11 kW laadpaal thuis | Geschikte laadpaal voor jouw auto

Een 11 kW thuislaadpaal wordt steeds populairder onder EV-eigenaren vanwege zijn verbeterde laadsnelheid en efficiëntie. Wat is een 11 kW laadpaal precies en wanneer is dit de juiste keuze? Lees hier welke laadpaal de beste keuze is voor jou en laat thuis een laadstation plaatsen.

11kw laadpaal voor thuis

Wat is een 11 kW laadpaal?

Laadpalen met een laadvermogen van 11 kW worden het meest gebruikt. Ze zijn de standaard voor thuis laden en worden ook voor openbare laadpunten het meest gebruikt. Voor een 11 kW laadpaal is een 3 fase aansluiting nodig.

Je kan thuis een laadstation met 11 kW als losstaand laadpunt of als wallbox laten plaatsen. Het is belangrijk dat de laadcapaciteit van het laadstation aansluit bij de capaciteit van de auto. Zo voorkom je een minder goede werking en een lange oplaadtijd.

Hoe werkt een 11 kW laadpaal?

De laadtijd van een elektrische auto is afhankelijk van het vermogen van beide de auto en de laadpaal. Nieuwe auto’s hebben vaak een hoger vermogen. Auto’s en laadpalen kunnen een vermogen hebben van 2,3 kW, 7,4 kW, 11 kW of 22 kW.

Een laadpaal moet voldoende stroom kunnen leveren voor elektrische auto’s. Wanneer een laadpaal een lager vermogen heeft zal het lang duren voordat de batterij volledig opgeladen is. Laadpalen met een hoger vermogen zorgen voor een snellere laadtijd.

Voor een laadpaal moet het elektriciteitsnet voldoende stroom kunnen leveren. Niet elk huis heeft hiervoor de juiste aansluiting.

Hoe lang duurt opladen met 11 kWh?

Gemiddeld heeft een elektrische auto een vermogen van 50 tot 60 kWh. Wanneer je thuis een laadpaal van 11 kWh hebt, duurt het dus gemiddeld 5 uur voordat je auto opgeladen is. 

1 of 3 fase aansluiting

Je kan een laadpaal voor een 1 fase of 3 fase aansluiting hebben. Veel woningen hebben een 1 fase aansluiting. Hierbij komen twee draden de meterkast binnen. Dit zijn de nuldraad en een draad van 230V. Hierdoor ontstaat een vermogen van 35 of 40 ampère. Dit was vroeger voldoende voor normaal gebruik, maar tegenwoordig kan dit te weinig worden door gebruik van meer elektrische apparatuur.

In nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig standaard een 3 fase aansluiting geplaatst. Hierbij komen er vier kabels de meterkast binnen. Dit zijn de nuldraad en 3 keer een kabel van 230V. Hierdoor heb je drie keer zoveel vermogen. Een 3 fase aansluiting wordt ook wel krachtstroom genoemd.

Een 1 fase aansluiting is voldoende voor een laadpaal van 2,3 of 7,4 kW. Hierbij zal het netwerk niet overbelast raken, kan er geen kortsluiting ontstaan en zal het laden van de batterij niet extra lang duren.

3 fase laadstation

Een laadpaal van 11 kW of een 22 kW laadpaal heeft echter niet genoeg aan deze aansluiting. Er wordt niet genoeg stroom aangeleverd waardoor het laden zeer lang kan duren of de stoppen eruit kunnen vliegen door overbelasting.

Er is een 3 fase aansluiting nodig. Wanneer jouw woning dit niet heeft zal je dit eerst moeten laten aanleggen voordat de laadpaal van 11 kW geplaatst kan worden.

Bij nieuwbouwwoningen is dit vaak al aanwezig. Ook bij woningen die eerder bijvoorbeeld zonnepanelen hebben gehad zal doorgaans een 3 fasen elektriciteitsaansluiting aanwezig zijn. Bij veel oudere woningen is dit echter niet het geval. Wanneer je wilt overstappen naar elektrisch rijden zal je een 1 fasen elektriciteitsaansluiting moeten laten installeren.

Laadpaal laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk laadpaal offertes

Welke aansluiting heeft jouw woning?

Je kan gemakkelijk zien welke aansluiting jouw woning heeft. Je kan dit doen door in de meterkast te kijken. Bij de display van de meterkast staat dit aangegeven. Wanneer er 230V staat gaat het om 1 fasen. Wanneer er 3x230V staat is het driefasig.

Je kan ook op de energierekening kijken. Doorgaans staat hier hetzelfde vermeldt zodat je kan zien om welke aansluiting het gaat. Je kan er ook voor kiezen de energieleverancier of netbeheerder te bellen. Zij kunnen voor je uitzoeken welke aansluiting je hebt.

laadpaal 11kW thuis

Welke laadpaal heb ik nodig?

Welke laadpaal heb je nodig? Of een 11 kW laadpaal geschikt is voor jouw elektrische auto hangt af van de auto zelf. Kijk welk laadvermogen jouw auto heeft om te kijken welke laadpaal het meest geschikt is.

Een laadpaal kan nooit teveel stroom leveren, maar wel te weinig. Een laadpaal kan namelijk minder leveren dan het maximale vermogen. Wanneer een laadpaal echter een te laag vermogen heeft, zal je auto er een stuk langer over het opladen doen.

Het voordeel van een laadpaal met een hoger vermogen dan nodig, is dat er ook andere elektrische auto’s mee opgeladen kunnen worden. Dit kan handig zijn wanneer je later een nieuwe elektrische auto wilt kopen die een hoger vermogen heeft. In dit geval zal je geen nieuwe laadpaal nodig hebben.

Welke laadpaal kiezen: slimme laadpaal?

Je kan voor verschillende opties kiezen wanneer je een laadpaal laat installeren. Een slimme laadpaal kan meer kosten, maar heeft ook verschillende opties die voordeliger kunnen zijn op de lange termijn.

  • Kies een laadpaal die je op tijden in kan stellen. Zo kan je de auto laden tijdens daluren voor lagere kosten.
  • Vehicle to Grid laadpalen kunnen stroom terug zenden van de auto naar de meterkast. Zo bespaar je energie die je weer in je huishouden kan gebruiken.
  • Load balancing laadstations stemmen zich af met het elektriciteitsverbruik in huis. Zo zullen ze stoppen met laden of minder stroom verbruiken wanneer er veel elektriciteit wordt gebruikt. Zo voorkom je overbelasting binnen huis.

Wat kost een 11 kW laadpaal?

De installatie kosten van een 11 kW laadpaal kunnen uiteen lopen afhankelijk van de situatie. Gemiddeld vallen de kosten van een eigen laadpaal voor de deur plaatsen binnen de €1500 en €3000, inclusief plaatsing en btw.

De montage kosten zijn gemiddeld €300 tot €500. Wanneer de meterkast aangepast moet worden naar een 3 fase aansluiting zal de installatie meer kosten dan wanneer deze al aanwezig is.

Door het plaatsen van een privé laadpaal zullen de energiekosten lager komen te liggen. Hierdoor kan je wel rond de €200 per jaar besparen. Zo verdien je de investering van het laadstation uiteindelijk weer terug. Gemiddeld heeft een 11 kW laadstation een terugverdientijd van 7 jaar. Zo is dit op lange termijn de voordeligste manier van elektrisch rijden.

Wallbox

Plaats een 11 kW wallbox in plaats van een losstaand laadpunt. Een wallbox is doorgaans goedkoper en gemakkelijker te plaatsen. De wandmontage is gemakkelijker gedaan dan de montage van een losse paal.

Zelf 11 kW laadpaal installeren

Je kan op de kosten van een laadpaal besparen door de laadpaal zelf te installeren. De plaatsing is niet perse ingewikkeld, waardoor dit goed mogelijk is. Let er echter wel op dat het werken met elektriciteit gevaarlijk kan zijn.

Het is dus alleen aan te raden wanneer je enige ervaring hebt. Als je het elektriciteitsnet wil veranderen van een 1-fase aansluiting naar een 3-fasen aansluiting, kan je dit altijd het beste laten doen door een professional. Dit is namelijk ingewikkelder werk en moet altijd veilig uitgevoerd worden.

Offerte laadpaal

Ben je op zoek naar een laadpaal? Vraag hier de laadpaal offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes