Vacuümglas | Voordelen, nadelen en kosten!

Wat is vacuüm glas precies, welke voor- en nadelen zitten eraan verbonden en wat zijn de kosten die erbij komen kijken? Hier lees je alles wat je moet weten over dit type glas zodat je kunt bepalen of dit voor jou de juiste keuze is!

vacuumglas.jpg

Wat is vacuümglas?

Vacuümglas is een type glas dat je het beste kunt omschrijven als dubbele beglazing, bestaande uit twee glasplaten. Beide platen zijn minimaal 3 millimeter dik en een van de platen is voorzien van een speciale coating.

De glasplaten worden van elkaar gescheiden door een vacuüm van 0,1 millimeter. Het glas is dunner dan andere glassoorten en zorgt voor een betere lichtdoorlaat. Het is mogelijk om vacuümglas in diverse diktes aan te schaffen, met diverse isolatiewaardes.

Voordelen van vacuüm isolatieglas

 • Hoge isolatiewaarde: de hoge isolatiewaarde of u-waarde van vacuümglas zorgt ervoor dat warmte in huis nauwelijks via de ramen ontsnapt
 • Hoog rendement: door de hoge isolatiewaarde of u-waarde kun je fors op stookkosten besparen
 • Geluidswerend: het glas is geluidswerend en daardoor heel goed te gebruiken in verschillende ruimtes
 • Licht en daglicht: vacuümglas is niet alleen licht in gewicht, het zorgt er ook voor dat het binnen vele malen lichter is vergeleken met andere glassoorten
 • Woningwaarde: de waarde van je woning stijgt sneller dan wanneer je voor HR glas kiest. Het kan dus een slimme zet zijn om voor vacuümglas te kiezen
 • Levensduur: het glas heeft een verwachtte levensduur van 50 jaar, een geteste levensduur van 25 jaar en een garantie van 15 jaar
 • Effectiviteit: de isolatiewaarde blijft behouden, dit is ten opzichte van traditioneel dubbelglas een groot voordeel. Dit loopt namelijk terug na verloop van tijd

Hoe lang gaat vacuüm glas mee?

Het grote voordeel van vacuümglas is zijn lange levensduur. Het glas gaat gemiddeld 50 jaar mee en blijft tot die tijd even effectief. Dat wil zeggen dat de isolatiewaarde gelijk blijft.

Het gevolg daarvan is dat je consistent kunt besparen op stookkosten zonder in te leveren op een optimaal comfort.

Hoe sterk is vacuumglas?

Een van de pluspunten van vacuümglas is dat het veel sterker is dan traditioneel glas. Een sterke ruit zorgt er niet alleen voor dat de isolatiewaarde of u-waarde behouden blijft, het maakt het inbrekers ook nog eens knap lastig.

Het glas zal niet vlug beschadigen waardoor de lange levensduur eenvoudig behaald kan worden.

Meer info over vacuümglas?
Vul dan snel dit formulier in.

Nadelen vacuümglas

 • Duur: het prijskaartje van vacuümglas ligt aan de hoge kant en dit is niet voor iedereen haalbaar

Glasisolatie toepassen bij een monument

Vacuüm glas is voor iedereen die op zoek is naar een manier om de woning beter te isoleren op het gebied van glasisolatie, helemaal als het aankomt op enkel glas isoleren.

Oude woningen en monumentale panden hebben vaak te maken met slechte isolatie, enkel dubbel glas plaatsen is voor dit type woningen vaak niet genoeg. In dat geval is vacuüm glas de beste optie, ook al is het een prijzige oplossing.

Vacuümglas prijs

De kostprijs voor dit type glas ligt een stukje hoger dan de prijs van andere glassoorten. Voor de aanschaf betaal je al gauw honderden euro’s per vierkante meter.

De hoge kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de plek waar je het laat plaatsen.

Wat kost vacuumglas per m2?

Per vierkante meter betaal je voor vacuümglas een bedrag van ongeveer € 500. De exacte hoogte van deze prijs is met name afhankelijk van de aanbieder.

De prijzen kunnen per bedrijf behoorlijk variëren, het kan dus lonen

Flinke investering

In tegenstelling tot traditioneel isolatieglas en andere glassoorten is vacuüm glas een van de duurdere soorten. De lange levensduur van dit type glas zorgt er echter voor dat je de investering altijd terugverdient.

Je kunt ook altijd kijken naar het beste gelaagde glas.

vacuum glas zetten

Glazenwasser

De ramen van je huis belangrijk voor het uiterlijk ervan. Een huis wat er goed uitziet met vieze lelijke ramen heeft alsnog geen uitstraling. Wanneer je niet zo goed bent in het zemen van je ramen en je niet op een veilige manier de ladder op kunt klimmen is het misschien beter om een glazenwasser in te huren.

De kosten van een glazenwasser zijn vaak niet heel hoog..

Opties voor besparen

Het laten plaatsen van vacuüm glas is dus niet goedkoop. Zeker wanneer er een groot aantal ramen is dat voorzien moet worden van dit type glas. Wanneer je toch voor vacuüm glas wil kiezen zijn er een aantal manieren waarop je kunt besparen op de aanschafkosten en plaatsing. Onderstaand vind je een overzicht van de manieren waarop je optimaal bespaart:

 • Meerdere offertes aanvragen: het is slim om meerdere offertes aan te vragen bij zoveel mogelijk bedrijven in de buurt die vacuüm glas kunnen plaatsen. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de verschillende tarieven van diverse bedrijven en is het mogelijk om een goede vergelijking te maken. Je bent zo in staat om de goedkoopste optie te kiezen.
 • Lokale specialist: het inhuren van een lokaal bedrijf is altijd een aanrader. Dit is vooral een goed idee met betrekking tot de voorrijkosten; deze houd je op deze manier laag. Wanneer een specialist van ver moet komen loopt de prijs hoog op.
 • Vraag na bij de buren: het is goed mogelijk dat er bij de buren interesse is in het aanbrengen van vacuüm glazen. Op deze manier kun je een grote opdracht aanbieden en hiermee korting regelen. Je betaalt een stuk minder omdat de arbeidskosten gezamenlijk verdeeld worden.
 • Controleer voor subsidies: controleer bij de gemeente of er subsidies zijn voor het aanbrengen van vacuüm ruiten. Het is goed mogelijk dat dit onder het verduurzamen van je woning valt, waardoor je meerdere interessante mogelijkheden hebt.
Wil je meer weten over de kosten en voordelen van vacuümglas?
Stel je vragen aan experts en krijg het advies dat je nodig hebt.
arrow Ontvang offertes en advies

Kies de voordeligste specialist

Er zijn waarschijnlijk genoeg bedrijven in je regio bij wie het mogelijk is om vacuüm glazen te laten plaatsen. Het is dan ook belangrijk om het bedrijf te kiezen dat niet alleen gespecialiseerd is in het aanbrengen van dit glassoort, maar ook een bedrijf met aantrekkelijke tarieven.

Door het aanvragen van offertes bij meerdere bedrijven ben je in staat om een goede keuze te maken.

Triple of dubbelglas

Online is het heel goed mogelijk om in contact te komen met betaalbare en betrouwbare glaszetters met veel ervaring in het plaatsen van vacuüm glas.

Je kunt hier ook terecht voor advies en meer informatie over dit type glas. Andere veel gekozen opties zijn traditioneel dubbelglas of triple glas.

Vacuüm of HR glas

Qua beglazing heb je de keuze uit meerdere goede opties. Naast vacuüm glas is ook dubbel HR glas een populaire keuze.

HR glas is verkrijgbaar in twee goede varianten: dubbel en driedubbel glas. Hoe dikker het glas, hoe beter de isolatie.

Duurzaam isoleren

Het is dan ook goed mogelijk om voor HR glas te kiezen, vooral wanneer het plaatsen van vacuüm glas financieel moeilijker haalbaar is. De ontwikkelingen voor vacuüm glas zijn in volle gang. Dit betekent dat dit type glas steeds aantrekkelijker zal worden.

Het kan zo zijn dat de prijs in de toekomst omlaag zal gaan en dat ook de levensduur verlengd wordt, waardoor vacuüm glas een zeer interessante optie is. Duurzame materialen helpen ook voor het duurzaam renoveren van je huis.

Soort glasBesparing gasBesparing stookkostenTerugverdientijd
Dubbel glas13 m³€ 1912 jaar
HR glas16 m³€ 2311 jaar
HR+ glas21 m³€ 309 jaar
HR++ glas23 m³€ 338 jaar
Drie dubbel glas25 m³€ 3610 jaar

Ontdek je opties

Of jij kiest voor vacuüm glas hangt helemaal af van je eigen wensen. Heb je de financiële middelen en wil je voor topkwaliteit gaan, dan is dit zeker een aanrader. Maar het kan ook slim zijn om gewoon voor HR glas te kiezen, gezien de ontwikkeling die vacuüm glas nog doormaakt.

Dit type glas is nog relatief nieuw en hoewel de voordelen bekend zijn, is het goed mogelijk dat er nog heel wat ontwikkelingen gaan plaatsvinden. Dit maakt het wellicht aantrekkelijker om op dit moment nog voor HR glas te kiezen.

Isolatiewaarde vacuümglas

Vacuüm glas heeft een hoge isolatiewaarde, is niet dik en zwart, is geluidswerend en voorkomt de vorming van condensatie. Stuk voor stuk interessante voordelen waar je optimaal van profiteert, vooral wanneer je in het bezit bent van een oude woning.

Het aanvragen van offertes stelt je in staat om een beeld te krijgen van je mogelijkheden met vacuüm glas.

Veelgestelde vragen

Wat kost vacuümglas per m2?

+
Vacuümglas kost gemiddeld €500 per m2, afhankelijk van waar je het koopt. Dit is wel inclusief montage en btw.

Wat is vacuüm glas?

+
Vacuüm glas is een soort dubbelglas. Tussen deze twee glasplaten, die minstens 3mm dik zijn, zit een vacuüm van 0,1mm en een isolerende coating. Het glas is extra dun om meer licht door te laten, maar isoleert nog steeds erg goed.

Hoe lang gaat vacuüm glas mee?

+
De geteste levensduur van vacuüm glas is 50 jaar. Na 25 jaar is het een goed idee om het glas af en toe te laten controleren of het nog niet aan vervanging toe is.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes