Traplift kosten en subsidie | Grotere zelfstandigheid in huis

Een traplift zorgt ervoor dat je langer in je huis kunt blijven wonen als je niet meer de trap op kunt lopen. Wanneer je merkt dat het traplopen meer moeite en energie gaat kosten, dan kan een traplift helpen. Het gebruik ervan is altijd veilig en kan op vrijwel iedere trap gemonteerd worden.

Traplift op rechte trap


Wat kost een standaard traplift gemiddeld inclusief montage?

De gemiddelde kosten van een traplift liggen tussen € 3.000 en € 8.000, inclusief BTW en montage. Er zijn verschillende factoren die meespelen in de kosten van een traplift kopen, omdat het maatwerk is. De goedkoopste soort traplift zal eentje voor een rechte trap zijn, omdat deze het makkelijkste te plaatsen is.

Wat speelt mee in de indicatie kosten traplift

Trapliften moeten worden aangepast aan het soort trap dat je in huis hebt en de ondersteuning die je nodig hebt. Hierdoor kun je de traplift op veel manieren aanpassen aan jouw situatie, wat allemaal een effect heeft op de prijs. Dit is onder andere:

 • Het soort trap
 • De soort stoel die je wilt
 • Hoeveel verdiepingen moet de traplift op
 • Is het een binnentrap of buitentrap?
 • Accu of elektrisch
 • Zijn er obstakels langs de trap of overloop
 • Overige opties voor personalisatie
 • Welk merk

Recht, bochten of wenteltrap

Het grootste verschil in de kosten voor een traplift in huis ligt aan de type trap die je hebt. Een rechte trap is het goedkoopste en zal gemiddeld € 3.000 tot € 7.000 kosten, inclusief montage. De kosten van een traplift met bocht beginnen vanaf € 5.000 en kunnen tot € 10.000 oplopen. Bij meerdere bochten of zelfs een wenteltrap begint de prijs bij € 6.500 en kan het wel € 11.000 of meer worden. Al deze prijzen zijn inclusief BTW.

Tips bij vergelijken prijzen

Let bij het vergelijken van prijzen op de compleetheid. Kosten van een traplift die bij de prijs moeten zijn inbegrepen, zijn het bezoek van de monteur, de meting van de trap, productie en montage. Daarnaast moet er een prijs inclusief BTW worden vermeld en moeten er geen onbekende stelposten in aanwezig zijn. Onderteken niets voordat alles glashelder is en zorg dat alles duidelijk in de overeenkomst staat.

Zittend, staande of lift

De goedkoopste variant van een traplift is de bekende stoellift. Dit stoeltje is vaak opklapbaar om wat meer ruimte te houden en is bedoelt voor de gebruiker om op te gaan zitten terwijl de traplift naar boven of beneden gaat. Maar voor een meerprijs kun je ook een staande traplift kiezen, waarbij je gewoon kunt blijven staan. Ook is er de mogelijkheid om een platformlift als traplift te krijgen. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor rolstoelgebruikers.

Extra opties

Sommige extra opties kun je niet omheen, andere mogelijkheden kun je actief voor kiezen. Wanneer je voor meer verdiepingen een traplift nodig hebt, zal de lift ook deels langs de overloop moeten gaan. Dit kan ervoor zorgen dat er om een deur heen moet worden gewerkt, of een ander soort obstakel. Dit zal wat meer kosten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een mooie stoffering van de traplift, of een snelheidsbegrenzer. Je krijgt dan meer comfort, maar dit zal een effect in de prijs hebben.

Leveranciers

Er zijn veel verschillende soorten trapliften en ook veel verschillende fabrikanten van trapliften. Je hebt een aantal merken van leveranciers ervan, namelijk:

 • ThyssenKrup (groot bedrijf)
 • Oto
 • Handicare
 • Otto Ooms
 • Smienk
 • Practicomfort
 • En heel veel kleine betaalbare bedrijfjes

Langer thuis

Een traplift zie je het meeste in woningen van mensen die op leeftijd komen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer soepel naar boven lopen en zijn soms bang om te vallen met langdurig herstel tot gevolg. Om dit risico weg te halen is zo’n klein liftsysteem langs de trapwand handig en snel te plaatsen. Een traplift kan op rechte, trappen met bocht een compleet rondgaande trappen geplaatst worden.

Goedkopere opties voor een traplift aanschaffen

Een nieuwe traplift kan behoorlijk in de prijzen lopen en voor sommigen kan het lastig zijn dit te bekostigen. Daarom zijn er verschillende manieren om de kosten voor een traplift plaatsen toch wat vriendelijker te krijgen, zodat iedereen die een traplift nodig heeft er ook echt eentje kan aanschaffen. Goedkope trapliften hoeven niet per se duurkoop te zijn.

Huren

Het is mogelijk om een traplift te huren. Dan ben je niet de investering kwijt van een paar duizend euro, maar slechts € 100 tot € 200 per maand. Let wel: op den duur betaal je veel meer dan wanneer je hem koopt dus maak de keuze tussen koop en huur zorgvuldig. Zoals je weet is huren op lange termijn vaak duurder dan kopen voor veel dingen maar voor een traplift kan het toch wel soms van pas komen.

Als je nu al zeker weet dat de traplift maar een paar maanden nodig is dan is huren gemakkelijker en betaalbaarder dan kopen. Als je een traplift voor een paar maanden (nieuw) koopt en gebruikt zal de afschrijving relatief groot zijn waardoor je veel geld ‘verliest’, net als bij een auto.

Wat kost de traplift huren per maand

De traplift huren is duur door de minimale startkosten van € 500 naast de maandelijkse € 100 à € 200 huurkosten. De rail voor de traplift moet je vaak wel erbij kopen, omdat deze maatwerk is. Zo kost de eerste maand traplift huren dus een bedrag van € 600 à € 700 en de maand erop € 100 à € 200 euro. Het eerste jaar kost je dus minimaal € 500 + 12 * € 100 = € 1.700 tot € 500 + 12 * € 200 = € 2.900 en dat is fors.

Kopen of huren

Bij het huren betaal je wel de installatiekosten (eenmalig) en ook bij het ophalen/ verwijderen maar zijn de totale kosten minder dan bij dat eerste scenario koop. Hoe minder maanden je de traplift denkt nodig te hebben, hoe interessanter huren is en omslagpunt ligt op circa 12 maanden. Dus als je hem langer dan een jaar nodig denkt te hebben (en vaak hopen we met deze hulp langer thuis te blijven wonen), kun je beter kopen.

Verschillen tussen kopen en huren

We kunnen de verschillen het beste naast elkaar noteren in een vergelijkingstabel tussen het huren en kopen van een traplift:

Criteria
Traplift kopenTraplift huren
FlexibiliteitGeen flexibiliteitHoge flexibiliteit
Soorten trapAlle trappen mogelijkEnkel rechte trappen
PrijsEenmalige aanschafkosten, vanaf € 2.500 – € 3.000 + evt. onderhoud en reparatieVanaf € 90 per maand
Subsidies50% van de kostprijs installatie (tot € 1.250)Geen
Totale kost na 6 maanden€ 1.250 (kosten van € 2.500 – subsidie)€ 720 (huurkosten van € 120)
Totale kost na 1 jaar€ 1.250 (kosten van € 2.500 – subsidie)€ 1.440
Totale kost na 2 jaar€ 1.250 (kosten van € 2.500 – subsidie)€ 2.880

Tweedehands

Een andere manier om te besparen op de traplift kosten is tweedehands kopen. Je kunt bij veel aanbieders ook een tweedehandse of gereviseerde traplift kopen, die voor een lagere prijs worden verkocht. Het kan wel duizenden euros schelen op de nieuwe traplift kosten, al ben je hier wel gelimiteerd qua aanbod. Ook kun je vaak de traplift niet extra personaliseren. De rail moet vaak alsnog nieuw worden gemaakt, omdat deze precies op je trap moet aansluiten.

Vergoed krijgen via WMO

Met de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is soms een deel van de traplift te betalen en ook kan de gemeente soms een duit in het zakje doen voor deze investering om langer thuis te blijven wonen. In het land zijn er namelijk meerdere opties om de aanschaf van de lift financieel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In sommige gevallen kun je dus in aanmerking van de WMO of het PGB komen en ook zijn er fiscale regelingen waardoor je de kosten van een traplift af kunt trekken.

PGB

Als je wilt weten of je gebruik kunt maken van deze WMO of je persoonlijke PGB, dien je contact op te nemen met de gemeente want dan wordt het vaak snel duidelijk. De gemeente gaat namelijk over de verstrekking van dit budget. Indien je in aanmerking komt voor de WMO of het PGB, kun je dus de traplift aanschaffen met de vergoeding die de gemeente verstrekt.

Benieuwd naar de traplift kosten?
De traplift kosten kunnen flink uiteen lopen, afhankelijk van je wensen en situatie. Door gratis offertes aan te vragen kun je prijzen vergelijken, zodat je zeker weet dat je de beste deal krijgt voor jouw situatie.
arrow Vraag offertes aan

Criteria goede traplift kopen

Wat zijn de belangrijkste eisen aan een traplift?

 • Stevig, stabiel en 100% veilig
 • Eenvoudig te bedienen
 • Betaalbaar
 • Snelheid van levering en montage (bij plotselinge noodzaak kunnen veel bedrijven binnen 2 dagen gebruiksklaar zijn)
 • Niet te opvallend (kleurkeuze)
 • Mooi (kleurkeuze van rail en stoel)
 • Geheel elektrisch
 • Energiezuinig
 • Stille werking
 • Comfortabele zitting

Gemak

Vooral het tweede punt van de gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk onderwerp bij zo’n installatie ervan. Je wilt namelijk zeker weten dat je hem altijd makkelijk kunt gebruiken en blijven gebruiken. Gelukkig weten de ontwerpers en makers van de verschillende merken goed dat de bediening met zo weinig mogelijk knoppen moet gaan. Standaard is hij al makkelijk bedienbaar maar je kunt hem indien gewenst nog verder uitbreiden met (automatische) opties. Zo past je de traplift geheel aan, aan je eigen eisen.

Keurmerk

Het is verstandig bij het kijken naar een traplift of die een keurmerk heeft. Het is belangrijk om hier op te letten want je wilt niet dat je traplift je in de steek laat. Let bij aankoop op het CE certificaat, een keurmerk van www.tuv.com en op een ISO certificaat, zie www.iso.org. Deze ISO standaardisaties voor producten zijn een referentie voor veiligheid en kwaliteit van het product.

Overigens zijn de vaak genoemde ‘ISO-9001-regels’, zie ook Wikipedia vooral om consumenten te informeren over het (goede) productieproces. Het zegt meer indirect iets over de kwaliteit van het uiteindelijke product zelf.

Kwaliteit

Wanneer een traplift qua productkwaliteit ISO-genoteerd is, zal het productieproces en de kwaliteitsmanagement met regelmaat gecontroleerd worden door onafhankelijke deskundigen. Over het CE certificaat, zie overheid is overigens geen keurmerk. Een dergelijk CE certificaat geeft alleen aan dat het product voldoet aan regels die binnen de Europese Unie van toepassing zijn.

Voordelen

De voordelen van een traplift zijn als volgt:

 • Geeft vrijheid
 • Veiliger naar boven en naar beneden gaan (veiligheidssensoren en goede accu)
 • De kans op een val ongeluk wordt veel kleiner
 • Langer thuis blijven wonen in vertrouwde omgeving
 • En daardoor dichter bij familie en (mantel)zorgers
 • Minder zorgen voor de vrienden en familie (‘het zal toch niet mis gaan’)
 • Snel geplaatst
 • Past op iedere trap (zelfs bij 2 knikken en spiltrappen)
 • Huren kan ook (slim voor bijvoorbeeld maximaal een half jaar)

Aandachtspunten

 • Een traplift kan wel klein en onopvallend gemonteerd worden als woningaanpassing ouderen. Maar bijzonder mooi zijn ze niet echt
 • Investering
 • 1 dag werk en overlast in huis
traplift-kosten-en-subsidie

Plaatsing

Meestal ontvang je van een specialistisch bedrijf een prijs aanbieding voor het plaatsen van de traplift en kun je die vergelijken met andere aanbiedingen. Vervolgens maak je een keuze voor een betrouwbaar bedrijf zodat je zeker weet dat je een goede stevige traplift krijgt. Hak en breekwerk is vaak niet nodig waardoor hij snel is te plaatsen (soms al binnen 2 dagen) zodat bij spoed er ook een goede snelle oplossing komt. Zo snel is een huislift, tillift of badlift niet te plaatsen.

Garantie

Natuurlijk wil je garantie bij zo’n lift en dat krijg je er eigenlijk altijd wel bij. De meeste trapliften worden uitgebreid getest en gekeurd door onafhankelijke keuringsinstellingen, zoals de TÜV en het Liftinstituut. De certificaten die ze ontvangen tonen de veiligheid van de trapliften aan. Na installatie zal ook de traplift monteur eerst zelf de traplift uitvoerig testen om er helemaal zeker te zijn van de goede werking en veiligheid ervan.

Aanvragen

Het aanvragen doe je het liefst bij verschillende bedrijven zodat je ze dus goed kunt vergelijken. Let goed op de kleine lettertjes en laat alle mondelingen afspraken in het contract vastleggen voordat je een handtekening zet. Neem de tijd om de offertes en aanbiedingen van de traplift goed naast elkaar te leggen. Door te lang wachten worden vaak op het laatste moment overhaaste beslissingen gemaakt waar men later spijt van heeft. Begin dus op tijd met de selectie en het aanvragen bij de bedrijven.

Traplift kosten: vrijblijvende offertes

Een traplift zorgt ervoor dat je langer thuis kan blijven wonen, waardoor het een waardevolle investering is. Om zeker te weten dat je de juiste investering maakt en een goede plaatsing hebt, kun je door middel van onderstaand formulier gratis offertes aanvragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort trap
2*. Heeft u een WMO aanvraag lopen?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes