Beste zonneboiler | Eenvoudig en duurzaam warm water!

Wat is een zonneboiler en wat kun je ermee besparen? We bekijken de werking, voordelen en kosten van een zonneboiler.

zonneboiler

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler zet energie van de zon om in warm water. De zonnecollector op het dak vangt zonne-energie (stroom) op en draagt die over naar een opslagvat. Het water in dat vat wordt verwarmd. Het warme water kan vervolgens worden gebruikt als kraanwater en voor verwarming van de woning.

Minder energie nodig hebben

Met een zonneboiler kun je de energiekosten beperken, je maakt namelijk gebruik van zonne-energie. Een slecht geïsoleerd gebouw zal per definitie duur blijven als je er enkel een boiler in plaatst. Onderzoek wat te doen om de woning goed te isoleren. Bespaar daarna verder met een zonneboiler, zonnepanelen of een combinatie van die twee. Opgeslagen zonne-energie laten vervliegen is duur en niet duurzaam.

hoe werkt een zonneboiler

Voordelen

 • Een zonneboiler is goed voor het milieu
 • De zonnecollector en het voorraadvat hebben weinig onderhoud nodig
 • Een zonneboiler levert je besparing op, omdat je zonne-energie niet hoeft te betalen
 • Ook in Nederland is er gedurende het jaar voldoende zon voor een zonneboiler
 • Een zonneboiler is een simpele installatie met weinig kans op defecten
 • Je bent minder afhankelijk van de energiemaatschappij
 • Vaak is een deel van de aankoopprijs van de zonneboiler aftrekbaar
 • Sommige gemeenten geven extra subsidie voor zonneboilers

Aandachtspunten

 • Een zonneboiler kopen is behoorlijk prijzig (zonder subsidie minimaal een paar duizend euro)
 • De zonnecollector en zonnepanelen zijn vaak goed zichtbaar op het dak (zie ook de link naar ODE, de organisatie voor duurzame energie)
 • Voor een zonneboiler op monumenten is een bouwvergunning nodig

Combinatie

Zonneboilers vormen een duurzame maatregel. Je kunt ook een combinatie van een zonneboiler met zonnepanelen installeren. Op die manier kun je energie opwekken met zowel een systeem voor milieubewust warm water als voor zonne-energie. De opgewekte warmte kan niet alleen voor radiatoren worden gebruikt, maar een boiler kan ook gebruikt worden voor vloerverwarming.

Hoe ziet een zonnecollector eruit?

Waarschijnlijk heb je al eens een type boiler of een zonnecollector op het dak zien liggen, sommige collectors van zonneboilers zien er namelijk hetzelfde uit als een zonnepanelen. Zo’n zonnecollector is een vlak rechthoek met zonnecellen die de straling van de zon opvangen. Er zijn verschillende modellen, zo heb je ook zonnecollectors voor warm water waarbij de buizen echt zichtbaar zijn.

Het voorraadvat bij de cv-ketel

Het systeem van een zonneboiler bestaat uit een collector op het dak en een voorraadvat gevuld met water. Zo’n vat is behoorlijk groot, zodat veel water opgewarmd kan worden. Het wordt binnenshuis geplaatst, in de buurt van de cv-ketel.

De meeste modellen houden het opgewarmde water in het voorraadvat op de juiste temperatuur met een elektrisch element. Een andere optie is temperatuurregulatie van het water door een goede warmtepomp. Maar wat kun je het beste kiezen een zonneboiler of warmtepomp? Is een zonneboiler een goed alternatief voor de warmtepomp?

zonneboiler systeem

Zonneboiler werking

Omdat een zonneboiler uit een zonnecollector in combinatie met een voorraadvat bestaat, wordt de installatie ook wel zonnecollector genoemd. De meeste boilers zijn cv-zonneboilers. Het vat van een cv-zonneboiler bevat honderd tot ruim tweehonderd liter water. Ieder merk kent verschillende maten per type. Van de boiler is het voorraadvat het grootste onderdeel, met een gemiddelde omvang van 150 centimeter hoogte bij 50 à 65 centimeter doorsnede. In dat vat wordt het water warm gehouden.

Heeft een zonneboiler nut als je ook zonnepanelen hebt?

Ja, een zonneboiler heeft nog nut als je ook al zonnepanelen hebt. De zonnepanelen dienen in dit geval namelijk als manier om duurzame stroom op te wekken. Deze boiler wordt vervolgens gebruikt om het water in huis mee te verwarmen. In die zin is de zonneboiler dus een extra groene toevoeging aan je huis.

Zonneboiler prijs

ZonneboilerCollector (s)VoorraadvatAanschafInstallatieTotaal
Compact1100€ 1.500€ 500€ 2.000
Compact+2100€ 2.250€ 800€ 3.050
Normaal2200€ 2.750€ 850€ 3.600
Groot3300€ 4.000€ 1.000€ 5.000
Zonneboiler laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar zonneboiler specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk zonneboiler offertes

Kosten

De kosten zijn inclusief:

 • Alle collectoren, pompen, leidingen en sensoren
 • Montage van de zonneboiler door een erkende installateur
 • Dat als aankoop is geïnstalleerd, het betreft dus geen lease of huur

Kostenbepalende factoren

In de offerte wordt een inschatting van de kosten van een zonneboiler gemaakt. Zo is de constructie van het dak van invloed. Een andere bepalende factor is de afstand van dak tot cv-ketel. Die afstand bepaalt hoe lang de leidingen tussen de collector en het voorraadvat dienen te zijn.

Lease

Voor velen is een goede zonneboiler een flinke investering. Sommige energieleveranciers laten je kennismaken met zo een boiler door die te huur of te lease aan te bieden. Je hoeft dan geen grote investering te doen, in plaats daarvan betaal je een vast maandelijks bedrag voor het gebruik van de boiler.

Hoe werkt lease?

zonneboiler

Bij lease word je uiteindelijk de eigenaar van de zonneboiler. Je betaalt de investering in termijnen terug en geniet ondertussen toch al van duurzaam warm water van deze boiler. Na afloop van het leasecontract zijn de collector, waterleidingen, het voorraadvat en alles daarop en daaraan jouw eigendom.

Hoe werkt huren?

Besluit je een zonneboiler te huren, dan blijft die eigendom van de aanbieder. De kosten zijn wel lager. Afhankelijk van energiebehoefte, klantjaren en mogelijke kortingsacties betaal je € 15 tot € 50 per maand voor warm water van de boiler.

Terugverdientijd zonneboiler

De terugverdientijd van een zonneboiler hangt af van de beginsituatie, getroffen isolatiemaatregelen, keuze in merk en type, het aantal bewoners en energieverbruik. Breng de huidige situatie in kaart zodat je alle informatie hebt voordat je offertes aanvraagt. Alleen dan kun je een reële terugverdientijd berekenen en kijken hoeveel je bespaart.

Hoe lang gaat een zonneboiler mee?

Een zonneboiler gaat gemiddeld 25 jaar mee. De levensduur van een zonneboiler is slechts een indicatie. Gelukkig is een zonneboiler een relatief eenvoudig systeem met simpele techniek. Er is weinig elektronica voor nodig en er kan dus niet veel stuk. Het systeem is betrouwbaar, je kunt er voor een hele lange tijd van profiteren.

Een zonneboiler voor 4 personen

Voor een huishouden van 4 personen heb je een flink voorraadvat nodig. Afhankelijk van hoeveel water er word gebruikt in het huishouden en de isolatie van je woning(als je het voor verwarming wil gebruiken). Je kunt het zo groot maken als je zelf wil, maar 200 liter is vaak voldoende. Als je huishouden veel gebruikmaakt van de douche, bad en kraanwater dan is een 300 liter vat aan te raden.

Verschil zonnepaneel en zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren, net als zonnepanelen. De collectoren zorgen in combinatie met een voorraadvat voor warm water. Een zonnepaneel is anders, omdat het voor stroom zorgt. Er komt geen water bij te pas. Ontdek hier alles over zonnepanelen. Beide installaties maken dus wel gebruik van zonlicht.

Subsidie zonneboiler

Veel mensen maken gebruik van gemeentelijke subsidieregelingen om hun woning te verduurzamen. Lees je vooraf in om te kijken welke subsidieregelingen per gemeente gelden. Let op, je kunt subsidies niet stapelen. Ontvang je subsidie van de gemeente? Dan heb je geen recht op subsidie van het rijk. Andersom geldt hetzelfde.

Subsidie zonneboiler 2024

Niet alleen als particulier mag je subsidie aanvragen. Veel gemeenten hebben ook mogelijkheden voor bedrijven. Verduurzamen wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. Wie subsidie wil dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Vergunning

In België heb je meestal geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler op het dak. Als het dak plat is of als je niet meer dan 20% van een schuin dak gebruikt voor de collector is er geen enkele belemmering. In Nederland zijn de regels anders, maar ook hier is een vergunning vaak niet vereist. Een vergunning is alleen nodig voor zonnecollectoren op een monument en voor zonnecollectoren met eenzelfde hoek als de dakhelling. Verder is bepaald dat een zonnecollector op een plat dak minimaal de lengte van de collector in afstand van de dakrand bevestigd moet worden. Voor uitzonderingen op deze regel kun je een vergunning aanvragen.

Zelfbouw

Als je een zelfbouwmodel wil maken is het belangrijk om:

 • De zonneboiler te kopen bij het juiste bedrijf
 • Bekend te zijn met installatiewerkzaamheden
 • Geschikt gereedschap hebben
 • Bij twijfel een nacontrole door een erkend installateur te laten doen

Stappenplan montage zonneboiler

Het installeren van een collector op je dak is goed zelf te doen, mits het plat is. Plaatsing op je dak wanneer het schuin is vereist meer expertise. Denk eraan geen tocht- en vochtgaten achter te laten. Sluit water af en verbind de elektrische boiler vervolgens met de (nieuwe) ketel. Begin niet aan deze klus als je over onvoldoende kennis en kunde beschikt. Voor jouw veiligheid, die van andere bewoners en voor behoud van de garantie.

Veel gestelde vragen

Wat doet een zonneboiler in de winter?

+
Ook in de winter zal een zonneboiler gewoon voor warm water zorgen. Er is nog steeds genoeg zonlicht voor de zonnecollectoren om hun werk te doen. Temperatuur heeft hier weinig mee te maken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een zonneboiler?

+
De vuistregel die vaak wordt gebruikt om uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een zonneboiler is als volgt: per 50 liter boiler inhoud ten minste 1 vierkante meter aan zonnepanelen.

Wat kost een zonneboiler voor 2 personen?

+
Een zonneboiler voor 2 personen zal ongeveer € 3.050 kosten, inclusief montage.

Wat kost een zonneboiler met installatie?

+
Een zonneboiler met montage zal gemiddeld tussen de € 2.000 en € 5.000 kosten.

Zonneboiler offertes | gratis en vrijblijvend

Het is slim om meerdere zonneboiler offertes op te vragen en deze te vergelijken. Vul ons formulier in en ervaren vakmannen nemen contact met je op.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes