Laadpaal bidirectioneel | Elektrische auto als thuisbatterij


Met een laadpaal die bidirectioneel kan laden, kun je jouw elektrische auto als thuisbatterij gebruiken. Ben je benieuwd hoe dit werkt? Ontdek de informatie in dit artikel!

Bidirectioneel laden

Wat is een bidirectionele laadpaal?

Een laadpaal die bidirectioneel kan laden, kan twee kanten op laden. Dit betekent dat de elektrische auto opgeladen kan worden, maar dat deze met de laadpaal ook ontladen kan worden. Deze stroom kan vervolgens in de woning gebruikt worden.

De functie van bidirectionele laadpalen

Een huishouden kan met een bidirectionele laadpaal de energie die in de accu van de auto is opgeslagen gebruiken om de lichten aan te doen, elektrisch te koken of de wasmachine of wasdroger te laten draaien. Je doet dit door de stekker in de auto te steken. Het energiemanagementsysteem zorgt er uiteindelijk voor dat de stroom uit de auto voorrang krijgt op de stroom van het net.

V2h auto’s en V2g auto’s

Met de termen V2H (Vehicle-to-Home) en V2G (Vehicle-to-Grid) duiden we twee verschillende manieren van bidirectioneel laden aan. V2H beschrijft het proces waarbij een elektrisch voertuig energie levert aan het eigen huis, bijvoorbeeld om het te verlichten of elektrische apparaten te voeden. Bij V2G levert de auto overtollige energie terug aan het elektriciteitsnet. Deze technologieën bieden nieuwe mogelijkheden voor energiegebruik.

 • V2H: hier dient de elektrische auto als een thuisbatterij die kan worden gebruikt tijdens periodes waar veel stroom nodig is of tijdens stroomuitval
 • V2G: in het geval van V2G kan de auto energie terugleveren aan het net wanneer er een hoge vraag is

Het is belangrijk op te weten dat (nog) niet alle elektrische voertuigen deze technologieën bezitten. 

Hoeveel kost een bidirectionele laadpaal kopen?

De kosten voor het kopen van een laadpaal die bidirectioneel is, kan verschillen, afhankelijk van meerdere factoren. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de € 5.000 en € 8.000, inclusief installatie. Het merk, model, laadvermogen en eventuele extra functies van de laadpaal kunnen de uiteindelijke kosten beïnvloeden. 

 • Merk en model: verschillende merken en modellen hebben verschillende prijzen. Een hoogwaardig merk of model kan meer kosten dan een standaardversie.
 • Laadvermogen: hoe hoger het laadvermogen van de laadpaal, hoe hoger de prijs.
 • Extra functies: functies zoals een energiemanagementsysteem of een laadpaal met dubbele stopcontacten kunnen de kosten verhogen.

Ondanks de hogere investering, kunnen bidirectionele laadpalen op de lange termijn kostenbesparend zijn door het mogelijk maken van energieterugverkoop en het gebruik van zelfopgewekte energie.

Hoe bidirectioneel laden precies werkt

Eigenlijk zegt het woord bidirectioneel het al, de elektrische stroom gaat twee kanten op. Maar hoe werkt zo’n laadpaal nu precies?

Van wisselstroom naar gelijkstroom

Als een elektrisch voertuig wordt opgeladen wordt de AC stroom (wisselstroom) dat uit het elektriciteitsnet komt omgezet naar DC stroom (gelijkstroom). Deze conversie wordt door de converter die in de auto of in de lader zit uitgevoerd. Als je de energie die in de batterij van het elektrische voertuig wilt gebruiken, dan moet de DC die wordt gebruikt door de auto weer worden omgezet naar AC.

Merken bidirectionele laadpalen

Er zijn op dit moment nog niet veel bidirectionele laadpalen verkrijgbaar in verschillende laadpaal merken, maar ze zijn er wel al. Al deze laders zijn voorzien van hun eigen converters die DC om kunnen zetten naar AC. Zelfs de hoeveelheid stroom die van en naar de batterij gaat kan worden geregeld.

Welke elektrische auto kan als thuisbatterij gebruikt worden?

Met de opkomst van de bidirectionele laadtechnologie, wordt het mogelijk om de elektrische auto als een soort thuisbatterij te gebruiken. Maar welke auto’s zijn hiervoor geschikt? We hebben enkele merken en modellen op een rijtje gezet:

 • Mitsubishi Outlander PHEV
 • Volvo EX90
 • Nissan e-NV200
 • Nissan Leaf
 • Renault ZOE

Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van de auto als thuisbatterij kan leiden tot een snellere afname van de prestaties van de batterij, dit komt door een toename van de laadcycli. Ondanks dit aspect, toont onderzoek aan dat bidirectioneel ontladen minder belastend is voor de batterij in vergelijking met auto rijden.

De voordelen van een bidirectionele laadpaal

Met een laadpaal die bidirectioneel is, geniet je van verschillende voordelen:

 • Met bidirectioneel laden heb je de mogelijkheid om zelfvoorzienend te worden als het op energie aankomt. Zeker als jij jouw eigen hernieuwbare energiebronnen met elkaar combineert. Bovendien heb je altijd stroom in geval van nood.
 • Overbelasting van het elektriciteitsnet wordt tegen gegaan, doordat er minder stroom van zonnepanelen teruggeleverd wordt en er meer zelf verbruikt wordt.
 • De salderingsregeling wordt ooit afgebouwd, dus wanneer je niet meer kunt terugleveren, is het voordeliger om zonne-enerige op te slaan en zelf te gebruiken.

Wanneer wordt thuis ontladen interessant?

Het ontladen van de elektrische auto kan voor verschillende problemen een oplossing zijn en is dan ook volop in ontwikkeling. Op dit moment is het nog niet erg interessant. Je kunt momenteel nog salderen en het is op het moment nog onbekend wanneer deze regeling wordt afgebouwd. Dit kan in de komende jaren veranderen. De stroom die je teruggeeft is dan namelijk minder waard. Hierdoor kan het lonen om de extra stroom die je met je zonnepanelen opwekt op te slaan.

Zo heb je het voordeel dat je alleen maar de accu die in je auto zit nodig hebt om energie in op te slaan. Hierdoor heb je geen losse externe thuisbatterij nodig en kun je toch jouw zelf opgewekte groene stroom gebruiken. Daarnaast heb je ook een nadeel en dat is dat jij je auto accu niet volledig kunt gebruiken waarvoor hij gemaakt is, namelijk om in de auto mee te rijden. Het is dus goed om dit af te wegen.

Veelgestelde vragen

Is bidirectioneel laden al mogelijk?

+
Ja, bidirectioneel laden is al mogelijk, het is alleen nog niet erg populair. Niet alle elektrische voertuigen ondersteunen deze technologie, maar er zijn enkele modellen die al geschikt zijn voor bidirectioneel laden. Bovendien zijn er al enkele laadpalen beschikbaar die bidirectioneel laden ondersteunen.

Welke auto’s hebben bidirectioneel laden?

+
Bidirectioneel laden is nog een relatief nieuwe technologie en wordt op dit moment nog niet door alle modellen auto’s ondersteund. Het is belangrijk om op te merken dat de aanwezigheid van deze functie kan variëren afhankelijk van de regio en het specifieke model van de auto. Je kunt het best de specificaties van een bepaald merk en type raadplegen wanneer je wilt weten welke types er in aanmerking komen.

Welke elektrische auto kan stroom terugleveren?

+
Het terugleveren van stroom met een elektrische auto is nog een relatief nieuwe technologie en wordt op dit moment nog niet door alle modellen auto’s ondersteund. Het is belangrijk om op te merken dat de aanwezigheid van deze functie kan variëren afhankelijk van de regio en het specifieke model van de auto. Je kunt het best de specificaties van een bepaald merk en type raadplegen wanneer je wilt weten welke types er in aanmerking komen.

Laadpaal plaatsen: gratis offertes

Van plan om een laadpaal te plaatsen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou laadpaal kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes