Subsidie warmtepompboiler | Wat zijn de voorwaarden

Als je een warmtepomp boiler of een warmtepomp aanschaft kun je een subsidie krijgen. De hoogte van deze subsidie hangt af van het vermogen en het soort warmtepomp. Op deze manier wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker. Hieronder lees je meer over hoe je een subsidie aanvraagt en wat de gemiddelde subsidie prijs is.

subsidie voor warmtepompboilers

Warmtepompboiler subsidie

Voor de aanschaf van warmtepompboilers en verschillende soorten warmtepompen kunnen subsidies worden aangevraagd. Dit valt onder de zogenoemde duurzame Investeringssubsidie, ook wel ISDE subsidie genoemd. Met de subsidie voor energiebesparende maatregelen ​​hoopt het kabinet huiseigenaren te stimuleren om op een milieuvriendelijke manier maatregelen te nemen in en rond hun woning. Subsidies beginnen bij € 500,- en lopen op tot € 2.500,-. Het is van groot belang dat de warmtepompboiler aan de juiste voorwaarden voldoet. Laat je dus goed informeren, zodat je de juiste warmtepompboiler kunt kopen.

Verschillende boilers

Naast conventionele boilers heb je ook nog hybride warmtepompboilers. Een hybride boiler gebruikt lucht uit de omgeving om het water in je huis te verwarmen.

Warmtepompboiler financieren

Warmtepompboilers kosten tussen de € 2.500,- en € 3.500,-. Dit is een indicatie, de exacte prijs is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan het type, merk en warmtepompvermogen van jouw warmtepompboiler. Je moet ook rekening houden met de montagekosten, die bij de aankoopprijs worden opgeteld. Al met al is de aanschaf van een warmtepompboiler een flinke investering. Gelukkig kun je je warmtepompboiler op een aantal manieren (gedeeltelijk) financieren, er is bijvoorbeeld een subsidie beschikbaar.

De voorwaarden voor subsidie warmtepompboiler

Wil je weten of je aan de voorwaarden voldoet om subsidie te krijgen? Je leest hier de voorwaarden:

 • De warmtepomp is een nieuw product en is dus niet al eerder gebruikt/tweedehands.
 • De pomp heeft een maximaal thermisch vermogen van 400 kW. Bij geschakelde installaties bedraagt ​​het gecombineerde maximale thermische vermogen 500 kW.
 • Je vraagt subsidie aan voor een warmtepomp voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming.
 • Je laat de warmtepomp monteren in een woning met een bouwjaar voor 1 januari 2019. Of je kunt aantonen dat de omgevingsvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd.
 • Je laat de warmtepomp monteren, hierna dien je de subsidieaanvraag in.
 • De montage is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. Dit mag je niet zelf doen.
 • Je bent in het bezit van een factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie.
 • Je vraagt binnen 24 maanden na de montage van de warmtepomp de subsidie aan.

Voorwaarden voor particulieren: Je kunt de subsidie pas aanvragen na de installatie van de warmtepompboiler.

Voorwaarden voor zakelijke gebruikers: Je vraagt de subsidie aan voordat je de warmtepompboiler koopt.

Hoe vraag je subsidie voor een warmtepomp(boiler) aan?

Wanneer je een warmtepomp aanschaft die aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je subsidie ​​aanvragen. Je dient je te registreren bij de Rijk Service voor Onderneming Nederland. Als iemand een warmtepomp koopt, wordt de subsidie ​​online verdeeld via de website van RVO. Deze diensten beoordelen of je in aanmerking komt voor subsidie ​​en hoeveel subsidie ​​je hebt. Je moet ​​binnen één jaar na de einddatum van het contract subsidie aanvragen. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, worden subsidies toegekend.

Investeringssubsidie duurzame energie

Een warmtepomp maakt deel uit van de investering uit het ISDE subsidie programma. Op deze website is ook het materieel van de Rijks Service van Ondernemende Nederland opgenomen. Vanaf 1 januari 2020 vervalt de subsidie ​​warmtepomp en voor apparaat installaties in nieuwe gebouwen. Vanaf 1 januari 2025 gaat de ISDE subsidie ​​omhoog naar 30% van de totale investeringskosten.

subsidie voor warmtepomp

Warmtepompboiler combineren met isolatie subsidie?

Je kunt in 2023 een subsidie ​​voor een isolatiemaatregel aanvragen. Het voordeel van het aanvragen van een warmtepompboiler subsidie ​​met isolatiemaatregel is dat je een hoger subsidiebedrag ontvangt. Je kunt de subsidie ​​ook afzonderlijk aanvragen en krijgt dan met terugwerkende kracht het hogere bedrag. Ook is het mogelijk om in 2023 de subsidie ​​warmtepompboiler aan te vragen. Dan is er budget beschikbaar in de ISDE subsidie. De subsidies zullen naar verwachting doorlopen tot 2030. De voorwaarden zijn dezelfde als hierboven.

ISDE-subsidie aansluiting op warmtenet

Het vaste subsidiebedrag bedraagt ​​€ 3325,- per aansluiting en geldt voor alle typen aansluitingen. Dit is ongeveer 50% van de gemiddelde kosten die gepaard gaan met aansluiting op het warmtenet. Onder de persoonlijke aansluitingen vallen ook de kosten voor het afsluiten van het aardgas en het overstappen op elektrisch koken.

ISDE verstrekt subsidies voor het aansluiten van de volgende warmtenetten:

 • Een individuele woning of appartement binnen een gebouw dat via individuele verbindingen wordt beheerd door een vereniging van huiseigenaren.
 • Een appartementencomplex beheerd door een VVE met een centrale aansluiting.
Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

ISDE subsidie isolatiemaatregelen

Voor diverse soorten isolatiemaatregelen geldt een subsidiebedrag per vierkante meter. In 2024 zullen subsidies ongeveer 30% van de gemiddelde kosten dekken. Je kunt de subsidie ​​slechts één keer per maatregel ontvangen.

Ook is het toegestaan ​​om een ​​vorm van isolatie te combineren met een investering in een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Voor deze isolatiemaatregelen kun je subsidie aanvragen: 

 • Dakisolatie (minimaal 20 m²)
 • Gevelisolatie (minimaal 10 m²)
 • HR++glas en triple glas (minimaal 8 m²) in combinatie met nieuwe kozijnpanelen en deuren.
 • Spouwmuurisolatie (minimaal 10 m²)
 • Vloer- of bodemisolatie (minimaal 20 m²)
 • Zolderisolatie (minimaal 20 m²)

Veelgestelde vragen

Is een warmtepompboiler interessant?

+
Een warmtepompboiler is beter voor het milieu. Er is veel CO2 uitstoot omdat je in plaat van kraanwater met gas verwarmt, verwarm je het kraanwater met elektriciteit. Een warmtepompboiler is ook zeer rendabel zijn als je in het bezit bent van zonnepanelen die extra stroom leveren aan het net.

Kan je een warmtepompboiler zelf installeren?

+
Gegeven de huidige aardgasprijzen zijn warmtepompboilers de meest economische manier om kraanwater te verwarmen. Het is eigenlijk een ketel met daarop een lucht-water-warmtepomp gemonteerd. Je kan best zelf een warmtepompboiler installeren is in principe net zo gemakkelijk als het plaatsen en installeren als een elektrische warmtepompboiler.

Hoe lang douchen met warmtepompboiler?

+
Het duurt enkele uren voordat het reservoir van een warmtepompboiler volledig gevuld is. De gemiddelde boilerinhoud is 200 liter, waardoor drie personen 10 minuten onafgebroken kunnen douchen (uitgaande van standaard douchekoppen

Is een warmtepompboiler rendabel?

+
Warmtepompketels zijn energiezuiniger dan elektrische of gasboilers; het energieverbruik daalt tot wel tweederde. Dit is dus zeker een kosteneffectieve oplossing.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes