Hoge temperatuur warmtepomp | Warm en comfortabel huis

Een ‘hoge temperatuur warmtepomp’ of ‘HT-warmtepomp’ is speciaal ontworpen om radiatoren te verwarmen en biedt comfortabele verwarming, zelfs in oudere woningen of bij zeer lage buitentemperaturen. Hiermee blijft je huis warm en comfortabel, zonder concessies te doen aan het verwarmingscomfort.

warmtepomp met hoge temperatuur

Wat is hoge temperatuur verwarming?

De welbekende gasverwarming, waarbij de radiatoren aan de muur hangen, is een typisch voorbeeld van hoge temperatuur verwarming. Hierbij wordt water verwarmd tot een temperatuur van 60 tot 80 graden Celsius, waarna het door de radiatoren stroom om de warmte af te geven in de kamers. De radiatoren werken niet goed bij lagere temperaturen, waardoor een standaard warmtepomp een andere soort verwarming nodig heeft. Daarentegen kun je kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp, waarmee je wel de benodigde temperaturen voor de radiatoren kunt krijgen.

Verwarmen met radiatoren

Wanneer je jouw huis met radiatoren verwarmd, heb je meer warmte nodig voor hetzelfde effect dan bij vloerverwarming. Dit komt omdat vloerverwarming onder de hele vloer ligt en daardoor de hele kamer effectief kan verwarmen, terwijl radiatoren alleen aan de muur hangen. Hierdoor moet de warmte een stuk verder om de hele kamer te verwarmen dan bij vloerverwarming. Ook zorgt een warme vloer er al snel voor dat de kamer warmer aanvoelt, waardoor je minder hoeft te stoken om de gevoelstemperatuur comfortabel te krijgen. Dit effect hebben radiatoren niet.

Dit alles zorgt ervoor dat je met radiatoren eigenlijk wel hoge temperatuur verwarming nodig hebt. Dit kan een CV-ketel of HR-ketel zijn, maar ook steeds vaker een hoge temperatuur warmtepomp. Deze werkt net iets anders dan een standaard warmtepomp, waardoor het water tot een veel hogere temperatuur kan worden opgewarmd en de radiatoren ook met de warmtepomp kunnen werken.

Oude verwarming behouden

Bij een warmtepomp wordt vaak een vloerverwarming aangeraden, omdat dit een zuinigere manier van verwarmen is die ook op lage temperaturen werkt. Je kunt op die manier optimaal gebruik maken van je warmtepomp en meer besparen op je energierekening. Daarentegen kun je met een hoge temperatuur warmtepomp deze gewoon aansluiten op de centrale verwarming. De warmtepomp zelf kost wat meer, maar je hoeft het verwarmingssysteem niet meteen erbij te veranderen. Op deze manier kun je de investering verdelen, waardoor je huis verduurzamen makkelijker wordt.

Hoe werkt een hoog temperatuur-warmtepomp?

Hoge temperatuur-warmtepompen werken op een vergelijkbare manier als standaard warmtepompen. Ze halen warmte uit een bron en vervoeren deze warmte dan naar binnen om je huis te verwarmen. Een hoge temperatuur warmtepomp zal altijd de buitenlucht als bron gebruiken, waar een standaard warmtepomp kan ook grondwater of de aarde zelf als warmtebron gebruiken.

Wat hoge temperatuur-warmtepompen onderscheidt, is hun vermogen om hogere temperaturen te bereiken dan standaard warmtepompen. Dit wordt gerealiseerd door middel van gespecialiseerde technologieën, zoals het inzetten van een secundair koelmiddel of een specifiek type compressor. Hierdoor kunnen hoge temperatuur-warmtepompen de temperatuur van de warmtebron verder verhogen dan standaard warmtepompen, waardoor ze geschikt zijn voor situaties waarin standaard warmtepompen niet voldoende warmte kunnen leveren. Niet alleen werken hoge temperatuur warmtepomp ook als het buiten onder het vriespunt is, maar ze kunnen ook het tapwater verwarmen zonder een aparte boiler hierbij nodig te hebben.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Hoog temperatuur versus traditionele warmtepompen

Een cruciaal onderdeel van een hoge temperatuur-warmtepomp is het buffervat. Dit is waar het warme water wordt opgevangen en verder door het huis wordt verspreid. Het buffervat speelt een belangrijke rol bij het opvangen van fluctuaties in de warmtevraag, vooral tijdens koude dagen wanneer het buitendeel van de warmtepomp in de ontdooimodus verkeert.

hoge temperatuur warmtepomp besparing

Het buffervat speelt ook een cruciale rol bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van het systeem. Het is verstandig om de warmtepomp in de nacht aan te zetten, dan zijn de energiekosten namelijk het laagste, zo kan de opgewekte warmte in het buffervat worden opgeslagen om overdag te gebruiken. Niet alleen werkt de warmtepomp dan constanter waardoor de efficiëntie verbeterd, je kunt zo nog meer besparen op je energierekening.

Hybride hoge temperatuur warmtepomp

Wanneer je voor een hybride warmtepomp kiest, kan deze ook als hoge temperatuur warmtepomp worden geplaatst. Deze zal dan samen met de CV-ketel werken om je woning warm te houden. Je kunt hierbij dus ook je radiatoren behouden, maar een hybride warmtepomp zal een stuk sneller overstappen op de CV-ketel wanneer de temperatuur buiten laag is. Hierdoor zul je minder besparen op de energierekening, omdat je nog steeds gas gebruikt.

Vaak is de hybride warmtepomp een goede tussenstap om je huis te verduurzamen zonder een al te grote investering. Je hoeft namelijk niet net zo goed te isoleren met een hybride warmtepomp als wanneer je een all-electric warmtepomp neemt. Daarentegen is het vaak beter om de keuze te maken tussen een hybride warmtepomp en een hoge temperatuur warmtepomp, omdat de combinatie hiervan bijna alle besparing teniet zal doen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt hoge temperatuur warmtepomp?

+
Warmtepompen verbruiken gemiddeld 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar houd er rekening mee dat dit allemaal afhankelijk is van het type warmtepomp dat je gebruikt en de warmtebehoefte van je woning.

Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?

+
Er zijn subsidies voor de warmtepomp beschikbaar, deze zullen gemiddeld 30% van de aankoopprijs zijn met een minimum van € 500. Hiervoor moet je wel een nieuwe warmtepomp kopen van minimaal energielabel A++.

Kan een warmtepomp op bestaande radiatoren?

+
Heb je al radiatoren op lage temperatuur, dan is dat een prima uitgangspunt om een warmtepomp op je bestaande radiatoren aan te sluiten.

Waarom slaat warmtepomp ‘s nachts aan?

+
Nieuwere ketels hebben een comfortprogramma waarbij de ketel de sanitairwaterwisselaar voorverwarmt om sneller warm water te leveren. Mocht deze op de “Altijd aan” stand staat zal de ketel waarschijnlijk ook ‘s nachts starten om deze wisselaar voor te verwarmen.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes