Verbouwkosten

Slimme tool om sneller en goedkoper te verbouwen

  • Home
  • Verbouwing
  • Ervaringen
  • Blog
  • Over
  • Contact
  • Kunststof kozijnen
  • Zonnepanelen
  • Dakkapel
  • Spouwisolatie
  • Vloerisolatie
  • Keuken
  • Verbouwing financieren
  • Stucwerk
  • Schilderwerk
  • Over
Home » Warmtepomp » Hoge temperatuur

Hoge temperatuur warmtepomp | Warm en comfortabel huis

15 september 2023 door Ing. Peter Viveen ⓘ

warmtepomp met hoge tempratuurEen ‘hoge temperatuur warmtepomp’ of ‘HT-warmtepomp’ is speciaal ontworpen om radiatoren te verwarmen en biedt comfortabele verwarming, zelfs in oudere woningen of bij zeer lage buitentemperaturen. Hiermee blijft je huis warm en comfortabel, zonder concessies te doen aan het verwarmingscomfort. Bekijk de warmtepomp offerte






  • Spring naar
  • HT warmtepomp
  • Hoe werkt het
  • Wanneer een HT warmtepomp
  • Veelgestelde vragen
  • Offerte
Inhoudsopgave:
  • HT warmtepomp
  • Hoe werkt het
  • Wanneer een HT warmtepomp
  • Veelgestelde vragen
  • Offerte

Wat is een hoog temperatuur warmtepomp?

Hoog temperatuur verwarming (HTV) is een verwarmingssysteem waarbij het water dat door radiatoren stroomt, wordt verwarmd tot temperaturen tussen de 60 en 80 graden Celsius. Dit soort verwarming wordt vaak geassocieerd met gasgestookte cv-ketels, maar het kan ook worden toegepast in combinatie met een warmtepomp.

HTV is met name geschikt voor traditionele radiatoren en kan handig zijn in oudere woningen waar de radiatoren niet hoeven te worden vervangen. De warmtepomp kan het water op de gewenste hoge of lage temperatuur verwarmen, waardoor de bestaande radiatoren effectief kunnen worden gebruikt voor verwarming in ouder huis.

Radiatoren i.c.m. een hoog temperatuur warmtepomp

Traditionele radiatoren werken het meest efficiënt wanneer het water dat er doorheen stroomt een gewenste temperatuur heeft tussen de 60 en 80 graden Celsius. Deze radiatoren nemen de warmte van het water over en zorgen voor zowel stralingswarmte als convectie. Stralingswarmte komt rechtstreeks van de radiator en voelt warm aan wanneer je in de buurt bent. Convectie treedt op wanneer de warme lucht stijgt, waardoor er luchtcirculatie ontstaat in de ruimte.

Deze circulatie zorgt ervoor dat nieuwe lucht langs de warme radiator stroomt en de hele ruimte gelijkmatig wordt verwarmd. Convectie is effectiever bij gebruik van hoog temperatuur verwarmingssystemen. Met een hoog en laag temperatuur warmtepompen is het daarom vaak niet nodig om de bestaande radiatoren te isoleren of vervangen, omdat deze radiatoren goed kunnen werken met de hogere watertemperaturen die de warmtepomp kan leveren.

Vloerverwarming niet nodig

Vaak word gedacht dat vloerverwarming nodig is wanneer je een warmtepomp gebruikt, omdat vloerverwarming werkt met water dat op lagere temperaturen, meestal rond de 35 graden Celsius, wordt verwarmd (laag temperatuur). Dit ligt in de ideale temperatuurzone voor een standaard warmtepomp. Echter, wanneer je kiest voor een hoog temperatuur type warmtepomp, kun je nog steeds gebruikmaken van radiatoren in plaats van vloerverwarming.

Dus als je in een woning woont met een mooie houten of granito vloer die je niet wilt opgeven, maar toch volledig van gas wilt overstappen, is dat zeker mogelijk met de aanschaf een hoog temperatuur warmtepomp. De warmtepomp kan water op de vereiste hogere temperatuur leveren om radiatoren efficiënt te laten werken, waardoor je comfortabel kunt verwarmen zonder de noodzaak van vloerverwarming.

Hoe werkt een hoog temperatuur-warmtepomp?

Hoge temperatuur-warmtepompen werken op een vergelijkbare manier als standaard warmtepompen. Ze halen warmte uit een bron zoals buitenlucht, grond of water en verhogen de temperatuur van deze warmte om te gebruiken voor verwarming.

Wat hoge temperatuur-warmtepompen onderscheidt, is hun vermogen om hogere temperaturen te bereiken dan standaard warmtepompen. Dit wordt gerealiseerd door middel van gespecialiseerde technologieën, zoals het inzetten van een secundair koelmiddel of een specifiek type compressor. Hierdoor kunnen hoge temperatuur-warmtepompen de temperatuur van de laag temperatuur-warmtepomp verder verhogen dan standaard warmtepompen, waardoor ze geschikt zijn voor situaties waarin standaard warmtepompen niet voldoende warmte kunnen leveren.

Hoog temperatuur versus traditionele warmtepompen

Een cruciaal onderdeel van een hoge temperatuur-warmtepomp is het buffervat. Dit vat slaat in ht warmtepomp water op en verspreidt het door het verwarmingssysteem. Het buffervat speelt een cruciale rol bij het opvangen van fluctuaties in de warmtevraag, vooral tijdens koude dagen wanneer het buitendeel van de warmtepomp in de ontdooimodus verkeert.

Het buffervat speelt ook een cruciale rol bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van het systeem. Het is verstandig om de warmtepomp in de nacht aan te zetten, dan zijn de energiekosten namelijk het laagste, zo kan de opgewekte warmte in het buffervat worden opgeslagen om overdag te gebruiken. Dit optimaliseert de prestaties van de warmtepomp, vermindert het energieverbruik en resulteert in kostenbesparingen.

hoge tempratuur warmtepomp

Maximale efficiëntie: Hoog temperatuur warmtepompen en Buffervat

Een belangrijk onderdeel van een hoge temperatuur-warmtepomp is het buffervat. Dit vat slaat het laag en hoge temperatuur warmtepomp water op en verspreidt het door het verwarmingssysteem. Het speelt een essentiële rol bij het opvangen van schommelingen in de warmtevraag, vooral op dagen waarop het buitendeel van de warmtepomp in de ontdooi modus staat.

Het buffervat speelt ook een rol bij het verbeteren van de energie-efficiëntie en kostenbesparing. Door de warmtepomp ‘s nachts te laten draaien wanneer de energietarieven lager zijn, kan de opgewekte warmte worden opgeslagen in het buffervat voor gebruik op andere momenten. Dit optimaliseert de werking van de warmtepomp, vermindert het energieverbruik en leidt tot kostenbesparingen.

En een hybride warmtepomp dan?

Een hybride warmtepomp bestaat uit zowel een warmtepomp als een gasgestookte cv-ketel. Met deze opstelling is het mogelijk om hoog lage temperatuur verwarming te handhaven. Echter, met deze warmtepomp ga je niet volledig van gas af. De warmtepomp wordt voornamelijk ingezet bij mildere temperaturen, maar bij buitentemperaturen onder de 4 graden Celsius schakelt de warmtepomp meestal uit en wordt de verwarming uitsluitend door de cv-ketel op gas geleverd. Daarnaast wordt het tapwater en het sanitair tapwater meestal alleen door de cv-ketel verwarmd.

De besparingen met een hybride pomp zijn inderdaad beperkt, vooral omdat je nog steeds gas blijft gebruiken. Het financiële voordeel van een hybride warmtepomp kan meestal beperkt zijn, vaak slechts enkele tientjes per jaar. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten van het onderhoud en het verbruik van twee apparaten, evenals de afschrijving van beide apparaten en eventuele vaste kosten.

Het belangrijkste voordeel van extra isolatie van een hybride warmtepomp is dat het een geleidelijke overgang kan zijn naar een meer duurzame verwarmingsoplossing zonder volledig afhankelijk te zijn van gas. Het kan een geschikte keuze zijn voor huishoudens die nog niet klaar zijn om volledig besparing van gas af te stappen, maar wel hun ecologische voetafdruk willen verminderen.

Wanneer kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp?

In tegenstelling tot een lucht-water warmtepomp, die vooral geschikt is voor goed geïsoleerde woningen met vloerverwarming, biedt de hoge temperatuur warmtepomp van Acond een oplossing die geschikt is voor bijna alle soorten woningen. Dit vermogen geldt ook voor oudere woningen met verminderde goede isolatie of woningen die alleen verwarming hebben via radiatoren.

De Acond hoge temperatuur warmtepomp kan zelfs bij zeer lage buitentemperaturen, tot wel -22 °C, nog steeds uw woning verwarmen tot temperaturen van maximaal 65 °C. Hierdoor is het een zeer geschikte duurzame oplossing om je woning te verduurzamen, ongeacht de isolatie of het type verwarmingssysteem dat in je woning aanwezig is.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt hoge temperatuur warmtepomp?
Warmtepompen verbruiken gemiddeld 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar houd er rekening mee dat dit allemaal afhankelijk is van het type warmtepomp dat je gebruikt en de warmtebehoefte van je woning.
Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?
Zo moet een warmtepomp onderdeel zijn van de verwarmingsinstallatie. De hoogte van de subsidie ​​is afhankelijk van welk type apparatuur en het vermogen ervan. De hoogte van de subsidie ​​varieert van € 500 tot € 2500.
Kan een warmtepomp op bestaande radiatoren?
Heb je al radiatoren op lage temperatuur, dan is dat een prima uitgangspunt om een warmtepomp op je bestaand radiatoren aan te sluiten.
Waarom slaat warmtepomp s nachts aan?
Nieuwere ketels hebben een comfortprogramma waarbij de ketel de sanitairwaterwisselaar voorverwarmt om sneller warm water te leveren. Mocht deze op de “Altijd aan” stand staat zal de ketel waarschijnlijk ook ‘s nacht starten om deze wisselaar voor te verwarmen.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Warmtepomp aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Warmtepomp specialisten in jouw regio

Vind de beste deal

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Bespaar Nu met de Beste Warmtepomp Offertes, Gratis!

WarmtepompKrijg de beste prijs!
  • Vergelijk specialisten in je regio!





















Externe bronnen:

  • Www.bouwbesluitonline.nl
  • RVO
  • Www.wikipedia.org

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Via de “Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)” kunnen je vaak voor de warmtepomp een tegemoetkoming krijgen van totaal € 1.900. Zie hiervoor de apparatenlijst. Deze investeringssubsidie dien je altijd voor je aankoop te verifiëren want hij deze subsidiepot kan leeg raken, door de overheid worden gestopt of op een andere wijze niet meer van toepassing zijn. Je installateur kan helpen aanvragen maar zal nooit de verantwoordelijk nemen voor het verkrijgen van deze subsidie. Bij Verbouwkosten.com vinden we dat het verstandig is om dit vooraf te controleren. Bekijk de warmtepomp offerte ►

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

  • Warm dak | Het verschil tussen een koud en warm dak
  • Hybride warmtepomp, zowel verwarming als warm water via de warmtepomp!
  • Koelen met warmtepomp | Het hele jaar een fijne temperatuur
Meer over ons

Vind de beste deal

Krijg snel offertes van
Warmtepomp specialisten uit jouw regio.
Gratis en vrijblijvend.
Binnen 2 dagen in je inbox!
Bespaar Nu met Offertes, Gratis! ►
Best beoordeeld
»Stucwerk
»Schuifpui
»Vloerisolatie
»Huis isoleren
»Huis calculator
»Zonnepanelen
»Kunststof kozijnen
»Spouwmuurisolatie
»Wat kost een keuken?
Reviews
Trustpilot Logo
Trustpilot Stars
TrustScore

»Verbouwing
»Over ons
»Contact
»Privacy
»Disclaimer
»Algemene voorwaarden
Verbouwkosten B.V.
Siloweg 642
5222BM 's-Hertogenbosch
Mail: info@verbouwkosten.com
KvK: 61583669
»Bouwgarant
»Ervaringen

© 2006 - 2023 Verbouwkosten.com | home | Verbouwing financieren

Wij respecteren uw privacy

Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke technologieën ("cookies"). Sommige van deze cookies zijn noodzakelijk voor de goede werking van de website en de applicatie. Andere stellen ons in staat om uw gebruikerservaring te verbeteren, u artikelen en advertenties voor te stellen die aangepast zijn aan uw profiel, of om contact met u op te nemen via sociale netwerken.

Om ons toe te staan deze cookies te gebruiken, klikt u op de knop "Aanvaarden". Indien u sommige of alle cookies wenst te weigeren, klikt u op "Bewerken". Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Afhankelijk van uw toestemming gebruiken wij de volgende cookies: advertentiecookies, analysecookies, cookies voor het meten van doelgroepen, functionele cookies en prestatiecookies.

Wij plaatsen cookies en gebruiken geen gevoelige informatie van uw apparaat om onze producten te verbeteren en om gepersonaliseerde advertenties en inhoud weer te geven. U kunt deze verschillende cookies aanvaarden of weigeren. Om meer te weten te komen over cookies, de gegevens die wij gebruiken, de verwerking die wij ermee doen en de partners met wie wij samenwerken, kunt u ons privacybeleid lezen.

Vergelijk Nu en Bespaar
Direct Tijd en Geld!

Verder ►
WarmtepompKrijg de Beste Prijs!

Bespaar Nu Met De Beste Gratis Warmtepomp Offertes en Vergelijk!