Dubbel glas kosten | Alle kosten voor je op een rij

Veel mensen kiezen voor dubbel glas. Veel mensen kiezen hiervoor omdat ze op de energierekening willen besparen en de condens tegen de ruiten willen voorkomen. Wil je exact weten wat dubbel glas kost?

dubbel-glas-kosten.jpg

Kosten dubbel glas vervangen

Als richtprijs kun je aanhouden dat de dubbel glas vervangen kosten ongeveer € 230 per m² zijn. Deze geschatte prijs is inclusief bijkomende kosten, zoals voorrijkosten, afvoerkosten van oud glas, BTW, en arbeidsloon.

Een appartement zal vaak zo een 15m² glas hebben en zul je in dat geval rond de € 3.450 zitten door het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Een vrijstaande woning heeft meer glas, gemiddeld tussen de 40m² en de 50m², waardoor de kosten tussen de € 9.200 – € 11.500 zullen liggen.

In de volgende tabel vind je de diverse prijzen voor de verschillende soorten woningen, zodat je goed kunt vergelijken wat kost dubbel glas per m².

Woning typeTotale kostenJaarlijkse besparingOppervlak glas (m2)
2-onder-1 kap€ 6.900 – € 9.200€ 570 – € 76030 m² – 40 m²
Vrijstaande woning€ 9.200 – € 11.500€ 760 – € 95040 m² – 50 m²
Appartement€ 3.450€ 28515 m²
Eengezinswoning€ 4.600€ 38020 m²
Hoekwoning€ 6.900€ 57030 m²

Verschil tussen dubbel glas, HR++ en triple glas

Vaak wordt de term dubbel glas ook voor HR++ glas gebruikt, maar dit zijn niet helemaal dezelfde soorten glas. Beide soorten glas hebben twee glasplaten, waardoor de verwarring logisch is. Bij dubbel glas zit er alleen stilstaande lucht tussen de twee glasplaten, terwijl HR++ glas edelgas tussen de glasplaten heeft en een speciale coating. Hierdoor heeft het een betere isolerende werking, maar is het ook iets duurder. Triple glas heeft maar liefst drie glasplaten, plus het edelgas en speciale coating dat alle soorten HR-glas hebben.

Wat kost dubbel glas of HR++ glas per m² inclusief plaatsen?

De kosten dubbel glas plaatsen zijn dus gemiddeld € 230 per vierkante meter, inclusief BTW en plaatsing. Ter vergelijking: HR++ glas zal gemiddeld € 260 per vierkante meter kosten, ook inclusief BTW en plaatsing. De isolatiewaarde van HR++ glas is beter, waardoor je de investering ook sneller terug zal verdienen. Daarentegen is dubbel glas minder zwaar dan isolatieglas, en is de kans een stuk kleiner dat je jouw kozijnen moet aanpassen voor je deze soort glas erin kunt zetten.

Soort glasBesparing gasBesparing stookkostenTerugverdientijd
Dubbel glasdubbel-glas-dubbel.jpg13 m³€ 1912 jaar
HR glasdubbel-glas-dubbel.jpg16 m³€ 2311 jaar
HR+ glasdubbel-glas-dubbel.jpg21 m³€ 309 jaar
HR++ glasdubbel-glas-dubbel.jpg23 m³€ 338 jaar
Drie dubbel glasdubbel-glas-trippel.jpg25 m³€ 3610 jaar

Wat kost het laten zetten van dubbel glas?

Over het algemeen zullen de arbeidskosten bij de kosten dubbel glas plaatsen ongeveer de helft van de prijs zijn. Bij een gemiddelde prijs van € 230 per vierkante meter, zullen de kosten voor het laten plaatsen dus ongeveer € 115 per m² zijn. Elke glaszetter zal echter zijn eigen prijs hiervoor rekenen, dus dit is slechts een gemiddelde. Door offertes op te vragen en te vergelijken kun je de beste prijs vinden voor het dubbel glas plaatsen.

Kosten dubbel glas berekenen

Laten we naar een praktijkvoorbeeld kijken waarbij alleen glas wordt geplaatst. Zo kun je een goed idee krijgen van de dubbel glas laten plaatsen kosten en hoeveel dit uiteindelijk bespaart. Het is belangrijk om niet alleen maar te kijken naar de kosten dubbel glas per m², maar ook hoe snel je de investering terugverdiend.

Vervangen enkel glas door dubbel glas?

Rekenvoorbeeld]: Je hebt 14 m² enkel glas en wilt dit vervangen door dubbel glas. Wat zouden de dubbel glas kosten per m² worden in dit geval?

  • Aanschaf dubbel glas: 14m² X € 230- = € 3.220 eenmalig
  • Jaarlijkse besparing 14m² x € 19 = € 266 per jaar
  • Terugverdientijd: € 3.220/ € 266 = 12,1 jaar
  • Gasbesparing: 14m² dubbel in plaats van enkel glas * (gas besparing daarvan) 13m³ = 182m³ gas per jaar

Conclusie: na 12,1 jaar heb je de aankoop terugverdiend en ga je pas ‘echt geld verdienen’ met de aanschaf van het glas. Daarnaast zal de condens op de ruiten en de vochthuishouding echt sterk verbeteren en bij koude winters of een woning in het (koudere/ winderigere) buitengebied is je voordeel hoger.

Wat kost drie dubbel glas in plaats van oud dubbel glas?

Je hebt 14 m² van de oude soort en je vraagt je af hoeveel je bespaart door er supergoed isolerend driedubbel glas in te zetten. Wat bespaart het aan gas en hoeveel aan euro’s per jaar? Je kunt ook altijd kijken naar de voordelen en kosten van vacuüm glas.

Situatie: er moet al geschilderd worden dus deze kosten nemen we niet mee in het bepalen van de terugverdientijd.

  • Aanschafkosten: 14 m² X € 340 = € 4.760 eenmalig
  • Wat verandert er in je huis?: Doordat je al normaal dubbel glas had (en geen enkel glas hoeft te vervangen) bespaarde je ten opzichte van enkel glas al € 19 per m² beglazing. Door te upgraden van dubbel glas naar triple glas is de besparing niet de volle € 36 per m² (nieuw driedubbel) glas maar slechts 36-19=€ 17 per m² (nieuw driedubbel) glas
  • Jaarlijkse besparing: 14m² x € 17 = € 238 per jaar
  • Terugverdientijd: € 4.760 / € 238 = 20 jaar
  • Gasbesparing: 14m² driedubbel glas (HR+++) in plaats van oude beglazing * (gas besparing daarvan) (25-13=)12m³=168m³ gas per jaar

Conclusie: na 20 jaar heb je de aankoop terugverdiend met de aanschaf van triple glas ten opzicht van je huidige dubbele beglazing.

Kosten dubbel glas exact laten berekenen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Wij brengen je in contact met ervaren glaszetters uit je buurt. Zij werken een gedetailleerde offerte op maat uit, gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Laat de kosten gratis berekenen

Factoren die de prijs bepalen

De uiteindelijke prijs van dubbel glas per m² ligt aan een aantal factoren. De arbeidskosten van de professionele glaszetters zijn hierin een grote kostenpost, zoals je al hebt gelezen. Maar ook de beslissingen die je maakt over het glas zelf kunnen flink meespelen.

Eventuele toevoegingen

Dubbel glas zal een betere isolerende werking hebben dan enkel glas, maar door een coating of folie toe te voegen aan het standaard dubbel glas kun je dit nog verder verbeteren. Hiermee kun je ook een geluidswerende of zonwerende werking toevoegen aan deze soort glas, waardoor je nog meer wooncomfort kunt realiseren. De temperatuur binnen blijft stabieler, maar ook het geluid van buiten zal minder snel doordringen, zodat je echt knus in je eigen huis kunt zitten. Dit heeft echter wel een effect op het benodigde budget.

Grootte van de te vervangen ramen

Het aantal ramen waar je dubbel glas in wilt laten zetten zal natuurlijk een effect hebben op de prijs, maar hoe groot elke ruit is ook. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een kleinere ruit zal duurder zijn per vierkante meter dan een groter raam. Dit komt doordat er meer werk zit in een kleiner raam maken, wat je dus terug zal zien in de prijs.

Nieuw kozijn nodig of niet

Het grootste verschil in de uiteindelijke prijs ligt eraan of je nieuwe kozijnen nodig hebt of niet. Bij dubbel glas is dit minder vaak een probleem, omdat het niet zo dik en zwaar is als isolatieglas. Daarentegen zijn er veel kozijnen, vooral kunststof kozijnen, die specifiek zijn gemaakt voor enkel glas. Alhoewel standaard dubbel glas dus vaak hierin past, kan het zo zijn dat je toch nieuwe kozijnen nodig hebt. Dit kan komen door de dikte van het soort glas, maar ook om een betere isolerende werking als geheel te krijgen.

Subsidie

Helaas is de isolatiewaarde van standaard dubbel glas te laag om een ISDE-subsidie voor te krijgen. Daarentegen is het zeker de moeite waard om bij je gemeente of provincie even na te vragen of er lokale subsidiepotjes zijn voor dubbel glas laten plaatsen. Een subsidie kan de kosten dubbel glas laten plaatsen flink lager krijgen, wat altijd mooi is meegenomen natuurlijk.

Dubbel glas offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes