Zelf laadpaal installeren | Waar moet je rekening mee houden?

De installatie van een nieuwe laadpaal mag namelijk door iedereen uitgevoerd worden, maar kan tegelijkertijd ook andere problemen met zich meebrengen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten, zodat je succesvol je eigen laadpaal installeert!

zelf laadpaal installeren

Zelf een laadpaal thuis installeren | Alle tips!

Zelf een laadpaal installeren brengt een aantal werkzaamheden met zich mee. Er zijn hiervoor een aantal punten van belang voordat je daadwerkelijk met de installatie begint.

Zo moet je als eerste bekijken welk type laadpaal je nodig hebt en of er nog werkzaamheden aan de meterkast uitgevoerd moeten worden. Niet iedere meterkast is namelijk geschikt voor de plaatsing van een laadpaal, waardoor het stroomnetwerk overbelast raakt.

De aanpassingen, waaronder het plaatsen van een extra groep, zorgen er dus voor dat jij zonder kortsluitingen en overbelasting gebruik kunt maken van de laadpaal.

Hoe sluit je een laadpaal aan in de meterkast?

Daarnaast moet je bij de aanpassingen aan de meterkast rekening houden met een eventuele tweede aansluiting. In de toekomst kan het immers zijn dat je bijvoorbeeld een tweede elektrische auto aanschaft, waardoor je ook een extra oplaadpunt nodig hebt.

De extra aansluitingen kunnen er dan voor zorgen dat je op een later moment geen nieuwe werkzaamheden meer uit hoeft te voeren, wat eventuele problemen ook kan voorkomen. Daarnaast kunnen extra oplaadpunten ook helpen voor wanneer je visite krijgt met een elektrische auto.

Het is ook verstandig om te weten welke risico’s zelf een laadpaal installeren met zich meebrengt. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met een relatief hoge spanning.

Kleine fouten kunnen hierdoor al leiden tot grote problemen en daarbij ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen.

Je moet daarom goed weten hoe je de installatie uitvoert en welke stappen je moet doorlopen. Door de risico’s voor jezelf op een rij te zetten, weet je ook dat je de installatie goed uit kunt voeren of kun je de afweging maken om de installatie toch uit te besteden aan een professional.

Hoe voorkom je gevaarlijke situaties met het laadpunt?

Zelf een laadpaal installeren houdt ook in dat je rekening moet houden met de gevaarlijke situaties die hierbij komen kijken.

Je moet er namelijk voor zorgen dat je deze situaties voorkomt. Een eerste manier om deze te voorkomen is door voldoende vakkennis te hebben. Het werken met elektriciteit is immers niet eenvoudig en je moet weten welke werkzaamheden je uitvoert en op welke manier.

De kabels van de meterkast naar de laadpaal trekken zal daarom al nauwkeurig moeten verlopen. Daarnaast dien je deze ook door de buitenmuur of via de kruipruimte te leiden.

Ook hiervoor dien je goed te kijken naar hoe je boort, graaft en de kabels doortrekt. Daarbij moet je goed weten waar de leidingen zitten, zodat je hier niet doorheen boort.

Een gasleiding raken brengt namelijk grote gezondheidsrisico’s met zich mee en kan ook voor brandgevaar zorgen.

De waterleidingen beschadigen zorgt dat er water bij de elektriciteitskabels komt, wat voor flinke kortsluitingen zorgt of ook weer brandgevaar oplevert.

Secuur werken is daarom wel een vereiste en je moet voldoende kennis hebben om de gevaarlijke situaties al in een vroeg stadium te herkennen.

Welke laadpaal thuis plaatsen?

  • Type laadpaal: Er zijn basis laadpalen en slimme laadpalen. Slimme laadpalen bieden extra functies, zoals het instellen van laadtijden en het volgen van je verbruik.
  • Laadsnelheid: Kies een laadpaal die past bij jouw auto. Sommige auto’s kunnen sneller laden dan anderen.
  • Aansluiting: Check of je een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig hebt. Dit hangt af van de capaciteit van jouw elektriciteitsaansluiting thuis.
  • Subsidies en regelgeving: Informeer naar lokale subsidies en regelgeving. In sommige gemeentes zijn er speciale voorwaarden of ondersteuningen voor het installeren van een laadpaal.
  • Installatie: Kies een betrouwbare installateur. Een goede installatie is essentieel voor de veiligheid en werking van je laadpaal.
  • Budget: Stel een budget vast. Laadpalen variëren in prijs, dus bepaal hoeveel je wilt uitgeven.

Kostenplaatje | Zelf of uitbesteden.

De werkzaamheden zelf uitvoeren houdt immers ook in dat er geen uurtarief bij komt kijken van de professionals.

Er zijn echter nog een groot aantal factoren die de laadpaal kosten beïnvloeden tijdens het uitbesteden van de installatie.

Denk hierbij aan de graafwerkzaamheden, het boren in de muren en of je te maken hebt met een 1 fase of 3 fase laadpaal.

Alle kosten samen zorgen voor een investering, waar je het liefste een deel van het bedrag af wilt krijgen door de werkzaamheden zelf uit te voeren.

Het kan nodig zijn een 1 fase aansluiting in de meterkast om te moeten zetten naar een 3 fase aansluiting. Dit kan nodig zijn wanneer je bijvoorbeeld een 1 fase aansluiting hebt maar een 11 kW laadpaal wilt plaatsen. Hier zullen meer werkzaamheden en kosten bij komen kijken.

Laadpaal laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk laadpaal offertes

Hoeveel kost het installeren door een bedrijf?

Zelf een laadpaal installeren kan het uurtarief van de professional dus weghalen. Echter zitten er wel nadelen aan, zo krijg je wel weer met andere kostenposten te maken.

Zo dien je bijvoorbeeld gereedschappen te huren voor de graafwerkzaamheden, maar ook voor het werken met elektriciteit. Het huurbedrag dat je hierbij krijgt, moet je opwegen tegen het uurtarief van een bedrijf.

Je kunt kiezen tussen een laadpaal of een model wat je aan de muur die je aan de wand kunt hangen. Deze kan handig zijn als je een garage hebt. Je kan het wandmodel dan aan de muur in of buiten de garage plaatsen.

Als je niet over een garage beschikt dan kun je kiezen voor een laadpaal. Deze kan vrijwel overal in de grond geplaatst worden. Momenteel zijn er geen subsidies voor het kopen van een laadpaal om jouw elektrische auto thuis op te laden.

De redenen om uit te besteden

Zelf een laadpaal installeren is niet voor iedereen weggelegd. Met het ontbreken van de juiste vakkennis kan het zijn dat de werkzaamheden veel tijd in beslag nemen en de laadpaal wellicht niet werkt. Een professional inschakelen om de werkzaamheden uit te voeren, is dan de beste oplossing.

De professional waar je jouw laadpaal aanschaft, kan de installatie vaak ook voor jou verzorgen. De professional heeft hierbij alle gereedschappen al in huis, waardoor de werkzaamheden snel beginnen en jij ook binnen een korte tijd gebruik kunt maken van het nieuwe oplaadpunt bij jouw woning.

Een professional kan er dan ook voor zorgen dat de juiste aansluitingen en groepen komen bij jouw meterkast. De werkzaamheden zijn te allen tijde veilig uitgevoerd en de nieuwe groepen kennen een goede verdeling om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen.

Tevens weet de professional precies hoe gevaarlijke situaties niet ontstaan, zodat de kans op een gaslek of een lekkage voorkomen blijft. De redenen om voor een professional te kiezen kunnen hierdoor allemaal onder elkaar gezet worden, zodat jij de keuze maakt die het beste bij je past.

Jouw laadpaal staat dan binnen een korte tijd bij jouw woning.

Wat kost het aanleggen van een laadpaal?

  • Aanschaf laadpaal: De prijs van een laadpaal varieert. Je kunt rekenen op een bedrag tussen de € 500 en € 2000, afhankelijk van het type en de functies.
  • Installatiekosten: Deze kosten zijn afhankelijk van jouw situatie. Denk aan tussen de € 200 en € 1000.
  • Extra’s: Soms zijn er extra kosten, zoals voor een aansluiting op het stroomnet of een upgrade van jouw meterkast.
  • Subsidies: Goed nieuws! Er zijn soms subsidies beschikbaar die de kosten kunnen drukken.

Zelf een laadpaal installeren of de werkzaamheden uitbesteden kan ervoor zorgen dat jij een laadpaal in handen krijgt waar je jarenlang van kunt profiteren. De laadpaal kent namelijk een lange levensduur, waardoor je jouw elektrische auto nooit meer zonder volle accu hoeft te hebben.

Met de juiste aansluiting zullen ook jouw woning en de omgeving voldoende beschermd zijn, waardoor je alleen nog maar gemakken krijgt en het elektrisch rijden eenvoudig is. Je hoeft hierdoor ook niet meer te kijken naar de openbare laadpunten in jouw omgeving, die vaak vol staan met andere elektrische auto’s uit de omgeving.

Offerte voor een laadpaal aanvragen

Wil je een laadpaal aan huis? Vul het formulier hieronder in en ontvang en vergelijk de offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes