Warmtepomp stadsverwarming | Opties | Wat is de besparing?

Een warmtepomp kan in het geval van een enkele woning leiden tot aanzienlijke energiebesparingen. In het beste geval kan deze besparing maar liefst twee derde van het totale energieverbruik bedragen. Als je huis is aangesloten op stadsverwarming en je zoekt naar een manier om energie te besparen, dan kan een warmtepomp zeker een aantrekkelijke optie zijn.

warmtepomp stadsverwarming

Kan een warmtepomp op stadsverwarming?

Het is mogelijk om stadsverwarming en een warmtepomp te combineren, al kan dit een lastig proces zijn. Hierdoor zullen niet alle installateurs deze mogelijkheid aanbieden. Omdat beide systemen met andere energiebronnen dan gas werken, is het een duurzame manier om gebouwen te verwarmen. Ook kun je met de warmtepomp een deel van je gebruik zelf in de hand hebben, omdat je hier wel keuze hebt tussen leveranciers voor de elektriciteit (iets wat bij stadsverwarming vaak niet mogelijk is) en je deze elektriciteit ook zelf op kunt wekken.

Warmtepomp combineren met stadsverwarming

In de praktijk betekent de combinatie van stadsverwarming en warmtepomp dat de stadsverwarming bijspringt op dagen waarop de buitentemperatuur kouder is en de warmtepomp moeite heeft om voldoende warmte te leveren.

Deze overgang kan volledig zijn, maar kan ook gedeeltelijk zijn, afhankelijk van de behoefte. Op deze manier profiteer je van twee voordelen. Enerzijds zorg je ervoor dat je huis altijd op een comfortabele temperatuur blijft, en anderzijds kun je aanzienlijk besparen op je energierekening.

Opties warmtepomp stadsverwarming combinatie

Je kunt de warmtepomp dus combineren met stadsverwarming. Hieronder staan een aantal opties om dit te doen:

Optie 1: de lucht-lucht warmtepomp

Als je ervoor kiest om in het warmtenet je woning niet alleen stadsverwarming te gebruiken, maar dit wilt combineren met een warmtepomp, wordt in de meeste gevallen gekozen voor een lucht-lucht warmtepomp. De populariteit van een lucht-lucht warmtepomp is in de loop der jaren om verschillende redenen toegenomen.

Allereerst is zo’n warmtepomp in termen van aankoopprijs over het algemeen betaalbaar voor de meeste mensen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een grond-water warmtepomp. Hoewel het rendement van de lucht-lucht warmtepomp misschien iets lager is in vergelijking met andere warmtepompen, betekent dit niet dat ze in combinatie met stadsverwarming doorgaans niet aan de verwachtingen kan voldoen. Ook kan een lucht-lucht warmtepomp vaak ook als airco werken, waardoor je niet alleen je huis kunt verwarmen, maar ook kunt afkoelen. Vooral in appartementen is dit vaak een groot voordeel.

Wil je kunnen profiteren van de voordelen van een warmtepomp zonder een hoge investering te moeten doen? In dat geval is het kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp samen met stadsverwarming zowel financieel als praktisch gezien een interessante optie.

De gemiddelde kosten voor een lucht-lucht warmtepomp liggen tussen de €4.000,- en de €8.000,-.

Optie 2: de hybride lucht-water warmtepomp

Een hybride warmtepomp is meestal een lucht-water warmtepomp en kan worden gebruikt om deels het werk van je CV-ketel over te nemen, maar ook om een deel van de stadsverwarming over te nemen. Deze optie zal alleen als verwarming kunnen werken en heeft idealiter vloerverwarming nodig om goed te werken, maar kan soms ook op radiatoren worden aangesloten.

Je kunt deze optie ook als all-electric kiezen, maar dan heb je meer aanpassingen nodig in je appartement. Dit kan soms lastig zijn, omdat je voor sommige dingen de VvE erbij moet betrekken. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie. Ook heb je een extra boiler nodig om voor warm sanitair water te zorgen, of alsnog een deel van de stadsverwarming hiervoor gebruiken.

De gemiddelde kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen tussen de €8.000,- en de €12.000,-.

Warmtepomp in plaats van stadsverwarming?

Als je stadsverwarming hebt en liever geen hybride warmtepomp wilt gebruiken, is het een optie om de stadsverwarming te verwijderen en volledig over te stappen op een warmtepomp. Hier zijn enkele zaken om in gedachten te houden als je overweegt om de stadsverwarming te vervangen door een warmtepomp:

1. Je moet beschikken over vloerverwarming, omdat warmtepompen meestal het beste werken met dit type verwarmingssysteem.

2. De nieuwe warmtepomp moet voldoende vermogen hebben om je woning altijd op een comfortabele temperatuur te houden. In dit geval kan de stadsverwarming volledig worden verwijderd.

3. Warmtepompen nemen meer ruimte in beslag dan stadsverwarmingsapparatuur. Het kan zijn dat de warmtepomp niet op dezelfde locatie kan worden geplaatst en dat er een nieuwe locatie moet worden gezocht. Dit kan extra leidingwerk en installatiekosten met zich meebrengen.

4. Er zijn ook technische vereisten waaraan moet worden voldaan. Het is raadzaam om een warmtepompspecialist te raadplegen om te beoordelen of jouw woning geschikt is voor het verwijderen van de stadsverwarming en het aansluiten op een warmtepomp.

Het overstappen van stadsverwarming naar een warmtepomp aansluiting is een serieuze beslissing die zorgvuldige planning en evaluatie vereist om ervoor te zorgen dat je woning geschikt is.

Wat is de besparing?

Voor een gemiddeld huishouden bedragen de jaarlijkse kosten voor stadsverwarming ongeveer €1.650. Houd er rekening mee dat dit voor een “gemiddeld” huishouden geldt en dus kan verschillen met jouw situatie. Over een periode van tien jaar zou dit dus neerkomen op ongeveer €16.500.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Verschillende kosten warmtepomp en stadsverwarming

Bij het gebruik van een warmtepomp zijn er ook eenmalige kosten, maar deze verschillen van stadswarmte. Je moet de warmtepomp zelf aanschaffen en er zijn installatiekosten van een specialist. Deze kosten zijn eenmalig, in tegenstelling tot het jaarlijkse onderhoud dat nodig is. In tegenstelling tot stadswarmte, waar je betaalt voor warmte, betaal je bij een warmtepomp voor elektriciteit. De elektriciteitskosten zullen dus aanzienlijk stijgen, maar je verliest het grootste deel van de kosten voor warmte.

Elektriciteit kost minder dan warmte

Desondanks zijn deze kosten vaak lager dan die van stadswarmte: het prijspeil voor één kilowattuur elektriciteit bedraagt in 2024 ongeveer 30 eurocent, en het gemiddelde jaarlijkse verbruik van een warmtepomp is ongeveer 4000 kilowattuur, wat neerkomt op jaarlijkse elektriciteitskosten van €1.200. Over een periode van tien jaar zou dat dus €12.000 bedragen. Als je ook rekening houdt met een aanschafprijs van ongeveer €5.000 wanneer je kiest voor een lucht-lucht warmtepomp, kom je uit op €17.000 over een periode van tien jaar. Dit is ongeveer eenzelfde prijs als je zou betalen voor stadsverwarming, maar de grootste investering ligt dan achter je.

Let op: Deze berekening houdt geen rekening met mogelijke subsidies voor warmtepompen.

Er is dus sprake van een verschil in kosten tussen het gebruik van stadswarmte en een warmtepomp. Op de lange termijn kan een warmtepomp een interessante investering zijn, vooral als deze wordt gecombineerd met zonnepanelen of een andere vorm van duurzame elektriciteitsopwekking.

stadsverwarming warmtepomp

Warmtepomp in je appartement

Het is zeker mogelijk om over te stappen op een duurzame warmteoplossing, zoals een warmtepomp als je in een appartement woont. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden.

Soort warmtepomp

Warmtepompen kunnen worden onderverdeeld in verschillende soorten op basis van waar ze hun eigen warmtebron vandaan halen. In een appartement is het meestal niet mogelijk om een warmtepomp te installeren die warmte uit de bodem of grondwater haalt, tenzij je dit samen met de buren regelt. De geschiktste optie voor appartementen is vaak een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp. Hoewel deze typen warmtepompen minder rendement hebben dan geothermische warmtepompen, zijn ze veel betaalbaarder en praktischer voor appartementen. Ook moet je kiezen tussen een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp.

Ruimte

Een warmtepomp neemt meestal ongeveer 1 vierkante meter ruimte in beslag als je deze binnen plaatst. Als je geen ruimte heeft in jouw appartement, kun je mogelijk overwegen om de warmtepomp aan de buitenkant van je appartement tegen de gevel te plaatsen, mits dit is toegestaan door de Vereniging van Eigenaren (VvE) of de woningbouwvereniging. Het is belangrijk om altijd een stille warmtepomp te kiezen om overlast voor de buren te voorkomen.

Onderdelen

Een warmtepomp bestaat meestal uit drie hoofdonderdelen: de buitenunit, de binnenunit en ventilatoren. De buitenunit haalt energie uit de buitenlucht en stuurt deze naar de binnenunit, die dit omzet in warmte en je woning ermee verwarmt. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om met één buitenunit meerdere huishoudens in het appartementencomplex te verwarmen door meerdere binnenunits op de buitenunit aan te sluiten, maar hiervoor moet je wel afspraken maken met de VvE en je buren.

De voordelen

Doordat appartementen doorgaans kleiner zijn en vaak omringd zijn door andere appartementen, is er over het algemeen minder duurzame energie nodig om ze te verwarmen in vergelijking met een vrijstaand huis. Bovendien zijn lucht-lucht en lucht-water warmtepompen doorgaans voordeliger dan andere typen warmtepompen. Het kan zelfs kosteneffectiever zijn om een warmtepomp in een appartement aan te schaffen, vooral als je de buitenunit deelt met je buren. Dit maakt warmtepompen een aantrekkelijke optie voor duurzame verwarming in appartementen.

Veelgestelde vragen

Wat is beter stadsverwarming of warmtepomp?

+
Stadsverwarming en een warmtepomp zijn allebei erg duurzame manieren van je huis verwarmen. Daarentegen heb je met stadsverwarming vaak hogere energieprijzen, terwijl een warmtepomp een grote initiële investering kan zijn. Hierdoor is het lastig aan te geven welke beter is, dit is afhankelijk van je situatie.

Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

+
Een warmtepomp kan een goede oplossing zijn wanneer je woning goed geïsoleerd is. Ook als je voldoende ruimte hebt en geen enkele buitenunit geluidsoverlast veroorzaakt. Een andere reden is wanneer je het aardgasverbruik wilt verminderen en actief wilt bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Is een warmtepomp aan te raden?

+
Een warmtepomp is aan te raden wanneer je huis al redelijk energiezuinig is. Het is een flinke investering die ook een goede isolatie nodig heeft om het huis te kunnen verwarmen. Als je huis nog geen goed energielabel heeft, is de warmtepomp niet aan te raden.

Wat is alternatief voor stadsverwarming?

+
Voor de nieuwe situatie zonder stadsverwarming lijken er 3 goede oplossingen te bestaan: grond/bronwater-warmtepompen, lucht-water warmtepomp, en de pelletketel.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes