Dynamic load balancing aansluiten | Hoe werkt het?

Met de toename van het aantal elektrische auto’s neemt ook het aantal laadpalen toe. Om het netwerk niet te overbelasten met het stroomverbruik van de laadpalen is een load balancing laadpaal een uitkomst. Een laadpaal met load balancing kan dit voorkomen.

dynamic load balancing aansluiten

Wat is load balancing?

Een elektrische auto opladen is een zware belasting voor het stroomnetwerk. Dit geldt niet alleen voor plekken waar vele laadpalen staan, maar ook als je ervoor kiest om je elektrische auto thuis op te laden.

Er zijn veel verschillende soorten types en merken laadpalen, sommige laadpalen beschikken daarom over een load balancing systeem.

Met behulp van een slimme meter wordt gemeten hoeveel stroom beschikbaar is.

Bij voldoende (rest)stroom wordt deze stroom gebruikt om de auto op te laden. Bij een load balancing laadpaal wordt de laadstroom dus aangepast aan het energieverbruik.

Als er niet voldoende stroom is, wordt het laden onderbroken om te voorkomen dat de zekering eruit springt. Het laden wordt op een later moment hervat als er weer voldoende stroom aanwezig is.

De werking van de laadpaal kan daardoor langer duren, maar je voorkomt dat de zekering eruit kan springen. Helemaal bij het kopen van een eigen laadpaal is dit een fijne toevoeging, omdat het voor extra veiligheid en zekerheid zorgt.

Wat is static load balancing?

Load balancing kan op twee manieren, namelijk met static load balancing of met dynamic load balancing.

Static load balancing wordt ook wel passive load balancing genoemd. Het is een passieve methode, waarbij je een maximaal vermogen instelt voor de laadpaal.
Dit maximale vermogen is afgestemd op het maximale vermogen van de hoofdaansluiting. Het totale vermogen kan daarmee nooit overschreden worden en daardoor kan het netwerk dus ook niet overbelast raken.

Het voordeel van de statische methode is dat je het stroomverbruik dus niet constant in de gaten hoeft te houden.

Wat zijn de voor- en nadelen van static load balancing?

Voordelen:

  • Met static load balancing kan je niet het totale vermogen van de hoofdaansluiting overschrijden. Dit zorgt voor stabiliteit in het netwerk en voorkomt overbelasting.
  • Deze methode is relatief eenvoudig en betrouwbaar, omdat het laadvermogen constant is en niet afhankelijk van variabele factoren.

Nadelen:

  • De capaciteit van het netwerk wordt niet optimaal benut. Het vermogen van de laadpaal is begrensd, zelfs als de totale gebruikte capaciteit minder is dan de totaal beschikbare capaciteit.
  • Het laden van een elektrische auto kan hierdoor erg lang duren. Als het vermogen sterk begrensd is, kan het opladen in sommige gevallen zelfs meer dan 24 uur duren. Dit kan onpraktisch zijn voor gebruikers die snel hun auto opgeladen willen hebben.
  • Static load balancing biedt minder flexibiliteit in vergelijking met dynamic load balancing, vooral in situaties waar de energievraag fluctueert.

Load balancing zonnepanelen

Load balancing in combinatie met zonnepanelen optimaliseert het gebruik van zelf opgewekte zonne-energie voor het laden van elektrische auto’s.
Het systeem detecteert de energieproductie van de zonnepanelen en past het laadvermogen van de auto hierop aan. Dit betekent dat op zonnige dagen, wanneer de productie hoog is, de auto sneller kan laden.

Dit maakt het mogelijk om maximaal gebruik te maken van duurzame energie en vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

welke kabel dynamic load balancing

Welke kabel voor load balancing?

Bij het instellen van een load balancing systeem voor laadpalen is het kiezen van de juiste kabel natuurlijk enorm belangrijk. Load balancing vereist een communicatieverbinding tussen de laadpalen en het energiemanagementsysteem. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

  • Kabeltype: Gebruik een ethernetkabel (CAT5e of hoger) voor een betrouwbare datatransmissie.
  • Lengte en dikte: Zorg dat de kabel lang genoeg is en geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Een dikkere kabel kan nodig zijn voor langere afstanden.
  • Connectoren: Afhankelijk van het type laadpaal en het managementsysteem, kies je de juiste connectoren, zoals RJ45.
  • Bescherming: Kies voor kabels met een UV- en weersbestendige buitenlaag, vooral voor installaties buiten.

Hoe sluit je een laadpaal aan in de meterkast?

Het aansluiten van een laadpaal in de meterkast vereist enige technische kennis en moet idealiter door een gekwalificeerde elektricien worden gedaan. Weet je toch zeker dat je het aankan? Dan zijn hier zijn de basisstappen:

  1. Voorbereiding: Schakel de hoofdstroomvoorziening uit voordat je begint.
  2. Kabelroute: Bepaal de route van de meterkast naar de laadpaal. Zorg ervoor dat de kabels netjes en veilig zijn weggewerkt.
  3. Aansluiting: Verbind de laadpaal met een aparte groep in de meterkast. Gebruik een geschikte kabel (zoals een 5-aderige YMVK-kabel) voor de aansluiting.
  4. Beveiliging: Installeer een aardlekschakelaar type B in de meterkast specifiek voor de laadpaal voor extra veiligheid.
Benieuwd naar de kosten van een laadpaal?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en installeren de laadpaal, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk laadpaal prijzen

Load balancing aansluiten op de slimme meter

Bij het aansluiten van load balancing op een slimme meter wordt de energievoorziening efficiënt gemanaged. De slimme meter registreert het energieverbruik van het huis en communiceert deze informatie naar het laadsysteem.

Hierdoor past het laadsysteem het laadvermogen aan op basis van het actuele energieverbruik in huis. Dit voorkomt overbelasting van de hoofdaansluiting.
De installatie moet door een professional worden gedaan om te zorgen dat de slimme meter en het laadsysteem correct met elkaar communiceren.

Hoe moet ik de dynamic load balancer module installeren?

De laadpaal met dynamic load installatie moet door een gekwalificeerde elektricien worden uitgevoerd om de veiligheid en correcte werking van het systeem te garanderen.

Bij deze manier van laden wordt namelijk het stroomverbruik actief in de gaten gehouden. Is er veel capaciteit over, dan wordt dit gebruikt om je elektrische auto op te laden.

Daalt de capaciteit, dan wordt tijdelijk ook minder energie naar de laadpaal gestuurd. 

De slimme meter op een laadpaal met dynamic load zorgt ervoor dat elke milliseconde informatie over de capaciteit wordt uitgewisseld. Op deze manier zorg je dat de stroomcapaciteit optimaal wordt benut.

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt met dynamic load balancing?

Dynamic load balancing systemen zijn ontworpen om flexibel om te gaan met schommelingen in het stroomnet.

Bij een stroomuitval zal het laadsysteem automatisch pauzeren, wat de veiligheid van zowel het voertuig als het laadsysteem waarborgt.

Zodra de stroomvoorziening is hersteld, zal het systeem het laden hervatten, rekening houdend met de dan geldende energiebeschikbaarheid in het netwerk.

Het is aan te raden om na een stroomuitval het systeem te controleren om te verzekeren dat alles naar behoren functioneert en er geen storingen zijn opgetreden. Op die manier ben je ervan verzekerd dat jouw  laadpaal met dynamic load goed is voorbereid!

Welke aansluiting heb ik nodig voor laadpaal elektrische auto?

De juiste aansluiting voor een laadpaal is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Stroomsterkte: De meeste thuislaadstations werken op een 1 fase aansluiting (220-240V). Voor snellere laadsnelheden is een 3 fase aansluiting (380-415V) nodig.
  • Vermogen: Overweeg het maximale vermogen van je elektrische auto. Een zwaardere aansluiting kan nodig zijn voor auto’s met een hoger laadvermogen.
  • Bestaande elektrische installatie: Controleer of je huidige elektrische installatie geschikt is of aangepast moet worden.

Een elektricien kan de beste optie voor je situatie bepalen en ervoor zorgen dat alles volgens de veiligheidsnormen wordt geïnstalleerd.

Wallbox of laadpaal

Een load balancing laadpaal hoeft niet noodzakelijk een paal te zijn. Je kunt ook kiezen voor een laadkast aan de wand, ook wel een wallbox genoemd.
Een wallbox en een laadpaal doen in principe hetzelfde. Beide varianten geven de mogelijkheid om je elektrische auto op te laden. Het verschil zit in de manier waarop het laadpunt gemonteerd wordt.

Een laadpaal is een paal naast je auto, terwijl een wallbox als kast aan de muur wordt bevestigd. De variant die je kiest, hangt af van je eigen voorkeur en de beschikbare ruimte. Vaak wordt de wallbox laadpaal in de garage geïnstalleerd.

Laadpaal plaatsen: gratis offertes

Van plan om een laadpaal te plaatsen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou laadpaal kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes