Lucht-lucht Warmtepomp of lucht-Water Warmtepomp?

In dit artikel leggen we je graag uit wat het verschil is tussen een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp. Zo kun je goed op een rijtje zetten wat voor jou de beste optie is.

lucht lucht of lucht water warmtepomp

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Lucht-lucht warmtepompen zetten buitenlucht energiezuinig om in warm water voor gebruik in uw sanitair of centrale verwarming. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingsketels, waardoor er geen aardgas of olie nodig is.

Is een lucht-lucht warmtepomp interessant?

Voor wie een energiezuinig toestel wil dat zowel kan koelen als verwarmen, is een lucht-lucht warmtepomp de ideale oplossing. Verwarmen met een warmtepompsysteem kost minder energie dan verwarmen met een elektrische haard, waardoor het een interessante optie is voor mensen die elektrisch verwarmen.

Wat zijn de voordelen van een lucht-lucht warmtepomp?

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp zijn:

 • Goedkoop: Een lucht-lucht warmtepomp is goedkoper dan andere warmtepompen.
 • Flexibel: Een lucht-lucht warmtepomp kan tijdens de warme zomerdagen ook gebruikt worden als airco.
 • Snelle werking: Deze warmtepomp kan eenvoudig en snel een ruimte op de gevraagde temperatuur brengen.
 • Simpele installatie: Voor graafwerkzaamheden heb je geen hoge kosten te betalen. Voor sommige typen warmtepompen zijn graafwerkzaamheden nodig.
 • Duurzaam: Om een ​​lucht-lucht warmtepomp te gebruiken, zoals andere typen warmtepompen, is er geen fossiele brandstof nodig, alleen elektriciteit.

Wat zijn de nadelen?

De nadelen van de warmtepomp zijn:

 • Laag rendement: Het rendement van deze warmtepomp is lager tijdens het koude weer. 
 • Extra verwarming: Omdat het rendement van lucht-lucht warmtepomp systemen bij koud weer vrij laag kan zijn, wordt aanbevolen om tijdens koude weersomstandigheden extra verwarming te voorzien.
 • Kan niet worden gebruikt in combinatie met bestaande verwarmingsapparatuur zoals radiatoren of vloerverwarming: Wanneer je op deze verwarmingstoestellen een warmtepomp wilt aansluiten, kun je het beste kiezen voor een lucht-water warmtepomp, die het water in de leidingen van deze toestellen verwarmt.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit zuigt lucht aan via een ventilator. Met behulp van koelgas, dat door de compressor wordt verwarmd, wordt de lucht op de gewenste temperatuur gebracht. Het verwarmde koelgas geeft zijn energie af aan de lucht die in de binnenunit wordt gezogen. Hierdoor kan warme lucht de woning in worden geblazen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Koelfunctie warmtepomp

De warmtepomp kan ook omgekeerd gebruikt worden; een lucht-lucht warmtepomp kan ook warmte uit een ruimte onttrekken en kan dus gebruikt worden als airco.

welke warmtepomp lucht lucht of lucht water

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Lucht-water warmtepompen zetten buitenlucht energiezuinig om in warm water voor gebruik in jouw sanitair of centrale verwarming. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingsketels, waardoor er geen aardgas of olie nodig is.

Wat zijn de voordelen van een lucht-water warmtepomp?

 • Makkelijk te installeren: Voor het installeren van een lucht-water-warmtepomp zijn geen grote technische werkzaamheden nodig. Dit betekent ook dat je profiteert van lagere installatiekosten. De installatie is doorgaans binnen één dag voltooid.
 • Milieuvriendelijk: Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. Combineer je de installatie met zonnepanelen, dan ben je volledig energieonafhankelijk en gebruik je 100% groene energie.
 • Energiezuinig: Om hetzelfde warmtegevoel te produceren is een lagere temperatuur nodig dan bij de meeste verwarmingsketels. Bovendien haalt de warmtepomp tot driekwart van de benodigde energie uit de natuur.

Luchtwater warmtepomp prijs

Een lucht-water warmtepomp heeft ook nog andere voordelen. Een daarvan is de prijs. Voor ons berekende Nederlanders is het prijskaartje natuurlijk belangrijk. Met zo’n grote aankoop zou je een dief van je eigen portemonnee zijn als je niet op de kleintjes let. Kost een grond warmtepomp minimaal € 10.000,- tot wel € 15.000,-, een lucht warmtepomp is aanzienlijk goedkoper. Een lucht-water warmtepomp heb je al voor € 7.000,-. Omdat de plaatsing makkelijker is, kun je de warmtepomp ook sneller in gebruik nemen en genieten van een huis dat perfect op temperatuur is.

Wat zijn de nadelen?

 • Het rendement is afhankelijk van de buitentemperatuur: Hoe warmer het buiten is, hoe minder interventie de pomp nodig heeft om het water te verwarmen. Bij temperaturen onder de 3 °C zijn lucht-water warmtepompen veel minder efficiënt dan andere warmtepompen. Daarom is het belangrijk om een ​​model te kiezen met voldoende capaciteit, zodat je ook in de koude wintermaanden kunt genieten van een comfortabele warmteverdeling.

Lucht water pomp werking

De buitenunit bevat een warmtepomp die via een koelvloeistof en condensor warmte uit de omgevingslucht absorbeert. De binnenunit ontvangt de warmte en gebruikt deze om water te verwarmen. Het warme water wordt vervolgens overgebracht naar een verwarmingselement of waterleiding.

Verschillen met een lucht-lucht warmtepomp

Een van de grootste verschillen is de manier waarop de warmte in de kamer vrijkomt. Met behulp van een lucht-lucht pomp gebeurt dit via een ventilator in jouw huis. Via een luchtwaterpomp wordt via een centraal verwarmingselement warmte in de woning afgegeven. Het voordeel van een lucht-lucht systeem is dat je hem in de zomer als airco kunt gebruiken, maar bij een lucht-water warmtepomp is dit niet mogelijk. Welk systeem je voorkeur heeft, hangt dus vooral af van de vraag of je de voorkeur geeft aan luchtverwarming of vloerverwarming. 

Wat is beter lucht-water of lucht lucht warmtepomp?

Als je jouw huis met elektriciteit verwarmt, is een lucht/lucht-warmtepomp een goede investering. Wanneer je echter gebruik maakt van een CV-ketel en een lage temperatuur verwarming, kun je beter overstappen op een lucht/water warmtepomp, omdat dit type warmtepomp efficiënter is.

Wat is efficiënter lucht-lucht of lucht-water warmtepomp?

Lucht-water warmtepompen zijn de meest energiezuinige oplossing voor goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Je krijgt dan een hogere COP en heeft minder elektriciteit nodig om jouw huis te verwarmen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een lucht-water warmtepomp inclusief installatie?

+
Een lucht-water warmtepomp kost gemiddeld € 16.000 inclusief installatie. Hiervan is € 12.000 voor de daadwerkelijke aanschaf van de warmtepomp en € 4.000 voor de installatie.

Waarom lucht-water warmtepomp?

+
Een lucht-water warmtepomp is een stuk goedkoper en minder complex om te installeren dan een water-water warmtepomp. Je hebt een betere efficiëntie dan een lucht-lucht warmtepomp, waardoor dit een goede optie is voor de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Hoeveel stroom verbruikt een lucht-water warmtepomp?

+
Een lucht-water warmtepomp zal ongeveer 5.000 kWh per jaar verbruiken om jouw huis lekker warm te houden.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes