Teststrip waterhardheid aflezen | Wat is de werking?

Met speciale teststrips kun je de waterhardheid van het water in je woning meten, maar hoe moet je deze strips aflezen? Wat zegt het daarnaast als je hard of zacht water hebt? In dit artikel vertellen we je graag meer!

teststrip waterhardheid meten

Meten hoe hard het water in je huis is met teststrips

Het meten en aflezen van de waterhardheid met een teststrip is een eenvoudige methode die makkelijk toe te passen is. De teststrips geven een indicatie van hoe hard of zacht het leidingwater is in jouw woning.

Hoe waterhardheid testen met teststrips?

Het gebruik van de teststrips is dus eenvoudig, maar hoe ga je precies te werk?

  • Neem een kleine hoeveelheid water en dompel daar kort de teststrip in. Deze zal vervolgens verkleuren.
  • Aan de hand van bijhorende kleurschaal kun je vervolgens de teststrip aflezen en nagaan wat de kleur zegt over de waterhardheid.

Het testen van water is dus makkelijk en zo gedaan!

Kan ik zelf de hardheid van het water meten?

Ja, het is mogelijk om zelf de hardheid van het water te berekenen en meten. Het gebruik van teststrips is hier een handige methode voor, maar je kunt ook de druppeltest doen. Hierbij wordt het water getest aan de hand van een speciale vloeistof. Door een klein flesje met water te vullen en hier steeds een druppel vloeistof bij te doen, kun je zien hoe het water verkleurt en aan de hand daarvan de hardheid vaststellen. Ook de zogeheten zeeptest is een goede en simpele methode. Op basis van hoe goed zeep schuimt onder het water, kun je bepalen of het water hard of zacht is.

Teststrips aflezen: hoe weet ik de hardheid?

De teststrips bestaan uit verschillende vakjes. Als je deze onderdompelt in water, zullen de vakjes verkleuren. Aan de hand van het aantal verkleurde vakjes en door deze naast de kleurschaal te leggen, kun je nagaan wat de waterhardheid is. Hoe meer verkleurde vakjes, hoe hoger de waterhardheid is. 

Wat is een goede water hardheid?

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse graden (dH). Geen verkleurde vakjes betekent een hardheid van minder dan 3 dH, één verkleurd vakje is tussen de 3 en 7 dH, twee verkleurde vakjes tussen de 7 en 14 dH, drie verkleurde vakjes tussen de 14 en 21 dH en vier verkleurde vakjes is hoger dan 21 dH. Tot en met 7 dH is het water zacht, daarna heb je te maken met hard water. Met dit overzicht kun je eenvoudig een inschatting maken van de hardheid van het water. 

Hoe nauwkeurig is een waterhardheid test?

Het meten en aflezen van de waterhardheid met een teststrip is over het algemeen niet erg nauwkeurig. Het geeft vooral een inschatting van de hardheid van het water, maar zal nooit de precieze waterhardheid kunnen weergeven. Voor een nauwkeurige test kun je beter de druppeltest gebruiken.

Wanneer is het gebruik van teststrips belangrijk?

Doordat teststrips dus niet heel nauwkeurig zijn, is het af te raden om deze methode te gebruiken voor het afstellen van een waterontharder. Je kunt de teststrips wel gebruiken als je slechts een indicatie wilt krijgen van de waterhardheid en om na te gaan of een waterontharder nog goed werkt.

test strips water

Waterontharder kopen voor zachter water

Ben je er na het aflezen van de teststrip achter gekomen dat de waterhardheid in jouw woning te hoog is? Dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Een goede methode om water zachter te maken, is het gebruik van een waterontharder. Deze zorgt ervoor dat de hoeveelheid kalk in het water een stuk minder wordt. Er zijn verschillende soorten waterontharders verkrijgbaar, in diverse prijsklassen. Vraag daarom meerdere offertes aan om de verschillende waterontharders te vergelijken!

Bij welke waterhardheid heb je een waterontharder nodig?

De gemiddelde waterhardheid in Nederland is 8 Duitse graden. Zit de waterhardheid daaronder? Dan heb je zacht water en zul je niet direct een waterontharder nodig hebben. Is de hardheid hoger dan 8 dH? Dan kan het aanschaffen van een dergelijk ontkalker apparaat wel een goede optie zijn. Met een waterontharder profiteer je namelijk van verschillende voordelen. Zo heb je minder last van kalkaanslag, is zacht water beter voor je huid en haar en heb je minder shampoo, zeep en wasmiddel nodig.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes