Waterontharder reinigen | Hoe ga je te werk en wat zijn de kosten?

Door de waterontharder op regelmatige basis schoon te maken blijft kan het systeem je kraanwater optimaal blijven ontkalken. Hoe gaat het reinigen van een waterontharder in zijn werk? En moet een waterontharder ook ontsmet worden? 

waterontharder reinigen

Hoe een waterontharder reinigen?

Een waterontharder wordt gemiddeld één keer per jaar gereinigd. Tijdens de jaarlijkse controle is het goed om de hele installatie grondig schoon te maken. Zo ga je de groei van bacteriën tegen en blijft de werking van de waterontharder optimaal.

Afhankelijk van het type ontharder kan de installatie op verschillende manieren worden schoongemaakt. Voor een waterontharder met hars gebruik je een harsreiniger, terwijl er voor waterontharders met zout vaak een reinigingsmiddel op basis van chloor wordt gebruikt.

Stap 1: Maak de onderdelen schoon

Een waterontharder bestaat uit verschillende onderdelen die bij gebruik vies kunnen worden. Denk dan aan onder andere de injectoren en de kleppen.

Deze onderdelen kun je eenvoudig afnemen met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. 

Stap 2: Waterontharder ontsmetten

Als je de waterontharder niet op regelmatige basis ontsmet kunnen er na verloop van tijd schadelijke bacteriën ontstaan. Sommige waterontharders ontsmetten het systeem automatisch zelf, maar dat is niet bij alle ontharders het geval.

Je kunt de waterontharder zelf ontsmetten door een reinigingsmiddel voor waterontharders te gebruiken. Een waterontharder die gebruikmaakt van hars wordt bijvoorbeeld met een harsreiniger schoongemaakt.

Stap 3: Zoutvat schoonmaken

Het kan zo zijn dat het zout in het zoutvat na een tijdje aankoekt. Dat is niet schadelijk, maar het is niet goed voor de werking van de waterontharder. Je kunt het zoutvat eenvoudig schoonmaken door het goed uit te spoelen met water. 

Na het schoonmaken vul je het zoutvat opnieuw met de juiste hoeveelheid zout. Op welke basis je het zout in de waterontharder bijvult is afhankelijk van je waterverbruik.

waterontharder reinigen
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Reinigen versus waterontharder ontsmetten

Een waterontharder reinigen is niet helemaal hetzelfde als een waterontharder ontsmetten. Het reinigen van de ontharder is het oppervlakkig schoonmaken van het systeem, terwijl het ontsmetten ervoor zorgt dat er geen bacteriën in het kraanwater kunnen groeien.

Wanneer en hoe vaak jouw waterontharder schoonmaken?

Een waterontharder wordt sowieso een keer per jaar schoongemaakt, tijdens de jaarlijkse controle. Het is ook belangrijk dat je de waterontharder goed ontsmet als het water een tijdje heeft stilgestaan.

Als je een paar weken op vakantie bent geweest kun je het systeem het beste reinigen met een reinigingsmiddel. Waterontharders die ontkalken door middel van ionenuitwisseling moeten na een periode van stilstaand water geregenereerd worden.

Hoe vaak moet de ontharder regenereren?

Je kunt een waterontharder met ionenuitwisseling makkelijk regenereren. Bij dit proces wordt er zout water door het systeem gespoeld. Het water spoelt de installatie schoon en wordt vervolgens afgevoerd. 

Bij dit proces worden alle bacteriën uit het systeem gespoeld waarna je weer gebruik kunt maken van heerlijk fris en ontkalkt kraanwater!

Harscleaner of harsreiniger

Een waterontharder op basis van hars zal regelmatig schoongemaakt moeten worden met een harscleaner. Hoewel kalk in dit systeem wordt weggespoeld stapelen andere stofjes en mineralen zich na verloop van tijd op. Zo verliest de hars zijn werking.

Door op zijn minst jaarlijks harscleaner aan je waterontharder toe te voegen kan het ontkalkte water weer goed wegspoelen.

Waarom is regelmatig schoonmaken belangrijk?

  • Je gaat de groei van bacteriën tegen
  • De prestaties van de waterontharder blijven optimaal
  • Je kunt controleren of alle onderdelen nog naar behoren werken
  • Aangekoekte resten zout worden weggespoeld
  • De levensduur van de waterontharder blijft lang

Heeft een waterontharder onderhoud nodig?

Tegenwoordig zijn er een heleboel waterontharders verkrijgbaar die onderhoudsarm zijn. Toch wil dat niet zeggen dat deze apparaten helemaal geen onderhoud nodig hebben. Als je een waterontharder niet goed onderhoudt, kan het systeem je leidingwater niet meer optimaal ontkalken. 

Het gevolg is dat je toch weer te maken krijgt met vervelende kalkaanslag op je sanitair, servies en wasmachine. Een waterontharder onderhouden is dus erg belangrijk.

Kun je een waterontharder zelf reinigen en onderhouden?

In principe is het reinigen van een waterontharder niet super ingewikkeld. Met de handleiding van je ontharder en goede reinigingsmiddelen kun je het systeem prima zelf onderhouden. Toch is het belangrijk dat je heel nauwkeurig te werk gaat.

Als je de waterontharder niet goed schoonmaakt kunnen er namelijk vervelende bacteriën in je leidingwater terechtkomen. Het is om die reden verstandig om de waterontharder jaarlijks door een professionele installateur te laten controleren en reinigen. 

Regeneratie waterontharder: zelfreinigende waterontharder

Er zijn een aantal waterontharders verkrijgbaar met een zelfreinigende functie. Deze ontharders spoelen zichzelf ongeveer een keer per week volledig schoon met zout water. 

Een voordeel van dit geautomatiseerde systeem is dat je zelf dus niet hoeft te onthouden dat de ontharder geregenereerd hoeft te worden!

Wat kost het reinigen van een waterontharder?

WerkzaamhedenKosten
Complete jaarlijkse reinigingsbeurt€ 50 – € 100
Zoutvat schoonmaken en bijvullen€ 20 – € 25
Hardheid van het water controleren€ 15 – € 20

Bespaar extra kosten met een onderhoudscontract

Om op de onderhoudskosten te besparen kun je een contract afsluiten bij het bedrijf dat de waterontharder heeft geplaatst. Je betaalt dan een vast bedrag per maand waarbij de kosten van de onderhoudsbeurt al inbegrepen zijn. 

Dit is vaak de meest goedkope optie om het onderhoud van de waterontharder te garanderen.

Ontvang gratis waterontharder offertes

Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Soort waterontharder?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes