Houten trap kosten | Ontdek de prijzen!

Een houten trap is niet alleen goedkoop, maar geeft de hal warmte en de uitstraling die veel mensen zoeken in huis. Door de vele mogelijke afwerkingen en stijlen kun je de houten trap precies op jouw wensen aanpassen.

kosten voor een houten gesloten trap

Wat kost een compleet nieuwe trap inclusief montage?

Door het vergelijken van de houten trap kostprijs tussen verschillende leveranciers kun je geld besparen bij het kopen. De ene vraagt namelijk veel meer voor een nieuwe trap dan een andere leverancier. Begin dus op tijd met het vergelijken zodat je zelf niet in tijdnood komt en gedwongen wordt tot een keuze. Een houten trap kost gemiddeld tussen de €500 en €1.400, inclusief BTW. Onderstaande tabel gaat over een vurenhouten trap, vaak de goedkoopste houtsoort voor een trap.

Soort TrapMateriaalWie plaatst?KoopKosten plaatsenTotaalkosten
Rechte trap (steektrap)HoutZelf plaatsen€ 500€ 0 (eigen tijd)€ 500
Rechte trap (steektrap)HoutLaten plaatsen€ 500€ 500€ 1.000
Trap met 2 kwartenHoutZelf plaatsen€ 800€ 0 (eigen tijd)€ 800
Trap met 2 kwartenHoutLaten plaatsen€ 800€ 600€ 1.400
Trap met 1 kwartHoutZelf plaatsen€ 700€ 0 (eigen tijd)€ 700
Trap met 1 kwartHoutLaten plaatsen€ 700€ 600€ 1.300
SpiltrapHoutZelf plaatsen€ 700€ 0 (eigen tijd)€ 700
SpiltrapHoutLaten plaatsen€ 700€ 600€ 1.300

Verschillende houtsoorten veranderen de prijs

Je hebt veel keuze tussen houtsoorten, wat de gemiddelde prijs lastiger maakt om te geven. Kies je voor beukenhout, dan is de prijs vaak tot twee keer zoveel als bij vurenhout, voor gemiddeld €1.000 tot €3.000 per trap. Eikenhout kan tot wel drie keer zoveel kosten als een trap van vurenhout en de eiken trap kosten zijn dan gemiddeld €1.500 tot €4.500. Een duurdere soort zoals eiken is vaak een stuk sterker en makkelijker te onderhouden dan een goedkopere soort hout. De hardhouten trap prijs ligt daarom hoger dan andere soorten houten trap kosten.

Trapwerk laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk trapwerk offertes

Wat kost een nieuwe vaste dichte trap in huis

Een vaste dichte trap is meestal de goedkoopste optie en zal gemiddeld tussen de €500 tot €1.500 kosten, mits je deze zelf monteert. Wanneer je de houten trap laat plaatsen door een vakman, zal de prijs voor de houten trap ongeveer €500 hoger liggen.

Wat kost een trap bekleden met hout

Een trap bekleden met hout kan een goede optie zijn als je geen complete houten trap wilt hebben. Daarentegen is dit vooral een goede optie als je al een trap hebt, want de prijzen hiervan zijn vergelijkbaar met een nieuwe houten trap. Wil je een nieuwe trap laten plaatsen en deze bekleden met hout, ben je al snel het dubbele kwijt voor eenzelfde uitstraling als een compleet houten trap.

Houten trap opknappen of renoveren

Dus een traprenovatie kan eigenlijk bijna altijd. De kosten wegen echter niet altijd op tegen een nieuwe trap, want een nieuwe trap heb je al vanaf 500 euro. Die moet dan nog wel afgewerkt worden dus de kosten moeten hier nog wel bijgeteld worden. Bij de keuze van een nieuwe trap heb je dus wel wat meer bij te werken naderhand maar vaak moeten de wanden toch al opnieuw gesausd worden, en de vloer moet vaak ook vernieuwd worden.

Houten trappen kopen

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij de kosten van een nieuwe houten trap. Hierdoor kan het lastig zijn om de gemiddelde prijs te noemen, maar het is wel goed om te weten waar je allemaal uit kunt kiezen. Omdat er zoveel opties zijn, kun je de trap precies laten aansluiten op jouw visie.

Houtsoort van de traptreden

De kosten van een hardhouten trap liggen hoger dan de kosten voor zachtere soorten hout. Dit komt omdat een hard houten trap iets lastiger in de productie, maar je krijgt hier wel veel kwaliteit voor terug. Alle soorten hout voor de trap zijn goed voor dagelijks gebruik, maar wanneer je voor vurenhout kiest zul je vaker onderhoud moeten plegen en bijvoorbeeld een nieuwe laklaag aanbrengen om het mooi te houden. Ook kan het uiterlijk van de houtsoort een beslissende factor zijn.

Model van de trap

Wanneer je een trap met een of meerdere draaien nodig hebt, zal dit altijd duurder zijn dan een rechte trap. Je kunt niet altijd vrij beslissen welke soort trap je wilt, want in sommige huizen kun je bijvoorbeeld alleen maar een rechte of trap met kwart draai plaatsen. Maar ook als het model al vast staat, heb je nog wel wat keuzes die de prijs, maar ook het uiterlijk bepalen. Je kunt kiezen tussen een open, gesloten of zelfs een zwevende trap, waarbij een zwevende trap de duurste optie is.

Afwerking op maat

Als je kiest voor een hard houten trap, kun je deze onbehandeld laten. Deze is sterk genoeg om het dagelijkse gebruik te ondergaan zonder snel te slijten, zelfs zonder een extra afwerking. Andere soorten hout moeten vaak een laag vernis, olie of beits hebben. Je kunt er zelfs voor kiezen om de trap te schilderen of een anti-slip laag te laten plaatsen. De mooiste afwerking is natuurlijk met een houten trap op maat, maar deze kosten zullen het hoogste zijn van allemaal.

  • Schilderen/ beitsen/ lakken
  • Bekleden met vloerbedekking (hoge kwaliteit)
  • Loper (tapijt) op hout
  • Loopvlakken (bv rvs/ kunststof) op hout
kosten houten zwevende trap

Voordelen

Wanneer je kiest voor een houten trap, heeft dit veel voordelen. Niet alleen heb je een grote keuze uit goedkope houten trappen, het materiaal is ook erg goedkoop en zelfs een open trap zal inclusief montage een goede investering zijn voor weinig geld. Je kunt uit veel houtsoorten kiezen, die allemaal een natuurlijke uitstraling hebben en zelfs over een oude trap kunnen worden gelegd als opknapbeurt.

Warme uitstraling

Hout heeft een warme uitstraling en voelt ook warm aan. Een standaard houten trap zal daarom een mooie toevoeging zijn aan elk huis, ook omdat het erg veelzijdig is. Voor bijna alle stijlen is er wel een dergelijke trap te verkrijgen die er goed bij past. Je kunt het makkelijk combineren met tegelvloer of parket en zelfs een gietvloer. Daarbij kun je ook een chique trap ervan maken, met mooie spijlen, leuningen en zelfs houtsnijwerk. Dit is een uitstekende en goedkope keuze voor hele moderne tot klassieke trappen (zoals de spiltrap).

Makkelijk op maat te laten plaatsen

Hout is een erg bewerkelijk soort materiaal. Hierdoor kun je het niet alleen makkelijk bewerken zodat het precies past, maar je kunt er ook zelf mee aan de slag. Een houten trap, of de materialen hiervoor, zijn op veel plaatsen verkrijgbaar en kan door veel vakmensen worden geplaatst.

Nadelen van een houten trap

Buiten alle voordelen zijn er nog wat nadelen verbonden aan een houten trap. Je zult bij een houten trap, of dit nou hardhouten is of een andere soort, altijd onderhoudskosten hebben. Deze kunnen meer of minder zijn afhankelijk van de houtsoort. Een zachte houtsoort zal ook sneller vervangen of compleet gerenoveerd moeten worden. Omdat hout leeft zal het altijd een beetje blijven krimpen en weer uitzetten, waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen en het renoveren.

Offerte trapwerk

Vul onderstaand formulier in om

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes