Dubbel glas plaatsen | Wooncomfort en energiebesparing

dubbel glas plaatsenDubbel glas geeft meer comfort, gaat eventueel condensvocht tegen en bespaart energiekosten. Je verdient je investering dus terug als je dubbel glas plaatst. Bekijk de dubbel glasDubbel glas plaatsen

Dubbel glas isoleert goed, omdat het een laag droge lucht of een speciaal gas tussen de glasplaten heeft. Door de extra glasplaat zorgen de twee glasplaten samen voor stilstaande lucht. Stilstaande lucht isoleert goed, omdat droge lucht een hoge warmteweerstand heeft. Het plaatsen van dubbel glas zorgt er dus voor dat de koudestraling afneemt en je wooncomfort toeneemt.

Aandachtspunten dubbel glas zetten

Wat komt er allemaal kijken bij het vervangen van een ruit van enkel glas door dubbel glas? Kun je zelf dubbel glas plaatsen of kun je het glas beter laten plaatsen door een professional? We hebben een stappenplan opgesteld voor het bepalen van de klus:

 • Bepaal of de bestaande kozijnen goed genoeg zijn of ook vervangen moeten worden
 • Maak een overzicht van je budget
 • Kies het type glas dat je wil gebruiken
 • Beslis of je het dubbel glas zelf wil plaatsen of het wil laten uitvoeren
 • Vraag aan je eventuele buren of zij mee willen doen om kosten te besparen
 • Kies een datum waarop het glas of dubbel glas vervangen moet worden

Hoe weet je of je bestaande kozijnen goed genoeg zijn?

Om te beslissen of je kozijnen geschikt zijn voor dubbel glas zal je de huidige staat van de kozijnen moeten vaststellen. Het hout van het kozijn kan last hebben van houtrot. Met herstelwerk zou dit tijdelijk opgeknapt kunnen worden, maar in sommige gevallen is het volledig vervangen van de kozijnen een betere optie. Vergeet niet om de oude verf met een verfkrabber te verwijderen in het geval van houten kozijnen, oude kit te verwijderen en te controleren of er voldoende ruimte in de kozijnen is voor de dikte van het glas voor je besluit of je nieuwe kozijnen nodig hebt of niet.

Beslis welk type glas je wil gebruiken

Hoe bepaal je welk dubbel glas het beste is en jouw voorkeur heeft? Er zijn verschillende soorten glas waar je uit kunt kiezen, denk bijvoorbeeld aan zonwerend dubbel glas en gelaagd dubbel glas. Omdat deze extra elementen meestal tijdens de fabricage van het glas moeten worden toegevoegd, moet je deze beslissing maken voor de montage van het dubbele glas.

Werk samen met je buren

Voor veel verbouwingen geldt het feit dat je een hoop geld kunt besparen door samen te werken met buren die ongeveer dezelfde vraag hebben over glas. Als zij namelijk ook een paar (grote) ramen hebben waar ze dubbele beglazing in willen, kan de leverancier efficiënter werken en het glas groot inkopen bij zijn leveranciers. Zo kun je makkelijker besparen op het dubbel glas zetten zonder het zelf te doen!

Hoe dubbel glas plaatsen in bestaande ramen?

Als je zelf handig bent, is het plaatsen of vervangen van standaard dubbel glas in bestaande ramen goed te doen. Je hebt wel de juiste hulpmiddelen en gereedschappen nodig, denk bijvoorbeeld aan veilige werkhandschoenen en wigvormige steunblokjes. Let er daarnaast op dat dubbel glas bij met name grote ruiten zwaar kan zijn. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel gewicht je isolerende kozijnen maximaal aankunnen. Onthoud daarnaast dat de leverancier je geen garantie geeft omdat je het glas zelf geplaatst hebt.

Stappenplan zelf dubbel glas plaatsen

 • Zoek uit hoe dik het glas maximaal mag zijn zodat het in de sponning past
 • Meet het glas op
 • Bestel het juiste dubbel glas
 • Verwijder het oude glas
 • Controleer op houtrot
 • Frees de sponning uit of breng de sponningslat aan
 • Plaats het isolerend glas met band en blokjes
 • Werk het glas af met elastische kit

Dikte van het raam

De draaiende delen (raamhout) zijn veel slanker van vormgeving dan het hout van het kozijn. In een kozijn kun je altijd dubbel glas plaatsen omdat je genoeg mogelijkheden hebt om het hout van het kozijn verder uit te frezen. Raamhout is soms te dun om het nog verder uit te frezen. Kijk dus van tevoren goed of je raam hout de juiste breedte heeft.

Kit gebruiken voor de afwerking

Het kitten van het isolerend glas lijkt een simpel klusje, maar als dit niet netjes gebeurt zal je jezelf er altijd aan blijven storen. Daarnaast is slecht kitwerk een garantie voor vochtproblemen. Door de kitspuit langzaam over waar het glas in de sponning valt te laten gaan, zul je een mooie afsluiting kunnen krijgen met voldoende vulling.

Aansluitingen

In de praktijk zijn de aansluitingen van de bouwmaterialen erg belangrijk om een hoge isolatiewaarde te bereiken. Het voorkomen van kieren en tocht is in de uitvoering dus erg belangrijk. Na het plaatsen van het glas met de band en glas blokjes kan een goede afwerking dan ook niet ontbreken.

Laten vervangen door een specialist

Natuurlijk kun je ook gewoon alles uitbesteden aan een specialist. Een specialist werkt sneller en waarschijnlijk veiliger. Het plaatsen van dubbele beglazing blijft natuurlijk precisiewerk en een fout is snel gemaakt. Een goede glaszetter plaatst zorgvuldig het glas, houdt rekening met de fixatie van de glas blokjes, werkt netjes met het glas en besteed aandacht aan de details.

Besparen op de kosten van het plaatsen

Bij het overwegen van dubbel glas loont het de moeite om tijdig offertes aan te vragen, zodat je meerdere bedrijven kunt vergelijken. De bedragen van de offertes voor glas kunnen namelijk flink verschillen. In sommige gevallen is het prijsverschil van glas zelfs 20%! Zorg bij het maken van je keuze voor de beste prijs-kwaliteit verhouding, de lage prijs mag natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit van de soort glas.

Zelf dubbel glas plaatsen of uitbesteden

Wanneer je bovenstaande stappenplan doorloopt, kun je het dubbel glas zelf plaatsen. Daarentegen is het uitbesteden van deze klus een slimmere keuze wanneer je niet erg handig bent. Om de beste isolatiewaarde te krijgen van je dubbel glas, moet deze precies goed worden geplaatst en netjes zijn afgewerkt. Wanneer je geen ervaring hebt met dubbel glas monteren of liever de zekerheid hebt dat het goed gebeurd, is het beter om dit uit te besteden.

Wat kost een nieuw raam uitbesteden?

Meestal zul je iets minder dan de helft van de totale prijs kwijt zijn aan arbeidskosten. Dubbel glas kost per vierkante meter gemiddeld €230 inclusief montage. Je kunt dus ongeveer €100 besparen wanneer je de dubbele beglazing zelf kunt plaatsen. Daarentegen moet je ook rekening houden met de aanschaf van al het benodigde materieel, zoals kit en glaslatten. Hierdoor zul je uiteindelijk minder besparen, tenzij je alle benodigde materialen al in huis hebt. Een goede maatstaf om te onthouden is dat hoe meer geld je kwijt zult zijn aan de benodigde materialen, hoe meer je uiteindelijk toch bespaart met een specialist.

dubbel glas

Wat kost dubbel glas laten plaatsen?

Het laten plaatsen van dubbel glas kost gemiddeld €230 per vierkante meter, inclusief BTW en montage. Bij dubbel glas plaatsen hoef je meestal geen rekening te houden met je kozijnen, tenzij deze specifiek voor enkel glas zijn gemaakt. Dubbel glas is minder dik en zwaar dan isolatieglas (ook wel HR-glas genoemd), waardoor de meeste kozijnen dit met een paar simpele handelingen kunnen hebben. Veel onverwachte kosten zul je hierbij dus niet krijgen.

Wat kost HR++ glas per m2 inclusief montage tegenover dubbel glas

Je kunt ook voor HR++ glas kiezen, de meest gekozen vorm van isolatieglas. Je krijgt hierdoor een betere isolatiewaarde, maar moet vaak ook de kozijnen hierop aanpassen en het kost meer om te laten plaatsen. HR++ glas, inclusief montage, kost zo’n €260 per vierkante meter. Let wel dat dit alleen de kosten zijn voor het monteren van het glas. Eventuele aanpassingen aan de kozijnen en meer zijn hier niet bij inbegrepen. Ook kun je HR++ glas niet zelf plaatsen zoals wel kan bij dubbel glas.

Besparing dubbel glas

In onderstaande tabel zie je per type glas hoe snel je de investering gemiddeld terug kunt verdienen.

Dubbel glas kosten per m²Opbouw glasU-waardeTVT
Enkel glasofferte5,8 W/m²K-
Dubbel glasofferte2,9 - 2,5 W/m²K12
HR glasofferte2,0 - 1,7 W/m²K11
HR+ glasofferte1,6 - 1,3 W/m²K9
HR++ glasofferte5mm - 14mm - 4mm1,2 - 0,9 W/m²K8
Drie dubbel glasofferte0,9 - lager W/m²K10

De terugverdientijd van dubbel glas zit dus ongeveer 12 jaar. In een gemiddelde rijwoning zorgt vervanging van enkel glas door dubbel glas voor een besparing van behoorlijk wat m³ gas per jaar. De besparingen per woningtype kunnen wel verschillen.

Isolatiewaarde dubbel glas

De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) geeft aan hoe goed het glas isoleert. De eenheid W/m²K drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde of isolatiewaarde, hoe minder warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil naar buiten gaat.

Blijvend besparen

Het voordeel van dubbel glas is dat op het moment dat je de investering hebt terugverdiend, je jaarlijks kunt blijven besparen op je gasrekening. Daarnaast ben je door het dubbel glas onafhankelijker van de energiemaatschappij en de hoge gasprijzen.

Hoeveel kost dubbel glas en is er een subsidie?

Dubbel glas heeft veel voordelen, maar het glas is ook redelijk kostbaar. De productie van glas is een technisch proces en de bewerking vraagt om behoorlijk wat handwerk. Subsidie van isolatieglas is in sommige gevallen mogelijk.

Factoren die de prijs bepalen

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs van dubbel glas:

 • Aantal m² dubbele beglazing die je wilt (hoe meer hoe goedkoper per m²)
 • Grootte van de ruiten (klein is duur)
 • Hoogte van de kozijnen (4 hoog is duurder dan de begane grond)
 • De tijd die je neemt voor een goede prijsvergelijking

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes