Kosten warmtepomp in een bestaande woning

Een warmtepomp wordt vaak aangeraden bij een nieuwbouwwoning. Toch zijn er ook genoeg opties voor een warmtepomp in een bestaande woning. Wat zijn de kosten van deze investering in jouw woning?


Kosten warmtepomp in een bestaande woning

Wat kost een warmtepomp in bestaande woning?

De aanschaf van een warmtepomp kost meestal tussen de 7.000 euro en 20.000 euro, met uitschieters naar boven en onder. Het ligt aan het type warmtepomp dat je kiest, hoe goed je woning geïsoleerd is en of je van subsidie gebruik kunt maken wat de precieze kosten worden, het heeft in ieder geval redelijk weinig onderhoud en onderhoudskosten nodig. Het kan hierbij gaan om een bestaande warmtepomp in elk huis, bijvoorbeeld ook om een warmtepomp in een oud huis of een warmtepomp in bestaande woning.

Prijsindicatie

Zoals je hierboven ziet, lopen de kosten flink uiteen. Hieronder een algemene indicatie per soort:

 • Hybride warmtepomp – € 4.000 tot € 7.000
 • Lucht-lucht warmtepomp – € 3.000 tot 8.000
 • Lucht-water warmtepomp – € 7.000 tot 15.000
 • Water-water warmtepomp – € 10.000 tot 20.000
 • Bodem-water warmtepomp – € 15.000 tot 25.000

Hybride warmtepomp

De kosten hybride warmtepomp bestaande woning, de kosten van de warmtepomp installatie bij een bestaande woning en de warmtepomp plaatsen bij een bestaande woning zijn allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden.

Meest gekozen opties

Voor een bestaande woning is een hybride warmtepomp meestal de beste warmtepomp die je kan kiezen. Je krijgt de voordelen van een warmtepomp zonder een flinke verbouwing en bijbehorende kosten. Als het buiten te koud wordt voor de warmtepomp, neemt de cv ketel het werk over. Toch zorgt deze aanschaf er al voor dat je veel minder gas gebruikt en duurzaam bezig bent.

Elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp kan ook worden geïnstalleerd, maar wordt minder vaak gekozen. Dat komt omdat er meer kosten aan verbonden zijn dan aan een hybride warmtepomp. Niet alleen zijn de warmtepomp kosten hoger, je hebt ook een goed geïsoleerd huis en lage temperatuur verwarming nodig. Alleen dan zal de elektrische warmtepomp ook echt het werk van de cv ketel over kunnen nemen.

Warmtepomp installeren in bestaande woning

Hoe lang, de kosten en hoe ingrijpend de installatie van een warmtepomp is, ligt aan de soort die je kiest. De hybride warmtepomp kosten zijn hierin het laagst. Dit komt omdat het een toevoeging op het systeem is, in plaats van een complete vervanging zoals een volledig elektrische warmtepomp. Een warmtepomp die met de buitenlucht werkt zal ook minder kosten en werk met zich meebrengen dan een warmtepomp die zijn warmte ondergronds haalt.

warmtepomp kosten bestaande woning
Benieuwd naar de kosten van een warmtepomp?
We brengen je in contact met ervaren warmtepomp installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk warmtepomp prijzen

Prijs van bijkomende warmtepomp kosten

De reden dat warmtepompen vooral in nieuwbouwwoningen worden aangelegd en de kosten warmtepomp bestaande woning veel kunnen lijken, is de installatie van al deze extra’s. Het is makkelijker om lage temperatuur verwarming in nieuwe woningen aan te leggen, je weet dat het goede isolatie heeft en er hoeft niks meer open gebroken te worden. Dit betekent uiteraard niet dat het onmogelijk is om in een bestaande woning een warmtepomp aan te leggen. Elk huis kan geschikt voor een warmtepomp worden gemaakt.

Kosten van een warmtepomp verminderen

Je kunt op een aantal manieren de bijkomende kosten van de warmtepomp minderen. Zo kun je kiezen voor een HR ketel in plaats van een CV ketel, om nog minder gas te gebruiken. Ook kun je energie opwekken door middel van zonnepanelen, die de extra elektriciteit van warmtepompen op kunnen vangen zonder een hogere energie rekening te moeten betalen.

Welke warmtepompen zijn geschikt?

We focussen ons op welke warmtepompen geschikt zijn, maar vooral ook welke niet. Enkele voorbeelden van warmtepompen die geschikt zijn voor in een bestaande woning zijn:

 • Lucht-water warmtepompen: deze halen warmte uit de buitenlucht en zetten deze om in bruikbare warmte voor je huis.
 • Hybride warmtepompen: deze werken samen met een bestaande cv-ketel en wisselen tussen gas en elektriciteit.
 • Ventilatiewarmtepompen: deze gebruiken de warmte van de afgevoerde ventilatielucht om je huis te verwarmen.
 • Bodem-water warmtepompen: deze halen warmte uit de grond via een buizensysteem dat in de grond is geïnstalleerd en zijn geschikt voor woningen met voldoende ruimte en een tuin.

Ook zijn er enkele warmtepompen die niet geschikt zijn voor bestaande woningen, namelijk:

 • Grond-water warmtepompen: deze zijn niet ideaal voor bestaande huizen, omdat hiervoor boringen in de grond gemaakt moeten worden en er is veel ruimte nodig.
 • Bodem-water warmtepompen: deze zijn in sommige gevallen geen goede optie, omdat niet elke woning een goede isolatie heeft.

Welke optie de beste is, verschilt per situatie. Enkele factoren die mee kunnen spelen zijn het gewenste resultaat, het budget en het type/merk dat de voorkeur heeft. 

warmtepomp kosten bestaande woning

Besparingen

Omdat de warmtepomp een deel van het werk van een cv ketel overneemt, ben je minder euro per jaar kwijt aan gas. Je energie rekening zal wel omhoog gaan, want de warmtepomp gebruikt elektriciteit om je huis te verwarmen. Door elektrisch te verwarmen zal je per jaar minder betalen en bespaar je dus flink. Op deze manier heb je binnen een aantal jaar de prijs van de warmtepomp terug verdient. Bij een hybride warmtepomp ligt de terugverdientijd meestal rond de 7 jaar.

Prijzen en rendement

In een goed geïsoleerde woning bespaar je nog meer op de energie rekening. Als de warmte niet uit je huis kan ontsnappen, hoef je minder bij te verwarmen en verbruik je dus minder energie. Met bijvoorbeeld HR glas, spouwmuur- en elk ander type isolatie krijg je een lagere prijs op de rekening aan het eind van het jaar. Ook hier geldt dat je eerst moet investeren om minder euro kwijt te zijn, maar je verdient dit over de jaren terug.

Subsidie

In 2024 is het nog mogelijk om een warmtepomp subsidie aan te vragen, mits de warmtepomp minimaal energielabel A++ heeft. Dit is een tegemoetkoming in de kosten warmtepomp bestaande woning aanleggen. Als je nog verder wilt isoleren, kun je vaak ook een subsidie aanvragen. Buiten subsidie op het nationale niveau kun je ook bij je gemeente controleren of je daar nog een extra subsidie kunt krijgen. Mocht je niet in aanmerking komen voor een van deze regelingen, dan kun je een goedkope lening aanvragen via de Energiebespaarlening.

Je bestaande woning geschikt voor een warmtepomp maken

De knoop is doorgehakt, je gaat voor die warmtepomp. Hoe zorg je ervoor dat je een warmtepomp in een bestaande woning krijgt? Om te beginnen is het slim om zo snel mogelijk meerdere warmtepomp offertes aan te vragen. Zo weet je precies wat de kosten gaan zijn en kun je de beste prijs vinden.

Isoleren

Daarna is het zaak om ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Dit kun je overslaan als je al zeker weet dat het goed zit met je woning. Anders is het slim om eerst te isoleren voor je overgaat op de installatie van de warmtepomp. Kijk ook meteen of je meerdere klussen tegelijk kunt laten doen, of misschien willen je buren ook voor duurzaam renoveren gaan. Als je niet voor iedere klus een voorrijtarief hoeft te betalen, of de kosten zelfs kan delen, scheelt dit flink!

Installatie

Na het isoleren is het tijd voor de installatie. Je gekozen warmtepomp wordt in je bestaande woning aangelegd en binnen een of enkele dagen draag jij je steentje bij aan een betere wereld. Zo makkelijk kan het zijn!

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Over het algemeen heb je ongeveer 5 tot 10 zonnepanelen nodig voor het laten werken van een warmtepomp. Let er wel op dat dit kan verschillen per situatie.

Wat is goedkoper, stoken op gas of warmtepomp?

+
Een warmtepomp is op de lange termijn goedkoper dan stoken op gas, maar de aanschafkosten kunnen duurder uitvallen. Het is dus een investering op de lange termijn.

Wat kost een warmtepomp voor een woonhuis?

+
De kosten van een warmtepomp hangen af van verschillende factoren zoals het type, het merk en het vermogen. Er is geen simpel antwoord te geven op deze vraag, daarom wordt het aangeraden om meerdere offertes aan te vragen om zo de beste keus voor jouw situatie te maken.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes