Warmtepomp installeren | Alle aandachtspunten

warmtepomp installerenDe meeste huishoudens kiezen ervoor om de installatie van de warmtepomp uit te laten voeren door een expert. Toch ben je misschien benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het installeren van een warmtepomp. Bekijk de warmtepomp







Warmtepomp installatie

Het is ingewikkeld om zelf een warmtepomp te installeren. Om die reden kun je het best een warmtepomp installateur in de arm nemen.

De warmtepomp installatie moet exact op de woning worden afgestemd, anders kunnen de verwachte besparingen en efficiëntie nooit volledig worden bereikt.

Warmtepomp in een bestaande woning aansluiten

Voordat een warmtepomp geïnstalleerd kan worden moeten de volgende zaken worden uitgezocht:

  • Hoeveel kubieke meter je van plan bent te verwarmen
  • Welk type verwarming er in de woning aanwezig is
  • Waar de bestaande radiatoren geplaatst zijn
  • Welk type radiatoren er in de woning worden gebruikt
  • Uit hoeveel personen het huishouden bestaat
  • Hoeveel warm water er ongeveer gebruikt zal worden

Warmtepomp geschikt voor jouw type woning?

Je kunt zelf vrij gemakkelijk controleren of een warmtepomp installatie geschikt is voor je woning door de huidige cv-ketel eens op 50 of 60 graden in te stellen tijdens het stookseizoen.

Is het met deze temperaturen nog comfortabel in de woning? Dan is ook een warmtepomp installeren mogelijk. Het is wel handig om te weten welke warmtepomp je dan wil installeren.

warmtepomp installeren

Plaatsing van een warmtepomp

De meeste mensen kiezen voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit wordt over het algemeen dicht bij de cv-ketel geplaatst.

Je kunt ervoor kiezen om de warmtepomp op de grond te plaatsen of om hem aan de muur te bevestigen. Andere veel gebruikte ruimtes voor de binnenunit zijn de garage

Waar kun je de buitenunit plaatsen?

Voor de buitenunit zijn er meerdere plaatsingen mogelijk. Een veel gekozen optie is om de warmtepomp op het dak of bijvoorbeeld het dak van een dakkapel te plaatsen. Hier staat de unit zoveel mogelijk uit het zicht en wordt het risico op geluidsoverlast verkleind.

Het kan namelijk zo zijn dat de warmtepomp een lichte bromtoon veroorzaakt.

Monoblock warmtepomp

Een andere optie is het laten installeren van een monoblock warmtepomp. Bij dit type warmtepomp zijn alle onderdelen in een enkele buitenunit geplaatst en hoeft er geen binnenunit geïnstalleerd te worden.

Het nadeel van deze warmtepomp is dat de monoblock vaak duur is in aanschaf en de unit forse afmetingen heeft. Daardoor is het lastig om de warmtepomp volledig uit het zicht te plaatsen.

Aandachtspunten installeren warmtepomp

Een warmtepomp kan in principe in elke woning worden geïnstalleerd, maar het is wel belangrijk om eerst na te gaan of de woning voldoende geïsoleerd is voor het plaatsen van een warmtepomp.

Alleen wanneer er goede isolatie is kan er optimaal rendement worden gehaald uit een warmtepomp installatie. Dit komt doordat een warmtepomp een lagetemperatuurverwarming (LTV) is. Hierbij is het niet rendabel wanneer er veel warmte verloren gaat via kieren in de woning.

Laten installeren door een installateur

Wanneer je een warmtepomp wil installeren is het ventilatiesysteem van de woning erg belangrijk. Het maakt namelijk verschil of er enkel natuurlijke ventilatie doormiddel van roosters of ook mechanische ventilatie aanwezig is.

Een installateur kan je hier het beste bij helpen. Een vakman kan precies achterhalen welke warmtepomp voor je woning het meest geschikt is.

Huis verwarmen met warmtepomp mogelijk?

Ook is het verstandig om vooraf te controleren of het verwarmingssysteem van je woning geschikt is voor het installeren van een warmtepomp. Het is namelijk zo dat warmtepompen en cv-ketels een andere aanvoertemperatuur hebben.

Oude, grote ruimtes kunnen hierdoor niet altijd voldoende worden verwarmd met een LTV-installatie.

Logisch verduurzamen

Tegenwoordig zijn veel nieuwbouwwoningen al voorzien van duurzame installaties zoals een warmtepomp, zonnepanelen of aardverwarming. In dat geval hoef je dus niets te installeren in je woning. Maar is je woning wat ouder, of zijn er gewoonweg geen duurzame installaties geïnstalleerd? Dan kan een warmtepomp installeren een goede milieuvriendelijke en geldbesparende oplossing zijn.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, zoals een lucht-water warmtepomp en hybride warmtepompen.

warmtepomp plaatsen

Hybride warmtepomp bij warmtenet

Ook is het slim om te controleren of er sprake is van een warmtenet in je wijk. Dit kan namelijk verschil maken in of een warmtepomp installeren wel verstandig is. Het warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd.

Ook maakt de keuze voor welke soort warmtepomp dan een verschil, een hybride warmtepomp kan bijvoorbeeld goed gecombineerd worden met een warmtenet, maar andere soorten warmtepompen mogelijk niet.

Is huidige cv-ketel over-gedimensioneerd?

Het is goed om te weten dat er bij de installatie van een bestaande cv-ketel vaak wordt over-gedimensioneerd. Dit houdt in dat er in feite meer verwarmingscapaciteit is dan de woning daadwerkelijk nodig heeft.

Dit wordt gedaan zodat je er altijd zeker van bent dat de woning goed wordt verwarmd.

Wie installeert de warmtepomp?

Bij een warmtepomp is dit over-dimensioneren echter niet nodig, omdat er een stuk nauwkeuriger wordt gewerkt met een warmtepomp.

Een goede installateur kan je helpen bij het dimensioneren en de verdere installatie van een warmtepomp.

Hoeveel kost een warmtepomp installeren?

Gemiddeld betaal je ongeveer €2.000 tot €3.000 aan installatiekosten voor een warmtepomp. De exacte hoogte van het bedrag is afhankelijk van een aantal factoren.

Wanneer je veel aanpassingen moet maken voordat je de warmtepomp kunt plaatsen maak je vanzelfsprekend meer kosten dan wanneer er voldoende ruimte aanwezig is op een geschikte plek.

Warmtepomp kopen als investering

Het is verstandig om in een goede installateur te investeren. Een warmtepomp gaat wanneer deze kundig is geïnstalleerd namelijk tot wel 15 jaar lang mee.

Dit houdt echter ook in dat je wanneer er een inschattings- of berekeningsfout wordt gemaakt daar tot wel 15 jaar lang last van kan hebben. De installatie werkt hierdoor minder efficiënt, waardoor er minder bespaard kan worden.

Fabrieksgarantie warmtepomp

Wanneer je er voor kiest om de warmtepomp door een vakbekwame installateur te laten installeren weet je niet alleen zeker dat de installatie vakkundig is aangelegd, maar behoud je ook het recht op fabrieksgarantie op de installatie van een warmtepomp.

Dat kan enorm handig zijn als de warmtepomp gebreken begint te vertonen. Bij onjuiste installatie zouden de kosten voor eigen rekening kunnen zijn.

Veelgestelde vragen






Offerte

Bekijk de warmtepomp

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes