Wil je een warmtepomp installeren om je woning duurzaam en efficiënt te verwarmen? Dan wil je graag weten hoe een warmtepomp geïnstalleerd wordt. En kan je een warmtepomp alleen door een warmtepomp installateur laten installeren of kan je dat ook zelf doen? Bekijk de warmtepomp offerte
Warmtepomp installatie
Tegenwoordig zijn veel nieuwbouwwoningen al voorzien van duurzame installaties zoals een warmtepomp, zonnepanelen of aardverwarming. In dat geval hoef je dus niets te installeren in je woning. Maar is je woning wat ouder, of zijn er gewoonweg geen duurzame installaties geïnstalleerd? Dan kan een warmtepomp installeren een goede milieuvriendelijke en geldbesparende oplossing zijn. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, zoals een lucht-water warmtepomp en hybride warmtepompen.
Goede isolatie is belangrijk
Een warmtepomp kan in principe in elke woning worden geïnstalleerd, maar het is wel belangrijk om eerst na te gaan of de woning voldoende geïsoleerd is voor het plaatsen van een warmtepomp. Alleen wanneer er goede isolatie is, kan er optimaal rendement worden gehaald uit een warmtepomp installatie. Dit komt doordat een warmtepomp een lagetemperatuurverwarming (LTV) is. Hierbij is het niet rendabel wanneer er veel warmte verloren gaat via tocht door gaten en kieren in de woning.
Huis verwarmen met warmtepomp mogelijk?
Ook is het slim om van tevoren te controleren of het verwarmingssysteem van jouw woning geschikt is voor het installeren van een warmtepomp. Het is namelijk zo dat warmtepompen en cv-ketels een andere aanvoertemperatuur hebben. Oude, grote ruimtes kunnen hierdoor niet altijd voldoende worden verwarmd met een LTV-installatie. Wel is het dan mogelijk om de warmtepomp de cv ketel bijspringen laten.
Warmtepomp geschikt voor jouw type woning?
Je kunt zelf gemakkelijk controleren of een warmtepomp installatie geschikt is voor jouw woning, door de cv-ketel eens op 50 of 60 graden in te stellen tijdens het stookseizoen. Is het met die temperaturen nog comfortabel in de woning? Dan is ook een warmtepomp installeren mogelijk. Het is wel handig om te weten welke warmtepomp je dan ook wil.
Ventilatie is belangrijk
Wanneer je een warmtepomp wilt installeren is ook het ventilatiesysteem van de woning belangrijk. Het maakt namelijk verschil of er enkel natuurlijke ventilatie doormiddel van roosters of ook mechanische ventilatie aanwezig is.
Hybride warmtepomp bij warmtenet
Ook is het slim om te controleren of er sprake is van een warmtenet in jouw wijk. Dit kan namelijk verschil maken in of een warmtepomp installeren wel verstandig is. Ook maakt de keuze voor welke soort warmtepomp dan verschil, een hybride warmtepomp kan bijvoorbeeld goed gecombineerd worden met een warmtenet en hierdoor voor nog meer besparing zorgen.
Erkende installateur
Het is lastig om een warmtepomp zelf te installeren. Daarom kun je het best een installateur in de arm nemen. De warmtepomp installatie moet namelijk exact op de woning worden afgestemd. Anders kunnen de verwachte besparingen en efficiëntie nooit volledig worden bereikt. Om een warmtepomp installatie zo goed mogelijk voor jouw woning geschikt te maken moeten de volgende zaken worden uitgezocht:
- Hoeveel kubieke meter verwarmd moet worden
- Welke type verwarming er in de woning is
- Hoe en waar de bestaande radiatoren geplaatst zijn
- Welk type radiatoren er in de woning worden gebruikt
- Hoeveel personen er gebruik maken van de warmwatervoorziening
- Hoeveel warm water er ongeveer gebruikt gaat worden
- Wat het gewenste verwarmingscomfort is
Warmtepomp werkt naar jouw wensen
Elke warmtepomp wordt dus volledig op jouw woning en je eigen wensen afgesteld. Het is helemaal maatwerk, dus je kunt ook zelf beslissen over zaken zoals voorverwarming met ventilatielucht, wel of geen boiler, alleen een binnenunit, een buitenunit of juist een split-unit.
Is huidige cv-ketel over-gedimensioneerd?
Ook is het goed om te weten dat er bij de installatie van een bestaande cv-ketel vaak wordt over-gedimensioneerd. Dit houdt in dat er in feite meer verwarmingscapaciteit is dan de woning daadwerkelijk nodig heeft. Dit wordt gedaan, zodat je er altijd zeker van bent dat de woning goed wordt verwarmd.
Laat warmtepomp plaatsen door installateurs
Bij een warmtepomp is dit over-dimensioneren echter niet nodig, omdat er een stuk nauwkeuriger wordt gewerkt met een warmtepomp. Een goede installateur kan je helpen bij het dimensioneren en de verdere installatie van een warmtepomp.
Warmtepomp kopen als investering
Het is zeker slim om in een goede installateur te investeren, een warmtepomp gaat, wanneer deze kundig is geïnstalleerd, namelijk tot wel 15 jaar lang mee. Dit houdt echter ook in dat je, wanneer er een inschattings- of berekeningsfout wordt gemaakt, je hier tot wel 15 jaar lang last van kan hebben. De installatie werkt hierdoor minder efficiënt, waardoor er minder bespaard kan worden.
Fabrieksgarantie warmtepomp
Wanneer je er voor kiest om de warmtepomp door een vakbekwame installateur te laten installeren, weet je niet alleen zeker dat de installatie vakkundig is aangelegd, maar behoud je ook het recht op fabrieksgarantie op de installatie van een warmtepomp.
Warmtepomp werkt beter in geïsoleerde woningen
Bij het installeren van een warmtepomp komt dus veel kijken. Maar je kunt zelf ook al van alles uitvoeren om de daadwerkelijke installatie gemakkelijker te laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je woning. Hoe beter de isolatie, hoe efficiënter de warmtepomp kan functioneren.
Andere maatregelen warmtepomp laten installeren
Wanneer je al weet waar de warmtepomp geplaatst gaat worden, kun je alvast beginnen met het vrijmaken van ruimte in je woning. Zo kan de installateur direct aan de slag. Een warmtepomp staat in elke woning op een andere plek, dus overleg eerst met de vakbekwame installateur waar de warmtepomp in jouw woning wordt geïnstalleerd.
Ventilatie belangrijk voor warmtepompsysteem
Verder is ook ventilatie belangrijk, zorg daarom dat je woning voldoende is geventileerd en maak waar nodig aanpassingen.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!
Externe bronnen: