Kosten traprenovatie | Wat kost het renoveren van je trap?

Ben je blij met je woning, maar is de trap toe aan een opfrisser? Kies dan voor een traprenovatie! Hiermee worden overzettreden naar keuze over de huidige treden van jouw trap geplaatst, waardoor je trap binnen no-time een compleet nieuwe look heeft.

laatste hand wordt aan traprenovatie gelegd

Wat kost een volledige traprenovatie in 2023?

De gemiddelde traprenovatie kosten liggen tussen de € 1.000,- en € 3.500,-, inclusief montage, BTW en arbeidsloon. De prijs is afhankelijk van hoeveel graden je trap draait, de afmetingen van de trap en welk materiaal je kiest voor de renovatie.

Een eenvoudige traprenovatie duurt doorgaans niet heel lang. Je kunt op ongeveer 1 tot 2 klusdagen rekenen voor een heel nieuw uiterlijk van goede kwaliteit voor je trap. Hoe langer de klus duurt hoe duurder de prijs van een traprenovatie.

Prijsvoorbeelden wat de trap renoveren kost

Per model trapOptieKostenTijdBijkomendTotaal
Rechte trapnieuw€ 2.2502 dagen€750€ 3.000
Rechte traptraprenovatie€ 1.0001 dag€0€ 1.000
Trap met 1 kwartnieuw€ 3.0002 dagen€850€ 3.850
Trap met 1 kwarttraprenovatie€ 1.6001 dag€0€ 1.600
Trap met 2 kwartennieuw€ 3.7502 dagen€950€ 4.700
Trap met 2 kwartentraprenovatie€ 2.0001 dag€0€ 2.000

Waarom een renovatie soms duur is

Een aantal facetten zijn van invloed op de totale prijs van een traprenovatie.
Keuze 1: Vorm van de trap

  • Heb je een rechte trap, een trap met een onder- of bovenkwart of een dubbelkwart trap?
  • Is jouw trap open of gesloten?
  • Wat voor soort afwerking wil je?
  • Om hoeveel treden gaat het?
  • Hoeveel trappen wil je laten renoveren?

Kosten onderdelen traprenovatie

Elke trap is anders en dit heeft ook een effect op de prijs van de traprenovatie. Het maakt al uit voor de kosten of je een open of gesloten trap hebt, maar ook de hoeveelheid treden en de vorm van de trap zal het berekenen van de traprenovatie kosten beïnvloeden. Dit komt nog voordat je besluit welke uitstraling je wilt voor de trap.

Benieuwd naar de kosten van een traprenovatie?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en vervangen de trap, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk traprenovatie prijzen

Kosten traprenovatie per tree

Een van de meest belangrijke factoren in de hoogte van de prijzen van een traprenovatie is het aantal treden van de trap. Hoe meer treden een trap heeft, hoe hoger de prijzen vanzelfsprekend zijn. Dat komt niet alleen doordat er meer materiaal zal worden gebruikt, maar ook om de traprenovatie bij een trap met veel treden langer duurt. Logischerwijs zal een traprenovatie bij een trap met brede treden dus ook duurder zijn. Per trede moet je rekenen op een prijs van ongeveer € 70 tot € 200. De standaard trap is vaak 13 of 14 treden. Bij een traprenovatie van 15 treden zijn de kosten vaak een paar honderd euro meer.

Hoeveel kost een open of gesloten trap

De open trap kosten bij een traprenovatie liggen vaak lager dan de kosten van een traprenovatie bij een dichte trap. Dit komt doordat er minder materiaal nodig is bij een open trap, waardoor het niet alleen minder materiaalkosten heeft, maar ook minder arbeidskosten om alles te laten plaatsen. Bij een gesloten trap moet je rekening op € 70 tot € 100 extra prijsverschil per traptrede.

Hoeveel bochten heeft de trap

Een rechte trap zal altijd goedkoper zijn dan een trap met bochten. Je hebt minder materiaal nodig en omdat alle traptreden hetzelfde zijn, kost het minder tijd om alles mooi op maat te maken. Een trap met een kwart draai van 90 graden zal gemiddeld €50 extra per trede kosten, bij een trap met 2 bochten van 90 graden zul je een meerprijs van gemiddeld € 75 per traptrede betalen.

Wat kosten extra opties voor traprenovatie

Buiten de vorm en grootte van je trap, zijn er nog een aantal keuzes voor de traprenovatie die een meerprijs kunnen geven. Je kunt de trap er precies uit laten zien zoals je wilt door voor het beste materiaal te kiezen, een mooie trapleuning of zelfs voor verlichting.

Wat kost de trap bekleden

Een trap met HPL of CPL overzettreden is duurder dan een trap van tapijt, laminaat of andere soorten trapbekleding. Het bekleden van een trap met de HPL delen wordt meestal uitbesteed. Aan het bekleden van de trap zijn natuurlijk wel extra kosten verbonden voor. De traprenovatie met laminaat kosten liggen het laagste van alle soorten bekleding. Dit is ook vaak de soort bekleding waarmee wordt gerekend in gemiddelde traprenovatie kosten.

MateriaalGem. prijs per overzettrede, incl. btw, excl. montage
Laminaat€ 35
PVC-laag€ 45
Eikenhout€ 65
HPL/CPL€ 70

Gemiddelde kosten extra opties berekenen

Extra opties om je ideale traprenovatie compleet te maken zorgen vanzelfsprekend voor hogere prijzen. Welke extra opties je kiest, hangt af van je persoonlijke smaak, eisen en wensen. Een luxe traprenovatie inclusief ledverlichting, een stevige leuning en anti-slip zal vanzelfsprekend meer kosten dan een standaard traprenovatie. De kosten voor een traprenovatie met verlichting zijn van deze opties het hoogst, maar geven ook wel een unieke uitstraling die in de nacht helemaal fijn is.

OptiesPrijs incl. btw, excl. montageToelichting
Anti-slip strips€ 3 – € 15 per meterTegen het uitglijden op de trap
Trapmatten€ 3 – € 15 per matAls accessoire, tegen het uitglijden op de trap
Led-verlichting€ 10 – € 40 per spot of LED stripModerne accessoires voor de trap
Trapleuning€ 40 – € 150 voor de gehele trapVoor veiligheid en houvast

Bespaartips voor de goedkoopste traprenovatie prijs

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de totaalprijs wat omlaag te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf al wat voorwerk doen of meerdere klusjes tegelijkertijd uit laten voeren. Laten we een aantal bespaartips bekijken!

Zelf klussen

Het zelf renoveren van de trap kan op het eerste gezicht al 40% van je totale kosten traprenovatie schelen, omdat je geen manuren hoeft te betalen. Als je zelf niet heel handig bent kun je er ook voor kiezen om alleen wat klusjes vooraf te doen. Doe dat wel in goed overleg met het traprenovatiebedrijf, het is natuurlijk niet de bedoeling dat er miscommunicatie ontstaat.

Bij werk vooraf kun je denken aan het verwijderen van oude bekleding of het schuren van het oppervlak. Vervolgens kan de trap bekleden of de trap opknappen.

Trap schilderen in plaats van trapbekleding

Bij sommige trappen is het niet nodig om de hele trap te renoveren. Soms is een likje verf in zo’n situatie al meer dan genoeg. Door de trap te schilderen of te laten schilderen zal het geheel enorm opknappen.

trap wordt opgemeten voor traprenovatie

Koop een complete set

Het is mogelijk om een complete set te kopen om je trap te renoveren. Zo’n set bestaat uit alle vereiste materialen die nodig zijn. Op die manier hoef je niet elk onderdeel zelf uit te zoeken en te kopen.

In de praktijk zorgt dat er vaak voor dat de prijzen veel lager uitvallen. Het bespaart je dus niet alleen veel moeite, maar ook nog eens geld.

Kies voor de beste vakspecialist uit de buurt

Vaak berekent de vakspecialist die jouw traprenovatie uitvoert voorrij- en reiskosten. Door een vakspecialist in de buurt te kiezen zijn deze prijzen een stuk lager. In sommige gevallen vervallen ze zelfs helemaal!

Veel tegelijk laten doen

Als er meer klussen in huis gedaan moeten worden, kijk dan of de specialist dat tegelijkertijd kan doen. Denk dan bijvoorbeeld aan het renoveren van de trap en het schilderen van een andere trap. Zo hoef je de eenmalige kostenposten niet dubbel te betalen.

Vergelijk veel offertes

Misschien wel de meest doeltreffende manier om op kosten te besparen is door prijsopgaven van bedrijven uit de regio te vergelijken. Door de prijsopgaven te vergelijken zal je zien dat de kosten onderling behoorlijk kunnen verschillen.

Het is van belang dat je vraagt of elke kostenpost apart gespecificeerd kan worden. Alleen op deze wijze weet je precies hoeveel elk onderdeel van de klus bij elk afzonderlijk bedrijf kost. Zo kun je de prijsopgaven niet alleen beter met elkaar vergelijken, maar heb je ook nog eens een betere onderhandelingspositie.

Traprenovatie: gratis offertes

Van plan om een trap te plaatsen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou traprenovatie kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort trap
2*. Wat voor trapafwerking zou je willen?
3*. Uitvoermoment
4*. Is de woning in bezit?
5*. Omschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes