Laadpaal VvE | Alle info op een rij!

Als je graag een laadpaal wilt om jouw elektrische auto te kunnen opladen bij je appartementengebouw, dan heb je toestemming nodig van de algemene ledenvergadering van de VvE.

laadpaal vve

Laadpalen VvE

Tegenwoordig zijn meer dan een miljoen woningen in Nederland aangesloten bij een vereniging van eigenaren, ofwel VvE. De kans dat je te maken krijgt met de situatie waarin een oplaadpunt gewenst is en de VvE hier toestemming voor moet geven, is dus groot. Een VvE mag voorwaarden stellen aan de plaatsing van laadpalen. Het is dus goed om je in zo’n geval goed in de regelgeving te verdiepen om de kans voor het plaatsen van een laadpaal VvE zo groot mogelijk te maken.

Woon je in een complex met een VvE, dan kun je niet zomaar een laadpaal voor jouw elektrische auto plaatsen. Allereerst moet de VvE toestemming geven voor het plaatsen van de laadpaal tijdens de algemene ledenvergadering. Dit kan al een hele uitdaging zijn als er veel eigenaren zijn die niet zitten te wachten op een laadpaal.

Daarnaast zijn er vaak ook logistieke uitdagingen, zoals de plek waar de laadpaal moet komen, hoe je ervan gebruik kunt maken en hoe de kosten van het gebruik worden verdeeld onder degenen die er gebruik van maken.

Laadoplossingen VvE in nieuwbouw

Hoewel het plaatsen van laadpalen niet verplicht is voor VvE’s en zij dus ook de plaatsing van een laadpaal VvE kunnen weigeren, is het bij nieuwbouw of bij het renoveren van een appartementencomplex wel verplicht.

In zo’n geval moet er voor iedere 10 parkeerplaatsen één parkeerplaats met een laadpaal zijn. Deze verplichting is er zowel voor parkeerplaatsen buiten als voor parkeerplekken in parkeergarages.
Naar verwachting zal richting de toekomst de verplichting van het plaatsen van laadpalen toenemen, ook in andere woonsituaties.

Plan maken voor plaatsing

Om de plaatsing van een laadpaal VvE te laten slagen, is een goede voorbereiding en een duidelijk plan belangrijk.

Zo kun je uitzoeken welke opties er zijn voor de locatie van de laadpaal, waarbij het natuurlijk belangrijk is dat de plek andere bewoners niet hindert en dat de locatie van het oplaadpunt ook voldoende veilig is.

Kan in het geval van brand de brandweer bijvoorbeeld snel en eenvoudig bij het oplaadpunt zijn? Een ander punt in het plan is de verdeling van de kosten. Hoe worden de laadpaal kosten voor het plaatsen en het gebruik van de laadpaal verdeeld?

Draagvlak creëren

Omdat wellicht niet iedere eigenaar zit te wachten op een laadpaal VvE, is het belangrijk om voldoende draagvlak te creëren, om zo te zorgen voor een positieve uitkomst.
Probeer alle leden gelijk vanaf het begin mee te nemen in de plannen en het traject. Stel bijvoorbeeld een groep samen waarmee je de haalbaarheid van een laadpaal uitzoekt.
Leg aan alle eigenaren uit wat erbij komt kijken en wat de voordelen zijn van het plaatsen van een laadpaal VvE.

Daarnaast kun je ook zorgen wegnemen door bepaalde scenario’s te schetsen en uit te leggen wat er in deze situaties wordt gedaan.

auto opladen

Heeft de eigenaar van een appartement recht op een oplaadpunt voor zijn auto?

Als eigenaar van een appartement binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE) heb je in principe het recht om een oplaadpunt voor je elektrische auto aan te vragen. Echter, dit recht is gebonden aan de toestemming van de VvE.

De VvE speelt een centrale rol in het besluitvormingsproces en kan specifieke voorwaarden stellen of zelfs de aanvraag weigeren, vooral als de plaatsing van de laadpaal invloed heeft op gemeenschappelijke ruimtes of de esthetiek van het gebouw.

Daarom is het erg belangrijk dat je als aanvrager van de laadpaal enorm proactief communiceert met de VvE, de voordelen van een laadpaal benadrukt en eventuele zorgen adresseert. 

Laadpaaloplossingen

Een laadpaal VvE plaatsen kan een lastig iets zijn, niet alleen voor de aanvrager, maar ook voor de vereniging van eigenaren in het algemeen.
Er moet immers goed gekeken worden naar hoe zo’n laadpaal geplaatst en gebruikt gaat worden. Om de VvE’s tegemoet te komen, heeft de overheid een subsidie in het leven geroepen waarbij VvE’s advies kunnen krijgen van een deskundige, het oplaadpuntenadvies.

Dit advies geeft aan hoe een VvE een of meerdere laadpalen op het terrein van het gebouw op een verstandige manier kan realiseren.

Wie betaalt de laadpaal?

Om VvE’s tegemoet te komen bij het plaatsen van een laadpaal VvE, is er sinds januari 2023 een subsidie beschikbaar voor het ontvangen van deskundig advies. Tot 75% van de kosten van het advies worden vergoed, met een maximum van € 1.500.

Dit adviesrapport moet na 1 oktober 2021 zijn aangevraagd. Vragen als ‘hoe en waar plaats je het beste een laadpaal in een parkeergarage?’, ‘hoe verdeel je de kosten van de laadpaal op een eerlijke manier?’ en ‘hoe kun je de veiligheid garanderen, zoals in het geval van brand?’ worden in het advies beantwoord.

Laadpaal aanschaffen?
Wij gaan op zoek naar laadpaal specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk laadpaal offertes

Kan een laadpaal ook in de garage van mijn appartement?

Het installeren van een laadpaal in de garage van een appartementencomplex is technisch mogelijk, maar het vereist ook hier de goedkeuring van de VvE.
De uitdagingen bij het plaatsen van een laadpaal in een parkeergarage zijn vaak groter vanwege de beperkte ruimte, de noodzaak om de elektrische infrastructuur aan te passen, en zorgen over brandveiligheid.

Bij het presenteren van een plan aan de VvE, moet er speciale aandacht worden besteed aan deze uitdagingen. Het is belangrijk om een gedetailleerd plan te presenteren dat aantoont hoe de laadpaal veilig en efficiënt kan worden geïnstalleerd, met minimale overlast voor andere bewoners.

Denk hierbij ook eens aan overwegingen zoals de plaatsing van de laadpaal, de impact op de beschikbare parkeerruimte, en de integratie met de bestaande elektrische systemen. 

Laadpaal VvE wetgeving

Het kan voorkomen dat een VvE besluit dat laadpalen niet geplaatst mogen worden, bijvoorbeeld in overdekte garages in verband met brandgevaar. Een brand van een laadpaal of elektrische auto is lastig te doven en brengt daarom risico met zich mee voor de bewoners van het gebouw.

Een laadpaal kan geweigerd worden als de meerderheid van de VvE hiermee instemt. Toch kan dit veranderen, omdat de overheid de regels voor het plaatsen van laadpalen wil versoepelen.
In zo’n geval hoeft de eigenaar van een elektrische auto alleen bij de VvE te melden dat er een laadpaal wordt aangelegd in de parkeergarage.

laadpaal gebruikt voor opladen

Simpelere regelgeving

Met het toenemende aantal elektrische auto’s en daarmee ook laadpalen is de overheid op zoek naar manieren om de regelgeving te versoepelen en te vereenvoudigen, zodat het makkelijker is voor eigenaren van een appartement om een laadpaal te laten plaatsen.

Waar nu nog een meerderheid van de VvE toestemming moet geven voor het plaatsen van een laadpaal VvE, is met ingang van 1 juli 2023 alleen het melden aan de VvE voldoende zijn, met het in acht nemen van een aantal voorwaarden, zoals (brand)veiligheid.

Laadpaal VvE plaatsen

Een laadpaal VvE plaatsen vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet er worden gekeken of er een laadpaal of wallbox wordt geplaatst, moeten er kabels van de centrale installatie naar de laadpalen worden gelegd en moet er een dataverbinding komen.
Ook is een centrale afschakeling van de laadpunten belangrijk in het geval van bijvoorbeeld brand. Eventueel moet een load balancing systeem of een verdeelkast geplaatst worden en zijn er wellicht aanpassingen aan de elektriciteitsinstallatie nodig.
Ook over het gebruik moet worden nagedacht, zoals de manier waarop de kosten zullen worden verrekend en hoe de laadpalen zullen worden onderhouden.

Opladen bij laadpaal VvE

Als een laadpaal VvE eenmaal geplaatst is, is het belangrijk dat het gebruik eerlijk wordt verdeeld over degenen die er gebruik van maken.
Je wilt voorkomen dat eigenaren die niet over een elektrische auto beschikken, toch mee moeten betalen in de elektriciteitskosten voor het gebruik van een laadpaal.
Een slimme laadpaal kan ervoor zorgen dat dit op de juiste manier wordt gedaan en automatisch wordt verrekend. Hiervoor moet de eigenaar met een elektrische auto in het bezit zijn van een eigen laadpas, zodat per gebruiker de kosten kunnen worden bijgehouden.

Kosten opladen bij laadpaal VvE

Hoe worden omgegaan met de kosten bij een laadpaal VvE? Niet iedere eigenaar van een appartement zal gebruik maken van de laadpaal, dus is het belangrijk dat de kosten enkel verdeeld worden onder degenen die er wel gebruik van maken.

Een laadpaal VvE wordt aangesloten op de collectieve elektriciteitsaansluiting van de VvE en daarmee komen de kosten allereerst op rekening van de VvE.
Om te weten wie welke laadpaal gebruikt en voor hoe lang, kan bijvoorbeeld met een laadpas van een externe partij worden bijgehouden hoeveel kWh wordt gebruikt en dit worden doorbelast aan de gebruiker.
De externe partij int het geld en verrekent het bedrag om het vervolgens weer terug te geven aan de VvE.

Wat kost een laadpaal VvE?

Een 1 of 3 fase laadpaal is een flinke investering voor een VvE. Om de kosten van het plaatsen van de laadpaal terug te verdienen, kan de VvE ervoor kiezen om een marge te plaatsen op de gebruikte kWh.

Hierbij wordt bijvoorbeeld een paar cent per kWh extra geheven op het gebruik. Met dit extra inkomen kan de VvE een deel van de kosten of wellicht zelfs de hele investering dekken over een paar jaar tijd.
Omdat het gebruik van de laadpalen kan veranderen door de jaren heen, is het goed om ieder jaar opnieuw een berekening van het tarief te doen.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor een laadpaal

Wil jij een laadpaal? Vergelijk eenvoudig de prijzen van meerdere vakmannen door het formulier hieronder in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes