Spiltrap renoveren l De kosten en materialen voor renovatie

Een spiltrap renoveren is tegenwoordig populairder dan ooit. We zijn steeds meer op zoek naar praktische oplossingen, en dat is nu net waar een spiltrap letterlijk en figuurlijk perfect op aansluit. In dit artikel bespreken we alle belangrijke elementen omtrent spiltrappen.

Spiltrap renoveren

Spiltrap renoveren in plaats van trap vervangen

Een spiltrap heeft een centrale as. Hier draaien de traptreden als het ware om deze as heen, wat zorgt voor een compacte uitstraling. Zo neemt de trap niet veel ruimte in beslag, maar zorgt dit voor een uniek effect in de woning. Wanneer je besluit om de spiltrap te renoveren, kun je er ook nog eens een unieke uitstraling mee creëren.

Voordelen

 • Past bijna overal
 • Betaalbaar
 • Sfeermaker
 • Zelf te plaatsen (voor handige verbouwers met veel tijd)
 • Van moderne tot nostalgische uitstraling

Een spiltrap zorgt voor een efficiëntere ruimtebenutting en is zo de ideale oplossing indien je graag ruimte bespaart. Door de aanwezigheid van een balustrade zorg je ervoor dat je trap niet alleen een sierlijk uiterlijk heeft, maar ook veilig is.

Nadelen

 • Iets duurder dan een houten rechte trap
 • Loopt iets langzamer dan een rechte trap

Trap renoveren: hoe renoveer je een spiltrap?

Een spiltrap renoveren gaat als volgt:

 • Demontagewerk: Verwijder eventuele trapbekleding, balustrades, leuningen en traptreden.
 • Reparatiewerk: Repareer eventuele beschadigingen. Zorg ervoor dat de spiltrap veilig is en in goede conditie verkeert alvorens je begint met renoveren.
 • Bekleding: Kies de gewenste trapbekleding voor de treden. Dit kan variëren van houten plankjes, laminaat, tapijt of metaal. Controleer na de plaatsing hiervan of alles goed vast zit.
 • Afwerking: Verf de trap of werk het af met een afwerkingslaag. Dit kan de uitstraling van je spiltrap aanzienlijk veranderen.
 • Leuning en balustrade: Overweeg het opknappen of vervangen van je leuning en balustrade. Nieuwe materialen of een frisse verflaag kunnen het uiterlijk van de trap verbeteren.

Welke lijm gebruik je voor een traprenovatie?

Voor de renovatie van trappen is er een speciale soort traprenovatielijm. Deze is ontwikkeld om overzettreden snel en eenvoudig te kunnen lijmen, zonder dat ze loslaten na verloop van tijd. Ook is traprenovatielijm elastisch en geluidsisolerend van karakter.

spiltrap

Prijsindicatie trap: hoeveel kost een spiltrap renovatie?

Hoeveel de renovatieklus van een spiltrap precies kost is moeilijk te zeggen. Dit komt doordat er meerdere factoren zijn die effect hebben op de totaalprijs. Over het algemeen kun je bij een traprenovatie van een spiltrap uitgaan van de volgende prijzen:

 • Stalen spiltrap: € 1.000 à € 3.000
 • Houten spiltrap: € 1.300 à € 4.200
 • Gietijzeren spiltrap: € 1.500 à € 4.000
Trapwerken laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk trapwerk offertes

Met welke materialen kun je een spiltrap renoveren?

Er zijn verschillende materiaalsoorten waarmee je je trap kunt afwerken. Als je voor een bepaald materiaal kiest, betekent dat niet dat de gehele trap van dat materiaal moet zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een trap van materiaal A, een balustrade van materiaal B en een trapleuning van materiaal C. We zullen de meest voorkomende trapsoorten bespreken:

Stalen spiltrap

Staal wordt vaak gekozen voor spiltrappen. Het is een materiaalsoort die lang meegaat en in vrijwel elke woning past. Bovendien is het zeer gemakkelijk te bewerken naar de gewenste vorm, waardoor het kostenefficiënt, mooi en duurzaam is. Een bijkomend voordeel is dat je een stalen spiltrap kunt voorzien van een houten trapleuning om een stijlvol contrast te creëren. Het fijne is ook dat staal zeer onderhoudsarm is. Je hoeft het nauwelijks schoon te maken en de kans op slijtage is nihil.

Houten spiltrap

Houd je van een traditionele of landelijke stijl? Dan is een houten spiltrap wellicht iets voor jou. Er zijn veel verschillende houtsoorten op de markt waaruit je kunt kiezen, zoals eikenhout, vurenhout, beukenhout en mahoniehout. Een trap van hout is ook vooral interessant als je dat levendige gevoel in huis wilt houden.

Een groot nadeel van hout is wel dat er na verloop van tijd slijtage op kan treden. Helemaal bij zachthout is dit het geval. Het is bij houtsoorten ook moeilijk om slijtage weg te werken. Ook dient hout goed onderhouden te worden om in goede staat te blijven.

Spiltrap afmetingen

De spiltrap kan al in een klein oppervlakte gemonteerd worden. 1,60 bij 60 cm als trapgat is redelijk normaal en kleiner kan ook nog, hierbij wordt de trap wel krapper en soms ook steiler. Voor jonge mensen geen probleem en voor kinderen alleen maar leuk, maar voor ouderen is zo’n spiltrap dan niet per se de beste trap. Voor een goede ruime spiltrap kun je uitgaan van een geprojecteerd oppervlakte op de grond van 2 meter in doorsnede (dus een straal van 1 meter).

Offerte voor trapwerken

Vraag hier vrijblijvend offertes aan voor trapwerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort trap
2*. Wat voor trapafwerking zou je willen?
3*. Uitvoermoment
4*. Is de woning in bezit?
5*. Omschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes