Laadpaal in garage | Waar moet je op letten

Een laadpaal in een garage is steeds meer voorkomend. Iedereen die elektrisch rijdt, wil zijn auto namelijk ook aan huis op kunnen laden. Doordat niet iedereen plek heeft in de tuin of een laadpaal aan de straat kan zetten, kan het dus een goede oplossing zijn om deze in de garage te installeren.

image-2-edited.jpeg

Waarom een laadpaal voor je elektrische auto in de garage?

Een van de redenen waarom een laadpaal in de garage een goed idee is, is vanwege de ruimtebesparing die je hiermee krijgt. Een laadpaal op het erf zal namelijk een deel van de tuin in beslag nemen. Daarnaast moet je jouw auto dan ook in de buurt van de paal hebben staan om deze op het oplaadpunt aan te kunnen schaffen. Als jouw auto in de garage staat, heb je dit probleem niet meer. Jouw auto staat veilig, terwijl deze ook weer van een volle accu is voorzien. Denk daarbij ook aan de extra beveiliging die er komt, doordat niemand probeert om zijn auto aan jouw laadpaal op te hangen. Daarnaast kan een laadpaal in de garage jou veel kosten schelen omdat je geen starttarief hoeft te betalen. 

Waar mag je een laadpaal plaatsen: Garage?

Op eigen grond mag je in principe een laadpaal plaatsen waar je dit zelf wil. Dit kan dus op je oprit zijn, maar ook in je garage. Het is wel een flinke klus om een laadpaal in je garage te installeren, maar het is zeker de moeite waard.

Laadpunt aan huis installeren

Je kunt je afvragen of het mogelijk is om de laadpaal in de garage te laten plaatsen, zonder dat je hiervoor de benodigde papieren nodig hebt. Als particulier hoef je namelijk geen vergunningen aan te vragen om een laadpaal te verkrijgen op eigen terrein. Doordat deze in de garage komt, heb je namelijk voldaan aan de voorwaarde dat jouw auto op eigen terrein staat. Dit is daarom een groot verschil met de openbare laadpalen die je aan kunt vragen. Als je een openbare laadpaal voor de deur wilt laten plaatsen, zal hier wel het nodige papierwerk bij komen kijken. Het enige waar jij wel nog op hoeft te letten, is dat je iemand inschakelt die verstand heeft van elektra.

Waarom laadpalen in de garage in plaats van openbaar opladen?

Een laadpaal in de garage is eenvoudiger dan een openbare laadpaal. Bij een openbare laadpaal ben je bijvoorbeeld gebonden aan de beschikbare plaatsen in jouw omgeving. Als de laadpalen in de buurt al in gebruik zijn, moet je soms lang wachten totdat je jouw accu op kunt laden. Daarnaast zijn er altijd mensen die de auto ook na het opladen nog laten staan, waardoor jij helemaal niet meer aan de beurt komt. Tegelijkertijd zijn er ook steeds meer elektrische auto’s in het straatbeeld, terwijl het aantal laadpalen flink achterblijft. Een laadpaal in de garage of op jouw eigen terrein kan daarom helpen om toch elektrisch te kunnen rijden.

Laadpaal in jouw garage?
Wil je een exacte prijsberekening voor een laadpaal in jouw garage? Wij brengen je in contact met laadpaal installateurs uit jouw buurt. Zij komen ter plaatse de situatie opmeten en werken een offerte op maat uit. Deze dienst is gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vraag jouw prijsberekening aan
Laadpaal in de garage

Waar moet je op letten bij een laadpaal in de garage?

Als je zelf een laadpaal wilt installeren in de garage, is het goed om onderstaande factoren in het achterhoofd te houden.

De auto

Een belangrijke factor voor het kiezen van de juiste laadpaal is jouw eigen auto. Er zijn namelijk elektrische auto’s die je heel snel kunt opladen, maar ook modellen die er langer over doen. Jouw auto zal daarom ook een leidraad zijn in de zoektocht, waardoor je een geheel ander merk laadpaal in handen krijgt. Zo kun je snelladen door middel van gelijkstroom (DC) en normaal laden op wisselstroom (AC). Een snellader gebruiken als jouw auto dit niet aankan, zal nooit de ideale keuze zijn. Daarom zijn de meeste laadpalen aan huis voorzien van 11 kilowatt. Grote kans dat jij deze ook gebruikt als je jouw elektrische auto aangeschaft hebt.

De fase

De fase-aansluiting van jouw meterkast is ook een belangrijke factor voor de aanschaf van een laadpaal in de garage en het installeren ervan. De snelheid van het elektrisch laden is hiervan namelijk ook afhankelijk. Bij een laadpaal kun je kiezen tussen en 1-fase aansluiting en een 3-fase aansluiting. De eerste aansluiting is voor het langzaam laden en de laatste is voor het snelladen. Echter moet je hierbij nog een aantal andere factoren in de gaten houden. De stroomsterkte van de aansluiting en het aantal fasedraden van de aansluiting zijn hier enkele voorbeelden van. De sterkte wordt aangeduid door middel van ampère. Voor de aansluiting moet je jouw meterkast opwaarderen naar de 3-fase aansluiting, zodat je zeker weet dat jij ook voor de toekomst al helemaal klaar bent voor de laadpalen.

De stekkers

Het soort stekker is ook een factor waar je goed op moet letten als je een laadpaal in de garage wilt installeren. De stekkeraansluiting van jouw auto kan er namelijk voor zorgen dat je gebonden zit aan een bepaald type laadpaal. De meeste elektrische auto’s die je tegenwoordig aan kunt schaffen, zijn voorzien van een laadpaal type 1 of type 2 aansluiting. Deze heet ook wel een mennekesaansluiting. In sommige gevallen zijn er echter wel andere stekkeraansluitingen te vinden, waardoor je jouw elektrische auto van een andere bekabeling moet voorzien en de laadpaal hier ook op aan moet passen.

Slimme functies

Een laadpaal in de garage hoeft daarbij niet meer alleen in een standaarduitvoering te komen. Zo zijn er ook verschillende laadpalen met slimme functies beschikbaar. Deze laadpalen zorgen ervoor dat het verbruik automatisch wordt verrekend, zodat jij dit zelf niet meer bij hoeft te houden. Je weet hierdoor ook beter welke extra kosten je maakt en hoeveel je verbruikt om jouw elektrische auto van een volle accu te voorzien. Daarnaast zijn er verschillende andere slimme functies beschikbaar, zoals een data-abonnement, load-balancing en het verrekenen van privé en zakelijk. Jouw stroomnetwerk thuis raakt niet overbelast en je hebt overal inzichten in als je deze laadpaal aanschaft.

Is een laadpaal in de garage gevaarlijk?

Het antwoord is simpelweg: nee. Het opladen van je auto in de garage zorgt niet voor extra brandgevaar. Wel is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen treft voor wanneer er wel brand uitbreekt. Dit komt omdat wanneer er brand uitbreekt in je garage én je hebt een laadpaal staan, zijn de gevaren wel groter dan in een garage zonder laadpaal.

garage met laadpaal

De kosten van een laadpaal in de garage

Een laadpaal in de garage brengt wel extra kosten met zich mee. Zo heb je in eerste instantie te maken met de aanschafkosten. Het is afhankelijk van het model hoeveel je hiervoor betaalt. Daarnaast zijn er nog de kosten voor het laten monteren aan de muur of een andere plaats in de garage. De bedrijven vragen hiervoor een bepaald uurtarief. Ook moet de meterkast aangepast worden, waardoor je voor enkele kosten op dit gebied staat. Je kunt de huidige prijzen het beste bij jouw energieleverancier opvragen. Houd er bij een laadpaal in de garage ook rekening mee dat je een abonnement nodig kunt hebben voor het opladen. Zonder abonnement betaal je vaak een bepaald starttarief, 

De plaatsing van een laadpaal in de garage

Als je zelf wilt profiteren van de voordelen van een goede laadpaal, is het belangrijk dat je alle factoren meeneemt voor het maken van de keuze. Alleen dan heb je te maken met de beste laadpaal voor jouw auto en kun je ervoor zorgen dat jij altijd een volle accu hebt voor de ritten die je maakt. Houd daarbij in het achterhoofd dat je de laadpaal in de garage het beste kunt laten plaatsen door een professional. Zo weet je zeker dat alles naar behoren verloopt.

Hoe krijg je een laadpaal in een VVE-garage geplaatst?

Als je een laadpaal in een VvE-garage (Vereniging van Eigenaars) wil plaatsen, heb je hier toestemming van de VVE voor nodig. Het oplaadpunt moet in dit geval namelijk vaak geplaatst worden in een gemeenschappelijke ruimte. Ook maken meerdere mensen gebruik van de stroomvoorziening waarop de laadpaal wordt aangesloten.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes