Soorten glas | Wat zijn de opties voor je ramen?

Elk huis heeft glas nodig, en dit glas is ook een belangrijk onderdeel van het uiteindelijke energielabel van je woning. Het moet natuurlijk goed in je kozijnen passen en het zonlicht naar binnen laten, maar weinig warmte laten ontsnappen. Om het beste glas voor jouw woning te kiezen, zijn er een aantal verschillende soorten glas.

verschillende soorten glas

Welke 4 typen dubbel isolatieglas zijn er?

De meeste huizen zullen isolatieglas gebruiken als beglazing. Deze glassoort wordt ook HR-glas genoemd, wat staat voor Hoog Rendement glas. Deze soort bestaat altijd uit minimaal twee lagen glas, met een extra toevoeging om de isolatiewaarde te verbeteren. Er zijn vier verschillende soorten isolatieglas, waarvan standaard HR glas de minst isolerende versie is. Deze heeft een dubbele laag glas met een coating en heeft een U-waarde van ongeveer 1.9 voor isolatie. Ter vergelijking: standaard dubbel glas heeft 2.9 als U-waarde.

Verschil in kwaliteit tussen HR-glas soorten

De kwaliteit van alle glassoorten zijn allemaal goed. Het grote verschil ligt in de isolatiewaarde. Door de coating bij HR glas zal er al meer warmte binnen blijven, wat de isolatie in je huis ten goede komt. Bij HR+ glas zit er, behalve de coating, ook nog een edelgasvulling (meestal argon) tussen de glaslagen voor een U-waarde van 1.6. HR++ glas heeft deze edelgasvulling ook, maar de verbeterde coating zorgt ervoor dat de U-waarde naar 1.2 gaat en dus nog beter isoleert.

2 of 3 lagen glas

Het vierde type glas is HR+++ glas, ook wel triple glas genoemd. Deze is redelijk gelijk aan de HR++ glassoort, maar heeft nog een derde glaslaag met coating en edelgas. Hierdoor is de U-waarde van dit type glas ongeveer 0.9. Zoals je ziet is een lagere U-waarde beter, omdat deze waarde aangeeft hoeveel warmte door de oppervlakte wordt gelaten. Een lagere U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, betekent dat er minder warmte weglekt. Hoe meer lagen tussen je woning en de buitenlucht, hoe minder snel warmte weglekt, wat je dus ook in de verschillende soorten beglazing en de isolatiewaarde terug kunt zien.

Hoeveel glassoorten zijn er?

Buiten de soorten isolatieglas zijn er nog veel meer soorten glas waar je tussen kunt kiezen. Soms is de keuze al voor je gemaakt, bijvoorbeeld als je in een bestaande woning verhuist. Je kunt vaak wel de beglazing vervangen, maar het is goed om bewust te zijn van welke type glas je op dit moment in je raam hebt om te weten hoe je het stukken beter kunt maken.

Enkel, dubbel en thermopane glas

Veel oudere huizen zullen nog enkel of dubbel glas hebben. Thermopane glas, een term die je ook regelmatig tegen zult komen, is eigenlijk een oude merknaam voor dubbel glas. Hier zit dus geen verschil in, maar het kan verwarrend zijn om de verschillende termen tegen te komen. Enkel glas heeft de slechte isolatiewaarde (5.9) van alle soorten beglazing. Je hebt hier maar een enkele laag glas in het kozijn, maar het is wel makkelijk te vervangen en repareren. Dubbel glas of thermopane glas heeft een dubbele glaslaag, met lucht tussen de glasplaten. Dit heeft een isolatiewaarde van 2.8, wat al een stuk beter is dan enkel glas.

Veiligheidsglas, gelaagd en gehard

Door veiligheidsglas te laten plaatsen, zorg je voor een veiliger huis. Dit soort glas is erg sterk en zal bijna niet breken bij inbraakpogingen of brand. Ook zal het niet in scherven uit elkaar springen bij beschadigingen, waardoor het extra veilig is. Bij gehard glas heb je een extra stevige glassoort, die bijna niet kapot te slaan is. Wanneer dit wel gebeurt, breekt het in kleine en gladde stukjes die niet kunnen verwonden. Gelaagd glas, de tweede soort veiligheidsglas, heeft twee glasplaten met folie ertussen. Door deze folie kan het glas wel scheuren, maar niet breken. Een derde soort veiligheidsglas is ook brandwerend glas, dat specifiek wordt gemaakt om hoge temperaturen te kunnen doorstaan.

Figuurglas en glas in lood

Wanneer je voor een mooi resultaat wilt gaan en niet per se voor de beste isolatiewaarde, kun je voor figuurglas kiezen. Hierbij worden de glasplaten tussen twee walsen gehaald als het nog heet is, waardoor er een reliëf of patroon in de glasplaten wordt gedrukt. Dit kan met isolatieglas en verschillende kleuren worden gedaan om een echt uniek patroon te geven dat toch goed isoleert. Glas in lood is een bekende techniek waarbij kleine stukken gekleurd glas in een patroon worden gelegd. Dit is puur voor het uiterlijk, maar is een erg mooie toevoeging in een ruit.

soorten glas van de zijkant

Aandachtspunten voor welke glastypes kiezen

Omdat er zoveel soorten glas zijn, moet je met verschillende dingen rekening houden voor je de uiteindelijke keuze maakt. Zo kan de plek, de maat van het kozijn en de prijs een effect hebben op welk glas de beste keuze is.

1. Glas voor ramen, voordeur, douchewand of meer

Er zijn verschillende soorten ramen die je voor verschillende plekken kunt gebruiken. In een ruit wil je vaak iets met een goede isolerende werking, zoals HR++ glas of zelfs driedubbel glas. Een voordeur of achterdeur vraagt vaak ook om goed isolerend glas, maar hier kan een ruit van veiligheidsglas of zelfs mat glas belangrijker zijn vanwege de plaatsing. Een douchewand moet een stuk sterker zijn dan een standaard ruit en hoeft niet per se goede isolatie te hebben.

2. Maat van het kozijn en de spouw

Elk type glas heeft zijn eigen dikte. Enkel glas is niet zo dik, omdat je maar met een enkele glasplaat te maken hebt. Wanneer je naar dikkere soorten gaat, helemaal na enkel glas vervangen, kan het zomaar zijn dat de spouw dikker is dan de ruimte in je kozijn. Het kan hierdoor lastig zijn om dubbel of HR++ glas te vervangen door triple glas, omdat de spouw in je kozijn moet passen. Soms moet je hiervoor eerst je complete kozijnen vervangen om het allemaal goed te laten passen, wat de uiteindelijke investering hoger maakt. Je krijgt hier wel een grotere besparing op de energiekosten voor terug.

3. Overige isolatie

We hebben allemaal graag een rustige omgeving in huis. Wanneer je aan een drukke weg woont, of in de buurt van een vliegveld, kan dit echter lastig zijn. Door goed isolerend glas te kiezen, kun je ook hier meer comfort beleven. De beter isolerende soorten glas zijn vaak ook goed akoestisch isolerend, waardoor je minder geluid van buiten hoort en meer wooncomfort zal krijgen. Je kunt ook voor zonwerende folie kiezen om de hitte van de zon nog meer buiten te houden.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Kosten soorten glas

De verschillende glastypes hebben natuurlijk ook allemaal andere kosten. Enkel glas is vaak het goedkoopste, maar wordt ook nog nauwelijks aangeboden omdat het niet goed isoleert. Standaard dubbel glas kosten zijn daarna het goedkoopste met € 230 per vierkante meter, inclusief BTW en montage. HR+++ glas, of triple glas, is het duurste en kost gemiddeld € 340 per vierkante meter. Ook dit is inclusief BTW en glaszetter kosten, maar exclusief mogelijke aanpassingen die nodig zijn aan je kozijnen.

Soort glas Gemiddelde prijs per m² inclusief btw en montage Jaarlijkse kostenbesparing voor een woning met 20 m² aan glas
Standaard dubbel glas € 230 € 380
HR € 240 € 460
HR+ € 250 € 600
HR++ € 260 € 660
HR+++ € 340 € 720

Subsidie voor glas

Omdat goed glas zo belangrijk is voor je energielabel, is het soms mogelijk om subsidie aan te vragen om de kosten te verlagen. Als je twee of meer duurzame maatregelen neemt, kun je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen, Ook kun je aanspraak maken op de Energiebespaarlening, waarbij je wel de lening moet terugbetalen. Op regionaal niveau zijn er vaak ook subsidies te vinden, hiervoor kun je het beste bij je gemeente of provincie zelf gaan navragen of er hier een potje voor is.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.