Zakelijke laadpaal voor zakelijk laden thuis of op het werk

Als je meerdere medewerkers met een elektrische auto hebt of van plan bent om elektrische bedrijfsauto’s aan te schaffen, dan kan het plaatsen van een laadpaal zakelijk een goede investering zijn.

zakelijke laadpaal

Opladen via een laadpaal

Om een elektrische auto op te laden op je werk of onderweg heb je een laadpaal nodig. Doe je dit op het parkeerterrein van het bedrijf waar je werkt, dan heb je te maken met een zakelijke laadpaal. Een elektrische auto laden neemt tijd in beslag en duurt langer dan gewoon tanken. Je elektrische auto opladen met laadpalen op het werk is daarom prettig, omdat je hier langere tijd verblijft en je auto voldoende tijd heeft om op te laden. Rij je in een elektrische auto van de zaak, maar heeft het kantoor waar je werkt geen eigen laadpalen, dan kun je gebruik maken van een openbare laadpaal met behulp van een zakelijke laadpas.

Elektrisch laden: wat heb je nodig?

Als je zakelijk een elektrische auto rijdt, dan wordt de auto standaard geleverd met een oplaadkabel. Het is verstandig om te controleren of het juiste “>laadpaal merk is geleverd en deze bij jouw auto past. Om een elektrische auto te kunnen laden, heb je een laadpunt nodig. Voor bij een openbare laadpaal zakelijk laden heb je naast een laadkabel ook een laadpas nodig. Met deze laadpas kun je het laden starten en onderbreken. Bovendien houdt de laadpas bij hoeveel je laadt en ontvang je aan het eind van de maand een factuur met de gemaakte kosten.

Opladen bij een openbare laadpaal

Ook al heb je wellicht een laadpaal zakelijk ter beschikking op het bedrijfsterrein, soms is het laden bij openbare laadpalen onvermijdelijk. Een openbare laadpaal is een plek waar iedereen terecht kan om zijn of haar elektrische auto kan opladen. Om gebruik te kunnen maken van openbare laadpalen heb je een eigen laadkabel en een laadpas nodig om de laadpaal te kunnen ontgrendelen. Soms kun je ook terecht bij semi-openbare laadpalen. Deze laadpalen vind je op privéterreinen, zoals in parkeergarages, tankstations of horecagelegenheden en mogen ook door anderen gebruikt worden. Voor een overzicht van alle openbare laadpalen kun je het beste online een zoekopdracht doen.

Laadkabels

Bij een elektrische auto wordt standaard een laadkabel geleverd die speciaal is gemaakt voor het laden van een elektrische auto. Er zijn twee type laadkabels, namelijk een laadpaal type 1 en type 2. De standaard laadkabel in Europa is type 2 en wordt ook wel een Mennekesaansluiting genoemd. Je vindt deze aansluiting terug bij de openbare laadpalen. Daarnaast zijn er auto’s die gebruik maken van type 1. De auto’s in Europa met deze laadkabel hebben een type 1 aansluiting voor de auto en een type 2 aansluiting voor de laadpaal, zodat deze auto’s ook gebruik kunnen maken van de openbare laadpalen met type 2 aansluiting.

Laadpaal zakelijk

Kenmerken van een zakelijke laadpaal

Vaak heeft een laadpaal zakelijk geen vaste kabel. Iedereen die gebruik wilt maken van deze laadpalen moet zijn eigen laadkabel meenemen. Het voordeel van dit systeem is dat de laadpaal hierdoor geschikt is voor alle elektrische auto’s. Niet alle elektrische auto’s hebben namelijk dezelfde aansluiting. Als een eigen kabel gebruikt wordt, is er geen probleem dat de kabel niet past. Daarnaast zijn zakelijke laadpalen zo ontworpen dat ze lang meegaan in alle soorten weersomstandigheden, bij veel gebruikt en zelfs vandalisme.

Gewoon laden of snelladen

Je kunt een elektrische auto via een normale laadpaal zakelijk opladen of via een snellader. Een gewone laadpaal levert wisselstroom die door de auto wordt omgezet naar gelijkstroom. Deze laadpalen zijn goedkoper dan snelladers, maar doen er ook langer over om je auto op te laden. Als je via een laadpaal zakelijk snel wilt laden, bijvoorbeeld omdat je snel bij een afspraak moet zijn, dan kun je een snellader gebruiken. Deze laden wel 6 keer sneller dan gewone laadpalen. Heb je een ouder model elektrische auto, controleer dan wel eerst of je auto geschikt is voor snelladen, want dat is bij oudere modellen niet altijd het geval.

Hoe lang moet een elektrische auto opladen?

Hoe lang jouw elektrische auto nodig heeft om bij een laadpaal zakelijk te laden is een belangrijke vraag. Het laden bij een gewone laadpaal duurt gemiddeld tussen de 6 en 10 uur om volledig op te laden. Bij een snellader kan je binnen 20 tot 40 minuten tot wel 80% vol laden. Bij een snellader is volledig vol laden niet nodig. Dit type laadpunt wordt namelijk vaak gebruikt om snel even tussendoor te laden om zo op de volgende bestemming te kunnen komen. De snelheid waarmee jouw elektrische auto laadt is echter afhankelijk van enkele factoren, zoals de grootte van de accu in je auto en het type lader dat wordt gebruikt.
Ook als je vaker tussendoor oplaadt, zal het laden korter duren, omdat je accu dan niet helemaal leeg is.

Benieuwd naar een zakelijke laadpaal?
Om werknemers met een elektrische auto tegemoet te komen, of om te stimuleren dat men een elektrische auto aanschaft, is een zakelijke laadpaal een goede investering. Vergelijk offertes voor de beste prijs.
arrow Vraag offertes aan

Laadpaal zakelijk gebruiken

Zodra je je elektrische auto hebt geparkeerd bij een openbare laadpaal of een laadpunt op het bedrijfsterrein, controleer je eerst of de lampjes op de paal groen zijn. Groene lampjes betekenen dat je zonder problemen kunt laden. Rode lampjes wijzen op een storing en daardoor is laden niet mogelijk. Vervolgens pak je je oplaadkabel en steekt deze aan de ene kant in de auto en aan de andere kant in de laadpaal. Door de laadpas voor de paslezer te houden start je vervolgens het laden. De kabel wordt daarmee eveneens vergrendeld. De lampjes op de laadpaal worden nu blauw. Is het laden klaar, dan kun je met de laadpas de kabel wel ontgrendelen en uit de lader halen.

Problemen met de laadpas

Meestal geeft het laden met een laadpas geen problemen. Toch kan het zijn dat het niet lukt om bij een laadpaal zakelijk te laden. Het eerste dat je moet controleren is of de laadpaal geen storing heeft. Dit is te herkennen aan de rode lampjes. Als de paal groene lampjes heeft, maar de laadpas niet werkt, kun je controleren of de laadpas beschadigd is. Als de laadpas ongeschonden is en het laden niet lukt, kun je eerst nog een andere laadpaal proberen. Lukt ook dat niet, dan is het verstandig om contact op te nemen met de uitgever van de laadpas voor verdere ondersteuning.

Betalen bij een laadpaal

Je gebruikt een laadpas gebruik om bij een publieke en openbare laadpaal zakelijk je elektrische auto op te laden. Als je een laadpas hebt, is het verstandig om goed te kijken waar je deze precies kunt gebruiken. Sommige passen zijn namelijk naast gebruik in Nederland ook geschikt om in het buitenland mee te laden, zoals in België, Duitsland of Frankrijk. Zodra je je auto hebt geparkeerd en de laadkabel hebt aangesloten op de laadpaal, houd je de laadpas voor de paslezer. Hiermee zal het laden automatisch starten. Op dezelfde manier kun je het laden ook weer stoppen. De kosten voor het laden worden via de laadpas automatisch verrekend en bijgehouden.

Elektrisch laden kosten

Het laden van je elektrische auto bij een laadpaal zakelijk op eigen bedrijfsterrein is meestal gratis. Kies je voor openbare laadpalen, dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten bestaan veelal uit een starttarief en een kWh-tarief en/of tijdtarief. De exacte laadkosten hangen af van het contract dat je hebt, de manier van laden en de accugrootte. Gemiddeld betaal je bij een openbare laadpaal €0.50 tot €0,75 per kWh. Voor snelladen liggen de kosten hoger, namelijk tussen de €0,75 en €1,- per kWh. Rijd je veel en moet je dus veel opladen, dan kan een laadabonnement handig zijn. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand waarvoor je onbeperkt kunt laden.

Zakelijke laadpaal aanschaffen

Wil je een laadpaal zakelijk aanschaffen, dan moet je rekening houden met enkele zaken. Aan een laadpunt op een bedrijfsterrein zijn andere eisen verbonden dan aan een particuliere laadpaal. Zo heeft een laadpaal zakelijk meerdere uitgangen nodig, omdat deze door meerdere auto’s gebruikt zal worden. Ook zal er een beveiliging op moeten zitten waardoor de laadpaal alleen op bepaalde tijden gebruikt kan worden. Zo voorkom je als zakelijk eigenaar dat de laadpaal ook door niet-werknemers buiten werktijden gebruikt wordt en zij hier gratis kunnen laden.

Laadpaal zakelijk fiscaal aftrekbaar

Een laadpaal zakelijk aanschaffen heeft enkele voordelen ten opzichte van het particulier aanschaffen van een laadpaal. Allereerst zijn de aanschaf- en plaatsingskosten fiscaal aftrekbaar, net als de periodieke leasekosten. De btw voor het aanschaffen en installeren en de btw op de leasekosten zijn verrekenbaar als voorbelasting. Andere fiscale voordelen zijn de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Voor een laadpaal op eigen bedrijfsterrein met een minimale investering van €2.500 kan met betrekking tot MIA 45% afgetrokken worden. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) bij een minimale investering van € 450 geeft een fiscale winstaftrek van 28%.

Zakelijke laadpaal: offertes vergelijken

Een zakelijke laadpaal stimuleert niet alleen de aanschaf van elektrische auto’s, er zijn vaak ook meer subsidiemogelijkheden dan bij een particuliere laadpaal. Je hebt dus veel voordelen wanneer je een of meerdere zakelijke laadpalen laat plaatsen, en door ervaren installateurs uit de regio hiervoor in te huren, weet je zeker dat de klus snel en goed wordt geklaard.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes