Warmtepomp offertes | Vergelijken en aanvragen
Het vergelijken van warmtepomp offertes is een verstandige keuze, omdat het je kan helpen geld voor isolatie of verwarming te besparen. Je wilt een zo compleet mogelijke offerte die een goed overzicht geeft van de verwachte kosten.
Warmtepomp offertes vergelijken
Een warmtepomp is een flinke investering die hopelijk lang meegaat. Hierdoor wil je natuurlijk de beste warmtepomp voor de beste prijs krijgen. Door offertes op te vragen en goed te vergelijken, kun je de juiste keuze maken en je woning energiezuinig gaan verwarmen met een passende warmtepomp voor jouw situatie.
Verduurzamen met een hybride warmtepomp
Het kabinet streeft ernaar de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen door de transitie naar aardgasvrije woningen te bevorderen. Voor bestaande woningen wordt vaak een hybride warmtepomp als een geschikte oplossing beschouwd, en na 2026 wordt het zelfs verplicht om een hybride warmtepomp te plaatsen wanneer je de CV-ketel moet vervangen. In de basisfunctie verwarmt de warmtepomp je huis, maar op koude dagen neemt de CV-ketel het verwarmen over. Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op gasverbruik en dus op je energierekening, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort in je verwarming woning.
Verder verduurzamen
Buiten dat de hybride warmtepomp verplicht zal worden, is het ook gewoon slim om zo snel mogelijk te verduurzamen. Het is goedkoper om op stroom dan op gas te verwarmen, en door isolatiemaatregelen te nemen heb je ook nog eens minder energie nodig om te verwarmen. Dit scheelt flink op de energierekening en zorgt voor meer wooncomfort. Door offertes op te vragen en te vergelijken kun je ook kijken of je meerdere klussen tegelijk kan laten doen en zo uiteindelijk besparen op de investering.
Subsidie
Een warmtepomp is een flinke investering, maar gelukkig biedt de overheid aanzienlijke stimulansen voor energiebesparende maatregelen. Wanneer je besluit een warmtepomp aan te schaffen, kun je profiteren van ISDE subsidie. Hierdoor kun je duizenden euro’s besparen op de aanschafkosten, wat vaak de investering aanzienlijk betaalbaarder maakt.
Aandachtspunten bij offertes vergelijken
Offertes vergelijken klinkt heel makkelijk, maar er zijn bepaalde dingen waar je goed op moet letten om een goede vergelijken te kunnen maken. Niet alle offertes zijn hetzelfde, waardoor het soms lastig kan zijn om te zien waarom de ene aanbieder goedkoper is dan een andere. Het kan zo zijn dat er bepaalde dingen niet op de ene offerte staan, maar wel op een andere, waardoor de prijs hoger lijkt voor een andere maar je eigenlijk een completer aanbod krijgt.
Prijs
Een open deur is natuurlijk de prijs zelf. Dit gaat om alle elementen van de prijs, niet alleen wat de warmtepomp zelf kost. Er is ook materiaal nodig voor de installatie, er moet BTW worden betaald, de arbeidskosten spelen ook een rol hier. Als deze extra kostenposten niet op de offerte staan, is het slim om hier even navraag naar te doen. Ook is het fijn als deze meteen worden uitgesplitst en uitgelegd, zodat je weet waar je geld naartoe gaat.
Extra kostenposten
Buiten de kosten voor de warmtepomp zelf en de installatie, kunnen er nog andere kostenposten meespelen. Dit kunnen bijvoorbeeld opruimkosten zijn als je oude CV-ketel moet worden meegenomen, of risicokosten, mogelijk benodigd hulpmateriaal en meer. Hiervoor is het helemaal handig om meerdere offertes te vergelijken, want als de ene aanbieder wel een bepaalde kostenpost heeft opgenomen en een ander niet, kun je hier gericht naar vragen. Het is dus ook zeker een goed idee om elke offerte goed door te spitten op wat er precies in staat en te kijken of iedereen hetzelfde aanbiedt en specificeert.
Afwerking en garantie
Omdat een warmtepomp lang mee moet gaan, is een goede afwerking en garantie wel gewenst. De meeste offertes zullen hier een melding van maken en soms ook aangeven hoeveel onderhoud zal kosten, mocht je hetzelfde bedrijf het onderhoud willen laten uitvoeren. Zo heb je niet alleen de kosten van de plaatsing voor je, maar weet je ook waar je op kunt rekenen na de plaatsing en hoeveel je nog kwijt zult zijn aan de warmtepomp na de initiële investering. Hiermee heb je een volledig plaatje van alle kosten en kun je het beste de prijzen vergelijken.
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
Een huis heeft goede isolatie nodig voor het geschikt is voor een warmtepomp. Dat is de belangrijkste factor om op te letten. Omdat je vaak lage temperatuur verwarming hebt met een warmtepomp, is het belangrijk dat hier zo min mogelijk warmte van ontsnapt. Dit is altijd nodig om zo zuinig mogelijk te kunnen verwarmen, maar een extra aandachtspunt bij een warmtepomp. Bij minder goede isolatie is het meestal slimmer om eerst het energielabel van je woning te verbeteren of misschien met een hybride warmtepomp te beginnen.
Welke soort is geschikt
Er zijn verschillende soorten warmtepompen om uit te kiezen. Welke hiervan geschikt is voor jouw woning is afhankelijk van verschillende factoren. Bij een lucht/lucht warmtepomp of lucht-water warmtepomp heb je vaak ruimte nodig voor een buitenunit, tenzij je voor een monoblock optie gaat. Deze zijn ook geschikt voor de meeste appartementen. Bij een water/water warmtepomp of geothermische warmtepomp moet je een buizensysteem in de grond kunnen plaatsen, waardoor je een flinke tuin nodig hebt. De prijzen verschillen ook flink, dus de keuze kan soms ook afhankelijk zijn van je budget.
Benodigde vermogen
Een appartement heeft minder vermogen nodig van een warmtepomp dan een groot vrijstaand huis. Je wilt een warmtepomp kiezen die groot genoeg is om je hele huis te verwarmen, maar niet zo groot dat er veel vermogen verloren gaat omdat je dit niet kunt gebruiken. Daarbij hebben sommige warmtepompen ook een ingebouwde boiler, die ook voor warm sanitair water kan zorgen. Dit alles heeft een effect op welk vermogen je nodig hebt en dus welke warmtepomp geschikt is.
Veelgestelde vragen
Wat kost een warmtepomp in 2024?
Waarom je geen warmtepomp moet nemen?
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
Is een warmtepomp nog rendabel?
Warmtepomp: gratis offertes!
Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.