Laadpaal installeren | Je eigen oplaadpunt voor elektrische auto!

Wanneer je kiest voor een elektrische auto, is het handig om een laadpaal te installeren bij je in de buurt. Het liefst zelfs bij je eigen huis, zodat je altijd je auto kunt opladen wanneer je het nodig hebt. Wat komt er allemaal bij een laadpaal installeren kijken?

laadpaal na installatie

Laadpaal thuis installeren

Als je op je eigen terrein een laadpaal wilt plaatsen, moet je natuurlijk met een aantal dingen rekening houden. Het eerste is natuurlijk de beslissing of je zelf de laadpaal wilt installeren of dit uit wilt besteden. Omdat je toch met elektriciteit werkt en meestal ook in je meterkast bezig moet gaan, is het aan te raden om deze klus uit te besteden. Zo weet je zeker dat je de beste laadpaal voor jouw auto krijgt, dat alles goed is aangesloten en dat de laadpaal werking correct is.

Welke laadpaal heb je nodig thuis

Je kunt kiezen tussen twee soorten laadpalen voor thuis, de wallbox of de laadpaal. Een wallbox hangt aan de muur en neemt daarom minder ruimte in beslag, terwijl een laadpaal de standaard optie is die je vaak bij parkeerplekken ziet staan tegenwoordig. Je kunt hierin ook kiezen tussen een standaard laadpaal en een slimme laadpaal. De slimme laadpaal kan rekening houden met onder andere hoeveel stroom zonnepanelen opwekken voor de elektrische auto, wanneer het daltarief actief is en hoeveel stroomverbruik je andere apparaten nodig hebben.

Wat voor aansluiting heb je thuis nodig

Net zoals in je meterkast, kun je ook bij een laadstation kiezen tussen een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting. Het is aan te raden om voor de 3-fasenaansluiting te gaan als dit mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat je altijd de snelste oplaadtijd hebt. Ook wanneer je nu een elektrische auto hebt die een 1-faseaansluiting gebruikt, is het alsnog een mogelijkheid om voor de 3-fasenaansluiting te gaan. Dan ben je niet gelimiteerd in het aanbod wanneer je een nieuwe elektrische auto wilt kopen, omdat je niet per se eentje hoeft te kopen die op een 1-faseaansluiting werkt.

Laadpaal installeren?
Vergelijk GRATIS offertes en bespaar!
arrow Ontvang offertes

Hoe duur is een laadpaal installeren

De grootste kosten voor de aanschaf van een laadpaal is het laadpunt zelf. Een wallbox is vaak goedkoper dan een laadpaal. Voor het laadstation zelf moet je gemiddeld rekenen op zo’n €500 tot €1.500, inclusief BTW. Hier kunnen nog extra laadpaal kosten bijkomen, maar het laadstation is dus geen erg grote investering, terwijl je er toch veel mee kunt besparen.

Kosten laadpalen aansluiten inclusief montage

Door de installatie van een laadpaal uit te besteden zullen de eigen laadpaal kosten oplopen, maar weet je zeker dat de installateur het goed monteert. Je werkt met relatief hoge spanning, dus die zekerheid is erg fijn! De extra investering door de installatie van een laadpaal uit te besteden liggen gemiddeld tussen €500 en €2.000. Hierdoor loopt het totaal van dit klusje op tot €1.000 tot €3.500, inclusief montage en BTW.

Nieuwe 3-fase aansluiting in meterkast

Er zijn een aantal factoren waardoor de installatie van een laadpaal duurder kan worden. De meest belangrijke hiervan is de aansluiting in de meterkast verzwaren naar een 3-fase aansluiting. Niet alleen zorgt deze keuze ervoor dat ook een ouder huis altijd genoeg stroom kan leveren voor het opladen, maar het is ook slim met het oog op de toekomst. Veel nieuwe installaties die ervoor zorgen dat we van het gas af kunnen, hebben een 3-fasenaansluiting nodig. Een extra groep aanleggen is ook geen overbodige luxe voor een nieuw laadpunt. Al deze aanpassingen zullen ongeveer €200 tot €350 extra op de investering tellen.

Vragen over de kosten van laadpalen?
Praat met specialisten over laadpalen.

Aandachtspunten bij een laadpunt aan huis laten plaatsen

Buiten de prijs en type laadpaal, zijn er nog een aantal andere factoren die belangrijk zijn wanneer je een laadpunt wilt laten plaatsen. Je wilt natuurlijk de beste keuze maken om meteen de juiste laadpaal te laten installeren, en niet naderhand nog extra kosten moeten maken.

laadpaal gebruikt voor opladen

Openbare elektrische laadpaal of op eigen oprit

Een laadpaal op de eigen oprit of een laadpaal in de garage is voor de meeste mensen het doel, maar hier heb je wel voldoende ruimte voor nodig. Een openbare laadpaal is daarentegen door iedereen te gebruiken, maar dan heb je het risico dat je niet altijd gebruik hiervan kunt maken. Ook zal het op de lange termijn duurder in gebruik zijn. Wanneer de paal dicht bij je huis plaatsen geen optie is, kun je kiezen voor een wallbox, oftewel een lader aan de muur. De auto opladen via een stopcontact is ook mogelijk, maar een laadpaal is doorgaans wel sneller en veiliger.

Zomaar plaatsen of vergunning nodig

Over het algemeen heb je geen vergunning nodig om een laadpunt te plaatsen wanneer je dit op eigen grond doet. Als je daarentegen in een monumentaal pand woont of in een andere soort beschermde woning, dan heb je wel toestemming nodig. Ook wanneer je een laadpunt in een openbare ruimte wilt plaatsen, moet je een vergunning aanvragen. Zelfs als deze factoren niet van toepassing zijn, is het alsnog slim om even na te vragen bij je gemeente wat de precieze regels zijn. Je wilt liever niet voor verrassingen komen te staan!

Slim laden

Je kunt niet alleen kiezen uit verschillende plekken van de laadpaal, maar er zijn nog een aantal opties mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld voor een mobiele laadpaal of een slimme laadpaal kiezen, waardoor je altijd en overal voor de beste prijs kunt opladen, ook wel dynamic load balancing genoemd. Ook is het mogelijk om je elektrische auto als thuisaccu te gebruiken wanneer je laadstation kan bidirectioneel laden. Hiermee kun je de elektriciteit in je auto laden, maar ook deze elektriciteit zelf in huis gebruiken wanneer het nodig is.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.