Nieuwe trap plaatsen | Kosten en handige tips voor een goedkope trap

Een goede, stevige en mooie trap is echt een meerwaarde voor het huis. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het plaatsen van een nieuwe trap? En wat zijn de kosten van een nieuwe trap ?

plaatsen van een nieuwe trap

Wat kost een nieuwe trap laten plaatsen?

Een nieuwe trap kost gemiddeld tussen de € 1.500,- en € 5.000,-, afhankelijk van jouw wensen en het soort trap dat je kiest. Kies je voor een rechte trap of een wenteltrap? Wil je een open trap of een gesloten trap? Dan moet kun je ook een traprenovatie overwegen met verf, overstap treden of trapbekleding.

Wat kost de renovatie van een trap?

De gemiddelde kosten van een traprenovatie liggen behoorlijk uiteen doordat de hoogte van het bedrag sterk afhankelijk is van de omvang van de klus. Gemiddeld genomen kost een traprenovatie inclusief montage tussen de € 1.300 en € 3.000.

Welke keuzes bepalen de prijs van een nieuwe trap?

 • De soort trap
 • Een gesloten trap of open trap
 • Zelf monteren of laten monteren
 • Extra toepassingen

Goedkope trap

Om te besparen op de prijs van de trap is de voordeligste keuze om zelf aan het werk te gaan met je huidige trap. Je hebt dan materiaal nodig zoals een pot verf of bijvoorbeeld een nieuw tapijt. Het eindresultaat kan dan erg mooi zijn, maar de kans op een minder mooi resultaat is ook aanwezig. Veel mensen overwegen om die reden om de traprenovatie te laten doen door een vakman.

Enkel nieuwe traptreden

Een andere mogelijkheid om de trap op een goedkope manier op te knappen is door alleen de traptreden te vernieuwen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om nieuwe, houten traptreden te laten plaatsen op een stalen trap.
Bij deze methode hoeft niet de constructie van de gehele trap aangepast te worden, waardoor je veel kunt besparen.

Geheel afwerken

Het plaatsen van een nieuwe trap kan prijzig zijn, vooral als je geen standaard houten trap neemt maar een ander soort trap zoals een spiltrap bijvoorbeeld. Je maakt hierbij niet alleen kosten van de aankoop en het plaatsen van de trap, maar ook van het afwerken van je hal. Neem kosten zoals een traphek zeker mee.

Verschillende soorten trappen

 • De rechte of steektrap
 • De spiltrap, de spiraalvormige trap die om een centrale spil loopt
 • De wenteltrap, een spiraalvormige, rondgaande trap zonder spil, maar met een open ruimte
 • De trap met onderkwart, een kwartdraai onderaan de trap
 • De trap met bovenkwart, een kwartdraai bovenaan de trap
 • De trap met twee kwarten
 • De trap met een bordes
 • Vlizotrap
 • Trap met traploper
 • Keizerlijke trap
 • Sambatrap, een zeer steile vaste trap waarvan de treden op een bepaalde wijze verschillende aantreden hebben
 • Molenaars trap, voor smalle ruimtes
 • De brandtrap, die gebruikt wordt in geval van nood
 • Een zwevende trap
Trap

Model trap

Bij het kiezen van het model van de trap heb je de keuze uit een aantal verschillende modellen. Veel mensen kiezen voor een dichte model trap met eventueel opbergruimte, maar soms is het juist mooier om een open trap met meer lichtinval te kiezen.

Open trap

In sommige woningen staat de trap niet in een gang maar juist in bijvoorbeeld de woonkamer. Dan is het vaak juist mooier om voor een open trap of een wenteltrap te kiezen. Door voor dit type trap te kiezen oogt de kamer ruimtelijker.

Houten trap of niet?

Veruit de meeste vaste trappen zijn gemaakt van hout. Een houten trap is eenvoudig op maat te maken. Toch zien we dat de laatste jaren de stalen trap steeds populairder wordt.
Het staal zorgt voor een strakke uitstraling die perfect in een moderne woning past. Bovendien is een stalen trap vaak goedkoper.

Huidige trap vervangen

Op het moment dat je de oude trap wil vervangen door een nieuwe trap heb je de keuze uit allerlei materialen, vormen en opties.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een trap met geluiddemping en antislip, of voor een trap die slijt- en krasvast is.

Hoe wordt een trap vervangen?

Het vervangen van een trap duurt vaak zo’n twee dagen. Op de eerste dag wordt de trap gedemonteerd en op de tweede dag wordt de nieuwe trap geplaatst. Als je hebt gekozen voor een speciale afwerking kan het soms wat langer duren.
De trap is vooraf ingemeten en wordt in losse onderdelen geleverd. Vervolgens monteert de trapspecialist de trap op dat moment.

Hoelang duurt het plaatsen van een trap?

Het plaatsen van een trap hangt vaak af van het model van de trap. In de onderstaande tabel zie je hoe lang het duurt voor het plaatsen van een trap.

TrapWie plaatst?Tijd
Rechte trap (steektrap)HoutZelf plaatsen2 dagen
Rechte trap (steektrap)HoutLaten plaatsen1/2 dag
Trap met 2 kwartenHoutZelf plaatsen3 dagen
Trap met 2 kwartenHoutLaten plaatsen3/4 dag
Trap met 1 kwartHoutZelf plaatsen2 1/2 dag
Trap met 1 kwartHoutLaten plaatsen1/2 dag
SpiltrapHoutZelf plaatsen2 dagen
SpiltrapHoutLaten plaatsen3/4 dag

Aandachtspunten trap bouwen

Een belangrijk aandachtspunt dat bij het plaatsen van een trap vaak vergeten wordt is de vloer. Dat geldt voor zowel de vloer bij de voet van de trap als de vloer bij de bovenzijde.

De trap moet perfect aansluiten op de vloeren. Het zou vervelend zijn als je de vloer hoogteverschillen niet hebt opgemeten. Een vergissing van al een paar centimeter maakt een groot verschil uit voor moeilijkheid van een trap op te kunnen lopen.

trap kopen

Nieuwe trap naar de zolder

Wil je een nieuwe trap plaatsen naar de zolder en de vlizotrap te vervangen met een vaste trap? Dat kan en is ook praktischer! Een vlizotrap is een inklapbare trap die naar beneden getrokken kan worden door een touw dat is vastgemaakt aan het zolderluik. Het handige aan een vlizotrap is dat het haast geen ruimte in beslag neemt.

Wanneer je vaak de trap naar de zolder moet gebruiken is een vlizotrap niet zo handig, je moet het luik namelijk elke keer openen. Je kunt dan beter een vaste trap naar de zolder plaatsen. Zo kun je eenvoudig op en neer lopen en vaste trappen zijn ook stabieler, dus ook veiliger. 

Natuurstenen trap in huis

Een trap gemaakt van natuursteen zoals marmer is niet de goedkoopste oplossing, maar het kan wel heel erg mooi zijn.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een trap plaatsen?

+
Een nieuwe trap is meestal binnen een dag geplaatst. Hou er wel rekening mee dat het demonteren van een eventuele oude trap ook een dag in beslag neemt.

Wat kost de renovatie van een trap?

+
De gemiddelde kosten van een traprenovatie liggen behoorlijk uiteen doordat de hoogte van het bedrag sterk afhankelijk is van de omvang van de klus. Gemiddeld genomen kost een traprenovatie inclusief montage tussen de €1.300 en €3.000.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.