Werking laadpaal┃Soorten laadpalen | Kosten opladen

Openbare laadpaalWat is de werking van een laadpaal en hoe werkt een elektrische auto opladen? Laat thuis een laadpaal plaatsen of gebruik een openbare laadpaal. Lees hier alles wat je moet weten over de werking van een laadpaal. Bekijk de laadpaal


Hoe werkt een laadpaal?

Hoe kan je een elektrische auto precies opladen? Wat is de werking van een laadpaal en wanneer heb je een laadpas nodig en hoelang duurt het opladen? Hoe elektrisch laden precies werkt hangt af van de laadpaal die je gebruikt. Er zijn privé en openbare laadpalen en er zijn snellaadpalen.

Hoe lang duurt opladen van elektrische auto?

Bij een standaard privé laadpaal of openbare laadpaal duurt het tussen de 5 en 10 uur om een auto volledig op te laden. De tijd hangt af van de soort laadpaal. Een snellaadpaal gaat echter een stuk sneller.

Hoe werkt het elektrisch laden?

Het opladen met een laadpaal werkt vrij eenvoudig. Voor een elektrische auto opladen heb je altijd een laadkabel nodig. Bij een laadpaal thuis sluit je de laadkabel aan op de auto en de laadpaal. Meestal is dit een losse laadkabel, maar het kan ook een vaste laadkabel zijn die vast zit aan de elektrische laadpaal.

Je auto begint vervolgens met laden. Je betaalt hiervoor de gebruikelijke energiekosten. Wanneer de accu vol is zal het laden automatisch stoppen. Omdat er geen kosten bij het energietarief op komen is dit de goedkoopste manier van laden. Je hebt echter wel de ruimte voor een laadstation nodig en moet een investering maken voor het installeren.

Autoladen door gebruiken stopcontact

Het is ook mogelijk om je auto via het stopcontact op te laden. Wanneer je dit doet moet je er echter wel op letten dat je niet te veel stroom in één keer gebruikt. Wanneer dat gebeurt kan de zekering eruit vliegen.

Het nadeel aan opladen met een stopcontact is dat het erg lang duurt. Een stopcontact geeft doorgaans 2,3kW, terwijl een laadstation 11kW tot 22kW geeft. Hierdoor gaat het laden met een laadpaal een heel stuk sneller en heb je geen risico dat de zekering eruit vliegt.

Werking slimme laadpaal

Je kunt tegenwoordig ook voor een slimme laadpaal kiezen. Deze is vaak gekoppeld aan de zonnepanelen, zodat er opgeladen kan worden wanneer er veel stroom wordt opgewekt. Ook kun je dan makkelijker opladen als stroom goedkoper is, bijvoorbeeld tijdens het daltarief of, als je een dynamisch contract hebt, wanneer de stroomprijs negatief is. Een slimme laadpaal kan ook rekening houden met het stroomverbruik van andere apparaten in huis en het opladen daarop aanpassen om kortsluiting te voorkomen.

Hoe werkt een openbare laadpaal

Net als thuis heb je een laadkabel nodig. Meestal heb je bij publieke laadpalen geen vaste kabel en heb je een losse laadkabel nodig. Wanneer deze goed is bevestigd zal de laadpaal een groen licht laten zien. Rood licht betekend dat er een storing is. In dit geval kan je de instructies op de laadpaal volgen om de storing te melden.

Hoe werkt betalen bij openbare laadpaal?

Voor het laden met een openbare laadpaal heb je een laadpas nodig. Je hebt bij je laadpas een abonnement nodig. Door een goed abonnement af te sluiten kunnen de kosten ook wat lager vallen. Daarna laat je de laadpas zien. Er zal een blauw licht te zien zijn tijdens het laden. Wanneer je de laadsessie wilt stoppen hou je opnieuw de laadpas voor de scanner. Vervolgens kan je de kabel verwijderen.

Publieke laadpaal aanvragen bij de gemeente

Soms is het mogelijk om bij de gemeente een aanvraag voor een openbare laadpaal in te dienen. Wanneer dit wel of niet gedaan wordt hangt af van de gemeente.

Werking snelle laadpaal

Snellaadpalen kunnen erg praktisch zijn wanneer je onderweg bent. Je hoeft dan niet uren te wachten totdat je auto opgeladen is, en kan je snel weer verder. Vaak vind je deze publieke laadpalen langs drukke wegen of bij tankstations. Met deze laadpalen kan je binnen 20 tot 40 minuten de auto voor 80% hebben opgeladen.

Snellaadpalen laden slechts tot 80%. Daarboven neemt de snelheid van de acculading sterk af, waardoor het niet geschikt is voor snellaadpalen.

Snellaadpalen zijn complexer, en zijn daarmee een stuk duurder. Hierdoor wordt een hoger tarief per kWh gerekend door de energieleverancier.

Werking elektrische laadpaal met snelladen AC of DC

AC is wisselstroom, het staat voor Alternating Current. Wisselstroom wordt gebruikt voor het landelijke elektriciteitsnet. Een gewone laadpaal werkt hierdoor met AC stroom.

De batterij van een elektrische auto werkt echter met DC stroom. Dit staat voor Direct Current. De AC stroom moet omgezet worden in DC of gelijkstroom. Daarom heeft een elektrische auto een omvormer die hiervoor zorgt. De omvormer zorgt echter voor veel vertraging in de oplaadsnelheid van de batterij.

Er zijn enkele verschillen te noemen tussen een AC of DC snellader. Standaard oplaadpunten werken met AC, maar DC snelladers werken met DC. Hierdoor wordt de omvormer omzeild en gaat het opladen een heel stuk sneller.

laadpaal in werking

De kosten van een elektrische auto opladen

De kosten van rijden met een elektrische auto hangen af van diverse factoren, waaronder de energietarieven en van waar je oplaad. Doorgaans zal thuis opladen het goedkoopste zijn.

Wanneer je 360 km rijdt op een volle accu van 36kWh en het energietarief is € 0,22 per kWh, betaal je € 0,02 per kilometer. Dit zal vaak echter hoger liggen door hogere energietarieven. Daarnaast kan het mogelijk zijn dat je bij openbare laadpalen een starttarief moet betalen.

De kosten van een laadpaal zelf aanschaffen

De kosten van het aanschaffen en een laadpaal thuis laten installeren kunnen sterk uit één lopen. Dit hangt af van de soort laadpaal waar je voor kiest. Laadpalen met een hoog vermogen zullen duurder zijn. Dus een 11kW laadpaal zal goedkoper zijn dan een 22kW laadpaal. Ook een slimme laadpaal die je bijvoorbeeld kan afstemmen op het stroomverbruik in huis zal meer kosten.

De montagekosten van een los laadpunt liggen doorgaans hoger dan bij montage aan de wand. Bij het monteren kan afhankelijk van de situatie verschillend werk komen kijken. Zo kan er graafwerk nodig zijn voor het aanleggen van de kabel. Ook kan het mogelijk zijn dat de meterkast verzwaard moet worden, wat vanzelfsprekend meer kosten met zich mee brengt.

Doorgaans vallen de kosten van een laadpaal tussen de € 1.500 en € 3.000 inclusief plaatsing en btw.

Mogelijkheden voor een laadpaal thuis installeren

Een laadpaal thuis laten installeren kan erg praktisch zijn. Niet alleen betaal je een lager energietarief wanneer je de auto oplaad, maar je hoeft er ook geen rekening mee te houden dat de laadpalen in de buurt in gebruik zijn. Meestal hebben laadpunten thuis een vaste kabel. Je kan de laadpaal zelf installeren, maar er wordt meestal gekozen een professional in te schakelen.

Je kan voor verschillende soorten laadpalen gaan. Doorgaans is een laadpaal die je aan de wand kan bevestigen goedkoper dan losstaande laadpalen. Ook kan je voor een slimme laadpaal kiezen die meerdere instellingsopties heeft, bijvoorbeeld onderstaande mogelijkheden:

  • Load balancing. Een load balancing laadpaal kan zichzelf afstemmen op het energieverbruik in de rest van het huis. Zo kan het minder snel opladen of geheel stoppen wanneer er elders in het huis veel energie wordt gebruikt. Zo voorkom je dat de zekering er uit vliegt wanneer er te veel elektriciteit tegelijk wordt gebruikt.
  • Een laadpaal die je in kan stellen om te laden tijdens daluren.
  • V2G. Een Vehicle to Grid laadpaal kan ook andersom stroom omzetten. Zo kan de stroom van de auto ontladen worden zodat je deze in het huishouden kan gebruiken en minder energie verspilt.

Het juiste laadvermogen

Het laadvermogen dat je laadpaal moet hebben hangt af van je auto. Een auto met een hoog laadvermogen zal niet genoeg hebben aan een laadpaal die een lager vermogen heeft.

De meeste gewone laadpalen hebben een vermogen tussen de 11kW en 22kW. Kies in ieder geval een oplaadpaal die genoeg elektriciteit levert aan de auto die je hebt. Je kan ervoor kiezen om een laadpaal te laten plaatsen met een hoger vermogen dan wat de auto nodig heeft. Dit kan handig zijn wanneer je in de toekomst een nieuwe auto neemt. Nieuwere elektrische auto’s hebben vaak een hoger vermogen nodig.

De meterkast verzwaren

Het kan nodig zijn om de meterkast te verzwaren wanneer je een laadpaal laat plaatsen. Dit kan beter zijn wanneer je een laadpaal met een hoog laadvermogen kiest. Sommige woningen, zeker oudere woningen zijn aangesloten met 1-fasige stroom. Daarmee is minder energieverbruik tegelijkertijd mogelijk en dit kan soms niet voldoende zijn om een elektrische auto snel op te laden.

Je kan dit laten verzwaren naar 3-fasige stroom zodat je meer stroom kan gebruiken en je de auto sneller op kan laden. Kijk of jouw auto 1 fase of 3 fase laadpaal nodig heeft. Overleg met de installateur die je inschakelt wat een goede keuze is voor jou.

Veelgestelde vragen

Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast

2*. Omschrijving

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes