Auto opladen stopcontact | Ontdek de mogelijkheden voor je elektrische auto

Een elektrische auto opladen via het stopcontact kan een gemakkelijke optie zijn, maar je moet er wel mee oppassen. Niet alleen kan het lang duren, het kan ook gevaarlijk zijn. Ontdek daarom alle informatie in dit artikel!

aut-opladen-stopcontact.jpg

Kun je een elektrische auto thuis opladen zonder laadpaal?

Een elektrische auto opladen via een gewoon stopcontact is prima mogelijk en kan zonder laadpaal. Het is dan wel belangrijk dat je een stopcontact gebruikt in de meterkast met een aparte en goed afgezekerde groep. Ondanks de mogelijkheden, zijn er wel verschillende nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo duurt het opladen via een stopcontact lang en kan er brandgevaar ontstaan.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto via een stopcontact?

Het opladen van een auto via het stopcontact kan vaak zeker 12 en soms wel 20 uur duren. Dit duurt erg lang, zeker vergeleken met de laadtijd van laadpalen. Je moet dus wel even geduld hebben voordat de auto volledig opgeladen is.

Brandgevaar bij autolader

Bij de elektrische auto wordt een oplaadkabel geleverd. Deze kan je direct in het stopcontact stoppen. De kabel is daar echter niet altijd voor bedoeld en kan oververhit raken, waardoor er brandgevaar kan ontstaan. Doorgaans hebben deze kabels een maximale laadstroom van 10A. Hierdoor wordt de maximale stroomsterkte van het stopcontact niet overschreden.

Thuisladen via stopcontact kan gevaarlijk zijn

Naast het brandgevaar kan het opladen van een elektrische auto via een standaard stopcontact ook voor overbelasting van het elektriciteitsnet zorgen. Wanneer er teveel stroom van 1 groep gebruikt wordt, kunnen de stoppen eruit vliegen. Dit kan gebeuren wanneer je de elektrische auto via het stopcontact wilt laden terwijl je tegelijkertijd de wasmachine of vaatmachine aan hebt staan.

Gebruik geschikte laadkabels met de juiste stekker

Wanneer je elektrische auto’s via het stopcontact wilt opladen, is het van belang de juiste kabels te gebruiken. De kabels die met elektrische auto’s worden meegeleverd zijn niet in alle gevallen geschikt. Let er dus goed op welke kabel je gebruikt. Gebruik nooit verlengsnoeren. De meeste verlengsnoeren zijn niet gemaakt om zoveel elektriciteit te vervoeren.

auto opladen

Auto opladen via stopcontact of laadpaal

Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het beter om een eigen laadpaal voor de deur te plaatsen. Er verschillende mogelijkheden om de beste laadpaal voor jouw auto en situatie thuis te laten plaatsen. Daarnaast kan je altijd openbare laadpalen gebruiken, al kunnen deze wel wat meer kosten dan thuis laden.

Kortere laadtijd van accu

Een laadpaal zorgt voor een stuk kortere laadtijd. Vaak duurt laden met een laadpaal 8 uur of minder, terwijl je met het stopcontact soms wel 20 uur moet wachten. Daarnaast zorg je voor minder kans op brand, minder kans op overbelasting en minder kans op kortsluiting.

Wat kost het opladen van een auto via het stopcontact?

Bij laden via het stopcontact hoef je enkel de kosten van de verbruikte energie te betalen. Hierdoor kan je de kosten van elektrisch rijden zeer laag houden. Je betaalt enkel je standaard energietarief. De kosten van een eigen laadpaal thuis plaatsen, vallen doorgaans tussen de € 1.500 en de € 3.000 inclusief btw en plaatsing.

Laadpaal laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk laadpaal offertes

Verschillende modes

Een elektrische auto opladen kan gebeuren door middel van vier verschillende modes. Deze modes lopen van thuis laden met het stopcontact tot snelladen met een openbaar laadpunt.

Mode 1

Mode 1 laden is laden via een stopcontact met een standaard stopcontactstekker. De laadkabel wordt direct in een willekeurig stopcontact gestoken. Voor huishoudelijke apparatuur is dit prima. Voor een elektrische auto opladen kan dit echter voor problemen zorgen. Mode 1 wordt meestal dan ook sterk afgeraden.

Mode 2

Opladen met mode 2 is nagenoeg hetzelfde als mode 1 laden. Het verschil is dat de stekker niet direct in het stopcontact gestoken wordt, maar dat er een begrenzer wordt toegepast. Mode 2 opladen gebeurt dus met speciale kabels waar deze beveiliging in zit.

Door de aanwezigheid van de begrenzer is er minder brandgevaar en kan je de elektrische auto veilig laden. Het duurt echter net zo lang als mode 1 laden. Wanneer je een elektrische auto koopt, krijg je een laadkabel bij de auto. In de meeste gevallen zal dit een mode 2 kabel zijn, zodat je de auto veilig kunt opladen, ook wanneer je (nog) geen laadpaal hebt.

Mode 3

Mode 3 opladen is het opladen door een standaard laadpaal. Dit kan zowel een privé als een openbare laadpaal zijn. Door de werking van een laadpaal is het opladen een stuk veiliger en sneller dan via een regulier stopcontact.

Een laadpaal zorgt voor een gecontroleerde manier van laden. Er vindt communicatie tussen de elektrische auto en het oplaadpunt plaats. Zo wordt de juiste capaciteit voor het laden bepaald. Omdat dit op correcte wijze wordt afgestemd kan er geen oververhitting ontstaan en is er geen brandgevaar. Het laadpunt komt daarnaast op een eigen elektriciteitsgroep te staan. Hierdoor wordt het elektriciteitsnetwerk niet overbelast waardoor geen kortsluiting ontstaat.

Mode 4

Mode 4 laden is snelladen. Dit wordt doorgaans niet gebruikt voor thuis opladen maar voor publieke laadpunten. Laden met mode 4 kan soms slechts 30 minuten duren om van 0% naar 100% te gaan. Dit vormt dus een flink verschil met de andere vormen van opladen.

Offerte

Vul hieronder het formulier in en we gaan op zoek naar vakmannen bij jouw in de buurt, zodat jij eenvoudig laadpaal offertes kan vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes