Hardheid van water berekenen | Waar moet je op letten?

Wil je de hardheid van het water dat uit jouw kraan komt berekenen om na te gaan of je een waterontharder nodig hebt? Dan is het goed om te weten hoe je dit doet en waar je op moet letten. In dit artikel bespreken we alle informatie!

hardheid van water berekenen

Hoe kun je hardheid van water in dH berekenen?

Door de hardheid van water te berekenen, kun je nagaan hoeveel kalk er in het water zit en bepalen of je zacht of hard water hebt. Dit kun je doen door het water te meten en waar nodig om te rekenen naar de juiste eenheid van waterhardheid.

Welke categorieën waterhardheid heb je? [Overzicht]

Waterhardheid kan in verschillende categorieën worden ingedeeld: van zeer zacht tot zeer hard. Hoeveel graden zacht of hard water is, is afhankelijk van de eenheid. Er zijn namelijk meerdere eenheden die voor waterhardheid gebruikt worden. In Nederland gebruiken we Duitse graden, in België Franse graden en in Engeland Engelse graden.

Hoeveel dH is hard water?

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de waterhardheid per eenheid.

Duitse graden (°dH)Franse graden (°fH)Engelse graden (°e)
Zeer zacht0 – 4°0 – 7°0 – 5°
Zacht4  –  8 °7 – 15°5 – 10°
Gemiddeld8 – 12°15 – 22°10 – 15°
Hard12 – 18°22 – 32°15 – 22°
Zeer hard>18°>32°>22°

Omrekenen: hoeveel Franse en Engelse graden is 1 Duitse hardheid (dh)?

Wanneer je Duitse hardheid wilt omrekenen naar een van de andere eenheden is het goed om te weten welke formule je moet gebruiken. In onderstaande tabel zie je de verhoudingen tussen Duitse, Franse en Engelse graden. Zo zie je hoeveel Franse en Engelse graden gelijk staan aan één Duitse graad. Door deze eenheden te vermenigvuldigen, kun je de hardheid omrekenen. 

Voorbeeld: 5°dH staat gelijk aan 8,9°fH (5 x 1,78 = 8,9)

1°dH1°fH1°e
Duitse graden11,781,253
Franse graden0,56010,702
Engelse graden0,7891,431

Verschil tussen Duitse, Engelse en Franse hardheid

We weten dus dat er verschillende eenheden zijn voor waterhardheid, maar wat is nu precies het verschil? Hoe komt het dat de ene eenheid een andere hardheid meet dan de andere? Bij Duitse graden wordt de hoeveelheid calciumoxide weergegeven voor een bepaalde hoeveelheid water en bij Franse en Engelse graden wordt de hoeveelheid calciumcarbonaat en magnesium weergegeven. Doordat er bij Engelse graden gemeten wordt met andere eenheden verschilt deze van de Franse graden.

waterhardheid meten

Zelf hardheid testen en berekenen of laten doen?

Het is mogelijk om zelf de hardheid van je water te meten en berekenen, maar het is ook mogelijk om dit uit te besteden aan een specialist. Wanneer je niet zeker weet hoe je de resultaten kunt aflezen, is dit vaak de betere optie. Zo kun je nagaan of je zacht of hard water hebt en wel of geen waterontharder kunt gebruiken. 

Hoe kun je zelf de waterhardheid meten en bepalen?

Wanneer je zelf de hardheid van water wilt berekenen, ga je de waterhardheid meten. Dit kun je doen door middel van teststrips waarmee je de waterhardheid kunt aflezen, of door gebruik te maken van een druppeltest. 

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes