Eigen laadpaal kosten | Installatie, subsidie en meer!

Hoeveel kost het aanschaffen van een eigen laadpaal voor de deur en wat komt er allemaal bij kijken? Lees hier alles over het aanschaffen van een eigen laadpaal.

eigen laadpaal kosten

Wat kost een laadpaal aan huis inclusief installatie?

De aanschafprijs van de laadpaal zal rond de € 1500 en € 3000 inclusief plaatsing en btw liggen. De kosten hangen af van de soort laadpaal die je wilt. Denk hierbij aan het vermogen en de extra functies.

Laadpaal laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk laadpaal offertes

Wat kost de aanschaf en installeren van een laadpaal thuis?

De kosten voor het installeren van een laadpaal thuis variëren aanzienlijk, afhankelijk van verschillende factoren:

Installatiekosten: Afhankelijk van de complexiteit van de installatie kunnen de arbeidskosten variëren. Dit hangt af van de ervaring en het tarief van de installateur, evenals van de specifieke eisen van jouw installatie.

  1. Soort laadpaal: De keuze van de laadpaal heeft een enorme invloed op de kosten, dat zijn natuurlijk de kosten van de aanschaf. Je kunt kiezen uit verschillende vermogens en extra functies. Laadpalen met hoger vermogen of geavanceerde functies zoals slim laden, dynamisch laden, of de mogelijkheid voor bidirectioneel laden (waar de batterij van de auto ook als energiebron voor het huis kan dienen) zijn over het algemeen duurder.
  2. Type Installatie: wallbox of vrijstaande paal: De installatiekosten variëren ook op basis van het type laadstation. Een wallbox, die aan de muur bevestigd wordt, is vaak goedkoper dan een vrijstaande laadpaal. Dit komt doordat de installatie van een wallbox meestal minder ingrijpend en tijdrovend is.
  3. Afstand tot meterkast: De afstand van de laadpaal tot de meterkast speelt een belangrijke rol in de totale kosten. Hoe groter deze afstand, hoe meer kabels en graafwerkzaamheden nodig zijn, wat de kosten opdrijft.
  4. Graafwerkzaamheden: De benodigde graafwerkzaamheden voor het leggen van de kabels kunnen de kosten verder beïnvloeden. Als de kabels door een tuin of onder een oprit door moeten, kan dit complex en tijdrovend zijn, wat de kosten verhoogt.
  5. Elektrische infrastructuur: De bestaande elektrische infrastructuur van je huis kan ook van invloed zijn op de kosten. Als je meterkast een upgrade nodig heeft om de laadpaal te ondersteunen, bijvoorbeeld als je overstapt van een 1 fase laadpaal naar een 3 fasen laadpaal aansluiting, kan dit aanzienlijke extra kosten met zich meebrengen. Verder op in dit artikel gaan we meer in op de 3 fase aansluiting!
eigen laadpaal kosten

Kun je subsidie krijgen van de gemeente voor een laadpaal?

In 2023 is er op landelijk niveau in Nederland helaas geen subsidie beschikbaar voor particulieren die een laadpaal aan huis willen installeren.

Als particulier word je beschouwd wanneer het oplaadpunt op persoonlijke titel wordt aangeschaft, dus op jouw naam. Dit betekent echter niet dat er geen mogelijkheden zijn om een laadpaal dicht bij huis te regelen, zelfs zonder subsidie.

Voor zakelijke gebruikers, waaronder zzp’ers, zijn er wel subsidies beschikbaar, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Prijs laadpaal terugverdienen

Door het plaatsen van een laadpaal thuis zal je op de energiekosten besparen. Hierdoor kan je uiteindelijk de kosten van de paal zelf terugverdienen.

Een laadstation op eigen grond met 11 kW heb je vaak na 7 jaar terugverdiend wanneer vergeleken met de energietarieven van openbare laadpunten.

Uiteraard hangt dit af van de huidige energiekosten. Bij thuis laden zijn de kosten gemiddeld €0,35 per kW, terwijl dit bij een openbare laadpaal vaak rond de € 0,59 per kW ligt.

Kan je zomaar een laadpaal plaatsen?

Wanneer je zelf geen eigen parkeerplaats hebt voor het plaatsen van een laadpaal kan je de gemeente vragen een publieke laadpaal te plaatsen. Wat hiervoor de voorwaarden zijn, ligt aan de geldende beleidsregels en verschilt per gemeente. Vraag de gemeente waarin je woont wat de precieze eisen en voorwaarden zijn.

Laadpaal thuis laten plaatsen

Plaats een eigen laadpaal voor gemakkelijk en voordelig thuis laden. Bepaal wat de beste laadpaal is voor jou.

Waar kan ik een laadpaal plaatsen?

Gezien steeds meer mensen een elektrische auto kopen is het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein een geschikte keuze. Het plaatsen van een eigen laadpaal heeft veel voordelen. 

Voor het plaatsen van een eigen laadpaal hoef je niet aan veel voorwaarden te voldoen. Je moet wel voldoende ruimte op je eigen terrein hebben. Je moet een eigen parkeerplaats hebben met voldoende ruimte. Wanneer je dit niet hebt kan je bij de gemeente een publieke laadpaal aanvragen.

Kan je geld verdienen met een laadpaal?

Het verdienen van geld met een laadpaal is zeker een mogelijkheid, vooral voor zakelijke gebruikers en eigenaren van bedrijfslocaties. Hieronder volgt een overzicht van de manieren waarop je inkomsten kunt genereren met een laadpaal:

  1. Betaald laadstation voor klanten of bezoekers: Als je een laadpaal installeert op een locatie die toegankelijk is voor het publiek, zoals een winkelcentrum, restaurant, of kantoorpand, kun je een vergoeding vragen voor het gebruik ervan. Je kunt tarieven instellen per laadsessie, per uur, of op basis van het aantal verbruikte kilowattuur.
  2. Aantrekkelijkheid voor klanten en werknemers: Het aanbieden van laadmogelijkheden kan je locatie aantrekkelijker maken voor klanten die elektrische voertuigen rijden. Dit kan indirect leiden tot meer klantenverkeer en inkomsten. Voor werknemers kan het een extra voordeel zijn dat bijdraagt aan werktevredenheid en het bedrijfsimago.
  3. Partnerschappen met laaddiensten: Sommige bedrijven gaan partnerschappen aan met aanbieders van laaddiensten. In deze opzet kan de laaddienst zorgen voor het beheer en onderhoud van de laadpalen, terwijl de locatie-eigenaar inkomsten deelt of een vaste vergoeding ontvangt. Partnerschappen als deze zijn mogelijk fiscale winst voor jouw bedrijf!
  4. Adverteren: Laadpalen kunnen ook worden gebruikt als advertentieruimte. Sommige bedrijven installeren digitale schermen op hun laadstations waarop advertenties worden getoond. Dit kan een aanvullende bron van inkomsten zijn.

Eigen privé laadpaal voor de deur aanleggen: Wat komt erbij kijken?

Het plaatsen van een laadpaal thuis is relatief eenvoudig. Er komt niet heel veel kijken bij de montage. Wanneer je enige ervaring hebt, is het mogelijk zelf de laadpaal te installeren. Gezien het echter gevaarlijk werk kan zijn, wordt dit niet vaak aangeraden.

Laadpalen moeten passen bij de elektrische auto

Beide de laadpaal en de elektrische auto hebben een maximaal laadvermogen waar je rekening mee moet houden. Het beste kan je een laadpaal met minimaal net zoveel vermogen kiezen als de elektrische auto. Zo kan je gebruik maken van het maximale laadvermogen van de elektrische auto.

De twee hoeven echter niet op elkaar aan te sluiten. Bij een laadpaal met een lager laadvermogen zal de elektrische auto er echter langer over doen om op te laden.

Je kan een laadpaal kiezen met vermogen van 7,4 kW of met 11 kW. Dit zijn de meest gekozen laadpalen voor thuis laden. 22 kW laden is ook mogelijk. Een 22 kW laadpaal wordt niet aangeraden als laadpaal thuis. Er zitten hoge kosten aan verbonden die vaak niet tegen de voordelen opwegen.

Offerte voor laadpalen: gratis en vrijblijvend

Ben je op zoek naar een laadpaal? Vraag gratis en vrijblijvend offertes door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes