Onderhoud waterontharder | Wat zijn de kosten en is het belangrijk?

Door een waterontharder regelmatig te onderhouden verbeter je de waterkwaliteit en kun je de levensduur van de installatie verlengen. Welke kosten komen kijken bij het waterontharder onderhoud? En hoe gaat het onderhouden van een ontharder eigenlijk in zijn werk? 

onderhoud waterontharder

Wat kost waterontharder onderhoud?

Een waterontharder heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoe hoog de kosten van het onderhoud uiteindelijk zijn is afhankelijk van het soort waterontharder. Gemiddeld genomen betaal je ongeveer € 50 tot € 100 voor een jaarlijkse controle. Wellicht dat er bij deze controle problemen met de waterontharder naar voren komen. Die kosten komen er dan natuurlijk nog bij.

Als je hebt gekozen voor een waterontharder met een zoutvat moet het zoutreservoir regelmatig gereinigd en bijgevuld worden. Dat kost ongeveer € 20 tot € 25 per keer.

Prijs van verschillende werkzaamheden

WerkzaamhedenKosten
Complete jaarlijkse reinigingsbeurt€ 50 – € 100
Zoutvat schoonmaken en bijvullen€ 20 – € 25
Hardheid van het water controleren€ 15 – € 20

Onderhoudscontract afsluiten: voordelen

Veel bedrijven geven je de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag voor de jaarlijkse controle, garantie, service en mogelijk ook een voorraad zout.

Het voordeel van zo’n contract is dat je een stuk minder betaalt dan wanneer je ieder jaar een bedrijf moet benaderen voor een onderhoudsbeurt. 

Als je een waterontharder voor je appartement wil, en het (bijv.) uiteindelijk in overleg met de VvE een gemeenschappelijke waterontharder wordt, dan zal de VvE waarschijnlijk sowieso een onderhoudscontract afsluiten.

Kosten zelf jaarlijks onderhoud uitvoeren

Om op de onderhoudskosten te besparen kun je ervoor kiezen om het onderhoud van de waterontharder zelf uit te voeren. Je betaalt dan enkel voor de reinigings- en ontsmettingsmiddelen waarmee je het systeem schoonmaakt. 

Bij een waterontharder met een zoutreservoir betaal je ongeveer € 20 tot € 25 voor het schoonmaken en bijvullen van het zout voor de waterontharder.

Waterontharder onderhoud in 5 stappen

Een van de voordelen van een waterontharder is dat het systeem niet veel onderhoud nodig heeft. De meeste waterontharders moeten twee keer per jaar bijgevuld worden en eenmaal per jaar goed gereinigd worden.

Bij deze jaarlijkse onderhoudsbeurt meet je de waterhardheid, maak je alle onderdelen schoon, ontsmet je het systeem, maak je het zoutreservoir schoon en stel je de waterontharder af. 

Stap 1: Waterhardheid meten

Voordat je begint met schoonmaken is het goed om te weten wat de huidige hardheid van het water is. Zo kun je erachter komen of de waterontharder naar behoren werkt of dat het systeem mogelijk bijgesteld moet worden. 

Om de hardheid van het water te testen kun je een druppeltest of teststrips kopen. Bij een goede werking van je ontharder is het water zacht.

Stap 2: Onderdelen controleren en schoonmaken

Vervolgens kun je de verschillende onderdelen van het toestel schoonmaken. Je kunt het filter, de pekelklep en de injectoren reinigen met een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek. 

Tijdens deze stap kun je meteen controleren of alle onderdelen nog naar behoren werken. 

Stap 3: Waterontharder ontsmetten

Om bacteriegroei en/of een vieze chemische smaak van het water door de waterontharder te voorkomen is het van groot belang dat je het systeem regelmatig goed ontsmet. Daar gebruik je een ontsmettingsmiddel voor waterontharders voor.  

Sommige mechanische waterontharders hoeven niet handmatig ontsmet te worden, deze installaties regenereren automatisch. 

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
onderhoud waterverzachter

Stap 4: Zoutreservoir schoonmaken en harsen reinigen

Na verloop van tijd kan het zout in het zoutreservoir door het aanwezige vocht aankoeken. Aangekoekt zout zorgt voor een verminderde werking van de ontharder. Je kunt het zoutreservoir reinigen door het zout goed weg te spoelen.

Verschillende waterontharder merken bieden waterontharders aan die gebruikmaken van hars. Voor deze ontharders kun je een speciale harscleaner gebruiken. Na het schoonmaken vul je het zoutreservoir weer aan. 

Stap 5: Waterontharder afstellen

Bij stap 1 heb je de hardheid van het water gecontroleerd. Als het water te hard was is het belangrijk om het zoutverbruik van de waterontharder opnieuw goed af te stellen.

Hoe meer zout het systeem verbruikt, hoe zachter het water wordt.

Waarom is regelmatig onderhoud nodig?

  • Langere levensduur: goed onderhoud zorgt ervoor dat je veel langer gebruik kunt maken van je installatie
  • Minder defecten: door de waterontharder regelmatig te onderhouden heb je minder vaak last van defecten
  • Eenvoudig: het is heel makkelijk om zelf de waterontharder te reinigen en onderhouden, daar hoef je geen monteurs voor in te schakelen
  • Betaalbaar: onderhoud is vaak relatief goedkoop, zeker als je het zelf doet of voor een onderhoudscontract hebt gekozen

Vroegtijdig storingen opsporen

Door je waterontharder goed te onderhouden kun je vroegtijdig eventuele storingen of defecten opsporen. Een defect kan langdurig op de achtergrond sluimeren zonder dat je het doorhebt, dat is zonder van je systeem.

Als je er zeker van wil zijn dat de waterontharder goed nagekeken wordt, kun je de waterontharder installateur inschakelen die de waterontharder heeft geplaatst. Een professionele installateur kan de eerste tekenen van een defect opmerken. 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak waterontharder bijvullen?

+
Hoe vaak een waterontharder wordt bijgevuld hangt af van de soort ontharder en je waterverbruik. De ene waterontharder moet ongeveer om de 5 weken worden bijgevuld terwijl de andere waterontharder maar 2 keer per jaar wordt bijgevuld.

Wat is de levensduur van een waterontharder?

+
Als je een waterharder aangeschaft, dan kun je er zeker wel op rekenen dat deze zo’n 15 jaar meegaat. Als je de ontharder zorgvuldig onderhoudt kan deze tot wel 20 à 30 jaar meegaan.

Hoe maak je een waterontharder schoon?

+
Een waterontharder wordt jaarlijks schoongemaakt met een speciaal ontwikkeld ontsmettingsmiddel. Met dit middel voorkom je de groei van bacteriën.

Ontvang offertes voor waterontharder onderhoud

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes