voor een verhoogd rendement van de warmtepomp door een lager energieverbruik. De machine hoeft minder vaak aan en uit te schakelen (pendelen), wat resulteert in minder verspilde energie.
 • Verlengde levensduur van de warmtepomp: Het constante pendelen kan schadelijk zijn voor de levensduur van de compressor in de warmtepomp. Door een buffervat te installeren, wordt dit pendelen verminderd, wat de levensduur van de warmtepomp kan verlengen.
 • Opvangen van pieken in energieverbruik: Het pendelen van de warmtepomp kan leiden tot pieken in het energieverbruik. Met een buffervat kun je deze pieken opvangen en zorgen voor een stabiele toevoer van warmte.
 • Geen tekorten of overschotten meer: Met een buffervat is er altijd warm water beschikbaar, waardoor er geen verspilling van water meer is en je geen last hebt van tekorten.
 • Duurzame verwarming van tapwater: Naast verwarming maakt een buffervat het mogelijk om ook het tapwater op een duurzame manier te verwarmen.
 • Gebruik van meerdere warmtebronnen: Je kunt verschillende energiebronnen tegelijk aansluiten op een buffervat, zoals een hout- of pelletkachel en een zonneboiler. Hierdoor wordt je verwarmingssysteem veel efficiënter omdat je prioriteit kunt geven aan de meest kostenefficiënte manier van verwarmen op dat moment.

Nadelen van buffervat bij warmtepomp

 • Extra investering: Een buffervat is een extra investering in je verwarmingssysteem, wat betekent dat je aanvankelijk meer kosten hebt. Het kan even duren voordat de besparingen op energiekosten de initiële kosten rechtvaardigen.
 • Ruimtevereisten: Niet iedereen heeft voldoende ruimte in huis voor een buffervat, vooral niet voor de grotere modellen. Gelukkig kunnen bepaalde typen buffervaten buiten worden geplaatst, en er zijn zelfs exemplaren ontworpen om in de tuin te worden ingegraven.
 • Niet altijd nodig: Als je al een warmtepomp hebt met een hoog rendement, is een buffervat mogelijk niet nodig. Dit geldt met name voor modulerende warmtepompen die hun vermogen voortdurend aanpassen aan de vraag. Ze kunnen efficiënt werken zonder een buffervat omdat ze snel kunnen reageren op veranderingen in de verwarmingsbehoeften.
warmtepomp buffervat

Verschil buffervat en boiler

Warmtepompboilers en buffervaten worden vaak door elkaar gehaald omdat ze beide bedoeld zijn om warm CV-water op te slaan. Het belangrijkste verschil tussen beiden is het doel waarvoor ze worden gebruikt:

 • Een boiler is specifiek bedoeld voor het opslaan van sanitair tapwater, dat wil zeggen water voor bijvoorbeeld douches, kranen en badkamers. Het zorgt ervoor dat je altijd direct warm CV-water beschikbaar hebt voor gebruik.
 • Een buffervat daarentegen wordt gebruikt ter ondersteuning van het verwarmingssysteem. Het slaat warm CV-water op dat wordt gebruikt wanneer dat nodig is, meestal voor verwarmingsdoeleinden. Pas wanneer het buffervat leeg is, neemt de warmtepomp (of HR-ketel) het over om nieuw warm water te produceren voor verwarming.

Twee-in-één buffer: niet voor modulerende warmtepomp

Het is mogelijk om een buffer en een boiler te combineren. Dit kan goed werken met een houtketel, CV-ketel of een krachtig zonne-energiesysteem. Ook de warmtepomp gaat langer mee bij deze aanpak. Wanneer je echter uitsluitend een warmtepomp hebt die de combinatie moet voeden, kan dit minder efficiënt zijn. Het kan leiden tot situaties waarin de modulerende warmtepomp steeds moet bijspringen en de compressor gaat pendelen om het vat met tapwater op een verhoogde temperatuur te brengen, wat de efficiëntie van de machine kan verminderen. In dat geval wordt het meestal aanbevolen om een apart buffervat en een aparte boiler te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Heeft een warmtepomp een buffervat nodig?

+
Een buffervat is niet per se nodig in een warmtepomp systeem, maar zorgt wel voor een stuk meer rust in het afgiftesysteem, omdat deze kan blijven werken in combinatie met een buffervat.

Wat doet een buffervat bij een warmtepomp?

+
Het plaatsen van een buffervat voorkomt dat de warmtepomp direct reageert (stoppen en starten) op temperatuurschommelingen in huis.

Hoe lang blijft warmte in het tapwater in een buffervat?

+
Bij een standaard buffertank wordt warmte 2 tot 3 dagen opgeslagen.

Kan een warmtepomp in een oud huis?

+
Veel mensen vragen zich af hoe ze een warmtepomp in een oud huis moeten installeren. In veel gevallen is dit prima. Wel moet de woning aan bepaalde eisen voldoen, zoals een goede isolatie en een passend verwarmingssysteem.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes