Soorten isolatieglas | Voor goede raamisolatie in jouw woning

isolatieglasIsolatieglas is een goede manier om een woning te isoleren en zorgt voor een verhoogd wooncomfort. Er zijn verschillende soorten isolatieglas waaruit je kunt kiezen, dus wat is nu de beste optie voor jouw woning en wat is het verschil? Bekijk de isolatie






Wat is isolatieglas?

Isolatieglas bestaat uit twee lagen glas. De ruimte tussen de glasplaten wordt de spouw genoemd. In veel soorten isolatieglas bestaat deze spouw alleen uit droge lucht, maar in sommige varianten zit hier edelgas tussen, wat het verschil is tussen deze soorten. Dit zorgt voor een nog hogere isolerende werking. Doordat isolatieglas uit meerdere lagen bestaat, heb je minder snel last van warmteverlies en blijft kou beter buiten, wat zorgt voor meer comfort. Het glas isoleert dan ook beter dan enkel glas.

Waarom isolatieglas gebruiken?

Er zijn verschillende redenen om isolatieglas te laten plaatsen in je woning. Doordat het een isolerende werking heeft, profiteer je van een verhoogd wooncomfort. Vooral in combinatie met andere soorten isolatie zal in de winter kou minder snel zijn weg naar binnen vinden en blijft warmte beter binnen hangen. Je profiteert zo van een constante temperatuur en een fijn binnenklimaat. Andere plussen zijn:

  • Je hoeft minder te stoken en bespaart zo op je kosten voor gas per jaar
  • Je hebt geen last meer van beslagen ramen en water op de vensterbank
  • Je woning neemt in waarde toe
  • Je hebt minder last van tocht
  • Het is goed voor het milieu
  • Het glas houdt ook geluid tegen

Isolerende glassoorten

Er zijn verschillende soorten isolatieglas waaruit je kunt kiezen. Welke soort glas het meest geschikt is in jouw situatie, is onder andere afhankelijk van je wensen en budget. Elk type isolatieglas heeft weer andere kenmerken en isolatiewaarden, zoals de U-waarde. Voor wat voor variant je ook kiest, wanneer je nog enkel glas hebt, is het altijd goed om deze door ten minste dubbel glas te laten vervangen. Enkel glas isoleert namelijk niet. We hebben een overzicht gemaakt van de soorten isolatieglas zodat je het verschil per variant kunt ontdekken.

Dubbel glas

Dubbel glas, ook wel hoog rendementsglas, is gelaagd isolatieglas waarbij de tussenruimte bestaat uit lucht. Dubbel glas wordt ook wel thermopane glas genoemd. Voor gewoon dubbelglas wordt tegenwoordig al niet meer veel gekozen. Dat komt omdat andere soorten dubbelglas een betere isolerende werking hebben. Bovendien zit er tussen dubbel glas en HR++ glas geen prijsverschil. Het is dus niet goedkoper.

HR++ glas voor de ramen

HR++ glas bestaat uit twee glasplaten die bestaan uit een HR-coating. Tussen de glasplaten zit isolerend gas. De coating zorgt ervoor dat zon naar binnengelaten wordt en dat de warmte van de zon binnen juist weerkaatst wordt, zodat het ook echt binnen blijft. Ook het isolerend gas zorgt ervoor dat warmte beter blijft hangen. HR++ glas isoleert hierdoor twee keer zo goed als regulier dubbel glas.

Triple HR+++ glas

Wanneer je kiest voor triple glas krijg je ramen met driedubbel glas. De ramen bestaan dan dus uit drie glasplaten die voorzien zijn van een HR-coating. Ook bij driedubbel glas zit er bovendien isolerend gas tussen de platen. Triple glas isoleert hierdoor zeer goed. Daar staat wel tegenover dat triple glas duurder is dan HR-glas.

Nieuwe kozijnen in combinatie met triple glas

Wanneer je kozijnen ook aan vervanging toe zijn en je daarom isolerende nieuwe kozijnen met dubbele kierdichting wilt laten plaatsen, is het aan te raden om dan ook direct triple glas te nemen. Hierdoor krijg je optimale raam isolatie en kun je extra besparen. Tijdens de aanschaf van de ramen en nieuwe kozijnen moet je dan wel meer betalen, maar door de extra besparing verdien je dit ook weer terug. Bovendien krijg je op nieuwe kozijnen met triple glas een hogere subsidie.

Vacuüm glas

Wist je dat je ook kunt kiezen voor vacuüm glas? In dit geval spreken van twee glasplaten die voorzien zijn van een HR-coating en die vacuüm zijn. Tussen de glasplaten zit een dunne vacuüm spouw. De platen zitten dus erg dicht op elkaar, waardoor het lijkt alsof het enkel glas is, maar het eigenlijk dubbel glas is. Houd er wel rekening mee dat vacuüm glas een stuk duurder is dan andere varianten.

Zonwerend glas

Het is ook mogelijk om je raam van zonwerend glas te voorzien om warmte van de zon tegen te houden. Dit is dubbel gelaagd glas dat voorzien is van een zonwerende coating. Op warme dagen zorgt dit dubbele glas ervoor dat warmte van de zon buiten blijft. Tegelijkertijd schijnt de zon wel gewoon naar binnen en geniet je optimaal van het zonlicht. Op koude dagen zorgt het isolatieglas er bovendien voor dat er minder warmte verloren gaat en dat de woning dus op temperatuur blijft.

Isolatieglas voor monumentale panden

Moet het raam in een monumentaal pand vervangen worden door isolatieglas? Dan is er speciaal glas wat hiervoor gebruikt kan worden. Dit wordt ook wel monumentenglas genoemd. Het is relatief dun glas dat in de bestaande kozijnen van het monumentenpand geplaatst kan worden. Let wel op dat je voor monumentenglas geen subsidie kunt krijgen. Daarom kun je ook kiezen voor vacuümglas, wat wel onder de subsidieregel valt. Ook dit type isolatieglas is dun en kan in monumentale panden toegepast worden.

Wat is het beste isolerende glas voor de ramen?

Van de verschillende soorten isolatieglas die hierboven benoemd zijn, is triple glas, ook wel HR+++ glas genoemd, het beste isolerende glas. Doordat het uit drie lagen glas bestaat, heeft het de hoogste isolatiewaarde, ook wel U-waarde. Een ander voordeel is dat je hiermee het best bespaart op je energie kosten. Hierdoor kiezen veel mensen dan ook voor dit type glas. Houd er wel rekening mee dat triple glas duurder is dan de andere varianten.

Nog duurder is brandwerend glas, ook wel brandvertragend glas genoemd. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar als je bijvoorbeeld een studio of workshop aanbouwing hebt voor (potentieel gevaarlijke) hobbies, dan is dat een wel zo veilige optie!

isolerend glas

Wat kost dubbel, HR++ en triple glas per m2?

De gemiddelde kosten voor de verschillende soorten isolatieglas liggen tussen de € 230 en € 340 per vierkante meter. De kosten hangen samen met meerdere factoren. Uiteraard ligt dit aan de soorten isolatieglas die je kiest en de bijbehorende isolatiewaarde, de U-waarde. De prijs voor triple glas ligt bijvoorbeeld hoger dan de kosten voor dubbel glas. Andere factoren die meespelen zijn:

  • De hoeveelheid isolatieglas die je nodig hebt. Wil je alle ramen in de woning vervangen of slechts een deel daarvan?
  • Het type woning dat je hebt. Voor een gemiddelde hoekwoning liggen de kosten bijvoorbeeld lager dan bij een vrijstaande woning, waarbij je extra kosten hebt voor de vierkante meters.

Subsidie

Hoe hoog de kosten voor isolatieglas ook uitvallen, het is altijd een behoorlijke investering die je moet maken, zeker als je het in één keer goed wilt doen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarmee je de investering kunt financieren, ook al is het maar voor een deel. Zo kan de prijs gedrukt worden.

Zo is er een landelijke subsidie die is opgezet door de overheid: de Investeringssubsidie duurzame energie. Door deze subsidie wordt het nemen van energiebesparende maatregelen in en rondom de woning gestimuleerd. Isolatiemaatregelen zoals het plaatsen van diverse soorten isolatieglas valt hier ook onder. Daarnaast kun je soms ook een lokale subsidie krijgen via de gemeente.

Andere financieringsmogelijkheden

Wanneer je in aanmerking wilt komen voor een subsidie moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Voldoe je hier niet aan of dekt de subsidie niet de volledige prijs en wil je het resterende bedrag op een andere manier financieren? Dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor:

  • Extra hypotheekruimte: Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, kun je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen via je hypotheek. De hypotheeklasten zullen hierdoor hoger worden, maar daar staat tegenover dat je door de isolatiemaatregelen uiteindelijk bespaart op de energiekosten.
  • Energiebespaarlening: Dit is een speciale en voordelige lening vanuit het Nationaal Warmtefonds, waarmee je energiebesparende maatregelen kunt financieren. De lening heeft gunstige voorwaarden.

Glas vervangen

Twijfel je of je de beglazing in jouw woning moet vervangen door isolatieglas? In dat geval is het goed om de voor- en nadelen af te wegen. Zo is de aanschaf en plaatsing van isolatieglas een flinke investering, maar het brengt je ook veel op en je kunt besparen op de energiekosten.

Wanneer enkel glas vervangen door dubbel glas?

Heb je nog enkel glas in je woning? In dat geval is het zeker aan te raden om dit te vervangen door dubbel glas, en dan het liefst het enkel glas te vervangen door HR-glas. Het grootste nadeel van enkel glas is dat warmte snel door het glas verloren gaat en dat je last hebt van tocht. Hierdoor heb je geen constante, fijne binnentemperatuur wat weer zorgt voor een verlaagd wooncomfort.

Offertes vergelijken voor glasisolatie

Wanneer je zeker wilt weten of het in jouw situatie verstandig is om isolatieglas te plaatsen, kun je het best advies vragen aan een specialist. Deze kan met je meekijken en je adviseren over de beste optie voor de isolatie van je woning. Denk hierbij aan het type glas dat je moet kiezen, maar ook op welke plekken je het isolatieglas het best kunt toepassen.

Ben je benieuwd naar de specifieke kosten voor het laten plaatsen van isolatieglas? Vraag dan verschillende offertes aan bij verschillende bedrijven in de buurt en vergelijk het aanbod. Zo weet je wat de gemiddelde kosten zijn en krijg je een beeld van de mogelijkheden. Ook kun je de offertes met elkaar vergelijken, om uiteindelijk de beste deal te vinden.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?

2*. Wat is de dakhelling?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes