Verbouwkosten

Slimme tool om sneller en goedkoper te verbouwen

  • Home
  • Verbouwing
  • Ervaringen
  • Blog
  • Over
  • Contact
  • Kunststof kozijnen
  • Zonnepanelen
  • Dakkapel
  • Spouwisolatie
  • Vloerisolatie
  • Keuken
  • Verbouwing financieren
  • Stucwerk
  • Schilderwerk
  • Over
Home » Laadpaal » Vve

Laadpaal VVE | Hoe werkt het?

18 februari 2023 door Ing. Peter Viveen ⓘ

Laadpaal vveAls je graag een laadpaal wilt om jouw elektrische auto te kunnen opladen bij je appartementengebouw, dan heb je toestemming nodig van de algemene ledenvergadering van de VvE. Tegenwoordig zijn meer dan een miljoen woningen in Nederland aangesloten bij een vereniging van eigenaren, ofwel VvE.
De kans dat jij te maken krijgt met de situatie waarin een oplaadpunt gewenst is en de VvE hier toestemming voor moet geven, is dus groot. Een VvE mag voorwaarden stellen aan de plaatsing van laadpalen. Het is dus goed om je in zo’n geval goed in de regelgeving te verdiepen om de kans voor het plaatsen van een laadpaal vve zo groot mogelijk te maken. Bekijk de laadpaal offerte

  • Spring naar
  • Hoe werkt het
  • Nieuwbouw
  • Oplaadpuntenadvies
  • Subsidie
  • Geweigerd
  • Plaatsen
  • Offerte
Inhoudsopgave:
  • Hoe werkt het
  • Nieuwbouw
  • Oplaadpuntenadvies
  • Subsidie
  • Geweigerd
  • Plaatsen
  • Offerte

Hoe een laadpaal vve plaatsen

Woon je in een complex met een VvE, dan kun je niet zomaar een laadpaal voor jouw elektrische auto plaatsen. Allereerst moet de VvE toestemming geven voor het plaatsen van de laadpaal tijdens de algemene ledenvergadering. Dit kan al een hele uitdaging zijn als er veel eigenaren zijn die niet zitten te wachten op een laadpaal. Daarnaast zijn er vaak ook logistieke uitdagingen, zoals de plek waar de laadpaal moet komen, hoe je ervan gebruik kunt maken en hoe de kosten van het gebruik worden verdeeld onder degenen die er gebruik van maken.

Laadpaal vve in nieuwbouw

Hoewel het plaatsen van laadpalen niet verplicht is voor VvE’s en zij dus ook de plaatsing van een laadpaal vve kunnen weigeren, is het bij nieuwbouw of bij het renoveren van een appartementencomplex wel verplicht. In zo’n geval moet er voor iedere 10 parkeerplaatsen één parkeerplaats met een laadpaal zijn. Deze verplichting is er zowel voor parkeerplaatsen buiten als voor parkeerplekken in parkeergarages. Naar verwachting zal richting de toekomst de verplichting van het plaatsen van laadpalen toenemen, ook in andere woonsituaties.

Plan maken voor plaatsing

Om de plaatsing van een laadpaal vve te laten slagen, is een goede voorbereiding en een duidelijk plan belangrijk. Zo kun je uitzoeken welke opties er zijn voor de locatie van de laadpaal, waarbij het natuurlijk belangrijk is dat de plek andere bewoners niet hindert en dat de locatie van het oplaadpunt ook voldoende veilig is. Kan in het geval van brand de brandweer bijvoorbeeld snel en eenvoudig bij het oplaadpunt zijn? Een ander punt in het plan is de verdeling van de kosten. Hoe worden de kosten voor het plaatsen en het gebruik van de laadpaal verdeeld?

Draagvlak creëren

Omdat wellicht niet iedere eigenaar zit te wachten op een laadpaal vve, is het belangrijk om voldoende draagvlak te creëren, om zo te zorgen voor een positief uitkomst. Probeer alle leden gelijk vanaf het begin mee te nemen in de plannen en het traject. Stel bijvoorbeeld een groep samen waarmee je de haalbaarheid van een laadpaal uitzoekt. Leg aan alle eigenaren uit wat erbij komt kijken en wat de voordelen zijn van het plaatsen van een laadpaal vve. Daarnaast kun je ook zorgen wegnemen door bepaalde scenario’s te schetsen en uit te leggen wat er in deze situaties wordt gedaan.
Laadpaal vve

Oplaadpuntenadvies

Een laadpaal vve plaatsen kan een lastig iets zijn, niet alleen voor de aanvrager, maar ook voor de vereniging van eigenaren in het algemeen. Er moet immers goed gekeken worden naar hoe zo’n laadpaal geplaatst en gebruikt gaat worden. Om de VvE’s tegemoet te komen, heeft de overheid een subsidie in het leven geroepen waarbij VvE’s advies kunnen krijgen van een deskundige, het oplaadpuntenadvies. Dit advies geeft aan hoe een VvE één of meerdere laadpalen op het terrein van het gebouw op een verstandige manier kan realiseren.

Subsidie plaatsing laadpaal vve

Om VvE’s tegemoet te komen bij het plaatsen van een laadpaal vve, is er sinds januari 2023 een subsidie beschikbaar voor het ontvangen van deskundig advies. Tot 75% van de kosten van het advies worden vergoed, met een maximum van €1.500. Dit adviesrapport moet na 1 oktober 2021 zijn aangevraagd. Vragen als ‘hoe en waar plaats je het beste een laadpaal in een parkeergarage?’, ‘hoe verdeel je de kosten van de laadpaal op een eerlijke manier?’ en ‘hoe kan je de veiligheid garanderen, zoals in het geval van brand?’ worden in het advies beantwoord.

Eisen laadpaal vve subsidie

Om voor de laadpaal vve subsidie in aanmerking te komen, zijn enkele eisen gesteld aan het oplaadpuntenadvies. Zo moet het advies een prognose bevatten van minimaal 10 jaar voor de laadbehoefte van de vereniging. Ook moet er een advies zijn opgenomen voor de elektrische aansluiting en installatie van de laadpalen die nodig is. Bij het plaatsen van een laadpaal op parkeerplaatsen binnen het gebouw, is bovendien een aanbeveling nodig voor het garanderen van de brandveiligheid. Verder bevat het advies een toelichting op de wet- en regelgeving met betrekking tot de punten in het adviesrapport.

Laadpaal vve geweigerd?

Het kan voorkomen dat een VvE besluit dat laadpalen niet geplaatst mogen worden, bijvoorbeeld in overdekte garages in verband met brandgevaar. Een brand van een laadpaal of elektrische auto is lastig te doven en brengt daarom risico met zich mee voor de bewoners van het gebouw. Een laadpaal kan geweigerd worden als de meerderheid van de VvE hiermee instemt. Toch kan dit in 2023 veranderen, omdat de overheid te regels voor het plaatsen van laadpalen wilt versoepelen. In zo’n geval hoeft de eigenaar van een elektrische auto alleen bij de VvE te melden dat er een laadpaal wordt aangelegd in de parkeergarage.

Simpelere regelgeving

Met het toenemende aantal elektrische auto’s en daarmee ook laadpalen is de overheid op zoek naar manieren om de regelgeving te versoepelen en te vereenvoudigen, zodat het makkelijker is voor eigenaren van een appartement om een laadpaal te laten plaatsen. Waar nu nog een meerderheid van de VvE toestemming moet geven voor het plaatsen van een laadpaal vve, is met ingang van 1 juli 2023 alleen het melden aan de VvE voldoende zijn, met het in acht nemen van een aantal voorwaarden, zoals (brand)veiligheid.

Laadpaal vve plaatsen

Een laadpaal vve plaatsen vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet er worden gekeken of er een laadpaal of wallbox wordt geplaatst, moeten er kabels van de centrale installatie naar de laadpalen worden gelegd en moet er een dataverbinding komen. Ook is een centrale afschakeling van de laadpunten belangrijk in het geval van bijvoorbeeld brand. Eventueel moet een load balancing systeem of een verdeelkast geplaatst worden en zijn er wellicht aanpassingen aan de elektriciteitsinstallatie nodig. Ook over het gebruik moet worden nagedacht, zoals de manier waarop de kosten zullen worden verrekend en hoe de laadpalen zullen worden onderhouden.

Opladen bij laadpaal vve

Als een laadpaal vve eenmaal geplaatst is, is het belangrijk dat het gebruik eerlijk wordt verdeeld over degenen die er gebruik van maken. Je wilt voorkomen dat eigenaren die niet over een elektrische auto beschikken, toch mee moeten betalen in de elektriciteitskosten voor het gebruik van een laadpaal. Een slimme laadpaal kan ervoor zorgen dat dit op de juiste manier wordt gedaan en automatisch wordt verrekend. Hiervoor moet de eigenaar met een elektrische auto in het bezit zijn van een eigen laadpas, zodat per gebruiker de kosten kunnen worden bijgehouden.

Kosten opladen bij laadpaal vve

Hoe worden omgegaan met de kosten bij een laadpaal vve? Niet iedere eigenaar van een appartement zal gebruik maken van de laadpaal, dus is het belangrijk dat de kosten enkel verdeeld worden onder degenen die er wel gebruik van maken. Een laadpaal vve wordt aangesloten op de collectieve elektriciteitsaansluiting van de VvE en daarmee komen de kosten allereerst op rekening van de VvE. Om te weten wie welke laadpaal gebruikt en voor hoe lang, kan bijvoorbeeld met een laadpas van een externe partij worden bijgehouden hoeveel kWh wordt gebruikt en dit worden doorbelast aan de gebruiker. De externe partij int het geld en verrekent het bedrag om het vervolgens weer terug te geven aan de VvE.

Laadpaal investering

Een 1 of 3 fase laadpaal is een flink investering voor een VvE. Om de kosten van het plaatsen van de laadpaal terug te verdienen, kan de VvE ervoor kiezen om een marge te plaatsen op de gebruikte kWh. Hierbij wordt bijvoorbeeld een paar cent per kWh extra geheven op het gebruik. Met dit extra inkomen kan de VvE een deel van de kosten of wellicht zelfs de hele investering dekken over een paar jaar tijd. Omdat het gebruik van de laadpalen kan veranderen door de jaren heen, is het goed om ieder jaar opnieuw een berekening van het tarief te doen.

Offerte

Met een eigen laadpaal kun je makkelijk je auto opladen!

Wil je precies weten wat voor laadpaal aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare laadpaal specialisten in jouw regio

Vind de beste deal

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de laadpaal specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Bespaar Nu met de Beste laadpaal Offertes, Gratis!

laadpaalKrijg de beste prijs!
  • Vergelijk specialisten in je regio!





















Podcast


Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.

  1. Verbouwen 48 | Elektricien Verbouwkosten.com 04:10
  2. Verbouwen 22 | Elektra Verbouwkosten.com 06:05

Externe bronnen:

  • kiwa.nl
  • komo.nl
  • bouwbesluitonline.nl
  • NEN 1010
  • elektroshop.nl
Bekijk de laadpaal offerte ►

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:

  • Hoe werkt een laadpaal?┃Laadpaal werking
  • Load balancing laadpaal | Hoe werkt het?
  • Laadpaal Calculator | Laadpaal laten plaatsen kosten en meer!
Verbouwkosten B.V.
Verbouwkosten B.V.
4.8
Gebaseerd op 26 beoordelingen
powered by Google
js_loader
Meer over ons

Vind de beste deal

Krijg snel offertes van
laadpaal specialisten uit jouw regio.
Gratis en vrijblijvend.
Binnen 2 dagen in je inbox!
Best beoordeeld
»Stucwerk
»Schuifpui
»Vloerisolatie
»Huis isoleren
»Huis calculator
»Zonnepanelen
»Kunststof kozijnen
»Spouwmuurisolatie
»Wat kost een keuken?
Reviews
Trustpilot Logo
Trustpilot Stars
TrustScore

»Verbouwing
»Over ons
»Contact
»Privacy
»Disclaimer
»Algemene voorwaarden
Verbouwkosten B.V.
Siloweg 642
5222BM 's-Hertogenbosch
Mail: info@verbouwkosten.com
KvK: 61583669
»Bouwgarant
»Ervaringen

© 2006 - 2023 Verbouwkosten.com | home | Verbouwing financieren