Kalk in het water | Waarom zit er kalk in water en hoe los je het op?

In Nederland komt kalk in het water door het oplossen van mineralen zoals calcium en magnesium uit de bodem. Dit gebeurt wanneer regenwater door de bodem sijpelt en in contact komt met gesteente, zoals kalksteen, waar deze mineralen in zitten.

kalk in het water

Hoe komt kalk in water?

Wanneer grondwater wordt opgepompt en gebruikt als drinkwater, bevat het mineralen. Bij verwarming van dit water in huishoudelijke apparaten of leidingen, kunnen calcium en magnesium neerslaan en kalkaanslag vormen.

Waterhardheid en kalk in water per gemeente

De waterhardheid in Nederland varieert per gemeente of regio, afhankelijk van de concentratie kalk- en magnesiumdeeltjes in het leidingwater.

Deze concentratie wordt gemeten in Duitse graden (°dH), waarbij 1°dH staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. Hoe meer calcium en magnesium in het water aanwezig zijn, des te harder het water is. 

In Nederland is de gemiddelde waterhardheid ongeveer 8°dH, maar dit kan aanzienlijk verschillen van de ene plaats tot de andere, afhankelijk van de waterbronnen die worden gebruikt.

Om de specifieke waterhardheid in jouw gemeente te weten te komen, kun je deze informatie vaak online vinden of opvragen bij je lokale waterleverancier.

Dit helpt om een beter inzicht te krijgen in de mate van kalk in je leidingwater en eventueel maatregelen te nemen om kalkaanslag te verminderen.

Nadelen van kalk in water

  1. Kalkaanslag: Kalk zet zich af op kranen, tegels, douchewanden, en in huishoudelijke apparaten zoals waterkokers en koffiemachines. Dit kan leiden tot verstoppingen en verminderde efficiëntie van apparaten.
  2. Hogere energiekosten: Kalkaanslag in verwarmingselementen (zoals in boilers en koffiezetapparaten) zorgt ervoor dat deze minder efficiënt werken. Het kost meer energie om water te verwarmen, wat leidt tot hogere energierekeningen.
  3. Droge huid en haar: Hard water kan ervoor zorgen dat zeep en shampoo minder goed schuimen en moeilijker uit te spoelen zijn. Dit kan leiden tot een droge huid en dof haar.
  4. Verminderde levensduur van apparaten: Door kalkopbouw kunnen huishoudelijke apparaten die water gebruiken eerder defect raken.
  5. Smaak en geur: Hoewel kalk op zich niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het de smaak en geur van drinkwater beïnvloeden. Dit kan je bijvoorbeeld niet fijn vinden proeven of ruiken. 
  6. Moeilijk schoon te maken: Kalkaanslag is hardnekkig en vaak moeilijk volledig te verwijderen van glas en andere oppervlaktes zonder specifieke schoonmaakproducten.

Wat doet de hardheid van leidingwater met jouw lichaam?

Leidingwater met veel kalk staat bekend als hard water. Hoewel het geen direct gevaar vormt voor de gezondheid, kan hard water indirecte effecten hebben op jouw lichaam.

Het kan bijdragen aan droge huid en haar doordat zeep en shampoo moeilijker schuimen en lastiger zijn af te spoelen. Dit kan leiden tot een gevoel van ruwheid of jeuk. Bovendien kunnen mensen met een gevoelige huid merken dat irritaties verergeren.

Het is echter belangrijk te benadrukken dat de aanwezigheid van kalk in water over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor consumptie.

Hoe krijg je kalk uit leidingwater?

Om kalk uit leidingwater te verminderen of compleet kalkvrij te maken, zijn er verschillende methoden beschikbaar, maar het is belangrijk te beseffen dat het nooit volledig uit het water kan worden verwijderd.

Een veelgebruikte methode is de waterontkalker, die calcium- en magnesiumionen, de hoofdbestanddelen van kalk, vervangt door natriumionen, waardoor de waterhardheid afneemt.

Hoewel dit effectief de hoeveelheid kalk in water kan verminderen, is het onmogelijk om alle kalk uit het water te halen zonder het gebruik van zeer geavanceerde (en vaak onpraktische voor thuisgebruik) filtratietechnologieën.

Het is een kwestie van balans vinden, omdat een zekere hoeveelheid mineralen in het water juist voordelig kan zijn voor de gezondheid. Dat lees je hierboven ook!

Gebruik een waterontharder om te ontkalken

Het installeren van een waterontharder is een effectieve manier om de hoeveelheid kalk in leidingwater aanzienlijk te verminderen.

Dit apparaat werkt door de hardheid-veroorzakende mineralen zoals calcium en magnesium te uit het water te verwijderen door middel van het water door een speciale harsfilter te laten stromen, wat resulteert in ‘zachter’ water.

Dit heeft diverse voordelen: het vermindert kalkaanslag in leidingen en op huishoudelijke apparaten, waardoor hun levensduur verlengt en de efficiëntie verbetert

Ook vermindert het de hoeveelheid zeep en schoonmaakmiddelen die nodig zijn, aangezien zacht water deze producten effectiever maakt.

Hoewel een waterontharder een investering is, worden de kosten vaak op lange termijn gecompenseerd door lagere onderhoudskosten en besparingen op huishoudelijke uitgaven.

Bekijk de verschillen tussen een waterontharder en een waterontkalker voor een beter inzicht in de twee opties!

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes