Levensduur warmtepomp | Hoe lang plezier van je aankoop!

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk van je warmtepomp kunnen genieten. De gemiddelde warmtepomp levensduur zelf is al erg lang, maar met goed onderhoud kun je dit verlengen.

goed onderhouden warmtepomp

Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Omdat een warmtepomp natuurlijk om een flinke investering vraagt, wil je graag een zo lang mogelijke levensduur van de warmtepomp realiseren. De meeste warmtepomp fabrikanten zullen een te verwachten levensduur aangeven van ongeveer vijftien tot twintig jaar.

Dit betekent niet dat je warmtepomp na twintig jaar sowieso vervangen moet worden, want door goed onderhoud kun je deze levensduur op een positieve manier beïnvloeden.

Langere gemiddelde levensduur warmtepomp

Als de omstandigheden gunstig zijn kan de levensduur warmtepomp verlengd worden. Deze omstandigheden heb je zelf deels in de hand. Een warmtepomp heeft net zoals een cv-ketel regelmatig een inspectie en onderhoud nodig.

Waar er bij een cv-ketel vooral naar de gaszijdige aspecten wordt gekeken, heeft een warmtepomp een ander soort inspectie nodig.

Heeft een warmtepomp onderhoud nodig?

Omdat een warmtepomp regelmatig onderhoud nodig heeft, kun je vaak bij de warmtepomp installateur een onderhoudscontract afsluiten. Het is goed om de warmtepomp te laten onderhouden, omdat de installateur de onderhoudsvoorschriften goed zal kennen.

Het jaarlijks onderhoud zorgt ervoor dat de warmtepompen langer meegaan en dat je snel achter gebreken kunt komen voor ze de levensduur van een warmtepomp beïnvloeden.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Belangrijkste onderdelen

De levensduur van een warmtepomp wordt vooral bepaald door de levensduur van de compressor. Omdat de compressor eigenlijk het middelpunt van de warmtepomp is, is de gemiddelde levensduur van de warmtepomp vergelijkbaar aan de levensduur van de compressor.

De compressor zal een bepaald aantal draaiuren hebben, maar door de warmtepomp optimaal te gebruiken, zal de werkelijke levensduur van de compressor hoger liggen.

Hoe lang gaat een lucht warmtepomp mee?

Een goede installatie zal een positieve invloed hebben op de levensduur van een warmtepomp. Bij een doordachte warmtepomp installatie wordt er rekening gehouden met de bron, de juiste grootte en soort warmtepomp en het aangesloten afgiftesysteem.

Dit is erg belangrijk, want wanneer de warmtepomp namelijk goed aangesloten is op hoe jij hem gebruikt, zal de compressor minder start-stop cycli hoeven doen en kan de compressor de verwachte draaiuren halen. Een modulerende warmtepomp zal hier al veel in helpen.

Compressor warmtepomp

De compressor is niet het enige deel van de warmtepomp dat een controle kan gebruiken. Ook bijvoorbeeld het buffervat, de warmtewisselaar en expansieventiel kunnen af en toe een controle gebruiken.

Wanneer je een hybride warmtepomp hebt, zal de verbinding met de cv-ketel ook gecontroleerd moeten worden. Bij grotere warmtepompen wordt ook onder andere een lekdetectie uitgevoerd.

Levensduur warmtepomp installatie verlengen

Omdat een warmtepomp werkt via het vloeistof in de leidingen, is het belangrijk dat deze vloeistoffen ook regelmatig worden gecontroleerd en zo nodig vervangen. Te veel of te weinig kan tot schade leiden, en je wil ook voorkomen dat er vervuiling in je warmtepomp terecht komt.

Bij te weinig vloeistof moet de warmtepomp vaker schakelen, wat ook weer nadelig is voor de compressor. Het hele systeem moet dus goed op elkaar zijn aangesloten om een zo lang mogelijke levensduur warmtepomp te garanderen.

levensduur warmtepomp

Hoeveel jaar is de warmtepomp terugverdientijd?

De aanschaf van een warmtepomp betekent flink investeren. Hierom geeft een leverancier vaak ook een economische levensduur aan, wat aangeeft wanneer je de warmtepomp hebt terugverdiend.

Ter vergelijking: deze levensduur van een warmtepomp zit gemiddeld op 10 jaar. Maar warmtepompen gaan vaak jaren langer mee, tot wel twintig jaar of meer. Deze langere levensduur warmtepomp is wanneer de warmtepomp nog prima zal functioneren, maar je de investering hebt terugverdiend.

Duur warmtepomp systeem

Je kunt dus de levensduur van een warmtepomp langer maken door deze door een professionele installateur te laten monteren en regelmatig het functioneren te laten controleren.

Ook zal de kwaliteit van de warmtepompen een effect hebben op de warmtepomp levensduur. Het is geen verrassing dat hogere kwaliteit warmtepompen langer meegaan.

Rendement warmtepomp in een woning

De levensduur van een warmtepomp heeft ook te maken met het rendement. Wanneer je minder verwarming van de warmtepomp krijgt dan dat je nodig hebt, kan het soms tijd zijn om deze gewoon te vervangen.

Door goed onderhoud en goed gebruik zal dit moment lang kunnen worden uitgesteld, maar uiteindelijk zal het toch tijd zijn om een nieuwe warmtepomp te kopen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes