Laadkabel type 1 of type 2 | Verschillende laadpaal types

De verschillen tussen een laadpaal type 1 en type 2 is belangrijk om te begrijpen, net zoals wat beide aansluitingen voor jou kunnen betekenen. Je kunt dan meteen de juiste keuze maken bij de installatie.

Laadkabel type 1 of type 2

Elektrische auto met verschillende types stekker

Bij de aanschaf van een elektrische auto en een bijbehorende laadpaal, krijg je te maken met een type 1 of type 2 aansluiting. Deze aansluitingen zijn nodig om de accu van de auto op te laden. Je kunt vaak terugvinden in een gebruiksaanwijzing welke aansluiting je hebt, maar het is ook verstandig om erachter te komen wat beide aansluitingen inhouden. De aansluitingen zijn namelijk allemaal anders en kunnen ook andere specificaties met zich meebrengen. Alleen wanneer jij weet welke aansluiting je hebt, kun je dus het maximale uit jouw laadpaal halen en de autoritten weer naar wens uitvoeren.

Laadpaal type 1 vs type 2: De aansluiting van de auto

Voordat je kunt kijken naar een laadpaal type 1 vs type 2, moet je goed weten wat de aansluiting is van jouw auto. Jouw auto is namelijk standaard uitgerust met een bepaalde aansluiting, waar je de laadpaal op aan moet sluiten. De autofabrikant bepaalt hierbij welke aansluiting bij een bepaald model terug te vinden is. Echter is het wel beperkt tot slechts twee aansluitingen, waardoor het opladen universeel kan gebeuren en je hierdoor ook niet meer hoeft te kijken naar een bepaald oplaadpunt.

Geen alternatieven

De overheid, fabrikanten en netwerkbedrijven zagen dit in en besloten dat hierop gelet moest worden tijdens het ontwikkelen van de elektrische auto’s. De twee standaarden zijn daarom uitsluitend terug te vinden in het straatbeeld.

Een type 1 aansluiting

Een laadpaal type 1 is de aansluiting die is ontwikkeld voor Amerika, China en Japan. De huishoudens in deze delen van de wereld zijn namelijk vaak voorzien van een 1-fase aansluiting. In de Europese landen zul je echter juist weer veel 3-fase aansluitingen vinden in de meterkast. De type 1 aansluiting is daarom uitsluitend geschikt voor 16 of 31 Ampère. Het is afhankelijk van het merk en model auto dat jij hebt of deze aansluiting ook bij jou past.

Laadkabel type 1, de werking

De stekker van een type 1aansluiting klik je vast in de auto. De kabel blijft vastgeklikt zitten totdat je de auto ontgrendeld. Hiermee kan diefstal voorkomen worden. Zelfs als de accu vol is, kun je de kabel niet eruit halen. Daarbij zijn er ook twee geleiders te vinden bij de type 1 aansluiting. Zo is er een nul-leider (N) en de fasegeleider (L1). Het laadvermogen bij deze laadpaal is 3,7 kilowatt bij 16A en 7,4 kilowatt bij 31A. Het aantal kilowatt kun je onthouden voor de berekening om te zien hoe lang jouw auto erover doet om weer een volle accu te hebben.

Een type 2 aansluiting

De meest voorkomende aansluiting in Nederland is een laadpaal type 2. Deze heeft ook wel de bijnaam ‘Mennekesaansluiting’. Dit is de naam van de fabrikant die de laadkabels heeft ontwikkeld. De kabel wordt zowel bij elektrische auto’s als hybrides gebruikt en de meeste aanbieders van laadpalen zullen daarom ook voor deze aansluiting hebben gekozen. Daarbij heb je als grootste voordeel dat je deze ook bij een 3-fase aansluiting kunt gebruiken. Hierdoor is snelladen ook een optie geworden. Houd er hierbij wel rekening mee dat jouw auto geschikt moet zijn voor snelladen als je ook daadwerkelijk van deze functie wilt genieten.

Laadkabel type 2, de werking

Een laadpaal type 2 aansluiting is voorzien van twee geleiders voor de 1-fase auto’s en vier geleiders voor de 3-fase auto’s. Bij de vier geleiders heb je te maken met de nul-leider (N) en drie fasegeleiders (L1, L2, L3). De laatste twee fasegeleiders blijven vergrendeld als jouw auto niet geschikt is voor deze functie. Daarbij kun je bij een type 2 aansluiting genieten van een laadvermogen van 11 kilowatt bij 16A en 22 kilowatt bij 32A.

Andere aansluitingen bij snelladen

Verschillende laadpaal merken hebben verschillende eigenschappen. Bij het aanschaffen van een laadpaal houdt je natuurlijk rekening met een bepaald budget. Hoewel de laadpaal type 1 vs type 2 de meest voorkomende varianten zijn die je op de markt kunt vinden, hebben fabrikanten ook nog speciale stekkers gemaakt voor het snelladen. Dit zijn de Chademo-stekker en de combistekker. De Chademo-stekker werkt enkel met gelijkstroom. Je kunt hiermee de accu snel opladen, waardoor je binnen een half uur al met een volle accu weg kunt laden.

Nederland

In Nederland is het de standaard geworden voor de auto’s die snelladen. Echter moet je er dan wel rekening mee houden dat deze niet werkt met wisselstroom. Er dient daarom een apart oplaadpunt te zijn, welke over het algemeen duur is door de omvormer die erop geplaatst is.

Specificaties voor het stopcontact

De combistekker is een aansluiting waarbij je zowel gebruik kunt maken van wisselstroom als gelijkstroom. De laadpalen die voorzien zijn van deze aansluiting kunnen daarom ook de type 2 stekkers herkennen. Zo kun je toch gebruik maken van jouw eigen laadkabel, zonder dat je hiervoor naar een andere kabel op zoek hoeft te gaan. Men streeft ernaar om deze stekker de standaard te maken, waardoor er na verloop van tijd een oplossing moet komen voor de Chademo-aansluiting waar men nu nog gebruik van maakt. Op dit moment zul je hier nog niet mee te maken krijgen en zorg je dat jouw elektrische auto altijd klaar is om de weg op te gaan.

Type 1 of type 2 laadkabel kopen?
Welke soort laadkabel je ook nodig hebt, een laadpaal bij je woning is erg handig als je een elektrische auto rijdt. Vraag offertes aan en kom in contact met ervaren installateurs uit jouw regio!
arrow Vraag offertes aan

Een laadkabel omzetten naar een ander type

Je kunt je ook afvragen of je een laadpaal type 1 vs type 2 op alle auto’s kunt gebruiken. Vooral als je een laadpaal hebt die hoort bij jouw vorige auto kan het immers zijn dat je te maken hebt met een andere aansluiting. Het goede nieuws is dat er speciale verloopstekkers zijn ontwikkeld om problemen te voorkomen. De verloopstekker kun je aanschaffen bij de fabrikant van de auto, maar ook bij andere verkooppunten. Het is aan te raden om deze bij de hand te houden, zodat je ook onderweg niet na hoeft te denken over de laadpalen die je kunt gebruiken. Jij bent hierdoor van meer gemakken voorzien.

EV laadkabel

Het kiezen van de juiste EV laadkabel hangt af van het type aansluiting van jouw elektrische auto. Er zijn twee hoofdtypen laadkabels: Type 1 en Type 2. Type 1 laadkabels zijn voornamelijk ontworpen voor Amerikaanse, Japanse en Chinese auto’s. Ze zijn alleen geschikt voor 1-fase opladen. Type 2 laadkabels, aan de andere kant, zijn de standaard in Europa. Ze kunnen worden gebruikt voor zowel 1-fase als 3-fase opladen, wat een snellere oplaadtijd betekent.

Adapter

Het is ook mogelijk om een adapter te gebruiken om een Type 1 laadkabel aan te sluiten op een Type 2 aansluiting en vice versa. Het is belangrijk op te merken dat niet elke auto met een Type 2 aansluiting 3-fase opladen ondersteunt, dit wordt bepaald door de omvormer in de auto. Daarnaast kunnen laadkabels variëren in lengte, van 4 meter tot 15 meter, afhankelijk van jouw specifieke behoeften.

Hier kun je op letten bij de aanschaf

Bij de aanschaf van een laadpaal type 1 of type 2 is het van belang dat je niet alleen naar de aansluiting kijkt, maar ook naar andere specificaties die met de laadpaal komen. Hieronder staan enkele specificaties verder uitgelegd.

Het laadvermogen

Een van de belangrijkste factoren voor de aanschaf van een laadpaal voor jouw elektrische auto is het laadvermogen. Dit vermogen moet namelijk aangepast zijn aan het vermogen van de accu, zodat jouw auto op een goede manier opgeladen wordt. Bij de productomschrijvingen van de laadpalen staat het vermogen te allen tijde aangegeven, zodat jij een passend model vindt. Denk hierbij ook na over het vermogen dat jouw meterkast aankan, of dat je hiervoor nog andere werkzaamheden uit moet voeren.

De laadsnelheid

De laadsnelheid is een andere belangrijke factor. De laadpaal type 1 kan uitsluitend regulier laden, een nadeel is dat hierdoor jouw elektrische auto enkele uren aan de laadpaal staat. Bij de laadpaal type 2 is ook snelladen mogelijk, mits jouw auto dit toelaat. De laadsnelheid is afhankelijk van het aantal kilowatt per uur, maar ook van de stekker die je gebruikt om de auto en de laadpaal aan elkaar te koppelen. Zorg er daarom voor dat je ook naar de stekkers kijkt voordat je een aankoop doet.

De plaatsing van de laadpaal

De plaatsing van de laadpaal is voornamelijk belangrijk om er zoveel mogelijk van te kunnen profiteren. Hiervoor dien je eerst naar de beschikbare ruimte te kijken. Als je een groot erf hebt, kun je ervoor kiezen om de laadpaal als losstaand model aan te schaffen. Deze zal in de grond komen te staan, waarbij de bekabeling ook onder de grond weggewerkt is. Je krijgt hierdoor een strak uiterlijk. Als jouw erf niet groot genoeg is, kun je ook kijken naar de laadpalen die aan de muur bevestigd zijn. Deze laadpalen zullen vrijwel geen ruimte in beslag nemen en toch hetzelfde kunnen realiseren. Vaak plaatsen ze dit soort laadpalen in de garage.

De extra werkzaamheden om uit te voeren

De plaatsing van de laadpalen brengt altijd extra werkzaamheden met zich mee. Zo schaf je niet alleen een laadpaal type 1 of type 2 aan, maar dien je ook de meterkast hierop aan te passen. Een 3-fase aansluiting is in Nederland een vereiste. De werkzaamheden aan de meterkast dienen door een professional uitgevoerd te worden, zodat alles veilig genoeg is voor gebruik. Ook graafwerkzaamheden kunnen plaatsvinden als je voor een losstaand model kiest. Ook dit kan door een professional worden gedaan, waardoor je binnen een korte tijd van de laadpaal geniet.

Een goede laadkabel aanschaffen

Het enige dat jou nog rest na de aanschaf van een laadpaal type 1 of type 2 is het aanschaffen van de laadkabel. Bij auto’s zit vaak een laadkabel inbegrepen, maar er zijn toch modellen waarbij je deze nog apart aanschaft. Ook de verloopstekker dien je zelf aan te schaffen om gebruik te maken van de andere laadpalen. Door dit goed in het achterhoofd te houden en te bekijken wat jij nodig hebt voor jouw elektrische auto, kun je jouw voertuig goed opladen.

Opladen bij een openbare laadpaal

Ook al heb je wellicht een zakelijke laadpaal ter beschikking op het bedrijfsterrein, soms is het laden bij openbare laadpalen moeilijk te vermijden. Een openbare laadpaal is een plek waar iedereen terecht kan om zijn of haar elektrische auto kan opladen. Deze laadpalen zijn soms druk bezet. Een mobiele laadpaal kan hierbij een uitkomst zijn.

Veelgestelde vragen

Welke auto type 2 laadkabel?

+
Type 2 laadkabels horen bij Europese auto’s die worden gebruikt voor onder andere Volkswagen, Audi, BMW en Mercedes.

Welke type laadkabel heb ik nodig?

+
Het type laadkabel wat je nodig hebt hangt af van wat voor soort auto je hebt. Welke laadkabel je nodig hebt is terug te vinden in het instructieboekje van je auto.

Laadkabel type 1 of type 2: gratis offertes

De verkeerde laadkabel laten installeren kost veel tijd en geld om te vervangen, waardoor je dit liever meteen goed laat doen. Door een ervaren installateur in te schakelen, weet je zeker dat je de juiste apparatuur laat installeren. Als je hierbij ook nog eens verschillende offertes vergelijkt, kun je ook nog eens besparen op de prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes