Brandwerend glas | Prijs en informatie

Er is vaak brandwerend glas aanwezig in hotels, scholen en ziekenhuizen. Hier wordt brandwerend glas gebruikt om te voorkomen dat het vuur zich snel uit kan breiden. Toch is het ook mogelijk om in je eigen woning brandwerend glas te laten plaatsen.

brandwerend glas prijs

De kosten van brandwerend glas

Voor enkel brandwerend glas begint de prijs ongeveer vanaf € 320 per vierkante meter. Dubbel brandwerend glas dat aan twee kanten brandvertragend is kan al gemiddeld € 1.000 kosten per vierkante meter. Je kunt voor brandwerend glas dus een prijs rekenen tussen de € 320 en € 1.000 per vierkante meter. Voor een exacte prijs is het verstandig om een offerte op maat aan te vragen.

Verschillen in kosten

Deze kosten van brandwerend glas zijn een goede afspiegeling van de kwaliteit er van. Hoe hoger de kosten, hoe hoger de kwaliteit en hoe langer de brand tegengehouden wordt. De kosten van brandwerend glas liggen hoger dan de kosten voor dubbel glas. Dit komt doordat brandwerend glas erg kostbaar is om te maken. De prijs van brandwerend glas is gemiddeld vier keer meer dan de prijs van gewoon isolatieglas. Daarnaast is de prijs hoger naarmate de tijd van brandvertraging langer is. Er is bovendien ook een verschil tussen de kwaliteit E, EW en EI. Zo kost brandwerend dubbel glas dat van kwaliteit EI is en 30 minuten brandwerend is meer dan kwaliteit E dat 30 minuten brandwerend is.

Offertes voor brandwerend glas ontvangen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn van brandwerend glas. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk glaszetter prijzen

Brandwerend glas is brandvertragend

Brandwerend glas zorgt voor een betere brandveiligheid en wordt vaak ook brandvertragend glas genoemd. In het geval van een brand ontstaat er een extreme hitte. Normaal glas zal bij deze hitte sneller uit elkaar vallen dan brandwerend glas. Dit komt omdat brandwerend glas bestand is tegen hogere temperaturen. Doordat het glas er langer over doet om uit elkaar te vallen bij extreme hitte, duurt het langer voordat de vlammen en de rook zich door de ruimte kunnen verspreiden. Het is hierdoor mogelijk om een veilige route te vinden voor iedereen die op dat moment aanwezig is in een gebouw. Dit maakt het veiliger om naar buiten te gaan. Hoe beter de kwaliteit van het brandwerend glas, hoe langer de brand tegengehouden kan worden.

Is HR++ glas brandwerend?

Wanneer je standaard hr++ glas aanschaft, is dit niet brandwerend. Net als bijvoorbeeld triple glas, kan je wel een brandwerende uitvoering van hr++ glas aanschaffen. Dit kun je verkrijgen in 30 minuten of 60 minuten brandwerend.

prijs brandwerend glas

De voordelen van brandwerend glas

Aan brandwerend glas zitten verschillende voordelen verbonden:

  • Ze houden de vlammen en de rook goed tegen:
    Hierdoor kan de brand zich minder snel via de ramen verspreiden en is het makkelijker om een veilige route naar buiten te vinden.
  • De hardheid van het brandwerende glas:
    Hierdoor valt het glas minder snel uit elkaar en doordat brandwerend glas bestand is tegen hoge temperaturen.
  • Transparantie van brandwerend glas:
    Hierdoor blijft het zicht op belangrijke ruimtes behouden. Dit is handig voor nooduitgangen en andere gebieden waar visuele communicatie belangrijk is.

Welk brandwerend glas: soorten

Naast deze brandwerende voordelen is brandwerend glas in veel verschillende combinaties en soorten glas verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld voor gehard-, gelaagd-, draag- of isolatieglas kiezen dat brandwerend is. Hierdoor kun je niet alleen de brand, maar ook mogelijke inbrekers beter buiten laten. Daarnaast hoef je met brandwerend glas ook niets in te leveren op het gebied van isolatie. Je kunt brandwerend glas dus in veel verschillende situaties gebruiken en zowel binnen als buiten gebruiken. Hierdoor is brandwerend glas erg veelzijdig. Verder is het in sommige gevallen mogelijk dat je verzekeringspremie naar beneden gaat als je brandwerend glas laat installeren. De prijzen van brandwerend glas zijn afhankelijk van deze kwaliteit en zijn ook afhankelijk van de doeltreffendheid van het glas.

Wettelijke kwaliteitsnormen van brandwerend glas

Brandwerend glas is duurder dan regulier glas en moet aan een groot aantal kwaliteitsnormen voldoen. Deze kwaliteitsnormen zijn van zowel de overheid als de brandweer. Het is verstandig om de kwaliteitsnormen van brandwerend glas goed te bekijken voordat je brandwerend glas aan gaat schaffen, omdat deze vaak gecontroleerd worden. In totaal zijn er drie kwaliteitsnormen waaraan het brandwerende glas moet voldoen. Dit zijn NEN 6068, NEN 6069 en NEN-EN 13502-2.

Wat houden de kwaliteitsnormen in?

NEN 6068 is de norm die de weerstand bepaalt van het glas. Deze weerstand heeft betrekking op het overslaan en doorslaan van de brand. De norm NEN 6069 classificeert en beproeft de brandwerendheid van de verschillende materialen. De laatste norm, NEN-EN 13502-2, geeft de brandclassificatie van de materialen aan.

De prestaties van het glas

De prestaties van brandwerend glas zijn afhankelijk van de manier waarop ze brandwerend zijn. Er zijn daarnaast ook verschillen in de tijd dat brandwerend glas de vlammen tegen kan houden.

glas brandwerend prijs

Verschillende groepen brandwerend glas

Naast de verschillende soorten brandwerend glas kun je het glas ook nog opdelen in verschillende groepen. Deze groepen worden hieronder toegelicht.

Vlamdichte beglazing (E)

Vlamdicht glas moet voor een gegarandeerde tijd die vooraf bepaald is heel blijven, voordat de brand er doorheen kan komen. Dit vlamdichte glas is ook rookwerend. Deze soort glas is extra sterk, maar zal wel hitte afgeven in het geval van een brand. Vlamdicht glas is bedoeld om je meer tijd te geven om te kunnen vluchten. Deze groep glas heet ook wel kwaliteit E.

Vlamdicht glas met een beperkte warmtestraling (EW)

De tweede groep glas is gelijkwaardig aan de eerste groep, alleen mag dit glas veel minder hitte doorlaten. Deze groep heeft ook wel kwaliteit EW en wordt brandwerend genoemd. Glas in deze groep is van een speciale coating voorzien die ervoor dat de hitte goed gereflecteerd wordt en daardoor sterk vermindert.

Vlamdicht en hitte kerend glas (EI)

De laatste groep heet ook wel kwaliteit EI. Glas in deze groep wordt brandvrij genoemd. Dit glas is brandwerend en kan daarnaast ook goed hitte tegenhouden tot wel 140 graden Celsius. Hierdoor wordt er voorkomen dat vuur, gassen en rook door kunnen slaan. De straling van de warmte wordt hierdoor bijna volledig beperkt. Het glas uit deze groep bestaat uit verschillende glasdelen waar een onzichtbare gellaag tussen zit. Deze laag zorgt voor een extra isolerende werking en blokkeert vlammen, giftige gassen en rook.

Glas van 30 minuten tot 2 uur

Het glas uit deze drie groepen is in verschillende varianten verkrijgbaar die het een bepaalde tijd volhouden. Deze tijd kan variëren van 30 minuten tot wel 2 uur.

Glas 30 minuten

Als het op brandwerend glas aankomt gaat het vooral om tijdswinst. Dankzij deze tijdswinst kun je het huis makkelijker veilig verlaten. Doordat brandwerend glas op een speciale manier opgebouwd is, is het glas langer tegen de hitte van de brand bestand. Je kunt brandwerend glas indelen in het aantal minuten van brand vertraging. Bij brandwerend glas van 30 minuten blijft het glas tot 30 minuten bestand voordat het breekt. Dit glas is in dubbel glas en enkel glas verkrijgbaar. Kies je voor enkel glas? Dan zit er een speciale coating op het glas.

Brandwerendheid 60 tot 120 minuten

Naast brandwerend glas dat tot 30 minuten bestand is, zijn er ook soorten brandwerend glas verkrijgbaar die het 60 tot 120 minuten volhouden. Je keuze voor deze soort kan per situatie verschillen.

Ontdek de prijs van brandwerend glas

Wil je jouw woning veiliger maken en brandwerend glas laten plaatsen? Vraag offertes aan en ontdek wat de prijs is. Geef je wensen door via onderstaand formulier en vergelijk de kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes