Welke warmtepomp moet ik kiezen? | Soorten warmtepompen

welke warmtepomp moet je nu kiezen?Er zijn verschillende soorten en maten warmtepompen, met allerlei specificaties. Welke warmtepomp past het best bij jouw wensen en eisen? Bekijk de warmtepomp






Functie van een warmtepomp?

Verwarmen met elektriciteit in plaats van gas. Dit is eigenlijk hoe een warmtepomp werkt. Warmtepompen brengen warmte van buiten naar binnen. Warmtepompen kunnen warmte onttrekken aan de lucht, het grondwater of de bodem. Een warmtepomp werkt eigenlijk als een koelkast, maar dan in de tegenovergestelde richting. Koelkasten transporteren warmte naar buiten, terwijl warmtepompen warmte naar binnen brengen.

Elke warmtepomp een cijfer

Op de COP kun je zien hoe efficiënt de warmtepomp werkt. De afkorting betekent Coefficient Of Performance. Dit geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft om de hoeveelheid warmte te produceren. Een COP van 1 betekent laag en 5 betekent zeer hoog.

De COP is een richtlijn, maar vertelt niet het hele verhaal. Warmtepompen halen warmte uit natuurlijke hulpbronnen zoals bodem, buitenlucht en grondwater, bijvoorbeeld met een grond-water warmtepomp. Hoeveel stroom er nodig is om warmte te genereren, hangt daarom af van de temperatuur. Daarom is COP geen vaste waarde, maar kan variëren.

Invloed van het seizoen

De Seasonal Coefficient of Performance houdt daar rekening mee, oftewel SCOP. Dat is dezelfde waarde als de Coefficient Of Performance, maar dan het gemiddelde van alle seizoenen in een volledig jaar. De COP of SCOP verschilt per omgeving en land. In de warmere landen levert een warmtepomp makkelijker meer warmte dan in dan in koude landen, bijvoorbeeld als een warmtepomp gaat kopen in Duitsland of Nederland.

welke warmtepomp moet ik kiezen?

Soorten warmtepompen

Er zijn ongeveer 4 soorten warmtepompen. Eén type pomp komt vaak in verschillende typen en met verschillende opties.

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen werken naast traditionele cv-ketels. De hybride pomp haalt stroom uit de buitenlucht en/of binnenlucht in je woning en gebruikt deze voor verwarming. Indien gewenst kan een bestaande cv-ketel de woning helpen verwarmen en kan de cv-ketel ook voor warm water zorgen. Hybride pompen zijn de meest gebruikte warmtepompen omdat alle woningen gebouwd vóór de jaren negentig alleen geschikt zijn. Tenzij deze extra goed geïsoleerd zijn.

Water/water warmtepomp

De pomp maakt gebruik van aardwarmte. Hierbij wordt er energie uit de bodem gehaald. Dit is eigenlijk de warmte van de zon in de bodem en het grondwater. Deze warmte is energie die uit de grond wordt gehaald. Dit gebeurt met een slang die verticaal in de grond wordt geboord. Deze energie kun je in de koudere maanden gebruiken voor verwarming en warm water, en in de zomer voor koeling. Water/water-warmtepompen zijn het geschiktst voor nieuwbouw, maar kunnen uiteraard ook in bestaande gebouwen worden toegepast.

Er zijn 3 verschillende soorten water/water warmtepompen. Deze pompen verschillen door de manier waarop ze energie opwekken. Dit brengt dan ook weer kosten met zich mee en dat bepaalt welke soort warmtepomp past in de verschillende situaties.

De water/water warmtepomp met bodemwarmte haalt met één of meerdere leidingen energie uit de bodem. Hoe die leiding geboord moet worden of hoeveel leidingen er nodig zijn, heeft gevolgen voor uiteindelijke kosten.

Er zijn ook water/water warmtepompen die energie uit water halen, zoals een sloot of kanaal. Dit noem je ‘thermische energie uit oppervlaktewater. Het water moet wel stromen en ongeveer 1,5 meter diep zijn. Dit bepaalt of dit type warmtepomp geschikt is. Deze pomp heeft geen buiten-unit

De warmtepomp die met PVT-panelen werkt, haalt stroom en warmte van je dak. De panelen zijn geen traditionele zonnepanelen, want naast elektriciteit wekken ze ook warmte op. De kosten worden bepaald door hoeveel panelen en welke soort je nodig hebt.

Lucht/water warmtepomp

Lucht/water-warmtepompen halen elektriciteit uit de buitenlucht voor verwarming, koeling en warmwatervoorziening. Deze warmtepomp is goedkoper dan een water/water-warmtepomp, omdat de leidingen niet ondergronds ingegraven hoeven te worden. Warmtepompen hebben binnen- en buitenunits. De warmtepomp is geschikt voor bestaande bouw maar kan ook in nieuwbouw geplaatst worden.

Als jouw woning een mechanisch ventilatiesysteem heeft, is een ventilatielucht/water-warmtepomp ook een optie. De pomp haalt energie uit de lucht die door het ventilatiesysteem uit de woning wordt geblazen. Deze wordt gebruikt voor verwarming en warm water.

Bij deze warmtepompen is het belangrijk om vooraf te bepalen bij welke temperaturen ze niet goed zullen functioneren. Bovendien is de impact van temperatuurverlaging op de prestaties ook belangrijk.

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp trekt lucht van buiten aan en trekt elektriciteit uit de buitenlucht om de woning te verwarmen. In de warmere zomermaanden kan een warmtepomp precies tegenovergesteld werken: het zuigt vervolgens lucht van binnenuit aan en gebruikt deze luchtstroom om te verkoelen. Deze verkoeling gebeurt via geïsoleerde leidingen, anders ontstaat er een kans dat er problemen met schimmel, rot en vocht tot stand komen. Dit type is redelijk goedkoop en eenvoudig te installeren. Om warm water te leveren met behulp van een pomp is een extra investering in een warmtepompboiler nodig.

De slimme warmtepomp

We worden steeds vaker geconfronteerd met slimme warmtepompen. Een mooie toekomstvisie is de samenwerking tussen slimme warmtepompen en slimme thermostaten en/of zonnepanelen. Op deze manier kan het verbruik het beste worden afgestemd op de geldende energieprijzen.

Van het gas af

Een warmtepomp is een belangrijke stap als je van het gas af wilt, maar de eerste stap is om je woning zoveel mogelijk te isoleren. Zonder goede isolatie kunnen warmtepompen ook onnodig veel energie verbruiken.

Welke warmtepomp heb ik nodig voor mijn huis?

Welk type warmtepomp de beste warmtepomp voor jou is, hangt af van de woning en van de situatie. Voor nieuwbouw woningen is een water/water warmtepomp de beste oplossing, maar is de aanschaf vanwege de verplichte bronboring wel wat duurder dan bijvoorbeeld van een lucht/water warmtepomp.

Veelgestelde vragen






Offerte













Bekijk de warmtepomp

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort warmtepomp

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes