Water ontharden | Voordelen en kosten

Het kraanwater in Nederland is gemiddeld genomen erg hard. Dit is niet erg voor het dagelijkse gebruik, maar kan wel funest zijn voor de apparaten in huis. Door het water te ontharden kun je tegen lage kosten veel voordelen krijgen.

water ontharden met waterontharder

De voordelen van water ontharden

Hard water zorgt op langere termijn voor een laagje kalkaanslag op je kraan, de douchekop en zelfs in de waterleidingen van je huis. Dit ziet er niet erg mooi uit en kan zelfs nadelige effecten hebben, tot verstoppingen aan toe. Door het water te ontharden hoef je niet meer aan de slag met ontkalkers of schuursponzen, maar vermijd je deze problemen al vanaf het begin. De grootste voordelen van het water ontharden zijn als volgt:

  • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten
  • Je hoeft minder schoonmaakmiddel te gebruiken
  • Minder stookkosten
  • Milieuvriendelijke keuze
  • Minder tijd nodig voor schoonmaken
  • Beter voor je gezondheid, huid en haar

Voordeel 1: Huishoudelijke apparaten hebben een langere levensduur

Goed onderhoud van je huishoudelijke apparaten zorgt ervoor dat ze langer mee gaan. Dit gaat niet alleen om regelmatig schoonmaken en controleren of de toestellen nog naar behoren werken, maar ook kalkvorming voorkomen als het apparaat water nodig heeft. Hard water kan voor kalkvorming zorgen, en wanneer dit opbouwt zal het een effect hebben op de werking en de levensduur van het toestel

Voordeel 2: Lager verbruik van was- en onderhoudsproducten

Hard water heeft meer mineralen dan zacht water, vooral calcium (kalk) en magnesium. De calcium is hierin het grootste probleem, omdat dit neerslaat als kalk en aanslag kan veroorzaken. Deze mineralen zorgen er ook voor dat zeep en schoonmaakmiddelen minder goed oplossen in het water, waardoor je meer moet gebruiken en er, naast de kalkaanslag, ook een vettig laagje zeep achter blijft nadat je bijvoorbeeld hebt gedoucht of de wasmachine hebt gebruikt. Niet alleen gebruik je meer schoonmaakmiddelen, er blijft dus ook nog eens meer achter. Door het water te ontharden voorkom je dit en hoef je dus minder schoonmaakmiddelen te gebruiken!

Voordeel 3: Minder stookkosten en dus lagere energiefactuur

Bijna alle verwarmingssystemen in Nederland werken met water, of je nou vloerverwarming of radiatoren hebt. Wanneer ook hiervoor hard water wordt gebruikt, zal de kalkaanslag langzaam opbouwen in de leidingen. Het is erg lastig om dit schoon te maken en zal op den duur ertoe leiden dat je verwarming minder goed werkt. Niet alleen zorgt de kalkaanslag ervoor dat de leidingen iets kleiner worden van binnen, ook is calcium geen goede warmtegeleider. Door het water te ontharden voorkom je dat je verwarmingssysteem de warmte juist tegen gaat houden en hou je de stookkosten laag.

Voordeel 4: Het is een milieuvriendelijke keuze

Alle voorgaande voordelen hebben één ding gemeen: het is duurzaam en goed voor het milieu. Als je langer met je huishoudelijke apparaten kan doen, hoeft deze niet zo snel vervangen te worden. Minder stookkosten betekent ook minder gasverbruik, of als je een warmtepomp hebt kun je de bespaarde elektriciteit weer voor iets anders gebruiken. Wanneer je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt, komen deze ook minder in het water terecht. Het ontharden van je water zorgt er dus voor dat je milieuvriendelijker bezig bent!

Voordeel 5: Je bent minder tijd kwijt aan schoonmaken

Kalkaanslag verwijderen kost veel tijd en is hard werk. Door regelmatig te ontkalken kun je het harde schrobben deels vermijden, maar het is nog beter als de kalk geen kans krijgt om neer te slaan. Wanneer je kalkvrij water kunt gebruiken, heb je ook geen last van kalkaanslag en is het schoonmaken zo gedaan.

Voordeel 6: Het is beter voor je gezondheid

Tijdens het douchen gebruik je zeep en shampoo, maar dit lost niet zo goed op in hard water. Met kalkvrij water lost dit een stuk beter op, waardoor je niet alleen schoner wordt, maar ook geen laagje van zeep en mineralen op je huid en haar krijgt. Je voelt je niet alleen schoner, je wordt ook echt schoner.

Wat kost een waterontkalker? Prijzen waterontharder

De kosten van een waterontharder liggen gemiddeld tussen € 50 en € 1.800, inclusief BTW. De prijzen liggen zo ver uit elkaar omdat er verschillende soorten waterontharders zijn, die flink in prijs verschillen. Voor een magnetische waterontharder ben je maar € 50 tot € 150 kwijt en heb je weinig onderhoudskosten. Een mechanische waterontharder met zout kost gemiddeld € 900 tot € 1.300, maar een elektronische waterontharder met zout kan wel € 1.500 tot € 1.800 kosten.

Soort waterontharderPrijsOnderhoud
Waterontharder zout elektrisch€ 1.500 – € 1.800Jaarlijks onderhoud, zoutvat bijvullen
Waterontharder zout mechanisch€ 900 – € 1.300Jaarlijks onderhoud, zoutvat bijvullen
Waterontharder met filter€ 100 – € 200Jaarlijks onderhoud, filter vervangen
Waterontharder magnetisch€ 50 – € 150Jaarlijks onderhoud
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Hoe kan je hard water zachter maken?

Er zijn een aantal opties om de waterhardheid met een waterontharder te verzachten. De verschillende systemen zijn in drie manieren op te delen, die allemaal net iets anders werken en in verschillende mate effectief zijn. De kosten van een waterontharder zijn ook verschillend per type.

1. Waterontharder met zout

Water ontharden door middel van zout werkt op basis van ionenuitwisseling. Het harde water wordt door een harscilinder gepompt, wat de calcium- en magnesiumionen verwisselt met natriumionen. Zodra de harscilinder vol met kalk zit, wordt deze gespoeld met zout water om het filter weer schoon te krijgen. Dit zoute water vol kalk wordt hierna weggesluisd naar het riool.

Deze spoelbeurten kunnen weer op twee verschillende manieren worden geregeld. Bij een elektronische waterontharder wordt de harscilinder gespoeld op basis van je waterverbruik. Wanneer je een bepaalde hoeveelheid water hebt verbruikt, zal de elektronische waterontharder beginnen met spoelen. Hierdoor is het een erg efficiënt systeem dat geen zout verspilt. Bij mechanische waterontharders zal deze spoeling op vaste tijden gebeuren, wat dan weer erg efficient is als je consistent bent met watergebruik.

Kosten

Mechanische waterontharders zijn dan ook goedkoper dan de elektronische variant. De prijzen voor de mechanische ontharders liggen tussen de € 900 en € 1.300, terwijl een elektronische ontharder € 1.500 tot € 1.800 zal kosten. Je moet hierbij nog wel het zout zelf kopen, en de prijzen hiervan zullen tussen € 10 en € 25 per zak van 25 kilo liggen.

Onderhoud

Het onderhoud van een waterontharder op basis van zout is minimaal. De grootste klus die regelmatig moet worden gedaan is het bijvullen van zout, wat je redelijk makkelijk zelf kan doen. De harscilinders vervangen moet ook af en toe worden gedaan, maar de levensduur hiervan is bijna even lang als van de waterontharder zelf, tot wel 20 of 25 jaar. Hierdoor is deze waterontharder onderhoudsarm.

2. Waterontharder met filter

Een waterontharder kan ook door middel van een filter werken. Het harde water stroomt dan door een filter, die voor de waterontharding zal zorgen. Deze filter kan in een leiding zitten, op de kraan aangesloten worden of zelfs in een aparte waterkan verwerkt zitten. Meestal wordt hiervoor een koolstof filter gebruikt. Je hebt dan geen compleet kalkvrij water, maar de hardheid van het water is wel flink verminderd. Deze soort waterontharder is minder efficiënt dan de waterontharder met zout, maar is een minder grote investering.

Kosten

De kosten van een waterontharder met filter zijn gemiddeld € 100 tot € 200, exclusief de filters. Deze kosten vaan € 30 tot € 50 per stuk, waardoor je uiteindelijk op € 130 tot € 250 voor de eerste plaatsing uitkomt. De filters moeten wel regelmatig worden vervangen, waardoor de uiteindelijke kosten veel hoger uitkomen. Voor het eerste jaar moet je rekenen op € 220 tot € 400, inclusief alle benodigde filters. 

Onderhoud

Een waterontharder met filter heeft meer onderhoud nodig dan een waterontharder op zout, en dit kost ook meer. De filters moeten regelmatig worden vervangen, anders zullen deze uiteindelijk niet meer filteren en kan er zelfs schimmelvorming ontstaan. Het vervangen van deze filters kan flink in de prijzen lopen, omdat je dit meerdere malen per jaar moet doen, het liefst minstens eens elke drie maanden. Voor € 30 tot € 50 per filter ben je dan honderden euro’s extra kwijt.

3. Magnetische waterontharder

De magnetische waterontharder is de derde optie en is hierbij ook de goedkoopste. Dit heeft een reden, want de theorie is erg simpel, maar in de praktijk werkt dit niet helemaal. Door middel van een magnetisch veld zal de calcium kristalliseren, waardoor deze niet meer achter kan blijven in leidingen of huishoudelijke apparaten en je dus geen kalkaanslag zal krijgen. Het is tot nu toe nog niet bewezen dat dit echt werkt en het lijkt in onderzoeken een minimaal effect te hebben, dus dit is wel een budget vriendelijke optie, maar hoeveel resultaat het echt geeft is te betwisten.

Kosten

Een magnetische waterontharder kost gemiddeld € 50 tot € 150, inclusief plaatsing. Je hoeft hierbij geen onderdelen te vervangen na verloop van tijd, zodat het bij deze aankoopprijs blijft. Daarentegen is er een reële kans dat je, om het resultaat te krijgen dat je wilt, achteraf nog verder moet ontharden. Deze kosten zijn niet meegerekend in bovenstaande prijs.

Onderhoud

Je hebt niet veel onderhoud aan een magnetische waterontharder. Zolang de magneten niet demagnetiseren, hoef je niks te vervangen en zal deze waterontharder blijven werken. Hierdoor is het een goedkope optie.

water ontharden met zout

Bespaar geld met een waterontharder

Met een waterontharder kun je veel euro’s besparen. Dit komt vooral omdat je huishoudelijke apparaten minder snel kapot gaan, waardoor je hier langer mee doet en dus minder geld hoeft uit te geven aan vervangingen. Een paar extra jaar uit je wasmachine halen is erg fijn, maar ook bijvoorbeeld een dweil niet zo vaak hoeven vervangen scheelt uiteindelijk ook tientallen euro’s! 

Daarbij hoef je ook minder schoonmaakmiddelen en zeep te kopen, omdat zacht water een stuk minder van deze middelen nodig heeft om toch goed schoon te maken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ontkalkingsmiddel hoef je helemaal niet meer te kopen, maar omdat je wel bijvoorbeeld nieuwe filters of onthardingszout moet kopen, zullen deze kosten tegen elkaar opwegen.

Waarop letten bij het aanschaffen van een waterontharder?

Er zijn een aantal punten belangrijk om op te letten wanneer je een waterontharder wilt aanschaffen. Dit is om ervoor te zorgen dat de waterontharder goed aansluit op jouw wensen en behoefte. Alleen dan kan de ontharder echt het verschil maken en jou altijd van kalkvrij water voorzien. Welke waterontharder het beste is voor jou is ook deels afhankelijk van onderstaande punten.

Capaciteit

Het beste is om de capaciteit van je waterontharder aan te laten sluiten op de grootte van je huishouden en je gemiddelde waterverbruik. Een te grote capaciteit is onnodig duur in de aanschaf, maar een te kleine capaciteit zal meer onderhoudskosten nodig hebben. Je moet dan vaker de filters vervangen of het zout bijvullen, omdat er meer water onthardt moet worden dan waar het apparaat echt voor is gemaakt. 

Grootte van de waterontharder

De capaciteit van de waterontharder zal een effect hebben op de grootte, maar ook het type waterontharder heeft hier invloed op. Een filter waterontharder zal minder groot zijn dan een waterontharder met zout, omdat hierbij het pekelvat ook ergens moet worden geplaatst. De plaatsing van de waterontharder heeft dus een effect op de afmetingen van de waterontharder en zal dus ook belangrijk zijn bij de uiteindelijke keuze. 

Onderhoudskosten

De meeste waterontharders zullen onderhoudskosten hebben. Alleen bij magnetische waterontharders heb je geen onderhoudskosten. Andere soorten waterontharders moeten eens per jaar een grote onderhoudsbeurt hebben en voor het beste resultaat is het een goed idee om eens per maand een waterhardheidstest uit te voeren. 

Het vervangen van een filter of bijvullen van zout kun je vaak zelf doen om zo de kosten laag te houden. Een onderhoudsbeurt zal gemiddeld € 50 tot € 150 per keer kosten, exclusief eventuele reparatie en vervangingskosten. Je kunt er soms ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten. Zo kun je de kosten spreiden en krijg je van de installateurs een handige herinnering wanneer het tijd is voor onderhoud van je waterontharder.

Veelgestelde vragen

Kan je onthard water drinken?

+
Je kunt onthard water gewoon drinken, al zal de smaak wel iets anders zijn dan standaard drinkwater. Mensen die een natriumarm dieet hebben wordt het wel afgeraden om onthard water te drinken wanneer het kalkvrij wordt gemaakt met zout, omdat er altijd wat meer natrium in het water zit in dat geval. Lees hier meer over het drinken van onthard water.

Is gekookt water onthard?

+
Gekookt water zal iets zachter zijn dan niet gekookt water, maar het is niet onthard. Kalk verdampt niet, dus het zal in het water achterblijven wanneer je het kookt. Daarentegen zal er wel wat kalk neerslaan als je het weer af laat koelen na het koken (denk aan de kalkaanslag in je waterkoker) en dit zal dan niet meer in het water zitten. Het effect is echter gering.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes