Subsidie laadpaal thuis | Meer informatie over subsidie laadpaal

Een subsidie voor je laadpaal thuis is fijn als je bedenkt dat de aanschaf van een elektrische auto en de bijbehorende laadpaal flinke investeringen zijn.

Subsidie laadpaal thuis

Subsidies op laadpalen

Doordat er een groeiend aantal elektrische auto’s en laadpalen wordt aangeschaft, kijken steeds meer mensen naar mogelijkheden om op de kosten te besparen, bijvoorbeeld door een subsidie voor een laadpaal thuis of op het werk. Een elektrische auto en een laadpaal zijn niet goedkoop in de aanschaf. Omdat elektrische auto’s bijdragen aan een vermindering van de CO2 uitstoot, worden vanuit de overheid initiatieven gestart om meer mensen over te laten stappen op elektrisch rijden. Een manier om dit te doen is door mensen subsidies te geven op energiebesparende oplossingen.

Kun je RVO subsidie particuliere laadpaal krijgen?

Helaas is er op dit moment geen landelijke RVO subsidie voor particuliere laadpalen in Nederland. Je bent een particulier als je de laadpaal op je persoonlijke titel (je eigen naam) koopt. Je moet er dus rekening mee houden dat je in dit geval vaak de volledige prijs van de laadpaal betaalt. Toch zijn er een aantal manieren om de investering iets minder prijzig te maken zonder subsidie te krijgen voor de kosten van een laadpaal thuis.

Lokale subsidies en gratis laadpaal

Hoewel er geen landelijke subsidies op een laadpaal thuis zijn, zijn er in Nederland wel enkele lokale initiatieven te vinden die interessant kunnen zijn als je een laadpaal wilt plaatsen. In 78 gemeenten in Noord-Brabant en Limburg is het bijvoorbeeld mogelijk om gratis een openbare laadpaal aan te vragen in 2024. Hetzelfde kan in Overijssel in 24 gemeenten en in enkele grote steden in Nederland, zoals Utrecht, Groningen en Den Haag. Op internet kun je uitzoeken of jouw gemeente of stad ook een dergelijke regeling of een subsidie op laadpalen heeft.

Subsidies in België

Ook in België worden milieuvriendelijke oplossingen gesteund. Zo is het mogelijk om een subsidie op een laadpaal thuis aan te vragen. Hierbij maakt het niet uit of je eigenaar bent van de woning waar je de laadpaal plaatst of dat je deze huurt. Met de aanvraag van de subsidie op particuliere laadpalen ontvang je 45% belastingvermindering op de aanschaf met een maximum van € 1.500 per laadpaal. Enkele voorwaarden die van toepassing zijn op de subsidie op een laadpaal thuis zijn dat het laadpunt gevoed moet worden door groene energie uit zonnepanelen of windmolens en dat het een slimme laadpaal betreft die ervoor kan zorgen dat het laden op een efficiënte en goedkope manier gebeurt.

Subsidie op aanschaf elektrische auto

Hoewel er momenteel geen landelijke subsidie op een laadpaal thuis in Nederland te krijgen is, is het wel mogelijk om een subsidie te ontvangen voor het aanschaffen van een elektrische auto. Ieder jaar wordt er voor particulieren een subsidiebudget vrijgemaakt. Dit budget heeft echter wel een maximum. Is het budget op, dan moet je wachten tot het volgende jaar. Het budget geeft een subsidie op zowel gebruikte als nieuwe elektrische auto’s en bedraagt enkele duizenden euro’s. Ook voor deze subsidie moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn meer details te vinden.

Subsidie laadpaal zakelijk

Een subsidie op een laadpaal thuis is wel mogelijk als die op zakelijke naam wordt aangeschaft en gezien kan worden als investering in je bedrijf. Ben je ZZP’er of heb je een eigen bedrijf, dan kan deze subsidie voor de laadpaal interessant zijn. In dit geval maak je aanspraak op de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Ook kan je met je bedrijf wellicht aanspraak maken op de Kleinschaligheidsaftrek (KIA). Ook hier gelden uiteraard enkele voorwaarden, dus het is goed om na te gaan of jij met jouw bedrijf hieraan voldoet voordat je overgaat tot aanschaf van een laadpaal.

Milieu-Investeringsaftrek (MIA)

Via de Milieu-Investeringsaftrek kan een deel van het totale bedrag dat je hebt geïnvesteerd in een laadpaal in mindering worden gebracht op de fiscale winst als je bedrijf vennootschaps- of inkomstenbelasting afdraagt. Er kan maximaal 45% aftrek worden verkregen als je investeert in een slimme laadpaal die permanent is verbonden met het internet. Het maximale bedrag dat afgetrokken kan worden is € 2.500. Het is verstandig om via de website van de RVO de meest recente informatie rondom deze aftrek na te gaan.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, ook wel VAMIL genoemd, geeft jou als ondernemer te keuze hoe snel je de investering van de aanschaf van een zakelijke laadpaal afschrijft. Waar je normaal gesproken een afschrijving over meerdere jaren uitspreidt, kun je met VAMIL direct 75% afschrijven in het eerste jaar. Hiermee wordt de fiscale winst in dit jaar lager en ben je minder inkomstenbelasting kwijt. Als je verwacht in de komende jaren meer winst te maken, mag je de afschrijving ook uitstellen tot een later moment. Op de website van de RVO vind je meer informatie over deze aftrek als vorm van subsidie op een laadpaal thuis.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Hoewel een subsidie op een laadpaal thuis in Nederland niet beschikbaar is, kun je met de KIA wel voordeel behalen. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of KIA is een aftrekpost op je winst. Afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag mag je dit (deels) aftrekken van de winst. Laadpalen vallen onder deze regeling. Hierbij is de investeringsaftrek 28% van de aanschafwaarde in het eerste jaar. De website van de Belastingdienst geeft meer informatie over deze regeling.

Laadpaal fiscaal aftrekbaar bedrijf

Je krijgt als bedrijf dus vaak geen directe subsidie voor een laadpaal, maar kunt deze fiscaal aftrekken. Hierdoor is de investering alsnog een goed idee, want je krijgt er achteraf veel profijt van. Je betaalt uiteindelijk minder belasting over het jaar, waardoor je meer inkomsten zelf kunt houden.

laadpaal thuis met subsidie

Subsidie laadpaal voor VvE

Woon je in een appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaars (VvE)? Dan kan de VvE vanaf 1 januari 2024 gebruik maken van twee soorten subsidies voor laadpalen. De subsidie voor een oplaadpuntenadvies loopt al langer en is 75% van de advieskosten, tot een maximum van € 1.500. Met dit oplaadpuntenadvies kan de VvE een inspectie laten uitvoeren om precies te weten hoeveel oplaadpunten er nodig zijn op de parkeergelegenheid van het complex. Hierdoor kan op een gerichte en toekomstbestendige manier een plan worden gemaakt om benodigde laadpalen te plaatsen.

Basislaadinfrastructuur

Sinds begin 2024 is het voor een VvE ook mogelijk om subsidie te krijgen voor de infrastructuur aanleggen. Dit gaat niet om de laadpalen zelf plaatsen (daar zit ook hier geen subsidie op), maar wel de bekabeling die nodig is om de laadpalen aan te kunnen sluiten. Hiervoor is € 100 per parkeerplaats met basislaadinfrastructuur aan subsidie te verkrijgen. Hierdoor is het makkelijker voor een VvE om de bewoners met een elektrische auto een oplaadpunt te geven.

Hoeveel kost een laadpaal installeren?

De kosten voor de aanschaf van laadpalen stoppen niet bij de aankoop van de paal zelf. Je moet ook rekening houden met de kosten voor het monteren van de laadpaal, tenzij je zelf de laadpaal wilt installeren natuurlijk. Eventuele kosten voor de uitbreiding van je elektriciteitsinstallatie kunnen hier nog bijkomen. De aanschafprijs van een laadpaal ligt tussen de € 500 en € 1.500. Hier komen vervolgens nog montagekosten bij, die kunnen variëren van € 300 tot wel € 2.000. Hierdoor is de prijs voor enkel een laadpaal plus installatie gemiddeld € 800 tot € 3.500, inclusief BTW.

Benieuwd naar de kosten van een laadpaal?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en installeren de laadpaal, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk laadpaal prijzen

Extra kosten

De bovenstaande prijs is voor een standaard laadpaal, die zonder extra werk geplaatst kan worden. Wanneer er aanpassingen moeten worden gemaakt, zal de prijs stijgen. Denk hierbij aan graafwerkzaamheden, als de elektriciteitskabel van de laadpaal via de grond naar de meterkast toe moet. Dit kost gemiddeld € 50 per strekkende meter. Als je nog een montagepaal nodig hebt, moet je rekenen op € 200 tot € 1.000 aan extra kosten. Een verzwaring van de aansluiting in de meterkast kost € 200 tot € 350, als je ook gebruik wilt maken van Dynamic Load Balancing tel je er € 100 tot € 250 bij op. Zo zorg je ervoor dat je stoppen nooit doorslaan en je later geen extra kosten hoeft te maken.

Bidirectionele laadpaal prijs

Je kunt er ook voor kiezen om een bidirectionele laadpaal te laten plaatsen. Hiermee kun je niet alleen je elektrische auto opladen, maar ook deze elektriciteit weer gebruiken voor je huis. Je elektrische auto doet op deze manier ook dienst als een thuisaccu om overtollige stroom in op te slaan, bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen op een mooie dag veel elektriciteit opwekken! Een bidirectionele laadpaal is een stuk duurder dan een standaard laadpaal, maar is ook meer toekomstgericht. Reken op een prijs tussen € 5.000 en € 8.000 voor deze soort laadpaal. Helaas is er ook geen subsidie voor de bidirectionele laadpaal beschikbaar.

Hoe subsidie aanvragen?

Bijna alle soorten subsidies zul je digitaal aan moeten vragen bij de instantie die de subsidies uitkeert. Bij een lokale subsidie zul je naar het digitale loket van de gemeente moeten, bij nationale subsidies ben je bij de website van de RVO aan het juiste adres. Meestal heb je extra informatie of formulieren nodig om de subsidie aan te vragen. Wat je precies mee moet sturen is afhankelijk van de subsidie die je aanvraagt, en zal op de specifieke pagina over de subsidie worden toegelicht.

Laadpaal aan huis

Laadpalen zijn nodig om een elektrische auto van stroom te voorzien en deze mee op te laden. Een laadpaal kan daadwerkelijk een paal zijn, maar ook een kast aan de muur. Naast elektrische auto’s is het ook mogelijk om elektrische fietsen en boten op te laden met een laadpaal. Om je auto op te laden bij een laadpunt heb je een laadkabel nodig. Door de ene kan van de kabel met de stekker in het laadpunt te steken en de andere kant in je auto, wordt de energie naar je auto gestuurd en zo opgeladen.

1 fase of 3 fase laadpaal

Voordat je een laadpaal neemt, is het goed om vooraf onderzoek te doen naar de laadpalen die worden aangeboden en of er eventueel een subsidie op laadpalen wordt gegeven. Er zijn laadpalen met verschillende vermogens. Zoals de 1 en 3 fase laadpaal. Afhankelijk van het laadvermogen en de accucapaciteit van je auto kies je een laadoplossing voor thuis. Let erop dat als je een 11 kW of 22 kW laadpaal wilt plaatsen, je moet kijken of jouw woning over een 3 fase aansluiting beschikt. Is dat niet het geval, dan moet deze eerst geïnstalleerd worden, wat extra kosten met zich meebrengt.

Laadpaal plaatsen: gratis offertes

Van plan om een laadpaal te plaatsen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou laadpaal kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes