Zwevende trap | Kosten, materialen en meer

Een zwevende trap met treden uit de muur is een echte blikvanger en uit te voeren in hout, staal en glas. Maar er zijn ook nadelen aan zo’n trap. Je kunt kiezen uit verschillende materialen en draairichtingen.

zwevende trap van voor gezien

Wat is een zwevende trap

Een zwevende trap zag je eerst alleen in de design tijdschriften maar inmiddels gelukkig ook in steeds meer woningen en ander gebouwen. Want die treden uit de muur vallen iedereen op die binnenkomt. Hier zie je de voor- en nadelen, kosten en alternatieven van de zwevende trap.

Traptreden uit de muur

Een zwevende trap bestaat uit traptreden die alleen in de muur verankerd zijn, met lege ruimte onder en tussen de traptreden. Het lijkt dus bijna alsof de traptreden zweven, en vandaar de naam! De zwevende traptreden kunnen aan een enkele muur, maar ook tussen twee muren worden geplaatst. Een zwevende trap constructie ziet er er modern uit en geeft een mooie uitstraling, maar de kostprijs voor een zwevende trap ligt wel hoger dan voor een standaard trap.

Zwevende trap voordelen

 • Eyecatcher
 • Waardeverhogend voor het huis
 • Spannend om op te lopen (vooral voor eerste bezoekers)
 • Niet gebonden aan bepaalde lengtes en hoogtes

Nadelen

 • Niet de goedkoopste trap
 • Onveilig zonder leuning en niet geschikt met kleine kinderen
 • Treden kunnen wat veren
 • Niet alle muren kunnen de trap dragen

Hoe maak je een zwevende trap constructie

het verankeren is natuurlijk een constructieve uitdaging. De keuze voor de treden die uit de muur komen wordt niet zomaar gemaakt want er zijn meerdere keuzes die ook bijzonder zijn. Denk bijvoorbeeld aan een compleet glazen of stalen trap, een spiltrap en daarnaast kan een vide een mooie aanvulling zijn als je de ruimte hebt.

Hoe wordt de zwevende trap bevestigd

Om de trap de kenmerkende zwevende treden te geven, moeten de treden in de muur worden verankerd. Dit gebeurt meestal met een bevestiging in de muur. Deze bevestiging bestaat uit lange en stevige schroeven in onzichtbare metalen beugels, die met een chemische verankering muurvast worden gemaakt. Door middel van inkepingen in de traptreden kunnen deze worden vastgeschroefd, en met een demper erbij is er een minimale kans dat vibraties het los kunnen laten gaan.

Zwevende trap plaatsen en verankeren

Het is dus erg belangrijk dat het verankeren van de zwevende trappen goed en stevig wordt afgewerkt. Dit is het enige punt van contact tussen de trap en de muur, en deze moet niet alleen veel kunnen dragen, maar ook zo min mogelijk bewegen. Door de lange schroeven en chemische verankering is de verbinding zo goed mogelijk, maar de muur moet het extra gewicht wel kunnen dragen. Hierdoor is niet elke muur geschikt voor een zwevende trap plaatsen. Je hebt een dragende muur nodig voor de zwevende trap die van beton, metaal of volle baksteen is gemaakt en minimaal 20 centimeter dik is.

Afwerking na monteren

Na het plaatsen kun je de zwevende trap verder afwerken of kaal laten. Je kunt bij houten treden kiezen uit de volgende trapafwerkingen

 • Schilderen/ beitsen/ lakken
 • Deels de trap bekleden met bijv. grove borstelstof (hoge kwaliteit)
 • Loopvlakken (bv rvs/ kunststof) op het hout

Zwevende trap zelf maken met bouwpakket

Het is mogelijk om een doe-het-zelf zwevende trap pakket te kopen. Hiermee kun je zelf de zwevende trap maken en plaatsen. Daarentegen loop je hiermee wel extra risico dat je niet hebt wanneer je een specialist inhuurt. Bij de bouwpakketten zullen duidelijke instructies te vinden zijn, waardoor het geen lastige klus is. Het laten plaatsen van de trap kost enkele honderd euro’s meer dan dit zelf doen.

Leuning

De leuning tegen de muur wordt bijna altijd gekozen, maar een balustrade aan de vrije zijde meestal niet. Het is logisch dat de trap daarmee wel spannender wordt. En daarmee komen we op het puntje veiligheid. Je wilt waarschijnlijk benadrukken dat de treden lijken te zweven in de ruimte en dan komt een balustrade niet van pas want die doen dat beeld wat je wilt creëren een beetje teniet.

Het hoeft geen betoog dat dit het risico op vallen vergroot en dit moet daarom bij jonge kinderen overwogen worden. Als je de ruimtelijkheid wilt van een zwevende trap dan kiezen de meeste mensen niet voor een balustrade aan de vrije zijde. Mocht je dat wel doen dan is hij net zo veilig als een normale trap. Hiernaast heb je het bijkomende voordeel van een leuning/ balustrade omdat je daarin (en ook in de treden overigens) LED verlichting kunt integreren.

zwevende trap

Hoeveel kost zwevende trap

Waar moet je aan denken als je hiervoor kiest? Hopelijk wist je al dat dit geen goedkope keuze is en heb ik je al een beetje gewaarschuwd hierboven. De kosten van een zwevende trap beginnen namelijk net boven €4.000 voor een rechte trap en lopen op tot wel €12.500 als je bijvoorbeeld een glazen zwevende trap wilt, een hele hoge verdieping hebt of nog tussenbordessen wilt hebben.

Trappen laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar trapwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Prijzen per zwevende trap trede

Je kunt ook losse traptreden kopen, wanneer je er net iets meer nodig hebt dan in het pakket te vinden zijn. Het kost gemiddeld €300 tot €400 voor een enkele houten trede. Deze prijs is inclusief BTW, maar exclusief montage. Wanneer je een ander soort materiaal wilt gebruiken, zal deze prijs ook hoger worden.

Wat kost een zwevende trap in vergelijking

Door het vergelijken van de prijs tussen verschillende leveranciers kun je geld besparen bij het kopen. De ene vraagt namelijk veel meer voor een nieuwe trap dan een andere leverancier. Begin dus op tijd met het vergelijken zodat je zelf niet in tijdnood komt en gedwongen wordt tot een keuze.

Soort TrapMateriaalWie plaatst?KoopKosten plaatsenTotaalkosten
Rechte trap (steektrap)HoutZelf plaatsen€ 500€ 0 (eigen tijd)€ 500
Rechte trap (steektrap)HoutLaten plaatsen€ 500€ 500€ 1.000
Trap met 2 kwartenHoutZelf plaatsen€ 800€ 0 (eigen tijd)€ 800
Trap met 2 kwartenHoutLaten plaatsen€ 800€ 600€ 1.400
Trap met 1 kwartHoutZelf plaatsen€ 700€ 0 (eigen tijd)€ 700
Trap met 1 kwartHoutLaten plaatsen€ 700€ 600€ 1.300
SpiltrapHoutZelf plaatsen€ 700€ 0 (eigen tijd)€ 700
SpiltrapHoutLaten plaatsen€ 700€ 600€ 1.300

Trap materialen

Een trap is te kiezen in diverse materialen. Voor een zwevende trap wordt meestal gekozen voor hout omdat dit natuurlijk oogt, makkelijk bewerkbaar is voor de blinde constructie en betaalbaar is. Maar je kunt natuurlijk ook naar andere materialen kijken, zoals staal/ glas of natuursteen.

Houten zwevende trap

Meestal wordt er voor hout gekozen. Hierbij heb je de keuze tussen veel verschillende soorten, waaronder beuken, essen en eiken. Het is ook makkelijk om hout een andere kleur te geven, waardoor het een heel veelzijdige en relatief goedkope keuze is.

Stalen zwevende trap

Een goed alternatief voor de houten variant is een stalen zwevende trap. Dan heb je minder onderhoud, hij ziet er dan ook nog meer bijzonder uit, het is alleen wel kouder aan de voeten en de constructie in de muur is wat lastiger onzichtbaar te maken.

Glazen zwevende trap

En als je het dan helemaal bont wilt maken dan kies je voor de meest extreme variant, namelijk de glazen zwevende trap treden. Daarmee maak je een trap waarbij men 2 angsten moet overwinnen om hem op te lopen. Allereerst mis je voor je gevoel een ondersteuningspunt aan zijde en daarnaast moet je ook nog op glas lopen. Dit in combinatie met trap zonder balustrade of leuning zal ervoor zorgen dat er sommige mensen niet naar boven durven. De keuze is aan jou en het is slim om je keuzes na de prijsaanvraag met de gekozen partij nog eens goed door te nemen en eventueel te wijzigen.

Trap offerte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes