Waterontharders | Prijzen en aandachtspunten

De prijs van een waterontharder wordt altijd gezien als een grote investering, maar dat valt tegenwoordig best mee. Een waterontharder is een slimme investering voor je huishouden, het zorgt ervoor dat alle huishoudapparaten die water gebruiken minder snel vervangen hoeven te worden.

waterontharder

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder zorgt ervoor dat je leidingwater kalkvrij gemaakt wordt en voorkomt dus kalkaanslag. Dit kan op twee manieren gebeuren. De ontharder kan de mineralen en kalk helemaal uit het water halen en de waterhardheid verlagen, of er juist voor zorgen dat deze niet neer kunnen slaan als kalkaanslag.

Voordelen

 • Verbeterde waterkwaliteit omdat het water zachter wordt gemaakt. Je hebt minder kalk in het water en dus de leidingen, waardoor het gefilterde kraanwater lekkerder smaakt en van betere kwaliteit is.
 • Minder kalkaanslag en schoonmaakwerkzaamheden (denk bijv. aan kalk van glas verwijderen, een lastig klusje). Als de aanslag niet kan ontstaan, hoef je het ook niet schoon te maken.
 • Verlenging levensduur van huishoudelijke apparaten. Kalkaanslag is een van de grootste redenen dat huishoudelijke apparaten kapot gaan of moeten worden vervangen, wat je met zacht water voorkomt.
 • Minder droge haar en huid. Hard water kan een laagje op je haar achterlaten en je huid uitdrogen. Ook heb je minder zeep en shampoo nodig voor het schone gevoel.

Nadelen

 • Onderhoudsvereisten. De meeste soorten waterontharders hebben regelmatig onderhoud nodig, wat kan variëren tussen elke drie maanden een filter vervangen, regelmatig zout van de waterontharder bijvullen en een jaarlijkse onderhoudsbeurt om het apparaat goed te controleren.
 • Kosten van installatie en onderhoud. Om de waterontharder goed te gebruiken, is een professionele installatie aan te raden, maar dit kost meer geld dan het zelf doen. Ook kom je niet onder de onderhoudskosten uit als je een goed werkende ontkalker wilt houden.
 • Effect op het milieu. Zachter water heeft veel voordelen voor het milieu, maar een waterontharder met zout zal ook pekelwater moeten afvoeren, wat schadelijk kan zijn als dit op de verkeerde plek terecht komt.

Hoeveel kost een goede waterontharder kopen, inclusief installatie?

Een goede waterontharder, inclusief installatie, kost gemiddeld € 900 tot € 1.800 inclusief BTW. Een waterontharder kan al zo goedkoop zijn als € 50, maar als je echt een goed werkende wilt hebben is de extra investering het zeker waard. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van elke soort waterontharder.

Soort waterontharderPrijsOnderhoud
Waterontharder zout elektrisch€ 1.500 – € 1.800Jaarlijks onderhoud, zoutvat bijvullen
Waterontharder zout mechanisch€ 900 – € 1.300Jaarlijks onderhoud, zoutvat bijvullen
Waterontharder met filter€ 100 – € 200Jaarlijks onderhoud, filter vervangen
Waterontharder magnetisch€ 50 – € 150Jaarlijks onderhoud

Als je in Groningen of Friesland woont kun je ook in aanmerking komen voor subsidie voor een waterontharder, dit scheelt meteen een hoop in de aanschafkosten!

Op zoek naar een exacte prijsberekening?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met waterontharder specialisten uit jouw buurt. Zij werken een gedetailleerde prijsofferte op maat uit. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk waterontharder prijzen

Welke soorten waterontharders zijn er?

Zoals je ziet, zijn er vier soorten waterontharders om uit te kiezen. De waterontharders met zout zijn in twee soorten in te delen. De elektrische variant zal op basis van hoeveel water je hebt gebruikt de harsfilter regenereren, terwijl de mechanische dit op vaste tijden doet. Hierdoor is de mechanische waterontharder goedkoper, maar is de elektrische ontharder zuiniger in gebruik en garandeert de kwaliteit.

De waterontharders met filter zijn goedkoper qua prijzen, maar duurder in het onderhoud. Deze filteren de kalk uit het water, maar kunnen ook andere stoffen eruit filteren, afhankelijk van hoe fijn de filter is. De magnetische waterontharder werkt op basis van magnetisme, wat ervoor zorgt dat de ionen die uiteindelijk de kalk vormen niet meer aan elkaar kunnen plakken. Hierbij heb je nauwelijks onderhoudskosten.

Wat is de beste waterontharder voor thuis?

De beste waterontharder voor thuis is vaak een waterontharder met zout. Hierbij weet je zeker dat je ook echt zacht water krijgt, en omdat je de waterontharder in bijvoorbeeld de meterkast kunt hangen, kan al het water voor huishoudelijk gebruik hier worden onthard. Als je hier geen ruimte of budget voor hebt, kan een filter waterontharder ook prima werken.

Hoe werken waterontharders?

Waterontharders kunnen op twee manieren werken. Ze kunnen de calcium direct uit het water halen, door filters of op basis van ionenwisseling bijvoorbeeld. Andere waterontharders zorgen ervoor dat de kalk geen aanslag kan vormen, maar laat dit dus wel in het water zitten. De werking van een waterontharder is dus afhankelijk van de soort, maar het water wordt alleen meetbaar zachter wanneer je een filter of ionenwisseling methode gebruikt. 

Een waterontharder op basis van ionenwisseling vervangt de calcium en magnesiumionen door natriumionen wanneer het water door een speciale harsfilter gaat. Zodra deze filter verzadigd is, wordt deze gespoeld met zout water en kan het opnieuw worden gebruikt. Een waterontharder met filter zal alleen de kalk uit het water filteren en hier niks verder aan toevoegen. Andere soorten waterontharders zorgen ervoor dat de magnesium en calciumionen niet aan elkaar kunnen plakken, waardoor geen kalkaanslag kan ontstaan.

Onderhoud prijs van waterontharders

De prijs voor het onderhoud van de waterontharders moet ook worden meegenomen in de uiteindelijke beslissing. Sommige soorten, zoals de magnetische waterontharder, zullen weinig tot geen onderhoudskosten hebben. Daarentegen hebben waterontharders met zout of filters wel onderhoud nodig. Bij een filter ontharder moeten de filters regelmatig worden vervangen. Dit kost gemiddeld € 30 tot € 50 per keer en moet ongeveer vier keer per jaar gebeuren.

Een waterontharder op basis van zout heeft iets meer onderhoud nodig. Het zoutniveau moet worden gecontroleerd en bijgevuld indien nodig. Ook moet het harsfilter worden gecontroleerd, het zout moet worden gecontroleerd op onzuiverheden en de werking moet worden nagelopen. Door een periodieke inspectie door professionals te laten doen, weet je zeker dat jouw waterontharder naar behoren werkt en kun je advies op maat krijgen over jouw apparaat. Dit kost gemiddeld € 50 tot € 150 per jaar.

Onderhoud van een waterontharder is dus belangrijk, en gaat niet altijd zonder problemen. Als je waterontharder op een lastige plek zit, bijvoorbeeld een waterontharder in de kruipruimte, moet deze wel goed te bereiken zijn voor deze onderhoud werkzaamheden.

water wordt getest na waterontharders gebruik

Hoe kies je de juiste waterontharder voor jouw huishouden?

Het is belangrijk om de juiste waterontharder uit alle verschillende modellen te kiezen, zodat deze goed aansluit op jouw wensen. Hiervoor moet je op drie factoren letten om een goede keuze te kunnen maken. De eerste is de waterhardheid van jouw regio, want deze kan flink verschillen. Als je al erg hard water hebt, is een waterontharder die actief het water verzacht belangrijk. Bij een regio met relatief zachter water is een andere soort mogelijk net zo effectief.

Hoe groot de waterontharder moet zijn is ook belangrijk voor de keuze. Dit gaat om de afmetingen van de waterontharder en de capaciteit. Een appartement zal minder ruimte hebben dan een rijtjeshuis, maar ook minder waterverbruik hebben. Dan kun je met een kleine waterontharder al veel bereiken. Ook is je budget belangrijk, want een waterontharder met zout is erg effectief, maar ook duur en heeft onderhoudskosten. Wanneer je waterontharder perfect aansluit op al deze factoren, heb je de beste optie gevonden.

Waterontharders merken vergelijken

Er zijn een aantal merken waterontharders waar je uit kunt kiezen. Sommige hiervan zijn duurder, maar bestaan vaak ook langer en hebben dus veel ervaring. Andere merken zijn goedkoper, maar kunnen ook kwaliteit leveren. Door goed de prijzen te vergelijken en de offertes na te lezen, kun je de beste deal vinden en het beste merk uitzoeken. Hieronder staat een kort lijstje met de meest bekende merken.

 • Aquacell
 • Omega
 • Mooiwater
 • Delta
 • Van Marcke
 • Bayard
 • Minimax

Installatieproces van water ontharder

Een magneetontharder of filter waterontharder wordt op de leiding of kraan zelf aangebracht en heeft verder weinig extra stappen. Een waterontharder op basis van zout heeft daarentegen wel extra stappen. Nadat de locatie is bepaald, wordt een stukje van de leiding vervangen door de bypass. Hierna worden de waterontharder, afvoer en overloop op de bypass aangesloten en zal de waterontharder worden opgestart. Als je in een appartementencomplex woont dan kan het zijn dat je waterontharder voor je appartement een gedeelde gemeenschappelijke waterontharder wordt, en dan is dit een grotere installatie die voor het hele gebouw geldt.

Je kunt dit zelf doen als het voor een eigen woning is, maar aangeraden wordt om de waterontharder te laten plaatsen door een professionele installateur voor waterontharders. Niet alleen heb je dan de garantie dat de waterontharder goed wordt ingesteld en geplaatst , je krijgt ook garantie op de installatie zelf en soms heb je dan zelfs een onderhoudscontract die bij de prijs inbegrepen is. Wanneer een waterontharder niet goed wordt geïnstalleerd, kan dit leiden tot problematische bacteriegroei, lekkages en meer, wat je kunt voorkomen door een vakman in te huren.

Waterontharder offertes ontvangen

Wil je afrekenen met kalkaanslag en genieten van zachter water in je huis? Dat kan! Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van waterontharder installateurs in jouw omgeving. Ontdek hoe gemakkelijk het is om je water te verzachten en te genieten van alle voordelen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.