Laadpaal kosten | Laadpaal laten plaatsen, prijzen en meer!

Als je een elektrische auto rijdt, is het belangrijk om deze regelmatig op te laden. Om je auto op te laden heb je een laadpaal nodig. Om deze taak gemakkelijker te maken kan je nu een laadstation laten installeren. Je kunt ook een laadpaal rondom je bedrijf plaatsen. Hier lees je alles over het plaatsen van een laadpaal: over kosten, mogelijkheden en voordelen!

laadpaal calculator

Wat kost een laadpaal?

Tegenwoordig komen we op steeds meer plaatsen openbare laadpalen tegen. Een openbare laadpaal is natuurlijk hartstikke handig, maar wat nu als je er niet bij in de buurt woont? In dat geval is het misschien wel aantrekkelijk om je eigen laadpalen aan te schaffen.

Laadpaal thuis laten plaatsen kosten

De installatiekosten van laadstations met één laadpunt lopen sterk uiteen. Allereerst heb je te maken met eenmalige kosten. Niet alleen in de aanschaf van de laadpaal zelf er zijn verschillende laadpaal merken, maar ook het plaatsen van de laadpaal. Ook heb je bij deze aankoop te maken met variabele kosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor het laden van je auto via de laadpaal. Wat kan je verwachten als de laadpaal is geïnstalleerd?

Aanschaf en plaatsing: tussen de € 500 en € 1.500
Kosten opladen elektrische auto: gemiddeld 3,5 cent per kilometer

Kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren

De hoogte van het uiteindelijke prijskaartje van de laadpaal is afhankelijk van een paar verschillende factoren. Allereerst kun je denken aan de kosten van de laadpaal zelf en het verschil tussen een 1 fase en 3 fase laadpaal.

Binnen 3 fase laadpalen kan je kiezen tussen een 11 kW laadpaal en een 22 kW laadpaal. 11 kW laadpalen zijn in de meeste gevallen de meest geschikte optie, die voor snel laden zorgen maar niet de hoge kosten van een 22 kW laadpaal met zich meebrengen.

De hoogte van deze exacte prijs zal verschillen per aanbieder. Het is dus nuttig om online veel prijsplaatjes te vergelijken om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Probeer hierbij vanzelfsprekend niet alleen af te gaan op de goedkoopste aanbieder, kwaliteit en goede service zijn natuurlijk ook erg belangrijk. Wanneer je een woning hebt met een vve heb je toestemming nodig van de vve om een laadpaal te plaatsen.

In 2020 presenteerde Wallbox als eerste een bidirectionele lader. Daarmee is het mogelijk om je elektrische auto overdag op te laden maar ’s avonds diezelfde stroom weer in je woning te gebruiken.

De kosten van de installatie

Een volgende kostenpost is vanzelfsprekend de installatie van laadpalen. De hoogte van deze kostenpost zal per persoon verschillen. Niet alleen omdat elke aanbieder een eigen prijs hanteert, maar ook omdat de omstandigheden per situatie zullen verschillen.

Denk bijvoorbeeld aan waar de paal moet komen te staan. Op de oprit of in de garage? Moet daarvoor eerst beton verwijderd worden? Of misschien wel een boom? Moet er een weg aangelegd worden of heb je er al de perfecte plaats voor gevonden? Deze kosten kun je alleen berekenen als je een duidelijk plan voor ogen hebt. Misschien kies je ervoor om de laadpaal zelf te installeren.

Een groot voordeel is dat je de kosten uiteindelijk zal terugverdienen vergeleken met het gebruik van publieke laadpunten. De auto opladen via het stopcontact is ook mogelijk. Hiermee ontwijk je de installatiekosten. Dit is echter brandgevaarlijk en duurt een heel stuk langer.

Benieuwd naar de laadpaal kosten?
De kosten van een laadpaal plaatsen zijn erg afhankelijk van verschillende factoren. Om de juiste prijs voor jouw situatie te vinden, is het verstandig om offertes aan te vragen en te vergelijken.
arrow Vraag offertes aan

Variabele prijzen van elektra

Een factor waar je helaas maar weinig invloed op hebt is de hoogte van de elektriciteitskosten. Tenzij je zelf vrijwel alle elektriciteit die je gebruikt opwekt ben je toch afhankelijk van de tarieven van een energiemaatschappij.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze tarieven niet vlug dramatisch veranderen, maar we kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken. Feit blijft dat je voor de alternatieven van elektrisch rijden meer betaalt.

Bidirectioneel laden

Als je in het bezit bent van een slimme laadpaal kun je gebruik maken van bidirectioneel laden. Dit betekent dat wanneer de elektrische auto geladen is, er ook spanning terug kan worden gegeven aan het elektriciteitsnet mocht dit nodig zijn.

Energie opwekken met zonnepanelen

Om de elektriciteitskosten toch omlaag te krijgen is het verstandig om eens te kijken naar de aankoop van zonnepanelen, mits je daar budget voor hebt natuurlijk. Met een stel zonnepanelen op het dak wek je door middel van gratis zonlicht zelf energie op. Vervolgens kun je deze energie gebruiken om je elektrische auto via eenlaadpaal op te laden!

Als je voor de zonnecellen kiest moet je rekening houden met een flinke investering. Het voordeel ervan is dat je de zonnepanelen op lange termijn uiteindelijk terug gaat verdienen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Aanspraak maken op subsidie

Voor een particulier is het op dit moment helaas niet mogelijk om via landelijke regels aanspraak te maken op landelijke subsidie. Of je in aanmerking voor subsidie komt is afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Als je echter zakelijk laadpalen aanschaft voor je bedrijf heb je mogelijk recht op fiscale voordelen. Denk dan aan de Milieu Investeringsaftrek (MIA) of de Vamil-regeling. Voordat deze tegemoetkoming wordt toegekend moet je vanzelfsprekend voldoen aan enkele voorwaarden. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of je er aanspraak op mag maken.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek voor laadpalen

Een andere goede optie voor subsidie is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Sinds 2014 is het niet meer mogelijk om voor KIA in aanmerking te komen met een elektrische auto, maar nog wél met laadpalen (en zonnepanelen). Het kan in het eerste jaar zelfs leiden tot een extra fiscale afschrijving van 28%. Voor meer informatie over deze regeling kun je terecht op de website van de Belastingdienst

Meer over de laadpaal

Als je een elektrische auto aanschaft en daarbij ook een laadpaal laat plaatsen, is ook handig om te van tevoren te weten welke laadpaal en welke grondkabel voor de laadpaal je nodig hebt.De laadpaal levert een bepaalde hoeveelheid elektriciteit om de accu van de auto op te laden. Hou rekening met het maximale laadvermogen in jouw meterkast en situatie, dat kan afwijken van een standaard vermogen.

Je kan ervoor kiezen om de batterij in een normaal tempo of in de snellaadmodus op te laden.

Opladen op een normale snelheid

Je laadt met normale snelheid op wanneer je geen auto nodig hebt, zoals ‘s avonds of ‘s nachts. Het duurt 6 tot 10 uur om de batterij volledig op te laden. De exacte laadtijd van een elektrische auto hangt niet alleen af van het type auto, maar ook van het soort laadpaal en welk type aansluiting deze heeft, een aansluiting voor een laadpaal type 1 of type 2 of een slimme lader. Soms is het moeilijk om een plek te vinden om je auto op te laden, bijvoorbeeld als het aantal laadpunten in de omgeving schaar zijn of als de laadpaal al bezet is. Een mobiele laadpaal kan in dit geval dan een goede uitkomst zijn.

Kies voor een dubbele laadpaal voor een compact laadstation. Zo laad je gemakkelijk twee auto’s op met een enkel laadpunt. Deze laadpunten worden vaak voor zakelijk gebruik ingezet, maar kunnen ook thuis een goede optie zijn.

Sommige laadpalen beschikken ook over een dynamic load balancing functie. Het systeem meet steeds hoeveel stroom er wordt afgenomen en grijpt in wanneer een deze de grens nadert. Om zo stroomuitval te voorkomen.

Snelladen is in zo’n half uur gepiept

Soms is het nou eenmaal handiger om zo snel mogelijk de elektrische auto weer volledig op te laden. Het is dan een mogelijkheid om te kiezen voor snelladen. Snellaadstations staan over het algemeen ​​aan drukke snelwegen. Met dit laadstation is je auto in 20 tot 40 minuten volledig opgeladen en kun je weer zorgeloos de weg op!

De voordelen van een eigen laadpaal

  • Een vast oplaadpunt: de hoeveelheid elektrische auto’s in Nederland neemt toe. Het kan dus steeds vaker voorkomen dat de publieke laadpalen bij jou in de buurt al in gebruik is door een andere gebruiker van een elektrische auto. Met een eigen laadpaal heb je hier nooit last van, je parkeert vlakbij je eigen huis en laat je auto zo lang staan als je zelf wil. Thuis opladen van je eigen voertuigen aan een laadpaal voor een rijtjeshuis brengt veel voordelen met zich mee.
  • Eenvoudige montage van verschillende laadpalen: de aanschaf en montage van een laadpaal zijn erg eenvoudig. Je kunt eventueel een elektricien inschakelen voor het monteren van de laadpaal, maar het is geen lastige klus die veel werk vereist.
  • Geen toestemming nodig: je hebt geen toestemming nodig van de gemeente om een laadpaal te kunnen plaatsen.

Laadpaal kosten: vrijblijvende offertes

Een laadpaal is een flinke investering, maar je verdient deze uiteindelijk terug. Omdat je niet meer hoeft te betalen voor openbare laadpalen, kun je ervoor kiezen om te laden wanneer elektriciteit goedkoper is. Je kunt de initiële investering zo laag mogelijk houden door hieronder gratis offertes aan te vragen en te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes