Vaste trap naar zolder kosten | Algemene info & prijs

Ben je op zoek naar een vaste trap naar de zolder tegen minimale kosten? Dat is zeer begrijpelijk. In dit artikel bespreken we de belangrijke zaken omtrent de prijs van een vaste zoldertrap. Ook delen we algemeen advies over de afwerkingsmogelijkheden om je een beter beeld te geven. Lees dus zeker verder en ontvang gratis offertes van de beste trappenbouwers

image-12-edited.jpeg

Wat kost het plaatsen van een nieuwe trap naar de zolder?

De kostprijs van een zoldertrap kan sterk verschillen. Indien het enkel gaat om de plaatsing hiervan betaal je gemiddeld tussen de € 1.250 à € 2.000 inclusief montage. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het materiaal waaruit de trap bestaat. Ook de expertise en ervaring spelen hier een rol bij. Zo kan het arbeidsloon van een vakman flink hoger liggen wanneer hij veel ervaring heeft.

Het kan natuurlijk ook goed mogelijk zijn dat er een trapgat gemaakt moet worden alvorens de trap geplaatst wordt. Het maken van een trapgat op de zolderverdieping kost doorgaans tussen de € 750 à € 2.500. Hierbij geldt ook dat de kostprijs hoger uitvalt naarmate de klus complexer is.

Wat kost een houten trap gemiddeld?

Houten trappen zijn vandaag de dag nog erg populair. Er zijn veel verschillende houtsoorten waaruit je kunt kiezen om je woning wat meer karakter te geven. De gemiddelde prijs van een houten trap ligt rond de € 2.250 inclusief montage.

Sommige houtsoorten kunnen aanzienlijk duurder zijn dan andere houtsoorten. Ook spelen de afmetingen van de trap en het soort trap waar je voor kiest een grote rol bij de totaalprijs. Zo is een vaste kwarttrap naar de zolder duurder dan een vlieringtrap.

Trapgat

Veel mensen zijn benieuwd naar de gemiddelde prijzen van de verschillende houtsoorten. Het is allereerst handig om te weten dat zachthout (zoals vurenhout en beukenhout) goedkoper is dan hardhout (zoals mahoniehout en eikenhout). Hieronder delen we een overzicht van de gemiddelde kostprijzen van de verschillende houtsoorten:

Type houten trappen (met 1 kwart)Gem. kostprijs (incl. plaatsing)
Vuren€ 925
Beuken€ 1.800
Mahonie€ 2.200
Eiken€ 1.600

Het leuke is dat je bij al deze soorten trappen de mogelijkheid hebt om verschillende materialen te combineren op basis van je persoonlijke wensen. Zo kun je ervoor kiezen om een houten vloer te combineren met een houten trap voor een naadloos landelijk design, maar toch een metalen balustrade aan te schaffen. De keuze ligt bij jou; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat kost een trap met onderkwart gemiddeld?

Een trap met een onderkwart kost gemiddeld tussen de € 1.900 à € 3.000. Dit is dan ook sterk afhankelijk van de materiaalsoort waarvoor je kiest. Zo is een marmeren onderkwarttrap behoorlijk duurder dan een pvc onderkwarttrap. Het best raadpleeg je een trapspecialist om de mogelijkheden te bespreken. Hij kan je gepast advies op maat geven om de juiste beslissing te maken.

Waarom zou je een vlizotrap vervangen door een vaste trap?

Er zijn verschillende redenen waarom het interessant kan zijn om een vlieringtrap te vervangen door een vaste trap. Een vaste trap biedt veel gemakkelijkere toegang en wordt om die reden als veiliger beschouwd. Een vlieringtrap daarentegen is vaak steil en smal, wat mogelijk gevaarlijke situaties op de trap kan veroorzaken.

Daarnaast wordt vaak gedacht dat een vaste trap esthetisch aantrekkelijker is. Je kunt deze ook veel gedetailleerder afwerken voor een perfecte integratie met de rest van de woning.

Wel is het verstandig om te beseffen dat een vaste trap behoorlijk wat ruimte in beslag neemt. Daarom onderzoek je het best of er wel ruimte is voor een vaste trap alvorens je een beslissing neemt. Als je woning bijvoorbeeld erg klein is, kan dit wel eens moeilijk zijn. Een vakman heeft veel ervaring met vaste trappen in kleine woningen en zijn ondersteuning kan mogelijk een mooie oplossing bieden.

Ruimte voor een trap

Onderschat niet de hoeveelheid ruimte die een vaste zoldertrap inneemt. Het makkelijkste is vaak om de trap boven de andere trap door te laten lopen naar boven. Op die plaats is vaak de meeste ruimte nodig, daar hoef je dan geen muren voor te slopen. Als er geen ruimte voor is boven de trap zoek je een plek waar je vanuit de hal naar zolder kunt. Dat is een geschikte plaats om de vaste trap naar zolder te maken. Een normale houten trap is het goedkoopst. In sommige gevallen is er niet voldoende ruimte voor reguliere, houten trappen. In dat geval kies je voor een van deze compacte trappen:

Trapgat

Als je op het moment een vlizotrap heb kies je er het best voor om dezelfde opening te gebruiken voor de nieuwe, vaste trap. Het trapgat zal in de meeste gevallen wat groter gemaakt moeten worden. Dat komt doordat een trap vlakker omhoog gaat dan een vlizotrap. Dat heeft als gevolg dat er meer ruimte nodig is om dezelfde afstand tot boven af te leggen.

Stahoogte op zolder

Als je geen staruimte hebt op zolder is het niet echt de moeite waarde om veel geld te investeren in de trap naar de zolder. Een ruimte met een te lage stahoogte is niet functioneel als kamer. De kosten van het maken van een vaste trap naar zolder haal je er bij verkoop dan niet echt uit. Laten we kijken wat erbij komt kijken om een vaste trap naar zolder te maken!

Houten of betonnen zoldervloer

Hoe makkelijk het gat groter te maken is zal onder andere afhankelijk zijn van de zoldervloer. In een vloer van hout is een trapgat veel makkelijker groter te maken dan in een betonnen vloer. Bij een betonvloer zal je misschien een raveling moeten toepassen. Dat is een draaganker van staal. Soms volstaat het doorzagen en uithakken van de betonvloer. Let op de dragende wanden onder en op de zoldervloer. Schakel een constructeur in als je er niet zeker over bent.

vaste trap naar zolder maken

Wat is belangrijk voor een goede zoldertrap?

De vaste trap naar zolder moet aan een aantal eisen voldoen:

  • De trap moet stevig zijn
  • De zoldertrap moet veilig zijn
  • Er moet een goede leuning aanwezig zijn
  • Er moet goed hekwerk / traphek gemaakt zijn
  • De trap moet niet in de weg zitten op de verdieping en op zolder
  • Er moet voldoende hoofd- en loopruimte zijn wanneer je naar boven loopt

Offertes vaste zoldertrap plaatsen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes