Beste Warmtepomp | Top 4 | Welke moet je kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen waardoor er voor ieder huishouden een geschikte warmtepomp is. Wat is de beste warmtepomp voor jouw situatie? We zetten ze voor je op een rij!

beste warmtepomp

Top 4 Beste Warmtepompen 2024

Mitsubishi Warmtepomp

De beste warmtepomp is een warmtepomp van Mitsubishi. Dit merk is al jarenlang koploper wat betreft warmtepompen!

De kwaliteit van een Mitsubishi warmtepomp is niet alleen een van de beste, ze zijn ook nog eens super compact. Zowel de binnenunit als de buitenunit hebben compacte afmetingen zodat ze in elk huis makkelijk weggewerkt kunnen worden.

Een warmtepomp kopen is een flinke investering, je mag dus best verwachten dat de kwaliteit van de warmtepomp hoog is. Dat is bij Mitsubishi zeker het geval! Deze warmtepompen hebben een hoog vermogen, waardoor ze de woning en het water moeiteloos verwarmen.

Mitsubishi Warmtepomp

Omdat de inhoud van een Mitsubishi warmtepomp ook nog eens groot is hoef je nooit lang te wachten op warm water of verwarming.

Het water in de tank wordt continu en zonder gas met buitenlucht verwarmd waardoor ik het dus meteen kan gebruiken!

Nog een fijn voordeel van deze warmtepompen is dat ze relatief stil zijn. Veel warmtepompen op de markt kunnen best wel wat herrie maken en soms is dat vooral heel irritant. Daar heb je met een Mitsubishi warmtepomp geen last van.

Voordelen

green-voordelen.png

Topkwaliteit waar je op kunt bouwen

Compacte afmetingen waardoor ze in veel woningen passen

Hoog vermogen en dus heel effectief

Relatief stille warmtepomp

Nadelen

Nadelen icon

Duur

NIBE Warmtepomp

De NIBE warmtepompen zijn uitstekend, met name warmtepompen die werken met buitenlucht, aardwarmte en ventilatie warmtepompen. Zo wek je op een schone manier heel veel warmte op!

Doordat de NIBE warmtepompen op zoveel verschillende manieren werken zijn ze eigenlijk in elke woning toe te passen. Als je geen gebruik maakt van een ventilatiesysteem of niet in de grond wil boren kies je gewoon voor een lucht/water warmtepomp.

Ook heel handig: met de NIBE communicatiemodule kun je overal online de actuele status van de warmtepomp checken of de temperatuur aanpassen. Zo krijg je nog veel meer controle over je energiegebruik.

warmtepomp

Doordat de NIBE Warmtepompen geen gebruik maken van gas maar van schone energiebronnen verdien je de investering op de lange termijn terug. Zeker met de stijgende gasprijzen is het een hele geruststelling om over te gaan op gasloos leven.

De ruime en toch zo compact mogelijke waterboiler is groot genoeg om je hele huis van warm water te voorzien en klein genoeg om bijvoorbeeld op zolder weggewerkt te worden. Daardoor hoef je niet een ruimte in het huis te verbouwen, dat scheelt veel tijd, geld en moeite.

Voordelen

green-voordelen.png

Voor vrijwel elke woning een systeem
Met de online module kun je de temperatuur waar je ook bent aanpassen
Schone energiebron
Zo compact mogelijk en daardoor makkelijk weg te werken

Nadelen

Nadelen icon

Duur

Samsung Warmtepomp

De Samsung Warmtepompen zijn speciaal ontwikkeld om de trillingen en het geluid tot het absolute minimum te beperken!

Doordat de Samsung warmtepompen zo stil mogelijk zijn is dit de perfecte waterpomp om in een veelgebruikte leefruimte te gebruiken. Sommige waterpompen maken zo veel herrie dat je ze beter op het dak kunt plaatsen, maar dat is niet altijd mogelijk.

Als je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van de tuin is het niet prettig als daar een trillende machine hangt. Daar heb je met deze Samsung warmtepompen geen last van! Zo warm je milieuvriendelijk het huis op zonder geluidsoverlast.

warmtepomp

Deze Samsung Warmtepomp kan niet alleen gebruikt worden om het water in huis op te warmen, maar ook om de airconditioning van zowel koude als warme lucht te voorzien. Ik hou het huis met één hybride warmtepomp dus ook nog eens koel! De airco warmtepomp is een goed alternatief op gas. Je ziet ook steeds vaker dat de airconditioning ook wordt gebruikt voor het verwarmen van het huis.

Nog een handig aspect van deze warmtepompen is dat ze binnen een dag geïnstalleerd zijn. Als je een beetje handig bent zou je het in principe zelf kunnen doen. Dat scheelt toch weer monteurskosten.

Een nadeel van deze warmtepompen is dat ze op dit moment nog maar weinig door particulieren worden gebruikt. Daardoor is het misschien wat lastiger om er eentje tegen een goede prijs aan te schaffen.

Voordelen

green-voordelen.png

Beperken trillingen en geluid tot een minimum
Compacte omvang
Kan de airconditioning van koude en warme lucht voorzien
Makkelijk te installeren

Nadelen

Nadelen icon

Niet overal verkrijgbaar

Daikin Warmtepomp

De Daikin warmtepompen zijn verkrijgbaar in meerdere soorten, uitvoeringen en maten. Zo is er voor elke woning een geschikte warmtepomp!

Met wat ondersteuning van traditionele warmtebronnen maakt een Daikin warmtepomp gebruik van 80% hernieuwbare energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Met de stijgende gasprijzen kun je gewoon bouwen op je eigen opgewekte energie en voor het bespaarde geld kun je natuurlijk weer een veel leukere bestemming vinden.

De Daikin warmtepompen zijn compact en onderhoudsvrij. Nadat hij is geïnstalleerd heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Er ontstaat nergens kalk of roest en je hebt geen druppende afsluiter. Dat bespaart toch weer veel tijd, moeite en monteurs.

warmtepomp

Het water dat door de warmtepomp is opgewarmd is hygiënisch schoon en hoeft niet nogmaals thermisch ontsmet te worden om legionella tegen te gaan. Het is fris, hygiënisch en gezond water dat op elk moment van de dag tot jouw beschikking staat.

Voordelen

green-voordelen.png

Verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen en maten
Maakt gebruik van 80% herbruikbare energie waardoor je op gas bespaart
Compacte omvang
Onderhoudsvrij
Water hoeft niet tegen legionella ontsmet te worden

Nadelen

Nadelen icon

Duur

De juiste warmtepomp kiezen

Welke warmtepomp moet je kiezen? Het overwegen en vergelijken van een warmtepomp is voor iedereen verstandig.

Oriënteren hoe een warmtepomp werkt kan tot nieuwe inzichten leiden.

Hoeveel vermogen warmtepomp heb ik nodig?

Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is wanneer je een warmtepomp zoekt is het benodigde vermogen. Om zo effectief mogelijk zijn werk te doen moet de warmtepomp over het juiste vermogen beschikken. Dit hangt samen met het te verwarmen oppervlakte en de staat van de isolatie van het huis.

Als je niet precies weet hoe goed de staat van de isolatie in huis is geeft het bouwjaar vaak een goede indicatie.

Hoe kies je de beste warmtepomp?

Om er zeker van te zijn dat je de beste warmtepomp voor jouw situatie kiest is het verstandig om de volgende vragen te stellen:

1

Wat is het voornaamste doel van het gebruik van een warmtepomp? Wil je een warmtepomp alleen gebruiken om sanitair water te verwarmen, het huis te verwarmen of zelfs het zwembad te verwarmen? Het gebruik heeft invloed op het type warmtepomp dat je nodig hebt.

2

Wat is mijn budget? Geothermische warmtepompen halen energie uit de aarde en zijn over het algemeen duurder maar zeer efficiënt. Als je op zoek bent naar een zuinigere optie, kun je kiezen voor een warmtepomp die energie uit de buitenlucht haalt. Ook hybride warmtepompen, die een lucht-water warmtepomp combineren met een condensatieketel, zijn een optie.

3

Moet ik overwegen om een ​​warmtepomp te combineren met een CV-ketel? Bij een kleinere renovatie kan een warmtepomp gecombineerd worden met een condensatieketel, zodat je het bestaande verwarmingssysteem kan behouden. Bij goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen kan het echter verstandiger zijn om te kiezen voor een warmtepomp zonder cv-ketel en lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of wandverwarming.

4

Wil ik de warmtepomp ook als airco gebruiken? Een lucht-lucht warmtepomp werkt feitelijk als een airconditioner en koelt je huis op warme dagen snel en efficiënt af. Het is echter vermeldenswaard dat koeling zelfs met geothermische warmtepompen mogelijk is, maar dat het proces energiezuiniger en langzamer is.

Welke soorten warmtepompen kun je kopen?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die je kunt kopen. Welke variant nu het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van je wensen en situatie.

Daarom hebben we alle varianten op een rij gezet met de eigenschappen en voor- en nadelen!

All-electric warmtepompen

Zoals de naam al doet vermoeden werkt een all electric warmtepomp volledig op elektriciteit. De elektrische warmtepomp werkt zelfstandig en hoeft niet aangesloten te worden op een cv-ketel. Houd er rekening mee dat je gasverbruik daalt maar dat het stroomverbruik hierdoor juist toeneemt.

Vind je de overstap naar een all electric warmtepomp nog iets te groot? Dan kun je ook kiezen voor all electric ready. Deze variant kan goed samenwerken met elk type cv-ketel en zo fungeren als een hybride warmtepomp.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Hybride warmtepompen

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en is dus niet volledig elektrisch. Wel kun je met dit systeem je gasverbruik terugbrengen, omdat je gedeeltelijk elektriciteit en gedeeltelijk gas gebruikt. Het is dan ook een goede tussenstap voor duurzaam verwarmen.

De hybride warmtepomp wordt aan de cv-ketel gekoppeld en verwarmt voor een groot deel de woning. Is het erg koud en heeft de hybride warmtepomp niet genoeg capaciteit om de woning comfortabel warm te krijgen? Dan springt de cv-ketel bij. Dit zal vooral in de wintermaanden voorkomen.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp verwarmt de woning door middel van warmte uit ventilatielucht. Dit type warmtepomp is geschikt wanneer je een woning hebt met mechanische ventilatie. Zo kun je de woning zowel comfortabel verwarmen als goed ventileren.

Het is een kleine warmtepomp met alleen een binnenunit, die gekoppeld kan worden aan de cv-ketel. Doordat het een compact systeem is, neemt het weinig ruimte in beslag en kan de warmtepomp eenvoudig geïnstalleerd worden.

Lucht-water warmtepomp

Bij een lucht-water warmtepomp worden de buitenlucht en ventilatielucht als warmtebron gebruikt. De warmte wordt door de warmtepomp uit de lucht gehaald, en vervolgens overgedragen aan het verwarmingssysteem en het tapwater.

Met sommige lucht-water warmtepompen is het zelfs mogelijk om te koelen. Dit is ideaal voor de warme zomermaanden, wanneer je airconditioning nodig hebt.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepompen gebruikt ook de buitenlucht als warmtebron, net als bij een lucht-water warmtepomp.

Het verschil is dat de warmte bij een lucht-lucht warmtepomp via een ventilatiesysteem wordt afgegeven en bij een lucht-water systeem gaat dit via het water, in het verwarmingssysteem en het tapwater.

Grondwater warmtepomp

Een grondwater warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. Via een speciaal aangelegd buizensysteem wordt er warmte uit de bodem gehaald. De warmtepomp geeft deze warmte een hogere temperatuur en geeft het daarna af aan de woning, zodat je elke ruimte comfortabel kunt verwarmen.

Voor de aanleg van dit type warmtepomp is een warmtepomp grondboring nodig.

Water-water warmtepomp
Bij een water-water warmtepompen wordt er warmte gehaald uit het grondwater. Ook bij deze variant wordt er een speciale installatie aangelegd die het grondwater uit de grond pompt en de warmte eruit haalt.

De warmte wordt via de warmtepomp afgegeven aan de woning, en het opgepompte water gaat weer terug de grond in.

Wat kost een goede warmtepomp?

Een warmtepomp kopen is een behoorlijke investering. Het scheelt per soort warmtepomp en het vermogen wat de kosten zijn, maar je kunt in ieder geval uitgaan van een aardig prijskaartje.

De gemiddelde kosten lopen van € 4.000 tot € 27.000.

Verschillende prijzen

De prijs hangt af van het type, het merk, de capaciteit en de installatiekosten. Bij de ene warmtepomp is de installatie complexer dan bij de andere en neemt deze dus ook meer tijd in beslag. Bij een grond-water warmtepomp moeten er bijvoorbeeld leidingen aangelegd worden die het water uit de grond kunnen pompen.
Dit is een behoorlijke klus en daarom ben je voor een dergelijke warmtepomp tussen de € 23.000 en € 27.000 kwijt. Bij een hybride warmtepomp is de installatie veel eenvoudiger en betaal je dus een stuk minder, tussen de € 7.000 en € 11.000.

Subsidie

Een warmtepomp kopen valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie. Dit wordt ook wel de ISDE-subsidie genoemd. Deze subsidie is vanuit de overheid opgezet om woningeigenaren te stimuleren om hun woning te verduurzamen.

De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het type warmtepomp en ligt tussen de € 500 en € 2.500. Hiermee kun je dus een deel van de warmtepomp financieren. Ook kun je soms de warmtepomp via je werkgever kopen.

Lening afsluiten voor het kopen van een warmtepomp

Wist je dat je ook een lening af kunt sluiten voor de aanschaf van een warmtepomp? Dit is de zogeheten Energiebespaarlening. Dit is een aantrekkelijke lening die is opgericht door het Nationaal Warmtefonds.

De lening is speciaal voor woningeigenaren en heeft als doel om energiebesparende investeringen voor de woning te financieren.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de 8 en 12 jaar. Het is per situatie verschillend hoe snel je de investering zal terugverdienen. Of je woning geschikt is voor een warmtepomp speelt daarnaast ook mee.

De levensduur van de warmtepomp is gemiddeld 15 tot 20 jaar, dus je hebt na de terugverdientijd nog een tijd plezier van je aankoop!

COP-waarde

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, oftewel Coefficient of Performance. Dit is dus het prestatiegetal van de warmtepomp.

Hoe hoger de COP-waarde van de warmtepomp is, hoe zuiniger deze is en hoe hoger het rendement is.

Isolatie van je woning

Niet elke woning is geschikt voor het plaatsen van een warmtepomp. De woning heeft bij voorkeur minstens spouw-, vloer- en dakisolatie en dubbel glas. Indien de woning niet goed geïsoleerd is gaat er te veel warmte verloren en is de warmtepomp niet meer rendabel.

Zelfs de beste hybride warmtepomp werkt vaak wel in wat minder goed geïsoleerde woningen, omdat deze nog gekoppeld is aan de cv-ketel. Voor een all-electric warmtepomp is er wel meer voor nodig. Laat je dan ook adviseren door een specialist om na te gaan of je woning geschikt is, en welke isolatiemaatregelen je eventueel kunt nemen om je woning geschikt te maken voor een warmtepomp.

Top 8 bekende warmtepomp merken

  • Viessmann warmtepomp
  • Remeha warmtepomp
  • Vaillant warmtepomp
  • Nibe warmtepomp
  • Daikin-warmtepomp
  • Panasonic warmtepomp
  • Itho Daalderop warmtepomp
  • Nefit Bosch warmtepomp

Welk merk warmtepomp moet ik kiezen?

De keuze voor het meest geschikte merk warmtepomp hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Denk hierbij aan factoren als milieuvriendelijke productie, kosteneffectiviteit, hoge rendementen en naamsbekendheid.

Door deze factoren in overweging te nemen kun je de verschillende merken warmtepompen vergelijken en degene kiezen die het beste bij je behoeften past.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Voor hybride warmtepompen zijn doorgaans 5 tot 7 (extra) zonnepanelen voldoende. Voor een volledig elektrische warmtepomp is het verstandig om minimaal 7 tot 9 (extra) zonnepanelen te plaatsen. Dit betekent dat je in principe gegarandeerd volledig gecompenseerd wordt voor de hogere elektriciteitsvraag.

Wat is de duurste warmtepomp?

+
De duurste variant is een grondwaterpomp. Tenminste, als consumenten kiezen voor de duurste installatie. Wie een goede grondwaterwarmtepomp inclusief goede ondergrondse leidinginstallatie wil, krijgt te maken met prijzen tot € 25.000,-.

Wat kost een warmtepomp aan stroom per jaar?

+
Volledig elektrische warmtepompen zijn grote verbruikers van elektriciteit, ongeveer 3.200 kWh per jaar. Als we € 0,30 per kWh rekenen (prijspeil 2024), bedragen de jaarlijkse kosten ongeveer € 1.000. Het voordeel is dat je van aardgas af bent en dus geen aardgaskosten meer heeft.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

+
Een warmtepomp vervangt het gas door elektriciteit. Dit maakt het een stuk goedkoper. Afhankelijk van je energieprijzen bespaart een warmtepomp met buitenunit tussen de € 710 en € 1.170 per jaar (inclusief de vaste kosten van een verwijderbare gasaansluiting).

Offerte

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes