Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk van je warmtepomp kunnen genieten. De gemiddelde warmtepomp levensduur zelf is al erg lang, maar met goed onderhoud kun je dit verlengen. Bekijk de warmtepomp offerte
Warmtepomp levensduur
Omdat een warmtepomp natuurlijk om een flinke investering vraagt, wil je graag een zo lang mogelijke levensduur van de warmtepomp realiseren. De meeste warmtepomp fabrikanten zullen een te verwachten levensduur aangeven van ongeveer vijftien tot twintig jaar. Dit betekent niet dat je warmtepomp na twintig jaar sowieso vervangen moet worden, want door goed onderhoud kun je deze levensduur op een positieve manier beïnvloeden.
Langere levensduur warmtepomp
Als de omstandigheden gunstig zijn, kan de levensduur warmtepomp verlengt worden. Deze omstandigheden heb je zelf deels in de hand. Een warmtepomp heeft net zoals een CV-ketel regelmatig een inspectie en onderhoud nodig. Waar er bij een CV-ketel vooral naar de gaszijdige aspecten wordt gekeken, heeft een warmtepomp een ander soort inspectie nodig.
Onderhoudscontract
Omdat een warmtepomp regelmatig onderhoud nodig heeft, kun je vaak bij de installateur een onderhoudscontract afsluiten. Het is goed om de warmtepomp te laten onderhouden, omdat de installateur de onderhoudsvoorschriften goed zal kennen. Het jaarlijks onderhoud zorgt ervoor dat de warmtepompen langer meegaan en dat je snel achter gebreken kunt komen voor ze de levensduur van een warmtepomp beïnvloeden.
Belangrijkste onderdelen
De levensduur van een warmtepomp wordt vooral bepaald door de levensduur van de compressor. Omdat de compressor eigenlijk het middelpunt van de warmtepomp is, is de gemiddelde levensduur van de warmtepomp vergelijkbaar aan de levensduur van de compressor. De compressor zal een bepaald aantal draaiuren hebben, maar door de warmtepomp optimaal te gebruiken, zal de werkelijke levensduur van de compressor hoger liggen.
Warmtepomp installatie
Een goede installatie zal een positieve invloed hebben op de levensduur van een warmtepomp. Bij een doordachte warmtepomp installatie wordt er rekening gehouden met de bron, de juiste grootte en soort warmtepomp en het aangesloten afgiftesysteem. Dit is erg belangrijk, want wanneer de warmtepomp namelijk goed aangesloten is op hoe jij hem gebruikt, zal de compressor minder start-stop cycli hoeven doen en kan de compressor de verwachtte draaiuren halen. Een modulerende warmtepomp zal hier al veel in helpen.
Overige elementen
De compressor is niet het enige deel van de warmtepomp dat een controle kan gebruiken. Ook bijvoorbeeld het buffervat, de warmtewisselaar en expansieventiel kunnen af en toe een controle gebruiken. Wanneer je een hybride warmtepomp hebt, zal de verbinding met de CV-ketel ook gecontroleerd moeten worden. Bij grotere warmtepompen wordt ook onder andere een lekdetectie uitgevoerd.
Omdat een warmtepomp werkt via het vloeistof in de leidingen, is het belangrijk dat deze vloeistoffen ook regelmatig worden gecontroleerd en zo nodig vervangen. Te veel of te weinig kan tot schade leiden, en je wilt ook voorkomen dat er vervuiling in je warmtepomp terecht komt. Bij te weinig vloeistof moet de warmtepomp vaker schakelen, wat ook weer nadelig is voor de compressor. Het hele systeem moet dus goed op elkaar zijn aangesloten om een zo lang mogelijke levensduur warmtepomp te garanderen.

Toekomstbestendig investeren
De aanschaf van een warmtepomp betekent flink investeren. Hierom geeft een leverancier vaak ook een economische levensduur aan, wat aangeeft wanneer je de warmtepomp hebt terugverdiend. Ter vergelijking: deze levensduur van een warmtepomp zit gemiddeld op 10 jaar. Maar warmtepompen gaan vaak jaren langer mee, tot wel twintig jaar of meer. Deze langere levensduur warmtepomp is wanneer de warmtepomp nog prima zal functioneren, maar je de investering hebt terugverdiend.
Positieve manier beïnvloeden
Je kunt dus de levensduur van een warmtepomp langer maken door deze door een professionele installateur te laten monteren en regelmatig het functioneren te laten controleren. Ook zal de kwaliteit van de warmtepompen een effect hebben op de warmtepomp levensduur. Het is geen verrassing dat hogere kwaliteit warmtepompen langer meegaan.
Rendement
De levensduur van een warmtepomp heeft ook te maken met het rendement. Wanneer je minder verwarming van de warmtepomp krijgt dan dat je nodig hebt, kan het soms tijd zijn om deze gewoon te vervangen. Door goed onderhoud en goed gebruik zal dit moment lang kunnen worden uitgesteld, maar uiteindelijk zal het toch tijd zijn om een nieuwe warmtepomp te kopen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen: