Enkel glas vervangen | Een betere isolatiewaarde voor je ramen!

Enkel glas is nog in veel oude woningen gebruikt voor de ramen. Deze soort glas is niet erg isolerend, waardoor het al snel de moeite waard is om dit te vervangen door dubbel glas of zelfs isolatieglas. Hiermee realiseer je snel een besparing op je energierekening en verbetert je wooncomfort!

gereedschap voor enkel glas vervangen door dubbel glas

Wat kost een enkel glas ruit laten vervangen?

Hoeveel het vervangen van een raam met enkel glas kost, ligt uiteindelijk aan de soort glas die je kiest. Hoe beter het glas isoleert, hoe duurder het vaak zal zijn. Reken op gemiddeld € 230 tot € 340 per vierkante meter voor de kosten van enkel glas vervangen, inclusief BTW en montage. Je kunt tussen verschillende glassoorten kiezen.

Wat kost enkel glas vervangen door dubbel glas per m²?

Het is vaak de simpelste klus om enkel glas met dubbel glas te vervangen. Je hoeft hierbij meestal niks aan het kozijn te veranderen, tenzij je nog een erg oud kozijn hebt. Let wel: met dubbel glas wordt hierbij echt dubbel glas bedoelt, en geen HR++ glas, wat je ook terugziet in de dubbel glas kosten. De enkel glas vervangen door dubbel glas prijs per vierkante meter is gemiddeld € 230, inclusief BTW en montage.

Wat kost een nieuw raam met isolatieglas?

Wanneer je echt een flinke stap omhoog wilt doen qua isolatiewaarde, kun je het beste voor isolatieglas gaan, ook wel HR glas of Hoog Rendement glas. Standaard HR glas heeft een extra coating ten opzichte van dubbel glas, die de warmte beter tegenhoudt. HR+ en HR++ glas hebben hierbij ook edelgas tussen de glasplaten, wat beter isoleert dan de lucht die dubbel glas en HR glas in de spouw hebben. HR+++ glas, of triple glas, heeft zelfs drie glasplaten. Je bent voor isolatieglas plaatsen gemiddeld € 240 (HR glas) tot € 340 (HR+++ glas) per vierkante meter kwijt.

Ben je benieuwd wat het kost om enkel glas te vervangen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn voor het vervangen van enkel glas. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dubbel glas prijzen

Waarop letten bij vervangen enkel glas ruiten

Wanneer je ervoor kiest om het enkel glas te vervangen, zijn het niet alleen de kosten enkel glas vervangen door dubbel glas waar je rekening mee moet houden. Je moet ook rekening houden met de materialen van je kozijnen, de dikte van de glasplaten en hoeveel ramen je daadwerkelijk moet vervangen. 

Dikte enkel glas tegenover HR++ glas

Enkel glas is een erg dun type glas, omdat het maar uit een enkele glasplaat bestaat. Omdat het glas dat je gebruikt naadloos in het kozijn moet passen, kan het zo zijn dat een ouder kozijn geen ruimte heeft voor glas met meerdere glasplaten. Bij kunststof kozijnen is het ook een stuk lastiger om dit aan te passen dan wanneer je begint aan enkel glas vervangen door dubbel glas in houten ramen. Wanneer je kiest voor triple glas in je raam, is de kans nog groter dat je extra ruimte moet laten maken in de kozijnen, omdat de drie glasplaten in deze soort glassoort voor nog meer dikte zorgen.

Voordeur of ramen

Bij het vervangen van enkel glas naar dubbel glas, vergeet ook niet om je deuren mee te nemen. Ook hier kan verrassend veel kou door de ruiten naar buiten ontsnappen. De enkel glas vervangen prijs kan het soms voordeliger maken om gewoon een nieuwe voordeur of achterdeur te kopen, die nog betere isolatie heeft dan je oude. Bij je ramen is dit vaak juist de duurdere optie, omdat de hele kozijnen vervangen een flinke investering is. 

Soort kozijn

Welk kozijn je hebt kan ook uitmaken voor hoe makkelijk het enkel glas vervangen kan gaan. Enkel glas vervangen door dubbel glas in bestaand houtwerk is bijna altijd mogelijk, maar bij enkel glas vervangen door dubbel glas in aluminium ramen moeten er vaak speciale glaslatten in worden gemonteerd. Ditzelfde geldt voor stalen kozijnen en kunststof ramen.

Omdat deze vaak gemaakt zijn op enkel glas, en het glas goed moet aansluiten op het kozijn, moeten er wat aanpassingen worden gemaakt om het goed in elkaar te laten klikken. Wanneer je een draaikiepraam hebt, of een ander raam dat open kan, moet het hang- en sluitwerk ook goed worden gecontroleerd op stevigheid. Dubbel glas is zwaarder dan enkel glas, en hoe beter de isolatiewaarde, hoe zwaarder het glas wordt. 

Monumentale panden

Als je in een monumentaal pand woont, of een ander soort woning waar je weinig aan mag veranderen, kun je het enkel glas niet altijd vervangen. In dit geval kun je kijken naar monumenten dubbelglas, waarmee de authentieke uitstraling van het pand wordt behouden. Ook kun je hier voor een voorzetraam of isolatiefolie kiezen om toch het enkele glas wat te isoleren.

vakmannen bezig met enkel glas vervangen door dubbel glas

De voordelen van enkel glas vervangen voor HR++ glas

Het grote voordeel van enkel glas vervangen door dubbel glas is dat je een lagere energierekening krijgt. Hierdoor zul je de enkel glas vervangen prijs ook snel terugverdienen. Het is ook een stuk veiliger om isolatieglas of zelfs dubbel glas in je ramen te hebben, omdat het minder snel breekt. Omdat het meer moeite kost om een raampje in te slaan, zullen inbrekers sneller je huis overslaan en zal brand minder snel uit kunnen slaan. Je wooncomfort wordt dus op meerdere manieren wanneer je kiest voor het vervangen enkel glas door dubbel glas.

Enkel glas vervangen door dubbel glas subsidie

De kosten enkel glas vervangen voor dubbel glas zijn ongeveer € 230 tot € 340 per vierkante meter. Om ervoor te zorgen dat deze investering voor iedereen haalbaar is, kun je vaak aanspraak maken op subsidie vervangen enkel glas. De prijs enkel glas vervangen wordt zo deels opgevangen door een subsidie of goedkope lening, waardoor je jouw woning energiezuiniger kan maken zonder eerst lang te hoeven sparen!

Je kunt aanspraak maken op de ISDE subsidie wanneer je twee of meer energiebesparende maatregelen neemt, of de Energiebespaarlening als je alleen maar je ramen wilt vervangen. Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan kun je gebruik maken van een verlaagd BTW-tarief voor de arbeidskosten.

Wooncomfort gaat omhoog

Door enkel glas te vervangen voor dubbel glas krijg je betere isolatie binnen en blijft je woning warmer in de winter, zoveel is duidelijk. Je woning blijft ook koeler in de zomer, omdat de zon minder hevig naar binnen kan schijnen. Daarbij voorkom je zo ook de meeste tocht en koudebruggen, omdat de wind niet meer door het raam heen kan waaien. Dit zorgt er ook voor dat je een goede geluidsisolatie krijgt. Woon je in een drukke wijk, of in de buurt van een vliegveld of treinspoor? Door voor beter isolerend glas te kiezen, zul je ook minder last krijgen van al het geluid dat van buitenaf komt en van een betere raam isolatie genieten. 

Enkel glas vervangen: offertes vergelijken

Wil je jouw woning beter isoleren en het enkel glas vervangen door dubbel glas? Vul ons formulier in, ontvang offertes van diverse specialisten en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes